Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokładnie taki, z tym, że jak wcześniej napisałem jest przecięty w połowie i zamontowany pod kątem 60 stopni do kolanka

To ,że pod kontem to pikuś bo będzie promieniował gdzie indziej.Zastanawia mnie dlaczego ja go nie mam (mam kominek z pł.wod.) ale skoro go skróciłeś bo tak pasowało to co z tym ożebrowaniem ,które przecież zwiększa jego skuteczność grzania?Chyba trzeba wyjść z założenia :krótszy to i mniejsze żebra i mniejsza emisja ciepła.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Zukow2, możesz całą obudowę zbudować z cegły perlitowej. Odpada wtedy siporeks i wełna, która potem będzie dawać nieprzyjemny zapach no i co gorsza pylić. Perlit ma przewodność podobną do wełny (w wyższych temperaturach nawet niższą) i wytrzymałość mechaniczną podobną do betonu komórkowego.

Masz wtedy tylko jedną warstwę o grubości 114 mm, od środka wzmocnioną stelażem stalowym - jak do płyt g-k.

Mniejszy kłopot i pewność - perlit wytrzymuje temperatury do 800st. i to naprawdę, a nie jak w przypadku wełny chwilowo.

Pozdrawiam

dziękuję.

czyli muruję z tej cegły perlitowej ścianki.Nie rozumiem po co stelaż?

dziękuję.

czyli muruję z tej cegły perlitowej ścianki.Nie rozumiem po co stelaż?

Napisałem o stelażu jako zabezpieczeniu na czas budowy, gdyby ktoś na przykład chciał się o niegotową jeszcze ściankę oprzeć i żeby ją usztywnić. Poza tym stelaż mógłby pomóc w montażu zewnętrznej okładziny z płyt. Nie jest oczywiście konieczny.

Pozdrawiam

Nurtuje mnie kwestia podłączenia bezpośredniego powietrza do kominka.

Mam arystko rogowe 10p, wkład jest już ustawiony, natomiast monter nie zamontował do króca wkładu rury. Z podłogi wystaje rura fi125 z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz, na niej zamontowana jest przepustnica.

Majster twierdzi, takie rozwiązanie jest konieczne, ponieważ turbina także potrzebuje powietrza, i jesli podłączy się rurę bezpośredno pod kruciec, to turbina bedzie czerpała z salonu z kratki wentylacyjnej.

Inni twierdzą, że doprowadzenie powietrza pod wkład oziębi go od spodu, a dłuższym czasie może doprowadzić do korozji.

A czy zastosowanie trójnika zagwarantuje na100% zapotrzebowania na powietrze turbinie, gdy szyber będzie otwart na full.

co w takim wypadku zrobić ?

Andrzej

Pytanie od niedoświadczonego amatora kominka (w planach)

Przygotowanie placu budowy zakończyło się usunięciem dwóch 30-letnich śliw, tyleż "starej" jabłonki oraz dwóch wisienek.

Czy warto "przytulić" to drewno i przesezonować do palenia w kominku? (gabarytowo trochę to jest i może szkoda utylizować w nieprzemyslany sposób)

ja miałem podobnie, tylko ciut więcej - wiśnie, jabłka, grusze, śliwy, orzechy ;),

całość pociąłem - duże suszą się na kominek, mniejsze suszą się na ogniska - ja tam lubię sobie chrupnąć kiełbaskę z żywego ognia czasem.

DZIEKUJĘ,

czy od wewnątrz nie wystarczy sama cegła?Czy trzeba dać płytę?

pozdrawiam

Od wewnątrz wystarczy oczywiście sama cegła, pisząc o płytach miałem na myśli okładzinę zewnętrzną, ale to już wola inwestora.

Cegłę perlitową kupisz bez problemu. Informacje wyślę Ci póżniej na PW.

Pozdrawiam

podpytam Was jeszcze w jednej sprawie, bo opinie dostaje rozbierzne...

pod kominek na parterze dawac 1 warstwe styro (byloby wtedy 5 cm styro i 10 cm wylewki) czy lepiej sobie odpuscic i miec te 15 cm wylewki?

wklad bedzie standardowo ciezki, cos kolo 180-200 kg

To ,że pod kontem to pikuś bo będzie promieniował gdzie indziej.Zastanawia mnie dlaczego ja go nie mam (mam kominek z pł.wod.)

No nie ładnie.Kłócisz się się dwa dni,o to czego nie masz.

Temperatury w kominku z płaszczem wodnym będą inne niż w kasecie,ponieważ woda chłodzi palenisko.Mierzenie pirometem temperatury w różnych miejscach może dać kilkakrotnie niższy wynik.Za nim rozgrzejesz żar w dole paleniska do 1000*C,to zagotuje się woda w kaloryferach(podłogówce).

Mam prośbę o podpowiedź, bo sam już nie wiem, czy to ma sens.

Kominek ma stać pomiędzy kuchnią a salonem, więc jest koncepcja vis-a-vis, czyli mamy 2 szyby, 2 razy więcej ciepełka ucieka przez szkło. Z drugiej strony ma być obudowa ciepła, czyli magazynowanie energii i oddawanie jej później. Jedna koncepcja się trochę kłóci z drugą. Czy ktoś tak zrobił ? Ma jakieś doświadczenia ?

Poza konkursem - możecie polecić dobrego kominkarza/zduna, z okolic W-wy (Piaseczno), który robi ciepłe obudowy (nie kaflowe) ?

Pzdr

M<

Witam,

mamy problem z kominkiem. mamy w podlodze zrobione rozprowadzenie kominka, tak zeby grzalo w gornych pomieszczeniach. do pokoju syna idzie oddzielne rozprowadzenie. natomiast rozprowadzenie z sypialni ma w polowie trojnik, ktorym jest doprowadzane cieplo do lazienki. no i w tym miejscu jest wielka kupa:( tzn, gdy palimy w kominku to u gory w pokoju syna i sypialni grzeje, ze az milo, ale do lazienki nic nie idzie. nie wiemy, co z tym zrobic. moze nam Pan poddac jakis pomysl, co moglo sie stac?

No własnie

czekamy wszyscy na odpowiedz kogoś mądrego.

Pada pytanie po pytaniu, a w zasadzie żadnej konkretnej odpowiedzi nie ma :(

Koś może zmienć ten trend ;>

Andrzej

Nie wiem,czy zdołam Ci pomoc,specjalizuję się w kumulacji i spalaniu.

Podałaś dość skąpy opis.Z niego nie wynika,czy działało wcześniej,czy uruchomiacie ogrzewanie góry pierwszy raz.Czy jest regulacja wlotu ciepłego powietrza do pokoju syna(można podać imię),sypialni i łazienki.

To ,że pod kontem to pikuś bo będzie promieniował gdzie indziej.Zastanawia mnie dlaczego ja go nie mam (mam kominek z pł.wod.)

No nie ładnie.Kłócisz się się dwa dni,o to czego nie masz.

Temperatury w kominku z płaszczem wodnym będą inne niż w kasecie,ponieważ woda chłodzi palenisko.Mierzenie pirometem temperatury w różnych miejscach może dać kilkakrotnie niższy wynik.Za nim rozgrzejesz żar w dole paleniska do 1000*C,to zagotuje się woda w kaloryferach(podłogówce).

Bogusław nie wciskaj mi .......Tym się nie obronisz przed byciem niekulturalnym.Co z tego ,że mam kzpłw?Kogo oszukałem ?Ciebie?Czytaj ze zrozumieniem tekst pisany.Odpowiadałem osobie zainteresowanej a ty posługując się manipulacją słowną coś mi znowu zarzucasz.Nie chodzi mi o mój kominek a o kominek MCB.

Czasami jesteś zagubiony w tej dyskusji.Przecież napisałeś:

Dyskusja nasza poszła o kominek MCB i jego brykiet.Skontaktuj się więc z MCB ,żeby Ci powiedział ile sypał swego brykietu,ile dawał powietrza i zrób tak samo.Następnie mierz temperaturę w rożnych miejscach.Blachę o grubości do 2 mm włóż w środek żaru,który daje brykiet.
No własnie

czekamy wszyscy na odpowiedz kogoś mądrego.

Pada pytanie po pytaniu, a w zasadzie żadnej konkretnej odpowiedzi nie ma :(

Koś może zmienć ten trend ;>

Andrzej

Problem polega na tym,większość mądrych już wyjechała,a reszta się" zniechęca",ponieważ za darmowe porady co dwudziesty mówi "dziękuję,co piąty wie lepiej,a co czwarty zechce zrobić w balona.

Może właśnie TY powinieneś to zmienić.Liczę na Ciebie.

Z niego nie wynika,czy działało wcześniej,czy uruchomiacie ogrzewanie góry pierwszy raz

Czy jest regulacja wlotu ciepłego powietrza do pokoju syna(można podać imię),sypialni i łazienki.

nawet zabudowa kominka jest nie skończona, bo musze właśnie podjąć decyzje, odrzewanie góry będzie jak najbardziej, na razie wyprowadzona jest tylko rura, turbiny o osprzętu jeszcze nie mam.

Masz na myśli anemostaty ? Tak planuję rozprowadzić na strychu rury do 5 pomieszczeń, i za pomoca turbiny wtłoczyc ciepełko przez sufit.

Andrzej

Spróbuj regulować dopływ powietrza do pokoju syna i sypialni.Jeśli nie ma regulacji,to jakimś przedmiotem.I sprawdzaj,czy idzie na łazienkę.Ciekawi mnie,czy ten trójnik rozchodzi się symetrycznie w"v",czy jest to odgałęzienie.