aniahubi 03.01.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Czyli można tak zrobić?? Czytałam dziennik Nefer i Irmy ale tam nie ma wyjaśnionych szczegółów technicznych więc mam wątpliowści, czy tak koze mozna umiescic. Jedno jest pewne- moj gust to koza- lekka. ładna i przyjemna..jak sie nie ma kasy mozna na pozniej zostawic wydatek...i nie potrzeba wchodzic w te wszystkie obudowy kominków, marmurów itd itd Avanti koza prosze dzielcie sie swoimi pomysłami na koze...gdzie i jak umiescic...ktora najlepsza, najładniesza itd itd itd..niech wątek koza zyje ..jak wątek pokazcie swoje kominki... Pewnie że można, wystarczy chcieć Do zalet dodałabym jeszcze banalny montaż, który można wykonać samodzielnie. A która naj..... tu bym jednak nie podejmowała dyskusji, bo jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje. Moja mi się oczywiście podoba, ale jest sporo ładnych modeli. Firmy które chyba mają najwięcej do zaoferowania w temacie (też kozy z podłączeniem powietrza zew) to Dovre, Jotul i czeski Romotop - ci ostatni bardzo fajne nowoczesne kozy mają i ogromny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.01.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Aniu, koza Wasza wygląda super. Podobna wersja jak u nas, tyle ze styl jest inny. U nas jest stara cegla rozbiorkowa i koza ma byc żeliwna, tyle ze szukamy z doprowadzeniem powietrza z zewnatrz. Ty Aniu chyba tez masz doprowadz. powietrza? od dolu? Dorbie, masz śliczną ścianę na kozę. Zaglądam co jakiś czas do twojego dziennika, bo Dom w Lukrecji był swego czasu moim faworytem wśród projektów. Faktycznie, nasza koza ma szczelne doprowadzenie powietrza z zewnątrz - od spodu - przez tą "nogę", ale można też podłączyć rurę z tyłu - tak jakby na dole paleniska. Jotule F400, F500 i F600 mają podłączenie powietrza z zew. Kochana! To jest super wiadomosc! Dzieki wielkie. A ogladalam te kozy, nawet zdjecie zamiescilam wlasnie jotula, tyle ze nie z ich strony tylko jakiegos sklepu, nie wiem dlaczego nie patrzylam na ich strone I po raz kolejny - forum muratora jest super wynalazkiem, a ludzie tu wspaniali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 03.01.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 my mamy Jotul'a F500 - z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz.Ma dodatkowe boczne drzwiczki do ładowania drewna.Sprawuje się bez zarzutu a wygląda tak :http://img3.imageshack.us/img3/6366/wlochylistopad2009166.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.01.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Juz wiem, patrzylam na F8 i F3.A u nas wchodzi w gre F400 lub F500. Pierwszy jest wyzszy, wezszy i glębszy - bardziej na pokoj, F500 jest szerszy, za to mniej na pokoj i ma wieksza moc. Do rozwazenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.01.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 my mamy Jotul'a F500 - z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Ma dodatkowe boczne drzwiczki do ładowania drewna. Sprawuje się bez zarzutu a wygląda tak : http://img3.imageshack.us/img3/6366/wlochylistopad2009166.jpg a ma mozliwosc podlaczenia wylotu spalin od gory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.01.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Ile odstaje od sciany przy podlaczeniu od tylu? A jak macie podlaczone powietrze z zewnatrz i jaka srednica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 03.01.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 a ma mozliwosc podlaczenia wylotu spalin od gory? ma - u nas jest podłączona "od góry" . Po zmianie pozycji "kształtki" wylotu spalin przy kozie - można ją podłączyć do komina od tyłu - nie widać wtedy tej rury. U nas odstaje jakieś 30 cm - i to jest chyba minimalny dystans. Przy podłączeniu "od tyłu" też. Rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz ma 150 mm - i u nas nie jest bezpośrednio podłączona do kozy. W ścianie za piecem, blisko wlotu powietrza do pieca jest kratka regulowana żaluzją - stamtąd doprowadzane jest powietrze Mogę jutro cyknąć zdjęcie. Ale , jak już mówiłam - ten piec ma możliwość bezpośredniego podłączenia rury wlotu powietrza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.01.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 A mozesz cyknac zdjecie tego podlaczenia wylotu spalin? Pewnie i tak trafimy do Jotula. A gdzie kupowaliscie ta koze? I jak cenowo wyszla?My w sumie myslimy pomiedzy F400 i F500, ale jesli min odleglosc od sciany jest 30cm to chyba bedzie na F500, bo jest plytsza i ma wieksza moc, chociaz nie wiem czy musi byc az taka na nasz salon - przestrzen otwarta na dole ok 50m2, dom 138m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 03.01.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 my mamy Jotul'a F500 ... Ladnie u Ciebie Zochno ten model kozy sie prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 03.01.2010 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 A mozesz cyknac zdjecie tego podlaczenia wylotu spalin? Pewnie i tak trafimy do Jotula. A gdzie kupowaliscie ta koze? I jak cenowo wyszla? My w sumie myslimy pomiedzy F400 i F500, ale jesli min odleglosc od sciany jest 30cm to chyba bedzie na F500, bo jest plytsza i ma wieksza moc, chociaz nie wiem czy musi byc az taka na nasz salon - przestrzen otwarta na dole ok 50m2, dom 138m2 mogę zrobić zdjęcie - ale dopiero jutro . Kupowałam w salonie Jotula w Gdansku-Oliwie. Jezeli ma dogrzewac tylko salon to mysle ze nawet F400 ma wystarczajaca moc. Zwróć uwagę w Jotulu na piece emaliowane - mają też czarne , trochę się błyszczą , ale są dużo łatwiejsze do czyszczenia - mam na myśli czyszczenie "powłoki " zewnętrznej No ale są sporo droższe. Na stronie Jotual sa specyfikacje w pdf - mysle ze jest tam rysunek wszystkich przyłączy http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Produkty/Drewno/Piece-na-drewno-/Jotul-F-500/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 03.01.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 my mamy Jotul'a F500 ... Ladnie u Ciebie Zochno ten model kozy sie prezentuje dzięki AnSiu co prawda stoi nie zupełnie tam gdzie miała ostatecznie stać ( to przez tę rurę doprowadzenia powietrza) - ale grzeje jak trzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.01.2010 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 A mozesz cyknac zdjecie tego podlaczenia wylotu spalin? Pewnie i tak trafimy do Jotula. A gdzie kupowaliscie ta koze? I jak cenowo wyszla? My w sumie myslimy pomiedzy F400 i F500, ale jesli min odleglosc od sciany jest 30cm to chyba bedzie na F500, bo jest plytsza i ma wieksza moc, chociaz nie wiem czy musi byc az taka na nasz salon - przestrzen otwarta na dole ok 50m2, dom 138m2 mogę zrobić zdjęcie - ale dopiero jutro . Kupowałam w salonie Jotula w Gdansku-Oliwie. Jezeli ma dogrzewac tylko salon to mysle ze nawet F400 ma wystarczajaca moc. Zwróć uwagę w Jotulu na piece emaliowane - mają też czarne , trochę się błyszczą , ale są dużo łatwiejsze do czyszczenia - mam na myśli czyszczenie "powłoki " zewnętrznej No ale są sporo droższe. Na stronie Jotual sa specyfikacje w pdf - mysle ze jest tam rysunek wszystkich przyłączy http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Produkty/Drewno/Piece-na-drewno-/Jotul-F-500/ O, tak, te amaliowane sa drozszze, nawet do 2 tys, wg cen z jotula. Czy w Oliwie byly ceny zblizone do tych ze strony firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 03.01.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 nie wiem jakie są na stronie myślę , że zbliżone - ale zdarzają się "promocje" i wyprzedaże egzemplarzy wystawowych. można się trochę targować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.01.2010 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Dzieki wielkie Zochna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.01.2010 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Zochna, skąd jestescie? Masz dziennik budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrekS 16.01.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Witam, w poszukiwaniu taniej kozy z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz natrafiłem na koze HS Flamingo: http://www.centrumkominkow.com/?run=oferta&menu_ofertaid=6&menu_katid=91&katid=91&itemid=1601&lang=pl cena jedyne 1500 zl - i się zastanawiam jak to wygląda w realnym świecie. Widział i dotykał to ktokolwiek ? jakieś opinie, albo podpowiedź co innego można mieć w dobrej cenie. Wolałbym kozę żeliwną, przystępne cenowo robi Jotul, ale i tak ok 3-4 tys trzeba liczyć. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 16.01.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 u nas również zadomowiła się koza to już druga jotulowa tym razem F 500 a następna ..................... marzy mi się w majolice nie zamieniłabym jej na żaden kominek http://img35.imageshack.us/img35/2825/021rvj.jpg doprowadzenie powietrza rurą f i75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 19.01.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 alfa36, koza to mój konik, więc Ci chętnie napiszę o mojej. Dla niej budowaliśmy osobny komin, tło wyłożyłam cegłą, dlatego stoi raptem kilka centymetrów od ściany ( pytałam producenta, czy tak można) . Rurę ma tylnowychodzącą wchodzącą wprost w komin. Szukałam takiej koży, na której można ugotować np. rosół. Ale by nie dokładać co i rusz drewna ( rosół długo się gotuje ), można dorzucić do niej węgla, ponieważ pali się w niej drewnem, ale i węglem. Miała być czarna i jest, polska i jest, kosztowała ok 1800 zł. Umieszczona jest w kuchni, bardzo ją lubię, świateczne potrawy na niej gotowałam. Mam oczywiście kuchenkę gazową, mam też ogrzewanie podłogowe i pod oknem kaloryfer, ale...jakby co, jestem spokojniejsza I kominek, wiadomo, raczej służy od święta, koza to miła codzienność, w której palę, gdy zechcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 19.01.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Tula, wyślij mi proszę zdjecie na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tula 19.01.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 http://www.przysucha.com.pl/piece.php alfa, moja koza to " komforter II ", trzeci od góry. Nie umiem wklejać zdjęć, chętnie bym to zrobiła. Ja swoją znalazłam w Castoramie, ale kupiłam przez internet, bo nie mieli w sklepie czarnej.Pozdrawiam.Jeśli będziesz chciała się jeszcze czegoś dopytać, zajrzę jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts