emilio 29.09.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 dzieki Forest sproboję skontaktować sie z człowiekiem ktorego polecasz,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.09.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam. Uuuuu...nie no, Majster 1 - szacuneczek...bez kija nie podchodź... Wypowiedzi z serii "Co wy k...a wiecie o..." zawsze "rozwalają" mnie na części pierwsze Boguś...zwijamy się...idziemy na ryby... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.09.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam.kakusek - weź no wstrzymaj na tydzień prace związane z kominem, znajdź firmę która będzie Ci robić kominek, zrób jego projekt techniczny i wizualizację, dobierz konkretny wkład i...będzie wiadomo jaki komin zrobić.To tak jak z łazienką i kibelkiem - najpierw musisz wiedzieć co będzie montowane a potem dopiero do tego poustawiać w konkretnych miejscach, konkretne przyłącza...Proste...tyle że trzeba kolejność odpowiednią zachować.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 29.09.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Forest nie moge wstrzymac bo majster mi nawieje na inna budowe i nie zdaze zrobic dachu przed zima.I tak wszystko jest na wariackich papierach bo zaraz po plycie wchodza robic wierzbe wiec wszystko jeszcze bedzie na swiezo.Ja wiem ze chce miec duzy wklad (taki okolo 100 cm szerokosci) najchetniej z szyba vis a vis i takie wlasnie wklady maja wyjscie na fi250 .Zgodzilam sie pozostawic ten komin 20x20 z prostokatna ksztaltka w srodku a teraz czytam ze piszesz ze dla wkladu dwustronnego jest "jak znalazl" komin 25x25Zdaje sobie sprawe ze jak ktso wczesniej napisal im wiekszy tym lepiej bo nie ma pozniej takich problemow jak u mnie ale skoro juz mi majstry tak namieszaly na budowie to chce jakos logicznie z tego wybrnac.Znalazlam te redukcjie ktore moglabym zastosowac do podpiecia i tak sobie mysle ze skoro w kotlowni jest komin 27x14 a bedzie tam podpiety piec o mocy okolo 24 kW to wklad kominkowy o polowie mnejszej wydajnosci tez powinien hulac na "podobnym "kominie (jakby to pomnozyc to pole wychodzi podobne) Moze ja po prostu zle kombinuje ale nie mam teraz mozliwosci spotkac sie z jakims zdunem i omowic szczegoly (buduje na odleglosc ) dlatego tutaj szukalam rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.09.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam.Moc nie ma tu nic do rzeczy.Po cholerę Ci w ogóle wkład ceramiczny do nowego komina z cegły?Jeżeli wiesz że nie będziesz miała kominka z płaszczem wodnym, komin będzie dobrze wymurowany, z dobrej cegły, to będzie ok.Druga sprawa - mówisz jak ma być zrobione i płacisz za to. Jak coś jest samowolnie wykonane nie wedle ustaleń z Tobą a z racji widzi mi się murarza, to strach pomyśleć jak będzie ostatecznie wyglądał Twój dom...Decyzja należy do Ciebie.Wkład o wymiarach paleniska (po otwarciu drzwi 50x100-120 cm można śmiało podłączyć do komina fi 200 o przeciętnej wysokości 7-8 mb.Jeżeli zafundujesz sobie diametralnie większy lub kominek otwarty tej wielkości to większy przewód będzie jak znalazł.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 29.09.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Forest wlasnie to nie jest takie proste bo wszelkie informacje docieraja do mnie z opoznieniem-po fakcie.Jak pisalam buduje na odleglosc wiec nie moge sama monitorowac co sie tam dzieje.Ekipa dostala projekt a ze majster jest starej daty i niektore rzeczy "robi na pamiec: to tak wlasnie wyszlo z tym kominem.On muruje od lat takie kominy i wg niego nikt nie mial problemow a wszyscy opalaja piecami na paliwo stale.Cos tam proponowal ze rozbierze tylko 70 cm gornej czesci i zacznie murowac szezej dajac wkladke 25 ale okragla (ponoc nie mozna dostac w okolicy kwadrateowej takiego rozmiaru) Mnie niezbyt podoba sie pomysl sztukowania komina w dwoch roznych ksztaltach dlatego zostal taki jak jest. Rozumiem ze te 50 cm to glebokosc kominka? Masz duza praktyke i znasz sie na kominkach dlatego Ci ufam i cieszy mnie Twoja opinia ze uda mi sie podlaczyc "moj" wklad.Nie bedzie otwartego paleniska ani szyby szerszej niz 100 cm (moze bedzie nawet 90 cm) wiec powinno byc ok . Wiem ze majstry odpowiadaja za cale to zamieszanie i powinni dostac po tylkach ale ja jestem dopiero na poczatku zabawy w budowanie i musze sie dopiero nauczyc byuc twarda To nie jest pierwsza rzecz ktora nie jest zrobiona po mojej mysli bo oni mielis swoje wizje i "wiedzieli" lepiej ale jest to cena jaka sie placi budujac na odleglosc -niestety. Dziekuje Ci za pomoc i uspokojenie serducha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 29.09.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Jeszcze jedno pytanie: czy wg Ciebie ksztaltak okrala fi 25 jest "lepsz"duzo wieksza od tej mojej kwadratowej 20x20?Osoba ktora monitoruje mi budowe twierdzi ze jezeli nawet rozbierali by komin to mogli by wymurowac wiekszy ale tylko z ta okragla ksztaltka (nie ma na skladach kwadratowej 25x25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.09.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Witam. Powierzchnia czynna przekroju kwadratowego komina jest zawsze kołem o maksymalnej średnicy wpisanym w ten kwadrat. Mimo że pole przekroju komina o wymiarach 25x25 cm jest większe od pola przekroju komina okrągłego fi 200 mm, to ciśnienie będzie w nich takie samo, a nawet może się okazać że w kominie "kwadratowym" będzie ono mniejsze ze względu na zakłócenia przebiegu spalin. Spaliny poruszają się spiralnym ruchem kołowym w górę komina. Przy przekrojach komina 14x27 de facto uzyskuje się dwie strugi spalin w kominie. To tyle teorii... Ale to bardziej z myślą o proroczych wypowiedziach Majstra 1... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 29.09.2009 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 mam pytanko odnośnie automatycznego sterowania dolotem/szybrem w kominkach z płaszczem wodnym, jak takie coś działa? ustala stałą temperaturę na płaszczu i tak otwiera/domyka przepustnicę, aby ją utrzymać? dolot porusza równo z szybrem, czy też steruje nimi niezależnie? (jeśli tak, to w jakich sytuacjach otwiera te dwie przepustnice?) czy urządzenie sprawdza się w praktyce? kominek z PW ma być wpięty w instalację, prawdopodobnie przez bufor ciepła. w domu trochę kaloryferów, trochę podłogówki, 200m2 powierzchni użytkowej (+100m2 w piwnicy - trzy pokoje dogrzewane) z góry thx . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster 1 30.09.2009 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Forest ,czasem nawet piszesz na temat i widać ze masz jakies pojęcie ,ale leśnik niech lepiej idzie do lasu leczyć drzewa i filozofować (coś tam poczytać to za mało żeby doradzać ,szkolić się trzeba.).Coś jednak pomyliłeś w obliczeniach Forest bo przy srednicy komina 200mm i palenisku 50x120 komin powinien mieć wysokość 10.5 metra !Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.09.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Witam.A mierzyłeś Ty kiedyś Majster ciśnienie w kominie?Czy tak na "pałkę" podajesz liczby z wykresów i tabel?Jeżeli w stu przeciętnych budowach współczesnych domów jednorodzinnych znajdziesz chociaż jeden komin, który ma od wlotu przyłącza przyłącza dymowego kominka lub pieca, do wylotu komina, te 10 metrów, to oświadczam publicznie że zrobię Ci kominek za darmo...I to jaki chcesz.Bo tak de facto mierzy się długość "czynną" komina.I co? Nie działają te kominy? Jeżeli okrągły w przekroju komin o średnicy fi 200 mm, mający niecałe 6 mb długości "czynnej" posiada ciśnienie 16 Pa, bo m.in. wkład ma pięknie podłączoną czerpnię fi 150 mm, to będzie on źle działał?Wyrwał by Ci wszystkie włosy jak byś wsadził głowę do takiego wkładu. Powiem więcej - na taki komin trzeba już zakładać albo regulator ciągu albo jego ogranicznik.Ludzie tu zaglądający szukają czasem uniwersalnych porad, dobrych zarówno dla nich jak i setek innych osób zainteresowanych tematem. A Ty się nadymasz jak indor...Dystansu trochę Majster...do siebie samego.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.09.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Witam. A mierzyłeś Ty kiedyś Majster ciśnienie w kominie? Czy tak na "pałkę" podajesz liczby z wykresów i tabel? Jeżeli w stu przeciętnych budowach współczesnych domów jednorodzinnych znajdziesz chociaż jeden komin, który ma od wlotu przyłącza przyłącza dymowego kominka lub pieca, do wylotu komina, te 10 metrów, to oświadczam publicznie że zrobię Ci kominek za darmo...I to jaki chcesz. Bo tak de facto mierzy się długość "czynną" komina. I co? Nie działają te kominy? Jeżeli okrągły w przekroju komin o średnicy fi 200 mm, mający niecałe 6 mb długości "czynnej" posiada ciśnienie 16 Pa, bo m.in. wkład ma pięknie podłączoną czerpnię fi 150 mm, to będzie on źle działał? Wyrwał by Ci wszystkie włosy jak byś wsadził głowę do takiego wkładu. Powiem więcej - na taki komin trzeba już zakładać albo regulator ciągu albo jego ogranicznik. Dystansu trochę Majster...do siebie samego. Pozdrawiam. Nie dawno na ostro dałem do wiwatu z mariankossy a ty tu że: Czy tak na "pałkę" podajesz liczby z wykresów i tabel? Jak mu powiedzialem ,że jestem praktykiem (podobny przykład) i że się nie zgadzam z częścią zagadnień(tabele,wykresy) to mnie ....z glebą itd. A mierzyłeś Ty kiedyś Majster ciśnienie w kominie? Jeżeli w stu przeciętnych budowach współczesnych domów jednorodzinnych znajdziesz chociaż jeden komin, który ma od wlotu przyłącza przyłącza dymowego kominka lub pieca, do wylotu komina, te 10 metrów, to oświadczam publicznie że zrobię Ci kominek za darmo...I to jaki chcesz. Jeżeli to dotyczy wszystkich co mają kominy to zapierniczam niczym dzinks i mierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.09.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Witam. Nie no, nie gadaj, że mieszkasz w domu jednorodzinnym i masz komin długości większej niż 10 mb (od przyłącza kominka do wylotu - podkreślam). Daje to prawie cztery kondygnacje w górę Chyba że...pomału kojarzę...dom, wysokość...wieża! Królewna...? Fiona...??? O matko...pożarłeś Królewnę !!! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 30.09.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 szanowni eksperci, powiedzzcie mi, czy otwory do rozprowadzenie dgp nalezy zrobic przed tynkami czy raczej robi sie to po tynkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster 1 30.09.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Zgadza sie forest obecnie znaleźć komin 10 m to sztuk niesamowita. A te kominy które sie buduje często fi200 są i tak za duże i mają za duży ciąg.Dla tych co nie wiedzą dlugość czynna mieżona jest od trójnika podłączeniowego do wylotu komina ,więc jak ktoś zada pytanie :czy fi200 wystarczy niech odrazu poda wysokość komina to wtedy dostanie konkretną odpowiedź.Foresta jeszcze zdzierże ale leśnik fachowcem od kominów ,niech tylko kominków nie buduje .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 30.09.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Witam.A dlaczego nie mógłbym budować ?Przecież to chyba proste...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 30.09.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Panie Majster. Podzielał bym twoje obawy,gdybym nie wiedział,że "leśnik"ma trzy wyuczone zawody(szkoły) i kilkuletnią praktykę w każdym z nich.Możesz spać spokojnie. Stresy mogą powodować choroby serca i krążenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 30.09.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Goraco sie zrobilo Majster czyli wg Ciebie moj przyszly komin 20x20(prostokat) jest za maly do wkladu o szerokosci okolo 1 m ?Podawalam wczesniej ze ma okolo 7-8 m wysokosci ale jest to calkowita wysokosc wiec dlugosc "czynna" jest o jakies 2 m mniejsza.To jaki wg Ciebie powinnam wybudowac komin Ja tam wierze Forestowi i totalnie nie rozumiem na jakiej podstawie twierdzisz ze nie ma on pojecia o kominach?Skoro buduje kominki to musi sie orientowac i w tej kwestii bo jedno i drugie jest scisle powiazane. Wychodzi na to ze musze zapomniec o panoramicznym dwustronnym kominku skoro po dzisiejszych wiadomosciach "skrocila mi sie " dlugosc komina Jak ja dorwe tego mojego majstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 30.09.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Funkcjonowanie komina może poprawić znacznie, jego ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 01.10.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Wielu już skorzystało z porad Foresta. Dzięki niemu możemy napalić w kominku(idą chłody) i spać spokojnie, wszak stare powiedzenie mówi, że leśnik też rzemieślnik.Szacunek Forest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts