Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 7 months później...
  • 3 months później...

Witam -mam zamiar wybudować swój wymarzony kącik.Jestem na etapie formalności związanych z własnością gruntu.Oczywiście rozglądałem się za projektem ,który odpowiadałby mojej rodzinie no i oczywiście warunkom zabudowy na tej działce.Wybrałem projekt pod nazwą biskupice3,fajny domek wydaje się prosty w realizacji no i najważniejsze funkcjonalny.Są jednak rzeczy ,które chciałbym zmienić w gotowcu:dom przedłużyć do 15 m.,ze względu na wąską działkę garaż skróciłbym o kotłownię, cofnąłby się wtedy na północ,pod garażem piwniczka na kotłownię i skład opału,nie wiem czy opłaca się podpiwniczać tylko część budynku słyszałem ,że trzeba budować specjalne fundamenty drogie w realizacji.Na północnej ścianie nie chcę okien być może jakieś luksfery,chodzi o zbliżenie budynku do 3m. od granicy działki,nie wiem może udałoby się zbliżyć jeszcze trochę,jak myślicie?W środku też trochę chcę namieszać po swojemu-salon oddzielony od kuchni ścianą kuchnie łączę z tym pom. gosp.i wychodzi ładna jadalnia przy kuchni .Schody na górę oddzielam ścianką pod schodami wychodzi fajne pom.gosp.Jak sądzicie takie zmiany są możliwe do realizacji,oczywiście czy to się będzie opłacać ,a może zamówić projekt na zamówienie.Może ktoś z was widział coś podobnego to proszę o linka.

http://img684.imageshack.us/img684/3566/mojepoprawki.png

Nie podales linka do projektu, nie podales wymiaru dzialki i jakie jest wejsciei prosisz o odpowiedz.. :|

I tak projekt pojdzie do adaptacji przed pozwoleniem na budowe. Z takimi pytaniami idz do architekta, to wyceni Ci, ile to moze kosztowac. Ten dom nie bedzie tani w budowie i jest z duza iloscia mostkow cieplnych (balkony - do czego ci potrzebne balkony w domu jednorodzinnym?) i niepotrzebnych kolumn, a budowa piwnicy jeszcze podrozy inwestycje. Coz... jak masz kase to buduj ten dom, ale przy takim metrazu jaki ma Biskupice 3 naprawde mozna wybrac projekty tansze w budowie. Dla mnie ten projekt jest przykladem.... niepraktycznosci. I jesli chcesz tyle "namieszac" w tym projekcie, to oznacza ze dom ci nie pasuje :)

Zobacz w dziale Projekty tego forum, jakie projekty sa najczesciej wybierane i dlaczego. Inni tez chca budowac tanio to i wybieraja tanie w budowie projekty. Poza tym skad wiesz , czy bedziesz mogl zbudowac piwnice? Masz zrobione badania geologiczne?

Edytowane przez Aleksandryta

Dzięki Aleksandryta sorki ale nie za bardzo umiem pisać posty ,rzadko korzystam z forum .Działkę mam szerokości 18 m,także nie za szeroka.Dom usytuowany ma być na północnej części działki ,wjazd od wschodu .Ten dom chciałem wybrać gdyż nie jest zbyt szeroki ,raczej dłuższy .Z tego balkonu nad tarasem raczej bym zrezygnował .Dlaczego piszesz że ten dom jest drogi w realizacji ,ja myślałem że nie będzie zbyt kosztowny ze względu na prostą budowę tz. ścian i dachu.W domu potrzebna mi będzie kotłownia ze sporym składem opału dlatego myślałem o piwnicy pod garażem ,ale jak mówisz że to się nie opłaca to nie wiem jak to rozwiązać.Jeżeli masz jakieś propozycje to bardzo bym prosił o jakieś linki,gdyż ja oglądałem już może ze 3 tys.projektów i nie mogę nic dopasować.Zwróciłem jeszcze uwagę na domek http://www.tooba.pl/projekt-domu-Osiek-5/a,s_pd,idp,5239.html tylko żona marudzi że brzydki.Proszę o poradę.

Zaraz ten dom ma prawie 14 m dlugosci, to jak go zmiescisz na 18 metrowej dzialce? Chcesz go postawic wzdluz dzialki, czyli bokiem do drogi ? A warunki zabudowy u ciebie na to pozwalaja? Bardzo rzadko WZ pozwala na takie ustawienie domu , jak proponujesz. Nie dziwie ci sie, ze nie mozesz znalezc projektu, bo masz bardzo trudna dzialke do zabudowy. Tak wlasciwie odejmujac razem 8 m z dwoch stron mozesz postawic dom o szerokosci 10 m.

Np cos takiego. Bardzo ładny nowoczesny dom na miare XXI wieku :D

dom_2182_19_29454_148x100_crop_mark_rozmiar-niestandardowy.jpg

http://projekty.muratordom.pl/na-waska-dzialke/projekt_blekit-nieba-wariant-i,2182,1,12.htm?nr=196#img_FND

W tym samym czasie dales mapke. Jestes pewien, ze mozesz tak postawic dom? Jakie sa warunki zabudowy w twojej gminie? Czy to nie jest czasem dzialka pod zabudowe blizniacza? Mozesz tak daleko od drogi dom budowac?

Jaka jest powierzchnia dzialki?

A tak w ogole jestes pewien, ze chcesz kupic te dzialke ? :p Kupisz tanio bo dzialka jest trudna do budowy i przez to wiecej zaplacisz za projekt indywidualny i "taniość" działki będzie bez sensu.

Reasumując działka jest straszliwie wąska.....

W okolicach Wwy projekt indydualny u calkiem sredniego architekta to około 12-18 tys PLN.

Ten ogrodzony kwadrat to moja działka którą posiadam ,a tak planuję usytuowanie budynku na działce droga 6 m to taka którą chcę uzyskać po postawieniu budynku aby był wygodny wjazd i wyjazd,tam gdzie naznaczona jest droga muszę udostępnić tylko służebność przejazdu o szerokości 3m, do pola uprawnego.

Nie jęcz z tymi oknami :p. Masz wymagania, a dzialka bardzo trudna... :p

Najgorsze, ze to jest jedyny projekt domu, ktory mozna wbic na twoja dzialke, wiec nie narzekaj. :p

Najlepiej dla ciebie to bedzie projekt indywidualny. Nie spotkałam się jeszcze odkąd jestem na tym forum, żeby ktoś budował na tak wąskiej działce. Ale może mało widziałam. Może ktoś się zgłosi, że budował.

Znasz w końcu Warunki Zabudowy na swojej dzialce?

Dołożę swoje 3 grosze. Działka jest dość trudna, ale nie dramatyczna - wejdzie dom pomiędzy 8 a 9 m szerokości. Podstawa to warunki zabudowy. Jeżeli po sąsiedzku domy mieszkalne i budynki gospodarskie też stoją bokiem i są tak daleko poodsuwane od drogi, to jest szansa, że będzie można i Twoją działkę tak zagospodarować. Po prostu musisz mieć pewność, jakie rozwiązanie będzie dopuszczalne przed wyborem projektu.

Teraz kwestie okołoprojektowe. Jaki duży chcesz dom? Dwa pokazane projekty różnią się o prawie 20m2 użytkowej - to dużo. Czy będzie 5 stałych mieszkańców? Na tyle są przewidziane oba projekty, a i jeszcze mają na parterze gabinet, który może być dodatkową sypialnią np. gościnną albo dla seniora rodu. Żonę należy oswajać z myślą, że nie należy oceniać książki po okładce, a projektu po wizualizacji. Efekt finalny w przypadku domu zależy przede wszystkim od elewacji, którą można zrobić dużo ładniej niż na wizualkach, ale niestety też dużo mniej atrakcyjnie.

W kwestii kosztów zgadzam się z Aleksandrytą. Piwnice są drogie i trzeba wybadać jakie masz warunki gruntowe, balkony - kosztowny i zbędny ozdobnik, kolumienki, lukarny. No i jeszcze garaż w bryle. Kosztorys orientacyjny jest na 350 tys. bez vat-u. Biskupice z piwnicą i poprawkami to na moje wyczucie wydatek rzędu 450 tysięcy. Jeżeli taki jest planowany budżet, to ok, jeżeli planowałeś wydać mniej, to szukamy dalej.

Garaż teraz. W bryle domu ma oczywiście swoje plusy, ale wychodzi 30 m podjazdu do odśnieżania w zimie. Może na tak podłużnej działce lepiej byłoby ulokować garaż lub wiatę bliżej bramy? Miałoby to taki plus, że gdyby duże okna salonu a może i taras wychodziły na front, to byłoby więcej prywatności, bo garaż nieco by osłaniał od drogi. Druga opcja - jak już podpiwniczać, to może i garaż w piwnicy? Coś w stylu Ustronnego II. http://projekty.muratordom.pl/projekt_ustronny-wariant-ii-podpiwniczony,221,1,0.htm?frm_search=1&id_grupy=0&nazwa=ustronny&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=1

Osobiście skłaniam się ku wersji najtańszej w budowie, czyli: prosty domek bez piwnicy i garażu.

Przykłady - Uroczy zakątek (luksfery przy jadalni) http://gotowe-projekty-domow.pl/mr_m98_uroczy_zakatek.htm

AR115 - w wersji lustarzanej (bez bocznego okna w gabinecie i salonie) http://gotowe-projekty-domow.pl/as_ar115.htm

W obu kotłowniach zmieści się dość spory zapas opału, zwłaszcza, gdyby już przy fundamentach i stanie zero pomyśleć o wykonaniu np. zasieku na opał z lekko obniżoną posadzką.