Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Witam.

Moc trzeba by w takim wypadku korelować z wielkościa salonu. Jeżeli masz salon powiedzmy ok. 20 m2 to taki wkład wydaje się za duży - paląc w nim nazwijmy to "zdrowo", będzie po prostu za ciepło w jego najbliższym otoczeniu.

Wg mnie wkłady stalowo- czy żeliwno- szamotowe są lepsze, ale już np. An-bud ma inne zdanie.

Wynika to z tego że preferujemy inne sposoby ogrzewania kominkowego. Ja jestem zwolennikiem kumulacji ciepła a On raczej konwekcji. I dyskusja o wyższości jednych nad drugimi (ogólnie - nie a propo's konkretnych modeli) może przypominać dyskusję o "wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia" :D . Po prostu co jak komu pasuje. Obydwa rozwiązania są dobre i w zależności od potrzeb można je stosować odrębnie lub łączyć je. I od tego zależy dobór wkładu.

Dodatkowe wykładziny (wewnętrzne) wkładu (szamotowe lub żeliwne) mają tę niewątpliwą zaletę, że w pierwszej kolejności to one się zużywają, pozostawiając prawie nie naruszony korpus wkładu. Można je wymieniać i przez to zwiększają czasookres jego uzytkowania.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D Witam :D

Wg mnie wkłady stalowo- czy żeliwno- szamotowe są lepsze, ale już np. An-bud ma inne zdanie.

:D akurat też w tym przypadku bym polecił stalowo szamotowy (dostosowując do potrzeb) i dodam nawet nazwę firmy :wink: aby ogień był dłuuuuuuuugo widoczny np: spartherm

ps. to inne zdanie - to tylko większa potrzeba rozbudowy w celach bardziej grzewczych :wink:

Witam.

Ciężko będzie dopasować do tej obudowy jakiś model Sparthermu. Najbliżej będzie Mini Sh-4S, ale ze względu na podnoszoną szybę i tak nie obędzie się bez przeróbki obudowy.

Ale osobiście bym sobie taki "zaaplikował" (i tu możecie mnie posądzać do woli o "interesowność" 8) :lol: )

Pozdrawiam.

Witam.

Moc trzeba by w takim wypadku korelować z wielkościa salonu. Jeżeli masz salon powiedzmy ok. 20 m2 to taki wkład wydaje się za duży - paląc w nim nazwijmy to "zdrowo", będzie po prostu za ciepło w jego najbliższym otoczeniu.

mój salon jest otwarty na jadalnię i w sumie ma 42 m2 czyli taki między 16-21 kW byłby ok?

Dodatkowe wykładziny (wewnętrzne) wkładu (szamotowe lub żeliwne) mają tę niewątpliwą zaletę, że w pierwszej kolejności to one się zużywają, pozostawiając prawie nie naruszony korpus wkładu. Można je wymieniać i przez to zwiększają czasookres jego uzytkowania.

yyyyy to poprawcie mnie jeśli żle myślę, ale jeśłi wkład jest szamotowy to tę cegłę można po jakimś czasie całkiem wymienić i mieć jakby nowy? czyli znacznie wydłuża się jego żywotność?

Witam,

w temacie kominkow jestem jeszcze slabo zorientowana.. . licze na Twoja opinie:)

Mam zaprojektowany kominek na scianie nośnej. Zabudowany komin wystaje ze sciany do wewnatrz 50cm. Jezeli dojdzie do tego wklad i obudowa kominka to bedzie zajmowal duzo miejsca... czy jest jakis sposob, aby tego uniknac. Moze sa jakies "waskie"wklady?

z gory dziekuje za rade!

Pozdrawiam!

Witam,

w temacie kominkow jestem jeszcze slabo zorientowana.. . licze na Twoja opinie:)

Mam zaprojektowany kominek na scianie nośnej. Zabudowany komin wystaje ze sciany do wewnatrz 50cm. Jezeli dojdzie do tego wklad i obudowa kominka to bedzie zajmowal duzo miejsca... czy jest jakis sposob, aby tego uniknac. Moze sa jakies "waskie"wklady?

z gory dziekuje za rade!

Pozdrawiam!

Witam

Możliwe, że są, chociaż nic "aż" tak wąskiego nie przychodzi mi do głowy a ponadto, żeby utrzymać standardową głębokość kominka(65-70 cm) wkład musiałby mieć 10 cm a to niemożliwe :-?

Jeśli masz komin schiedla albo inny systemowy a trójnik komina jest od frontu, to proponuję przedzwonić do producenta, żeby podali Ci namiary na jakąś autoryzowaną ekipę, ktora będzie w stanie w ODPOWIEDNI sposób wyciąć trójnik by potem wkleić na specjalnym kleju "łatę" a z boku komina wyciąć otwór tak by wkleić do niego trójnik a w zasadzie jego część. Ponadto trochę wyżej, tak by dym nie "uderzał" bezpośrednio w zaklejone miejsce po wcześniejszym trójniku. Niejednokrotnie byłem świadkiem tego rodzaju działań w przypadku Schiedla. Wymusza to zawyczaj wykonanie podłączenia stosunkowo wysoko ma jednak swoje plusy; dodatkowe kW z dłuższej rury :wink:

W przypadku komina murowanego sprawa jest zdecydowanie prostsza, zresztą chyba nie muszę wnikać w szczegóły :wink:

Wtedy wystarczy umieścić wkład z boku, pod warunkiem, że jest na to miejsce i zabudować wszystko w jednej linii. Załóżmy, że kominek będzie miał 70 cm głębokości, tym samym na kominie będzie 20 cm cofnięcia co umożliwi wykonanie np pełnej ścianki z półkami - wnękami. Pełna dowolność, wszytsko jednakże pod warunkiem, że wkład i obudowa zmieści się tym razem na szerokość...Wrzucenie projektu z wymiarami ułatwiłoby doradzanie.

Życzę powodzenia.

Mariusz

Dziękuję za rady! :)

Może jednak uda się coś z tym zrobić...

Mamy komin Schiedla.

Plan umiejscowienia kominka jest taki, jak w projekcie Marysi z Archipelagu. Link:

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/marysia/rzuty.html

z Twojej odpowiedzi wychodzi na to, ze tylko autoryzowana ekipa "od kominów" może nam pomóc. Mam nadzieję, że się uda!

Pozdrawiam!

Mamy komin Schiedla.

Plan umiejscowienia kominka jest taki, jak w projekcie Marysi z Archipelagu. Link:

z Twojej odpowiedzi wychodzi na to, ze tylko autoryzowana ekipa "od kominów" może nam pomóc. Mam nadzieję, że się uda!

Pozdrawiam!

Nie powinno byc kłopotu, po lewej stronie komina jest duzo miejsca :D Tak przynajmniej wynika z projektu.

Hmmm, pewnie nie tylko autoryzowana ekipa bedzie w stanie to zrobic, ale z jakim skutkiem, nie wiem.

Ja bym nie ryzykowal i zadzwonil do Schiedla.

Oni sami maja ludzi, ktorzy wykonuja takie rzeczy, przynajmniej w Krakowie.

A wiec, kominek po lewej stronie komina a na samym kominie, np podswietlane połki-wneki. Obudowa musi byc oczywiscie odpowiednia. Tak czy inaczej, pelne pole do popisu.

Pozdrawiam :D

Mam pytanie i proszę kogoś o odpowiedź.

Najpierw krótko opiszę temat.

Kominek, który mam w salonie przylega do sciany z maxa i jest obudowany plytą gips- karton. Kiedy po raz pierwszy podpaliliśmy w kominku zauważyłam, że ściana z drugiej strony (z tyłu kominka) w miejscu gdzie wchodzi rura spiro jest ciepła i delikatnie pękła :evil: na dlugości ok 50 cm. Oczywiście jak zobaczyłam pęknięcie to odechciało mi się palić w kominku, ale najlepsze było to, że jak ściana ostygła to pęknięcie znikło.

Czy ściana z maxa z tyłu kominka powinna być ciepła i dlaczego pękła a poźniej się 'zeszła", czy to jest prawidłowe zjawisko?

pozdrawiam

U mnie w miejscu gdzie ustawiany jest kominek też jest dość wąsko. Wystający komin na ok. 30 cm + wkład i obudowa ok. 60 cm. Zabiera to ok. 1 m szerokości. Pokój dzienny otwarty na parter, żadnych przegród i ścian.

Z kuchnią w sumie ok. 60 m, ale w kształcie litery L. Wkład do palenia ciągłego, ok. 20 kW.

Czy w odległości ok. 2,5 m będzie można siedziec przy tym kominku ?

Mamy komin Schiedla.

Pozdrawiam!

Nie powinno byc kłopotu, po lewej stronie komina jest duzo miejsca :D Tak przynajmniej wynika z projektu.

Hmmm, pewnie nie tylko autoryzowana ekipa bedzie w stanie to zrobic, ale z jakim skutkiem, nie wiem.

Ja bym nie ryzykowal i zadzwonil do Schiedla.

Oni sami maja ludzi, ktorzy wykonuja takie rzeczy, przynajmniej w Krakowie.

A wiec, kominek po lewej stronie komina a na samym kominie, np podswietlane połki-wneki. Obudowa musi byc oczywiscie odpowiednia. Tak czy inaczej, pelne pole do popisu.

Pozdrawiam :D

Dzięki!

Czyli można będzie zrobić go z boku. Będzie to chyba lepsze rozwiazanie.... niz wystający na ponad metr kominek .... swoją drogą troche dziwnie to zaprojektowali. Niestety patrząc na projekt, nie mieliśmy świadomości, że tak to będzie wyglądać...

Pozdrawiam!!! :wink:

Przyznaję, że niezbyt dobrze znam się na instalacjach kominkowych dlatego zdecydowałem się zapytać Was - znawców w tym temacie.

Zamieszkałem w domu w którym jest ogrzewanie kominkowe, ale bez płaszcza wodnego. Od kominka idzie rura na strych do takiego urządzonka w którym jest termostat. Gdy powietrze w tej rurze osiągnie np. 60 stopni wówczas włącza się nawiew, który nawiewa innymi rurami ciepłe powietrze do innych pomieszczeń. Gdy mocno napaliłem pojawiły się dwa poważne problemy:

1. Dym we wszystkich pomieszczeniach - ledwo było łóźko widać! :wink:

2. Pęknięta ściana (raczej tynk gipsowy) na której jest kominek.

Moje pytanie to czy to jest normalne (ten dym głównie) przy tego typu instalacjach?

Czemu pęka ściana?

Witam.

Andre - przetarty orzech kosztuje ca. 1,5-3 tys. zł/kubik, więc jeżeli się do tego nadaje, może pomyśleć o lepszym jego wykorzystaniu :wink:

Pozdrawiam.

Pytałem bo mam wielkie stare drzewo orzecha włoskiego koło domu.Tak się rozrosło, że zagraża bezpieczeństwu dachu, orzechy spadają na pokrycie :wink:

Zamierzam je ściąć, więc będzie sporo drewna do wykorzystania.

Hmmm... co się robi z drewna orzechowego? meble, inkrustacje, mozaiki...?