Marlow 05.09.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Witam, wybudowaliśmy dom w ciągu roku i pilnie potrzebujemy wprowadzić się do końca września. Problem tkwi w pogodzie i wysokim stanie wód gruntowych. Nie mamy podłączonej wody ani kanalizacji ponieważ od wiosny poziom wód gruntowych w naszych rejonach (małopolska) jest w okolicach metra Nasi hydraulicy próbowali w sierpniu dokonać wykopu pod przyłącz wody,ale niestety ziemia osuwała się i zaprzestali działań , bo wyglądało to niebezpiecznie. Duża firma ze szpilami, które mogłyby ususzyć (bądź nie) teren życzy sobie 5 tysięcy za dzień osuszania....Poza tym podobno ilość wypompowywanej wody jest niesamowita i najnormalniej w świecie nie mielibyśmy gdzie tego odprowadzać. Szczerze jestem załamana... mamy jakieś 50 metrów do zrealizowania. Proszę o rady jak podpiąć się w takich warunkach ! Czekać rok nie możemy, ponieważ dom jest gotowy do użytku i musi być woda choćby w kaloryferach aby utrzymać jako taką temperaturę. A może macie jakieś pomysły alternatywne dla kanalizacji ? na razie ciągle leje, a mnie ręce opadają Dodam,że przyłacz kanalizacji jest w lini prostej przyłacza wody i dzieli ich jakieś 10 metrów....Może wykopać taki wielki rów...odpompować jakoś wodę....nie no chyba bez sensu??? Rozmowy z firmami hydraulicznymi kończą się- " Pani, my tego się nie podejmiemy"..... hilfe!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebraporebska 21.09.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 witam, chciałbym się dowiedzieć w jakiej miejscowości znajduje się twoja budowa i grunt na jakim się znajduje tzn. czy jest to piach glina czy np ziemia...alternatywy na kanalizację miejską jest budowa przydomowej oczyszczalni ścieków, a z przyłączem wody raczej idzie sobie poradzić Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek i Kasia K. 22.09.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 (edytowane) U mnie też wody gruntowe podczas wykonywania przyłącza wodno - kanlizacyjnego do budynku były na wysokości ok 1 m. Z tym, że u mnie rura kanalizacyjna i z wodą biegną po różnych trasach. Przyłącze kanalizacyjne ok 20 m, przyłącze wody ok 30 m. Firma wykonująca przyłącza miała pompy, które podczas prac wypopmpowywały non stop wodę z wykopów. Wykop robili koparką. Prace trwały 2 dni. Koszt oby przyłączy 10 tys zł - u mnie dochodziło jeszcze rozcięcie asfaltu, ponieważ media miałe po drugiej stronie ulicy.Firma, która robiła to u mnie znała dobrze teren - robili wcześniej przyłącza kilka domów dalej.Inne firmy podawały stawki od 15 do 25 tys. Edytowane 22 Września 2010 przez Tomek i Kasia K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts