Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koza, piec kominkowy we wnętrzu - realizacje, inspiracje, opinie.

duduś

Recommended Posts

Czyli można tak zrobić?? Czytałam dziennik Nefer i Irmy ale tam nie ma wyjaśnionych szczegółów technicznych więc mam wątpliowści, czy tak koze mozna umiescic. Jedno jest pewne- moj gust to koza- lekka. ładna i przyjemna..jak sie nie ma kasy mozna na pozniej zostawic wydatek...i nie potrzeba wchodzic w te wszystkie obudowy kominków, marmurów itd itd

Avanti koza :D

prosze dzielcie sie swoimi pomysłami na koze...gdzie i jak umiescic...ktora najlepsza, najładniesza itd itd itd..niech wątek koza zyje ..jak wątek pokazcie swoje kominki...

Pewnie że można, wystarczy chcieć :wink:

Do zalet dodałabym jeszcze banalny montaż, który można wykonać samodzielnie.

A która naj..... tu bym jednak nie podejmowała dyskusji, bo jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje. Moja mi się oczywiście podoba, ale jest sporo ładnych modeli.

Firmy które chyba mają najwięcej do zaoferowania w temacie (też kozy z podłączeniem powietrza zew) to Dovre, Jotul i czeski Romotop - ci ostatni bardzo fajne nowoczesne kozy mają i ogromny wybór.

• Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aniu, koza Wasza wygląda super. Podobna wersja jak u nas, tyle ze styl jest inny. U nas jest stara cegla rozbiorkowa i koza ma byc żeliwna, tyle ze szukamy z doprowadzeniem powietrza z zewnatrz. Ty Aniu chyba tez masz doprowadz. powietrza? od dolu?

Dorbie, masz śliczną ścianę na kozę.

Zaglądam co jakiś czas do twojego dziennika, bo Dom w Lukrecji był swego czasu moim faworytem wśród projektów.

Faktycznie, nasza koza ma szczelne doprowadzenie powietrza z zewnątrz - od spodu - przez tą "nogę", ale można też podłączyć rurę z tyłu - tak jakby na dole paleniska.

Jotule F400, F500 i F600 mają podłączenie powietrza z zew.

Kochana! To jest super wiadomosc! Dzieki wielkie. A ogladalam te kozy, nawet zdjecie zamiescilam wlasnie jotula, tyle ze nie z ich strony tylko jakiegos sklepu, nie wiem dlaczego nie patrzylam na ich strone :lol:

I po raz kolejny - forum muratora jest super wynalazkiem, a ludzie tu wspaniali :lol: :lol: :lol:

my mamy Jotul'a F500 - z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz.

Ma dodatkowe boczne drzwiczki do ładowania drewna.

Sprawuje się bez zarzutu a wygląda tak :

http://img3.imageshack.us/img3/6366/wlochylistopad2009166.jpg

a ma mozliwosc podlaczenia wylotu spalin od gory?

a ma mozliwosc podlaczenia wylotu spalin od gory?

ma - u nas jest podłączona "od góry" :). Po zmianie pozycji "kształtki" wylotu spalin przy kozie - można ją podłączyć do komina od tyłu - nie widać wtedy tej rury. U nas odstaje jakieś 30 cm - i to jest chyba minimalny dystans.

Przy podłączeniu "od tyłu" też.

Rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz ma 150 mm - i u nas nie jest bezpośrednio podłączona do kozy. W ścianie za piecem, blisko wlotu powietrza do pieca jest kratka regulowana żaluzją - stamtąd doprowadzane jest powietrze

Mogę jutro cyknąć zdjęcie.

Ale , jak już mówiłam - ten piec ma możliwość bezpośredniego podłączenia rury wlotu powietrza .

A mozesz cyknac zdjecie tego podlaczenia wylotu spalin? Pewnie i tak trafimy do Jotula. A gdzie kupowaliscie ta koze? I jak cenowo wyszla?

My w sumie myslimy pomiedzy F400 i F500, ale jesli min odleglosc od sciany jest 30cm to chyba bedzie na F500, bo jest plytsza i ma wieksza moc, chociaz nie wiem czy musi byc az taka na nasz salon - przestrzen otwarta na dole ok 50m2, dom 138m2

A mozesz cyknac zdjecie tego podlaczenia wylotu spalin? Pewnie i tak trafimy do Jotula. A gdzie kupowaliscie ta koze? I jak cenowo wyszla?

My w sumie myslimy pomiedzy F400 i F500, ale jesli min odleglosc od sciany jest 30cm to chyba bedzie na F500, bo jest plytsza i ma wieksza moc, chociaz nie wiem czy musi byc az taka na nasz salon - przestrzen otwarta na dole ok 50m2, dom 138m2

mogę zrobić zdjęcie - ale dopiero jutro :).

Kupowałam w salonie Jotula w Gdansku-Oliwie. Jezeli ma dogrzewac tylko salon to mysle ze nawet F400 ma wystarczajaca moc.

Zwróć uwagę w Jotulu na piece emaliowane - mają też czarne , trochę się błyszczą , ale są dużo łatwiejsze do czyszczenia - mam na myśli czyszczenie "powłoki " zewnętrznej :) No ale są sporo droższe.

Na stronie Jotual sa specyfikacje w pdf - mysle ze jest tam rysunek wszystkich

przyłączy :)

http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Produkty/Drewno/Piece-na-drewno-/Jotul-F-500/

mogę zrobić zdjęcie - ale dopiero jutro :).

Kupowałam w salonie Jotula w Gdansku-Oliwie. Jezeli ma dogrzewac tylko salon to mysle ze nawet F400 ma wystarczajaca moc.

Zwróć uwagę w Jotulu na piece emaliowane - mają też czarne , trochę się błyszczą , ale są dużo łatwiejsze do czyszczenia - mam na myśli czyszczenie "powłoki " zewnętrznej :) No ale są sporo droższe.

Na stronie Jotual sa specyfikacje w pdf - mysle ze jest tam rysunek wszystkich

przyłączy :)

http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Produkty/Drewno/Piece-na-drewno-/Jotul-F-500/

O, tak, te amaliowane sa drozszze, nawet do 2 tys, wg cen z jotula. Czy w Oliwie byly ceny zblizone do tych ze strony firmy?

• 2 weeks później...

Witam,

w poszukiwaniu taniej kozy z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz natrafiłem na koze HS Flamingo:

http://www.centrumkominkow.com/?run=oferta&menu_ofertaid=6&menu_katid=91&katid=91&itemid=1601&lang=pl

cena jedyne 1500 zl - i się zastanawiam jak to wygląda w realnym świecie. Widział i dotykał to ktokolwiek ? jakieś opinie, albo podpowiedź co innego można mieć w dobrej cenie. Wolałbym kozę żeliwną, przystępne cenowo robi Jotul, ale i tak ok 3-4 tys trzeba liczyć.

pozdrawiam

u nas również zadomowiła się koza :D to już druga jotulowa :wink:

tym razem F 500 a następna ..................... marzy mi się w majolice

nie zamieniłabym jej na żaden kominek

http://img35.imageshack.us/img35/2825/021rvj.jpg

doprowadzenie powietrza rurą f i75

alfa36, koza to mój konik, więc Ci chętnie napiszę o mojej.

Dla niej budowaliśmy osobny komin, tło wyłożyłam cegłą, dlatego stoi raptem kilka centymetrów od ściany ( pytałam producenta, czy tak można) . Rurę ma tylnowychodzącą :) wchodzącą wprost w komin. Szukałam takiej koży, na której można ugotować np. rosół. Ale by nie dokładać co i rusz drewna ( rosół długo się gotuje ), można dorzucić do niej węgla, ponieważ pali się w niej drewnem, ale i węglem.

Miała być czarna i jest, polska i jest, kosztowała ok 1800 zł.

Umieszczona jest w kuchni, bardzo ją lubię, świateczne potrawy na niej gotowałam.

Mam oczywiście kuchenkę gazową, mam też ogrzewanie podłogowe i pod oknem kaloryfer, ale...jakby co, jestem spokojniejsza :)

I kominek, wiadomo, raczej służy od święta, koza to miła codzienność, w której palę, gdy zechcę.

http://www.przysucha.com.pl/piece.php

alfa, moja koza to " komforter II ", trzeci od góry. Nie umiem wklejać zdjęć,

chętnie bym to zrobiła. Ja swoją znalazłam w Castoramie, ale kupiłam przez internet, bo nie mieli w sklepie czarnej.

Pozdrawiam.

Jeśli będziesz chciała się jeszcze czegoś dopytać, zajrzę jeszcze.