Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koza, piec kominkowy we wnętrzu - realizacje, inspiracje, opinie.

duduś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

świetny pomysł

koza sprawuje się super, cała zimę wieczorkami rozpalona do czerwonosci

popiół wbierany był tylko raz na koniec sezonu

kominki jakoś nigdy mi się nie podobały, od zawsze chciałam mieć kozę

coś "starego" w nowoczesnym domu

A co to kozisko posilało się popiołem czy co ? Też jestem zainteresowany kupnem tego zwierzaka, ale czegoś tu nie kumam. Chcesz powiedzieć że całą zime palisz w kozie, a raz na wiosnę wybierasz popiół ?

koza moich przyjaciół jest tak obudowana, że stal jest bardzo ciepła, ale nie poparzy.

dlatego nie ma problemu z dziećmi, które są u nich gośćmi non stop :)

choć wiadomo - dzieci trzeba pilnować, przy kominku tak samo!!!

co do kwasówki -ech...

zadzwońcie do moich przyjaciół z firmy Spartherm lub Camis - kominki, wszystko opowiedzą dokładnie :D

to fachowcy - jeden od sprzedaży, drugi od sprzedaży i montażu.

a przyjaciele mają kozę - Spartherm Stella - moja ulubiona.

ostnio kosztowała niestety aż 13 tys. ale ogrzewa u nich cały, bardzo duży, otwarty parter.

I jest piękna!

to jest Stella właśnie:

http://www.kaminhaus-bork.de/images/datenbank/220/Spartherm_Stella.jpg

mają wnętrza eklektyczne, starocie i nowoczesność - pięknie tam u nich pasuje na tle ciemnej, czekoladowo-fioletowej ściany :)

http://www.spartherm.com.pl/

http://www.peiser.pl/peiser_pl.htm

namiary i telefony znajdziecie powyżej :)

Spartherm ma siedzibę w sąsiednich Strzelcach Krajeńskich i zaopatruje całą Polskę, natomiast Camis jest z pobliskiej Witnicy.

poza tym jest jeszcze dobry portal o kominkach pod tematem nasze kominki podany jest adres www.

świetny pomysł

koza sprawuje się super, cała zimę wieczorkami rozpalona do czerwonosci

popiół wbierany był tylko raz na koniec sezonu

kominki jakoś nigdy mi się nie podobały, od zawsze chciałam mieć kozę

coś "starego" w nowoczesnym domu

A co to kozisko posilało się popiołem czy co ? Też jestem zainteresowany kupnem tego zwierzaka, ale czegoś tu nie kumam. Chcesz powiedzieć że całą zime palisz w kozie, a raz na wiosnę wybierasz popiół ?

Fakt James.

Paty jak to działa?

normalnie

palę drewnem, spalanie jest tak duże- całkowiete że zostaje tylko popiół

który wybieram raz po sezonie ( dobrze wysuszone drzewo)

ale zaznaczam że my kozą nie ogrzewamy domu , tylko wieczorami i to nie codziennie popalamy sobie dla miłego widoku i większego ciepełka w salonie

NO NIE !! Ile jeszcze bedzie takich " rewelacji " o wybieraniu popiołu raz w sezonie ?? Spalanie "całkowite" jest realne tylko przy np spirytusie... ale nie drewnie . Oferuje wkłady kominkowe oraz KOZY np SPARTHERM ale nigdy nie "wciskam kitu o całkowitym spalaniu" bo to dobre dla takich co ogień widzieli tylko w TV . Wiem " troszeczke" o spalaniu drewna i jeszcze nie spotkałem takiego pieca co "spala popiół " czyli jeden z produktów spalania. Darek B http://www.kafle-kominki.pl

Mój mąż również jest sceptycznie nastawiony do kózki. Ale myślę sobie,że nie ważne ile popiołu i kiedy się wyciąga - najważniejsze ,że jest i do tego piękna! jak piszą niektórzy forumowicze( forumowiczki).Uwielbiam KOZY Niestety u mnie w przyszłym domku będzie kominek. Mam nadzieję ,że uda mi sie go obudować tak, zeby nie straszył!

ludzie kupujcie kozy :wink:

powodzenia Gosia

NO NIE !! Ile jeszcze bedzie takich " rewelacji " o wybieraniu popiołu raz w sezonie ?? Spalanie "całkowite" jest realne tylko przy np spirytusie... ale nie drewnie . Oferuje wkłady kominkowe oraz KOZY np SPARTHERM ale nigdy nie "wciskam kitu o całkowitym spalaniu" bo to dobre dla takich co ogień widzieli tylko w TV . Wiem " troszeczke" o spalaniu drewna i jeszcze nie spotkałem takiego pieca co "spala popiół " czyli jeden z produktów spalania. Darek B http://www.kafle-kominki.pl

ja wybieram popiół raz w sezonie czy to ci się podoba czy nie

mówiąc o spalaniu całkowitym miałam na myśli że kawałki drewna spalaja sie do samego końca , na popiół

a nie, że w mojej kozie palę popiołem

a to znaczna różnica

ilość popiołu gromadzonego po sapalaniu jest zalezna od częstotliwości palenia , więc dla kazdego może ona być inna

ale jeżeli chodzo o szybkę to sie myli , w mojej kozie jest szybka nie mniejsza niż w kominku tej samej wielkości

jeżeli chodzi o grzanie 100 m2 to kominek też ci nie ogrzeje takiej powierzchni jeżeli nie masz w sposób mechaniczny rozprowadzonego ciepła

a moim kobiecym zdaniem koza jest bardziej romantyczna niż kominek