Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hmm, moze zanim wypowiedza sie madrzejsi to tak, no mozesz na wylocie powietrza na dole założyc przepustnice (sterowana na lince,albo z pręta) coby to przymknąć w razie czego.

Jednak czy jest to koniecznosc to nie wiem.

Szyber na górze(dymny) to jesli kominek nie jest wyposazony w to urzadzenie,to jak mi na forum doradzali warto założyc.Bedziesz miał jakies oszczednosci.

pozdrawiam

PS poprawcie mnie jesli sie myle :D

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! Proszę o fachową poradę dotyczącą wyboru wkładu kominkowego. Wraz z żoną (i to równocześnie :D zachorowaliśmy na wkład wyspowy. Wiadomo: przeszklone dwie szyby długie i jedna krótka, efekt wizualny przede wszystkim (ogień widoczny z trzech stron, kominek umieszczony centralnie w salonie), nie będzie głównym źródłem ciepła, choć jest DGP.

Niestety cena takiego rozwiązania powala :( (dodam, że zapatrzyliśmy się na wkłady z szybami bez "ramek").

I tu proszę o radę: jeśli już wyskrobiemy te fundusze (grubo ponad 10 tys) to co wybrać: Spartherm Arte U70 (chyba najmniejszy, najbardziej zgrabny), jest też Jotul Atraflam Epi oraz wkład Totem Epi, a może coś z TurboFonte (Cheminees Turbo Fonte sd epi 950). Z tym, że te ostatnie trochę duże. Chciałbym mieć pewność, że dokonałem najlepszego wyboru z punktu widzenia technicznego i użytkowego. Na co jeszcze zwrócic uwagę przy montażu, czy też montować wspomniane tu nakładki akumulacyjne?

A może ktoś z Państwa przedstawi mi na priva rozsądną ofertę zakupu takiego wkładu? :roll: Będę wdzięczny za wskazówki. Pozrdrawiam z Mazur.

podlączam się do powyższego pytania mnie także interesują takie kominki "akwarium" dodam jeszcze do powyższych chazelles GV 1000 EPI,mój kominek będzie bez DGP, jest ich faktycznie kilka i proszę ekspertów o radę na który polować, i jeszcze jedno chyba glupie pytanie :oops: czy z takiego kominka można odprowadzać spaliny stalową rurą zamiast komina?,takżeby kominek byl wyczystką ?
podlączam się do powyższego pytania mnie także interesują takie kominki "akwarium" dodam jeszcze do powyższych chazelles GV 1000 EPI,mój kominek będzie bez DGP, jest ich faktycznie kilka i proszę ekspertów o radę na który polować, i jeszcze jedno chyba glupie pytanie :oops: czy z takiego kominka można odprowadzać spaliny stalową rurą zamiast komina?,takżeby kominek byl wyczystką ?

Z tą rurą, to nie jest najlepszy pomysł.

Kominek wymaga, do prawidowej pracy, rozgrzanego komina, a przy takiej rurze raczej będzie to trudne.

Pozdrawiam.

Mam pytanie do specjalistów kominkowych, bo już zamotaliśmy się w różnych opiniach...

Mamy dom z poddaszem, ale w tej chwili poddasze jest niewykończone i będzie nieogrzewane. Tak więc kocioł gazowy i kominek z płaszczem wodnym ma do ogrzania obecnie 122 m2, dopiero po wykończeniu poddasza w bliżej nieokreślonej przyszłości będzie dwa razy więcej. Zakładaliśmy, że kupimy piec i kominek o takiej mocy, aby w przyszłości ogrzać całość 240 m2. Tymczasem wykonawca naszej instalacji przekonauje nas, że kominek z płaszczem możemy mieć tylko 12 kw, max. 14, ponieważ wkład o większej mocy będzie co chwilę się gotował, przy naszej obecnej powierzchni grzewczej... Wygląda na to, że nie możemy kupić kominka z płaszczem, bo w przyszłości kominek 12 kw nie ogrzeje 240 m2. W chwili, gdy zaczniemy palić wyłączy się piec gazowy i na górze będzie zimno bo kominek będzie miał za małą moc?

Czy jest sposób, aby pomimo wszystko zastosować rozwiązanie z płaszczem? Dodam, że wizja 500 l zbiornika odbierajacego ciepło z wkładu odpada, bo i nie ma na to miejsca i jest to bardzo drogie...

Czy mam sobie dać spokój z płaszczem i kupić normalny kominek???

Będę wdzięczna za wszystkie porady, już sami nie wiemy jakie rozwiązanie jest najlepsze...

Mam pytanie do specjalistów kominkowych, bo już zamotaliśmy się w różnych opiniach...

Mamy dom z poddaszem, ale w tej chwili poddasze jest niewykończone i będzie nieogrzewane. Tak więc kocioł gazowy i kominek z płaszczem wodnym ma do ogrzania obecnie 122 m2, dopiero po wykończeniu poddasza w bliżej nieokreślonej przyszłości będzie dwa razy więcej. Zakładaliśmy, że kupimy piec i kominek o takiej mocy, aby w przyszłości ogrzać całość 240 m2. Tymczasem wykonawca naszej instalacji przekonauje nas, że kominek z płaszczem możemy mieć tylko 12 kw, max. 14, ponieważ wkład o większej mocy będzie co chwilę się gotował, przy naszej obecnej powierzchni grzewczej... Wygląda na to, że nie możemy kupić kominka z płaszczem, bo w przyszłości kominek 12 kw nie ogrzeje 240 m2. W chwili, gdy zaczniemy palić wyłączy się piec gazowy i na górze będzie zimno bo kominek będzie miał za małą moc?

Czy jest sposób, aby pomimo wszystko zastosować rozwiązanie z płaszczem? Dodam, że wizja 500 l zbiornika odbierajacego ciepło z wkładu odpada, bo i nie ma na to miejsca i jest to bardzo drogie...

Czy mam sobie dać spokój z płaszczem i kupić normalny kominek???

Będę wdzięczna za wszystkie porady, już sami nie wiemy jakie rozwiązanie jest najlepsze...

i tak wybrać musisz sama :wink: mniejszy pociągnie nawet ponad 200m2 ale do mius paru stopni ( na zewnątrz, ale zależy to też od jakości ocieplenia domu) w większym palenisku np; 24 kw można palić delikatnie na minimalnnych obrotach :wink: wydajność firmy podają :

1.minimalną

2.nominalną

3.maksymalną

ogólnie 99% wodnych palenisk konstrukcyjnie jest do D...

Czy do domku 130 m2 ( 68 dół i 62 góra ) potrzeba kominka aż 22kW ?

Zwarta bryła , kominek usytuowany centralnie przy klatce schodowej.

Kominek ma byc z DGP do ciagłego palenia. Ogrzewanie domku kominek + elektryka .

Czy aż 22 kW na tak powierzchnię ?

Jak wyliczyc to zapotrzebowanie ?

Domek jest z POROTERMU 30 + 12 cm styro. Podłoga 10 cm styro,

dach 20 cm wełny o dobrych parametrach. Liczy się 1 kW na 10 m2 uzytkowej czy po podłogach ?

Pracuje w firmie,ktora zajmuje sie kominkami, kompleksowo rzecz jasna:)

Odpowiem na wszystkie pytania, doradze. Dotyczy to kominków, ktore maja dopiero powstac,jak rowniez tych, ktore juz istnieja.

Niewazne czy ktokolwiek z Panstwa bedzie mial pytania zwiazane z codziennym uzytkowaniem kominka czy moze bedzie to wynikalo z jakiegos problemu z tym, niewatpliwie rewelacyjnym zrodlem taniego ciepla w naszych czterech katach. ZAPRASZAM.

Mam dwa pytanka:

- użytkuję w salonie piec na drewno tzw. "kozę" . Jest ona połączona sztywnym przewodem do komina. Do góry a potem w komin na kształt obróconego L. Rura jest zamurowana i zauważyłem że z czasem się lekko wysuwa z komina. Pytanie, czy można ją czymś posmarować, klejem tak aby się nie wysuwała?

- ile prądu w watach bierze przeciętna pompa CO na 1/2/3 biegu?

Z góry dziękuję.

Pomóżcie mi proszę przy wyborze wkładu do nowoczesnej obudowy kominka. Szukam juz wkładu 3 miesiące i w końcu muszę go kupić.

Zastanawiamy się nad wkładem:

1. Supra Univers II 200AD Pack PN ok. 7 tys. http://www.kominkowo.pl/?temat=prod_ex&produkt=Univers_200_AD_Pack_PN&galeria=on&ph=1

2. lub wersja bardziej ekonomiczna Laudel Grande Vision 15 Kw, oczywiście bez złotych ramek http://www.polskiekominki.istore.pl/sklep,3982,,,03,,pl-pln,545121,0.html

3. lub Laudel Compact 14 Kw http://www.polskiekominki.istore.pl/sklep,3982,,,03,,pl-pln,557933,0.html

Wersja nr 1 jest wydaje nam się najfajniejsza, ale jest 2 razy droższa od modelu 2 i 3.

Czy pod względem jakościowym i estetycznym warto tyle dopłacić? mam do ogrzania ok. 140 m2. Czekam pilnie na Wasze sugestie ;-)

Czy można kupić wkład w granicach 3000zł z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz? Byłem w salonie Laudela i dowiedziałem się że najtańszy wkład z takim doprowadzeniem jest za prawie 6000. Mnie "dzikie węże" w kominku nie są potrzebne, jakiej firmy mam szukac w normalnej cenie?
Czy można kupić wkład w granicach 3000zł z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz? Byłem w salonie Laudela i dowiedziałem się że najtańszy wkład z takim doprowadzeniem jest za prawie 6000. Mnie "dzikie węże" w kominku nie są potrzebne, jakiej firmy mam szukac w normalnej cenie?

Mam podobną zagwozdkę... Na pewno Lechma ma doprowadzenie z zewnątrz i za 4k to wyrwiesz... poza tym KFD Eko Pano 90 4,5k, a Dovre ma z kolei w modelu 2180 , ale one chodzą po 6k... tyle kojarzę... Ja sam nie wiem czy szukać z tym doprowdzeniem czy wziążc taki, który niby nie ma, ale zostawić mu rurę pod rusztem niech dmucha i tyle...

Witam.

Spartherm Ambiente Bravo - przy obecnym kursie Euro około 4500,00 zł (z VAT-em 7%)

Doprowadzenie powietrza, dopalanie salin, wyłożenie szamotowe (waga wkładu grubo ponad 200 kg), duże rozmiary i nowoczesny "dizajn" przeszklenia.

Porównując do niego taką Lechmę to tak jakby postawić obok dobrego samochodu traktor rodem z PRL-u :wink:

Polecam. W tym przedziale cenowym najbardziej rozsądny produkt na rynku.

Pozdrawiam.

a Dovre ma z kolei w modelu 2180 , ale one chodzą po 6k...
A to dziwne. W ostatniej wycenie kominka, którą dostałem cena to 4,5tyś z 7%.

NO tak przy 7%, ale ja biorę z 22% bo mam swojego majstra...

a Dovre ma z kolei w modelu 2180 , ale one chodzą po 6k...
A to dziwne. W ostatniej wycenie kominka, którą dostałem cena to 4,5tyś z 7%.

NO tak przy 7%, ale ja biorę z 22% bo mam swojego majstra...

Hmm

A z 22% to wychodzi ok 5,100. Sprawdź czy nie przepłacasz.

Czy majster nie może go kupić dla Ciebie