Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koza, piec kominkowy we wnętrzu - realizacje, inspiracje, opinie.

duduś

Recommended Posts

Tak Karolciu to ten jak żywy :D

byłam go dzisiaj obejrzeć w naturze.

Ma fajny kształt i duża szybę i jak dla mnie jeden minus a mianowicie nie ma tylnego połączenia z kominem a nie wiem czy chcę mieć rurę do komina na wierzchu :-?

Gdyby to jeszcze rura idąca do samego stropu to pół biedy ale u nas musi być do komina i mieć kolanko.

Mam wątpliwości czy nie będzie jak w kotłowni 8)

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystko zależy od aranżacji wnętrza. moim zdaniem ta rura wcale nie musi szpecić. Masz jakąś fotkę salonu z miejscem, gdzie ma być piecyk?

Iva w swoim domku ma kominek/kozę odsuniętą od komina i połączoną długa rurą pod skosem.

http://foto1.m.onet.pl/_m/a69f5c87b3407ac3cdabcc637fb28d89,10,19,0.jpg

• 3 weeks później...

to pewnie juz przyjechała może jakieś zdjęcia ?

no i gitesik ja na 99% Chamane :)

też na niego chory jestem jest super

ale tutaj chyba nikt go nie ma bo też szukam zdjęć z realizacji i nie widzę nigdzie

oj oj poprawka

Zazdrośnica ma w swoim dzienniku

http://forum.muratordom.pl/dziennik-cieply-zazdrosnicy,t101117.htm?highlight=chamane

• 1 month później...
Mieszkam w domu, ktory ma c.o (piec mialowy). Podobnie ma byc w naszym nowym domu, kominka ani kozy nie przewiodzielismy. No i pewnego mroznego dnia bylam w domu z chorym dzieckiem i jakos w poludnie przestalo się palic w piecu. Właściwie z godziny na godzinę zrobilo się zimno (fakt, bylo -10). I tak sobie myslę, czy jednak jakiejs kozy do nowego domu nie wstawic. Wszystko już jest zrobione, sciany pomalowane, miejsce na meble przewidziane, ale kotlownia tuż za scianą salonu, więc pewnie daloby radę. Pokażcie mi swoje kozy, nigdy się nie interesowalam takowymi, nie mam pojęcia co do kosztow i najważniejszego, praktycznosci owych. Podzielcie się proszę doswiadczeniem.

Najważniejsze czy jest osobny komin do którego można by podłączyć kozę. Na 100% nie wolno jej podłączyć do tego samego komina co piec c.o.

Jeżeli jest osobny kanał to nie powinno być żadnych problemów, wolnostojących pieców kominkowych (kóz) jest mnóstwo do wyboru. Mnie się najbardziej podobają albo firmy Jotul, albo La Nordica, ale to ostatnie są dużo droższe. Jeszcze nie wybrałam co ostatecznie kupię. Trzeba też w okolicy postawienia kozy zrobić posadzkę niepalną (najlepiej terakota, gres), albo położyć kawałek blachy.

Witam. My rok temu wprowadzilismy się do nowego domu. Ponieważ nie mieliśmy dużo miejsca na kominek no i ze względu na finanse zakupiliśmy "kozę" . Podłączona jest do odzielnego komina. Jesteśmy z niej bardzo zadowoleni,... późną jesienią ogrzewaliśmy nią prawie 120 m2 naszego domku. Nagrzewa się bardzo szybko i długo utrzymuje ciepło. Jak będę w domu wieczorem wrzucę parę fotek naszego "małego kominka".

Czy mozliwe jest zrobienie komina do kozy ale w taki sposób ze rura od kozy wchodziłaby w sufit i nie byłoby tego całego komina w pomieszczeniu a tylko rura do sufitu i koza?? Czyli komin przechodziłby przez poddasze nieuzytkowe i rura od kozy do sufitu..mam nadzieje ze jasno sie wyraziłam i to jest zrozumiale.

Czy mozliwe jest zrobienie komina do kozy ale w taki sposób ze rura od kozy wchodziłaby w sufit i nie byłoby tego całego komina w pomieszczeniu a tylko rura do sufitu i koza?? Czyli komin przechodziłby przez poddasze nieuzytkowe i rura od kozy do sufitu..mam nadzieje ze jasno sie wyraziłam i to jest zrozumiale.

Jest możliwe

po pierwsze zobacz dziennik Nefer

po drugie są kozy z założenia stawiane na środku pokoju, z których rura idzie w sufit a ogień widać z dwóch stron.

po trzecie taka rura jest droższa. W pokoju można uznać ją za źródło ciepła, ale na poddaszu powinna być jednak dwuwarstwowa, żeby spaliny się nie oziębiały tak szybko, bo może być problem z sadzą, kondensatem i czymś tam jeszcze. Ale to już ktoś "techniczny" lepiej wyjaśni.

Zobacz jaka Irma ma extra koza i wlasnie rure do samego sufitu

tu jest jej dziennik http://forum.muratordom.pl/dziennik-irmy-projekt-indywidualny,t112777-180.htm

Mam taką kozę jak Irma.Chcieliśmy ,żeby rura przechodziła przez strop i wchodziła do komina piętro wyżej pod stropem.na wszelki wypadek zadzwoniłam do producenta czy importera tego kominka.Odpowiedział,ze niestety takie rozwiązanie nie wchodzi w grę,bo rura nie może mieć więcej niż 2,5mb łacznie z kolankiem :-? .z konieczności więc rura idzie do komina a nie przez strop.

pozdrawiam

Też mam kozę, zobacz w moim dzienniku pod koniec drugiej strony.

Aniu, koza Wasza wygląda super. Podobna wersja jak u nas, tyle ze styl jest inny. U nas jest stara cegla rozbiorkowa i koza ma byc żeliwna, tyle ze szukamy z doprowadzeniem powietrza z zewnatrz. Ty Aniu chyba tez masz doprowadz. powietrza? od dolu?

Chcemy taka:

http://i50.tinypic.com/zlbsr4.jpg

a sciana jest taka

http://i48.tinypic.com/2gwazbr.jpg

Czyli można tak zrobić?? Czytałam dziennik Nefer i Irmy ale tam nie ma wyjaśnionych szczegółów technicznych więc mam wątpliowści, czy tak koze mozna umiescic. Jedno jest pewne- moj gust to koza- lekka. ładna i przyjemna..jak sie nie ma kasy mozna na pozniej zostawic wydatek...i nie potrzeba wchodzic w te wszystkie obudowy kominków, marmurów itd itd

Avanti koza :D

prosze dzielcie sie swoimi pomysłami na koze...gdzie i jak umiescic...ktora najlepsza, najładniesza itd itd itd..niech wątek koza zyje ..jak wątek pokazcie swoje kominki...

Aniu, koza Wasza wygląda super. Podobna wersja jak u nas, tyle ze styl jest inny. U nas jest stara cegla rozbiorkowa i koza ma byc żeliwna, tyle ze szukamy z doprowadzeniem powietrza z zewnatrz. Ty Aniu chyba tez masz doprowadz. powietrza? od dolu?

Dorbie, masz śliczną ścianę na kozę.

Zaglądam co jakiś czas do twojego dziennika, bo Dom w Lukrecji był swego czasu moim faworytem wśród projektów.

Faktycznie, nasza koza ma szczelne doprowadzenie powietrza z zewnątrz - od spodu - przez tą "nogę", ale można też podłączyć rurę z tyłu - tak jakby na dole paleniska.

Jotule F400, F500 i F600 mają podłączenie powietrza z zew.