majster 1 01.10.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Ludzie jak pisalem ze lesnik to chodzilo mi o nik Boguslaw 58.Forest jest zdunem i pisze z sensem i na temat, może czasem malo szczegolowo .Ja sam studiowalem polibude ale wtedy nic tam nie bylo o wkladach kominkowych, tylko o kominach i kominkach otwartych.Odbylem szkolenie instalatorow kominkow i szesc dni w tygodniu jestem na budowie , bardziej popieram tworcza praktyke niz bezplodną teorie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster 1 01.10.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Goraco sie zrobilo Majster czyli wg Ciebie moj przyszly komin 20x20(prostokat) jest za maly do wkladu o szerokosci okolo 1 m ?Podawalam wczesniej ze ma okolo 7-8 m wysokosci ale jest to calkowita wysokosc wiec dlugosc "czynna" jest o jakies 2 m mniejsza.To jaki wg Ciebie powinnam wybudowac komin Do tego komina wklad kominkowy trzeba podlaczyc pod katem 45* jak najnizej sie da zeby dl.czynna byla max.dluga. Doprowadzenie pow.z zew. dzis jest obowiązkowe ,przy tak duzej pow.otworu drzwiczek im większa pow. przekroju tym lepiej ale wystarczy taka jaka jest srednica podlaczenia we wkladzie kominkowym.I oczywiscie wentylacja w pomieszczeniu -standart.Rozpalisz w kominku ,podgrzejesz komin i powinno być dobrze a jak nie to podwyrzszysz komin lub cos innego.Nie wpadaj w panike zawsze jest jakies rozwiazanie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.10.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Zgadza sie forest obecnie znaleźć komin 10 m to sztuk niesamowita. A te kominy które sie buduje często fi200 są i tak za duże i mają za duży ciąg.Dla tych co nie wiedzą dlugość czynna mieżona jest od trójnika podłączeniowego do wylotu komina ,więc jak ktoś zada pytanie :czy fi200 wystarczy niech odrazu poda wysokość komina to wtedy dostanie konkretną odpowiedź. Foresta jeszcze zdzierże ale leśnik fachowcem od kominów ,niech tylko kominków nie buduje . Pozdrawiam. Ciężko jest znaleźć ponad 5m przeginasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majster 1 01.10.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Na slasku wiekszosc domow ma dwie kondygnacje + poddasze wiec 7-8 m to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 01.10.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 A u Eskimosów w iglo, jakie mają wysokie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.10.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Witam.Tam to inna inszość, bo skubani śniegiem palić potrafią...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 01.10.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Czy ktoś podjął by się zabudową kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 02.10.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Niech murarz domy buduje, piekarz piecze chleb.... a na forach niech pisza informatycy LOL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrku23 02.10.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Prosze o pomoc. Czy można połączyć kominek z rurą dymną bezpośrednio kolankiem nie stosując trujnika. czy w takim przypadku sadza nie będzie sie cofać do wkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 02.10.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Siemka mam pytanie chciałem kupić kozę bo zamierzam palić raz 2 razy w tygodniu ale w Castoramie są wkłady po 1300 zł i tak myślę jak kupię taki g.... wkład i obudowę to na jedno wyjdzie z kasą co sądzicie na temat takich wkładów bo te 5 lat gwarancji to chyba na nóżki dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 02.10.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Prosze o pomoc. Czy można połączyć kominek z rurą dymną bezpośrednio kolankiem nie stosując trujnika. czy w takim przypadku sadza nie będzie sie cofać do wkładu Jest to dopuszczalne rozwiązanie trzeba pamiętać jednak żeby przewód spalinowy biegł od kominka cały czas pod górę dopuszczalne są kolana pod kontem 45 stopni wtedy kominek jest wyczystką dla komina jeżeli kominiarz czyści kominek to cała sadza spada do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 03.10.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Podpowiedzcie gdzie poszukać instrukcji jak wykonać kominek samemu krok po kroku chodzi o foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 03.10.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 tacim-Znajdziesz to w książce "Zrób to sam" z lat 70-80.Wymiary pokazane aż do bólu prawidłowo i należy ich się trzymać.Biblioteka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.10.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Witam. Witam. czy cos na dzien dzisiejszy zmienilo sie w zakresie wykonania instalacji przylaczeniowej kominow z placzem?. tak zakrecilem sie tak, ze juz nic nie wiem. "mam" do zabudowania kominek z plaszczem wodnym. Wyglada to, dosc dziwnie (inaczej niz do tej pory spotykalem). kominek pracuje w ukladzie z wymiennikiem i polaczony jest z nim rurami plastik. "naczyniem wyrownawczym" jest zbiornik wyrownawczy od centralnego ogrzewania. instalacja hydrauliczna poprowadzona rownolegle (na dlugosci ponad 1m) w bliskiej odleglosci od rury spalinowej (ok.10cm), rownie blisko od rury spalinowej (20cm) poprowadzona jest rura (plasik) od przelewu z "nacznia wyrownawczego". hydraulik uwaza, ze wszystko jest o'k. a i brak jakiejkolwiek automatyki, tylny plaszcz obudowy (plecy) kominka znajduje sie ok. 3cm od sciany, zasilanie powietrzem paleniska jest bez przepustnicy (niby zrozumiale bo brak automatyki). "Sodomia i gomoria" A ten hydraulik to "alfa i gameta" wszelakiej branży budowlanej... Każ mu napisać oświadczenie o dwuletniej rękojmi, oraz zapytaj się czy ma dobre ubezpieczenie OC. Sam rozbierze i zrobi instalację na nowo... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 03.10.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Witam. czy cos na dzien dzisiejszy zmienilo sie w zakresie wykonania instalacji przylaczeniowej kominow z placzem?. tak zakrecilem sie tak, ze juz nic nie wiem. "mam" do zabudowania kominek z plaszczem wodnym. Wyglada to, dosc dziwnie (inaczej niz do tej pory spotykalem). kominek pracuje w ukladzie z wymiennikiem i polaczony jest z nim rurami plastik. "naczyniem wyrownawczym" jest zbiornik wyrownawczy od centralnego ogrzewania. instalacja hydrauliczna poprowadzona rownolegle (na dlugosci ponad 1m) w bliskiej odleglosci od rury spalinowej (ok.10cm), rownie blisko od rury spalinowej (20cm) poprowadzona jest rura (plasik) od przelewu z "nacznia wyrownawczego". hydraulik uwaza, ze wszystko jest o'k. a i brak jakiejkolwiek automatyki, tylny plaszcz obudowy (plecy) kominka znajduje sie ok. 3cm od sciany, zasilanie powietrzem paleniska jest bez przepustnicy (niby zrozumiale bo brak automatyki). Ale popelina to nie dowiary że taki wykonawca jeszcze funkcjonuje na rynku usług Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 03.10.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 WitamMam pytanie odnosnie kominka, otoz firma zamontowala kominek, sprawa zajmowal sie moj maz, gdy przyjechalam zobaczyc efekt okazalo sie ze z boku z ktorym kominek winien laczyc sie ze sciana oraz od gory i z drugiego boku kominek ma przerwy dylatacyjne na okolo 1 cm, moze mniej! Gdyby nie fakt ze kominek ma szyby na przestrzal a wiec tyl nie jest zabudowany to pewnie nawet nie zwrocilabym uwagi ale tak mamy szpary miedzy obudowa a kominkiem nazywajace sie przerwy dylatacyjne!Wkurza mnie to bo wyglada jakby czegos brakowalo!Czy tak musi byc? czy mozna cos z tym fantem zrobic? I czy to jest zgodnie ze sztuka...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 03.10.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Witam Mam pytanie odnosnie kominka, otoz firma zamontowala kominek, sprawa zajmowal sie moj maz, gdy przyjechalam zobaczyc efekt okazalo sie ze z boku z ktorym kominek winien laczyc sie ze sciana oraz od gory i z drugiego boku kominek ma przerwy dylatacyjne na okolo 1 cm, moze mniej! Gdyby nie fakt ze kominek ma szyby na przestrzal a wiec tyl nie jest zabudowany to pewnie nawet nie zwrocilabym uwagi ale tak mamy szpary miedzy obudowa a kominkiem nazywajace sie przerwy dylatacyjne! Wkurza mnie to bo wyglada jakby czegos brakowalo! Czy tak musi byc? czy mozna cos z tym fantem zrobic? I czy to jest zgodnie ze sztuka... pozdrawiam gdyby nie było tych przerw dylatacyjnych pomiędzy wkładem a obudową to po pierwszym napalenu w kominku obudowa by popękała bo rozszeżający się kominek rozepchał by ją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olika 03.10.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 a nie mozna tam wsadzic czegos maskujacego , np jakas uszczelke czy cos takiego?przyznam wyglada okropnie jak dziura w obudowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 03.10.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 a nie mozna tam wsadzic czegos maskujacego , np jakas uszczelke czy cos takiego? przyznam wyglada okropnie jak dziura w obudowie żaden materiał nie wytrzyma takich tenperatur jakie wytważa wklad konwekcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 03.10.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 No to mamy big awaryja wielki klopot sie uczynil....... pekla mi rurka pex gdzies pod posadzka..... caly czas dolewa sie woda do zbiornika - czyli gdzies przeciek. z tego co ustalilismy byc moze kominek podgrzal wode (wlaczenie odgrzewacza przeplywowego - pompa z kominka) i poszla baardzo goraca woda na wanne....prawie do poparzenia....sterownik wlaczajacy pompke ustawiony na 45'C (ale to temp. min) wiec jesli nastapilo takie uderzenie cieplejszej wody byc moze cosik ropuscilo w pexach.... czy spotkaliscie sie z czyms takim? troche mnie to zdraznilo...mam nadzieje ze wystarczy rozkuwac cala posadzke w kotlowni bo jeli nie i to gdzies w mieszkaniu...to panele...ech szkoda gadac..... ewentualnie jak sie zabezpieczyc przed tkimi przypadkami>?>? mieliscie tego typu arawyje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts