nesia_2 30.12.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Witam.Mam od 3 lat Makroterm I 18kW z płaszczem i przyszła pora wymienić uszczelki w drzwiczkach ale nie wiem czy sznurek powinien być o średnicy 6 czy 8 mm. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 30.12.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 A w międzyczasie wynalazałem takie coś http://www.merkurykominki.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=203&Itemid=238 Merkury COSMO WH Pięękny, szeroki i niski, z szamotem w środku (może szyba nie będzie sie tak brudziła) i z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Piszą o jakiejś cyrkulacji powietrza - nie wiem o co cho - napisałem do nich mailika zobaczymy czy coś odpiszą Czy mi sie wydaje czy wszeskie trzy HajdukWolcano W, Mercury Cosmo WH i Aquarius z Pama-kominki sa bardzo podobne?? Co sądzą fachowcy? Co z Mercurym i jego jakością?? Też zastanawiam sie nad wkładem Firmy Merkury. Interesuje mnie powietrzny model 114. Czy nikt nie zetknał sie z produktami tej firmy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.12.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 A w międzyczasie wynalazałem takie coś http://www.merkurykominki.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=203&Itemid=238 Merkury COSMO WH Pięękny, szeroki i niski, z szamotem w środku (może szyba nie będzie sie tak brudziła) i z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Piszą o jakiejś cyrkulacji powietrza - nie wiem o co cho - napisałem do nich mailika zobaczymy czy coś odpiszą Czy mi sie wydaje czy wszeskie trzy HajdukWolcano W, Mercury Cosmo WH i Aquarius z Pama-kominki sa bardzo podobne?? Co sądzą fachowcy? Co z Mercurym i jego jakością?? Też zastanawiam sie nad wkładem Firmy Merkury. Interesuje mnie powietrzny model 114. Czy nikt nie zetknał sie z produktami tej firmy ??? miałem kiedyś kontakt z poprzedniczką tej firmy tzn. HAGOS MERKURY (upadła).... w sądzie się skończyło wygrałem po siedmiu latach robili buble, następcy robią jak robią ja omijam ich szeeeeeeerokim łukiem popatrz na parametry nadają się na atrapę, ale do ogrzewania ... gdzieś jest na forum temat "zadowolonego" właściciela ich "paleniska" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.12.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 http://forum.muratordom.pl/kominek-merkury,t104087.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 30.12.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Dziękuję za informacje, w takim razie pewnie skazany jestem na drogiego sparthema. Cięzko znaleść przyzwoity wkład z szybami na przestrzał i szczelnym doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Szkoda że Dovre nie robi takich wkładów z dwoma szybami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 30.12.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 No to Merkury odpada A jak z tymi Pama kominkami ? Użytkuje ktoś? Jak opowiadał mi ktoś od producenta (dzwoniłem) to szamot który jest do pewnej wysokości powoduje że temperatura jest dosyć wysoka i wszystko się łądnie dopala - czyli szyba tak się nie brudzi. Prawda to to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 30.12.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Witam, Bardzo mi sie podoba taki wklad: Aerjolly trójstronny. Czy ktos umialby powiedziec ile on kosztuje? Albo inny podobny w rozsadnej cenie. Wszystkie, ktore ja znalazlem byly w cenie powyzej 13 tys PLN. Jezeli nie taki jak powyzej to ktory z ponizszych doradzacie?LAUDEL 700 Compact 3 szyby Fonte Flamme Specialvision 3 szybowy 760SPArysto 10 LP Albo inny ktory wyglada podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.12.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Dziękuję za informacje, w takim razie pewnie skazany jestem na drogiego sparthema. Cięzko znaleść przyzwoity wkład z szybami na przestrzał i szczelnym doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Szkoda że Dovre nie robi takich wkładów z dwoma szybami. troskę gorszy i tańszy od spartherma jest hajduk (łatwe do poprawienia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.12.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 No to Merkury odpada A jak z tymi Pama kominkami ? Użytkuje ktoś? Jak opowiadał mi ktoś od producenta (dzwoniłem) to szamot który jest do pewnej wysokości powoduje że temperatura jest dosyć wysoka i wszystko się łądnie dopala - czyli szyba tak się nie brudzi. Prawda to to? Zrobiłem kilkadziesiąt, ale od kilku lat robię tylko dobrym znajomym (certyfikaty, dopuszczenia i takie tam ) i okolo stu wkładów otwartych (bez szyby), wyszły z mody już prawie zapomniałem jak się je robi Szamot podnosi temperaturę, ale też blokuje odbiór ciepła trzeba złapać to ciepło wyżej inaczej wyleci kominem tu było troszkę o szamocie http://forum.muratordom.pl/dorobienie-szamotu-w-kominku-potrzebne-porady,t121296.htm?highlight=merkury szyba się mniej brudzi jak odpowiednio rozwiązano dopływ powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.12.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Witam, Bardzo mi sie podoba taki wklad: Aerjolly trójstronny. Czy ktos umialby powiedziec ile on kosztuje? Albo inny podobny w rozsadnej cenie. Wszystkie, ktore ja znalazlem byly w cenie powyzej 13 tys PLN. Jezeli nie taki jak powyzej to ktory z ponizszych doradzacie? LAUDEL 700 Compact 3 szyby Fonte Flamme Specialvision 3 szybowy 760SP Arysto 10 LP Albo inny ktory wyglada podobnie. co to ??? jakiegoś linka lepiej wklej tyle się rodzi na rynku wynalazków że cięzko nadążyć a z tych podanych to żaden do grzania, jak na atrapę to mogą być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 30.12.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 co to ??? jakiegoś linka lepiej wklej tyle się rodzi na rynku wynalazków że cięzko nadążyć a z tych podanych to żaden do grzania, jak na atrapę to mogą być Oto link. http://www.jolly-mec.it/index.php?option=com_content&task=view&id=38&Itemid=52 Nie znam sie na kominkach Chodzi mi o wyglad. Chce miec kominek z szyba na 3 strony. Nie mam zamiaru kominkiem ogrzewac domu, nie bede rozprowadzal powietrza do innych pokoi poza tym, w ktorym jest kominek. Prosze o polecenie jakiegos w rozsadnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.12.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 co to ??? jakiegoś linka lepiej wklej tyle się rodzi na rynku wynalazków że cięzko nadążyć a z tych podanych to żaden do grzania, jak na atrapę to mogą być Oto link. http://www.jolly-mec.it/index.php?option=com_content&task=view&id=38&Itemid=52 Nie znam sie na kominkach Chodzi mi o wyglad. Chce miec kominek z szyba na 3 strony. Nie mam zamiaru kominkiem ogrzewac domu, nie bede rozprowadzal powietrza do innych pokoi poza tym, w ktorym jest kominek. Prosze o polecenie jakiegos w rozsadnej cenie ciekawe z jakiej choinki się urwali pierwszy raz widzę ten wynalazek jak bym mógł dotknąć to bym powiedział, tzn napisał więcej na stronce troszkę sprzecznych i mało danych, a obudowanie dysrybutorem (tylko takie zdjęcia) to "mistrzostwo świata" jak dla mnie dyskfalifikacja. Jak chcesz tylko widzieć od czasu do czasu ogień, to tylko otwarty kominek wyjdzie w bardzo rozsądnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 30.12.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 ciekawe z jakiej choinki się urwali pierwszy raz widzę ten wynalazek jak bym mógł dotknąć to bym powiedział, tzn napisał więcej na stronce troszkę sprzecznych i mało danych, a obudowanie dysrybutorem (tylko takie zdjęcia) to "mistrzostwo świata" jak dla mnie dyskfalifikacja. Jak chcesz tylko widzieć od czasu do czasu ogień, to tylko otwarty kominek wyjdzie w bardzo rozsądnej cenie Nie chce kominka otwartego. Jak rozumiem wklady powietrzne to takie gdzie rurami rozprowadzam powietrze po domu. A z plaszem wodnym? Podlaczam pod istalacje C.O. w domu? Co sadzisz o tych wkladach: http://www.centrumkominkow.com/?run=oferta&menu_ofertaid=2&menu_katid=72&katid=72&itemid=1396&lang=pl http://www.tarnava.com.pl/index.html?grp=319&info=602 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.12.2008 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 ciekawe z jakiej choinki się urwali pierwszy raz widzę ten wynalazek jak bym mógł dotknąć to bym powiedział, tzn napisał więcej na stronce troszkę sprzecznych i mało danych, a obudowanie dysrybutorem (tylko takie zdjęcia) to "mistrzostwo świata" jak dla mnie dyskfalifikacja. Jak chcesz tylko widzieć od czasu do czasu ogień, to tylko otwarty kominek wyjdzie w bardzo rozsądnej cenie Nie chce kominka otwartego. Jak rozumiem wklady powietrzne to takie gdzie rurami rozprowadzam powietrze po domu. A z plaszem wodnym? Podlaczam pod istalacje C.O. w domu? Co sadzisz o tych wkladach: http://www.centrumkominkow.com/?run=oferta&menu_ofertaid=2&menu_katid=72&katid=72&itemid=1396&lang=pl http://www.tarnava.com.pl/index.html?grp=319&info=602 ja bym ten drugi wybrał, tzn. na dole i mieszane, część ciepła do powietrza, część do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 31.12.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 ja bym ten drugi wybrał, tzn. na dole i mieszane, część ciepła do powietrza, część do wody A tak mozna ? Hmm chyba zanim wybiore jakis wklad musze sie udac do specjalisty Jezeli chodzi o walory estetyczne to 100% pasuje mi ten MCZ. Czy umiesz polecic jakies inne wygladajace tak samo (tzn. dwie scianki przeszkolne duze a jedna mala) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 31.12.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Dziękuję za informacje, w takim razie pewnie skazany jestem na drogiego sparthema. Cięzko znaleść przyzwoity wkład z szybami na przestrzał i szczelnym doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Szkoda że Dovre nie robi takich wkładów z dwoma szybami. troskę gorszy i tańszy od spartherma jest hajduk (łatwe do poprawienia ) Czy mozesz wyjaśnic co nalezy poprawić w hajduku ? Jeśli nie chcesz publicznie to na PW... dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 31.12.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Czy mozesz wyjaśnic co nalezy poprawić w hajduku ? Jeśli nie chcesz publicznie to na PW... dzięki Lepiej na forum, Sam jestem ciekaw co mozna poprawic. Mam Prisme K czysta szybe i nie okopcony szamot. Mozna cos jeszcze wycisnać ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.01.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Witam. W tej firmie to przede wszystkim należy poprawić traktowanie spraw reklamacyjnych i podejście w tym względzie zarówno do klienta ostatecznego (indywidualnego) jak i do samego dystrybutora ich wyrobów (sprzedawcy)... Bez komentarza... A z rzeczy technicznych - dokładność wykonania (na trzy takie same wkłady, które przyszły do sprzedaży u mojego znajomego, każdy miał inne wymiary liniowe, warunkujące zabudowę , no myślałem że boki będę zrywał ze śmiechu). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 01.01.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Czy można kominek wbudować w istniejący komin zbudowany z pełnej cegły, a w środku mający wkład ceramiczny? Innymi słowy, chodzi mi o to, żeby wkład kominkowy jak najmniej z tego komina wystawał. Komin na projekcie wyglądał tak (szukać po lewej stronie, w połowie wysokości ): http://lh4.ggpht.com/_48TWBczs9hc/RsgFGjllp_I/AAAAAAAAAU0/ccji2ivtU1c/s800/projekt.jpg Docelowo komin został zbudowany tylko z dwoma kanałami - dymowym i jednym wentylacyjnym, który podobno musi być przy kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1977 01.01.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Panowie specjalisci, wracajac do mojego watku czy mozecie polecic jakis wklad kominkowy z trzema szybami (dwie dluzsze i jedna krotsza) w rozsadnej cenie? Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts