Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Ludzie jak pisalem ze lesnik to chodzilo mi o nik Boguslaw 58.Forest jest zdunem i pisze z sensem i na temat, może czasem malo szczegolowo .Ja sam studiowalem polibude ale wtedy nic tam nie bylo o wkladach kominkowych, tylko o kominach i kominkach otwartych.Odbylem szkolenie instalatorow kominkow i szesc dni w tygodniu jestem na budowie , bardziej popieram tworcza praktyke niz bezplodną teorie.Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Goraco sie zrobilo :roll: Majster czyli wg Ciebie moj przyszly komin 20x20(prostokat) jest za maly do wkladu o szerokosci okolo 1 m ?Podawalam wczesniej ze ma okolo 7-8 m wysokosci ale jest to calkowita wysokosc wiec dlugosc "czynna" jest o jakies 2 m mniejsza.To jaki wg Ciebie powinnam wybudowac komin :roll:

Do tego komina wklad kominkowy trzeba podlaczyc pod katem 45* jak najnizej sie da zeby dl.czynna byla max.dluga. Doprowadzenie pow.z zew. dzis jest obowiązkowe ,przy tak duzej pow.otworu drzwiczek im większa pow. przekroju tym lepiej ale wystarczy taka jaka jest srednica podlaczenia we wkladzie kominkowym.I oczywiscie wentylacja w pomieszczeniu -standart.Rozpalisz w kominku ,podgrzejesz komin i powinno być dobrze a jak nie to podwyrzszysz komin lub cos innego.Nie wpadaj w panike zawsze jest jakies rozwiazanie.Pozdrawiam

Zgadza sie forest obecnie znaleźć komin 10 m to sztuk niesamowita. A te kominy które sie buduje często fi200 są i tak za duże i mają za duży ciąg.Dla tych co nie wiedzą dlugość czynna mieżona jest od trójnika podłączeniowego do wylotu komina ,więc jak ktoś zada pytanie :czy fi200 wystarczy niech odrazu poda wysokość komina to wtedy dostanie konkretną odpowiedź.

Foresta jeszcze zdzierże ale leśnik fachowcem od kominów ,niech tylko kominków nie buduje .

Pozdrawiam.

Ciężko jest znaleźć ponad 5m :wink:

przeginasz :-?

Prosze o pomoc. Czy można połączyć kominek z rurą dymną bezpośrednio kolankiem nie stosując trujnika. czy w takim przypadku sadza nie będzie sie cofać do wkładu

Jest to dopuszczalne rozwiązanie trzeba pamiętać jednak żeby przewód spalinowy biegł od kominka cały czas pod górę dopuszczalne są kolana pod kontem 45 stopni wtedy kominek jest wyczystką dla komina jeżeli kominiarz czyści kominek to cała sadza spada do kominka.

Witam.

Witam. czy cos na dzien dzisiejszy zmienilo sie w zakresie wykonania instalacji przylaczeniowej kominow z placzem?. tak zakrecilem sie tak, ze juz nic nie wiem. "mam" do zabudowania kominek z plaszczem wodnym. Wyglada to, dosc dziwnie (inaczej niz do tej pory spotykalem). kominek pracuje w ukladzie z wymiennikiem i polaczony jest z nim rurami plastik. "naczyniem wyrownawczym" jest zbiornik wyrownawczy od centralnego ogrzewania. instalacja hydrauliczna poprowadzona rownolegle (na dlugosci ponad 1m) w bliskiej odleglosci od rury spalinowej (ok.10cm), rownie blisko od rury spalinowej (20cm) poprowadzona jest rura (plasik) od przelewu z "nacznia wyrownawczego". hydraulik uwaza, ze wszystko jest o'k. a i brak jakiejkolwiek automatyki, tylny plaszcz obudowy (plecy) kominka znajduje sie ok. 3cm od sciany, zasilanie powietrzem paleniska jest bez przepustnicy (niby zrozumiale bo brak automatyki).

"Sodomia i gomoria"

A ten hydraulik to "alfa i gameta" wszelakiej branży budowlanej...

Każ mu napisać oświadczenie o dwuletniej rękojmi, oraz zapytaj się czy ma dobre ubezpieczenie OC. Sam rozbierze i zrobi instalację na nowo...

Pozdrawiam.

Witam. czy cos na dzien dzisiejszy zmienilo sie w zakresie wykonania instalacji przylaczeniowej kominow z placzem?. tak zakrecilem sie tak, ze juz nic nie wiem. "mam" do zabudowania kominek z plaszczem wodnym. Wyglada to, dosc dziwnie (inaczej niz do tej pory spotykalem). kominek pracuje w ukladzie z wymiennikiem i polaczony jest z nim rurami plastik. "naczyniem wyrownawczym" jest zbiornik wyrownawczy od centralnego ogrzewania. instalacja hydrauliczna poprowadzona rownolegle (na dlugosci ponad 1m) w bliskiej odleglosci od rury spalinowej (ok.10cm), rownie blisko od rury spalinowej (20cm) poprowadzona jest rura (plasik) od przelewu z "nacznia wyrownawczego". hydraulik uwaza, ze wszystko jest o'k. a i brak jakiejkolwiek automatyki, tylny plaszcz obudowy (plecy) kominka znajduje sie ok. 3cm od sciany, zasilanie powietrzem paleniska jest bez przepustnicy (niby zrozumiale bo brak automatyki).

:o :o :o :o Ale popelina to nie dowiary że taki wykonawca jeszcze funkcjonuje na rynku usług

Witam

Mam pytanie odnosnie kominka, otoz firma zamontowala kominek, sprawa zajmowal sie moj maz, gdy przyjechalam zobaczyc efekt okazalo sie ze z boku z ktorym kominek winien laczyc sie ze sciana oraz od gory i z drugiego boku kominek ma przerwy dylatacyjne na okolo 1 cm, moze mniej!

Gdyby nie fakt ze kominek ma szyby na przestrzal a wiec tyl nie jest zabudowany to pewnie nawet nie zwrocilabym uwagi ale tak mamy szpary miedzy obudowa a kominkiem nazywajace sie przerwy dylatacyjne!

Wkurza mnie to bo wyglada jakby czegos brakowalo!

Czy tak musi byc? czy mozna cos z tym fantem zrobic? I czy to jest zgodnie ze sztuka...

pozdrawiam

Witam

Mam pytanie odnosnie kominka, otoz firma zamontowala kominek, sprawa zajmowal sie moj maz, gdy przyjechalam zobaczyc efekt okazalo sie ze z boku z ktorym kominek winien laczyc sie ze sciana oraz od gory i z drugiego boku kominek ma przerwy dylatacyjne na okolo 1 cm, moze mniej!

Gdyby nie fakt ze kominek ma szyby na przestrzal a wiec tyl nie jest zabudowany to pewnie nawet nie zwrocilabym uwagi ale tak mamy szpary miedzy obudowa a kominkiem nazywajace sie przerwy dylatacyjne!

Wkurza mnie to bo wyglada jakby czegos brakowalo!

Czy tak musi byc? czy mozna cos z tym fantem zrobic? I czy to jest zgodnie ze sztuka...

pozdrawiam

gdyby nie było tych przerw dylatacyjnych pomiędzy wkładem a obudową to po pierwszym napalenu w kominku obudowa by popękała bo rozszeżający się kominek rozepchał by ją.

No to mamy big awaryja :evil:

wielki klopot sie uczynil....... pekla mi rurka pex gdzies pod posadzka.....

caly czas dolewa sie woda do zbiornika - czyli gdzies przeciek.

z tego co ustalilismy byc moze kominek podgrzal wode (wlaczenie odgrzewacza przeplywowego - pompa z kominka) i poszla baardzo goraca woda na wanne....prawie do poparzenia....sterownik wlaczajacy pompke ustawiony na 45'C (ale to temp. min) wiec jesli nastapilo takie uderzenie cieplejszej wody byc moze cosik ropuscilo w pexach....

czy spotkaliscie sie z czyms takim?

troche mnie to zdraznilo...mam nadzieje ze wystarczy rozkuwac cala posadzke w kotlowni bo jeli nie i to gdzies w mieszkaniu...to panele...ech szkoda gadac.....

ewentualnie jak sie zabezpieczyc przed tkimi przypadkami>?>?

mieliscie tego typu arawyje? :evil: