Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ad1.z płaszczem także można tak palić ale po co?Po to by przegrzewać układ.Trzeba wyrobić w sobie mechanizm odpowiedniego palenia w takich warunkach jakie maja panować w domu.NP.za oknem -30 stC piec gazowy zużywa gazik,piec węglowy węgiel a ty rozpalasz swój kominek i co?Zużywasz drewno,brykiet,itp ale za dużo to ty "kondycji cieplnej nie podnosisz".Widzisz tu jakaś różnicę?

ad2.To jest właśnie praktyka.Ale jak to sprawdzić?Nazywając kominek z płaszczem kotłownia to jeszcze nie słyszałem.Może mało słyszałem jeszcze ale za to słyszałem ,że kotłownia przy użyciu kzpłw nazywa się salon.

ad3.Jak rozpalisz w swoim kominku to co masz z tego rozpalenia w letni dzień.Ja mam wodę do kąpieli,mycia garów,basenu,suszarni, itp.Ty za to będziesz miał w taki dzień gorąco w salonie i nic poza tym.Jak nie zainwestujesz w solary to można dostawić dodatkowy "baniak" by kumulował ciepło właśnie z palenia takim kominkiem.Jak widzisz trochę więcej tego niż bez płaszcza.

ad4.Tu masz trochę więcej ale jak masz UPS-a,agregat itp.to trochę polepsza to spojrzenie na kzpłw.W zimie gdy i u ciebie i u mnie nie ma prądu rzeczywiście przy długich brakach czasowych jesteś nieco wyżej notowany.Ja mogę włączyć agregat tracić kasę na paliwo ale bezpiecznie śpię(czuwam :D :D )palę w kominku i przy -30 mam ciepło w domku.Ty bez prądu przy użyciu tylko kominka masz ciepło w salonie.Patrząc z twojej strony możesz także podtrzymywać inne urządzenia ale czy to ma sens.,bo ja zresztą chcę tylko wytłumaczyć różnice miedzy kominkami.

J

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pod wkładem suporek, nad różowy kartongips w wełną od środka, wykończone trawertynem (tynk struktura). Ma być bardzo prosto, taki klocek od podłogi do sufitu.

Powietrze z zewnątrz mam doprowadzone, wkład ustawiony na stojaku, niby prosta robota, jak z nimi rozmawiam to wygląda mi że teoretycznie wiedzą o co biega, ale brałem ich do płytek, trawertynów, gładzi itp. a nie zabudowy kominka....

Pozdrawiam - Daniel

Gdzieś wklejałem fotki mojego.Jest prosty taki podobny do tego z twojego opisu.

Witam!

Proszę o radę. Stoję przed wyborem wkładu do kominka i jak większość inwestorów nie mam pojęcia co wybrać. Potrzebuję wkład z płaską szybą, powierzchnia domu to ok 140m2, chciałabym, aby wkład szybko się nagrzewał i długo trzymał ciepło. Proszę, polećcie coś dobrego :lol:

do czego będzie słuzył ten wkład?

do okazjonalnego palenia, czy do rozbudowanego dgp?

no i w przyblizeniu ile chciałabyś na niego wydać?

ad1.z płaszczem także można tak palić ale po co?Po to by przegrzewać układ.Trzeba wyrobić w sobie mechanizm odpowiedniego palenia w takich warunkach jakie maja panować w domu.NP.za oknem -30 stC piec gazowy zużywa gazik,piec węglowy węgiel a ty rozpalasz swój kominek i co?Zużywasz drewno,brykiet,itp ale za dużo to ty "kondycji cieplnej nie podnosisz".Widzisz tu jakaś różnicę?

ad2.To jest właśnie praktyka.Ale jak to sprawdzić?Nazywając kominek z płaszczem kotłownia to jeszcze nie słyszałem.Może mało słyszałem jeszcze ale za to słyszałem ,że kotłownia przy użyciu kzpłw nazywa się salon.

ad3.Jak rozpalisz w swoim kominku to co masz z tego rozpalenia w letni dzień.Ja mam wodę do kąpieli,mycia garów,basenu,suszarni, itp.Ty za to będziesz miał w taki dzień gorąco w salonie i nic poza tym.Jak nie zainwestujesz w solary to można dostawić dodatkowy "baniak" by kumulował ciepło właśnie z palenia takim kominkiem.Jak widzisz trochę więcej tego niż bez płaszcza.

ad4.Tu masz trochę więcej ale jak masz UPS-a,agregat itp.to trochę polepsza to spojrzenie na kzpłw.W zimie gdy i u ciebie i u mnie nie ma prądu rzeczywiście przy długich brakach czasowych jesteś nieco wyżej notowany.Ja mogę włączyć agregat tracić kasę na paliwo ale bezpiecznie śpię(czuwam :D :D )palę w kominku i przy -30 mam ciepło w domku.Ty bez prądu przy użyciu tylko kominka masz ciepło w salonie.Patrząc z twojej strony możesz także podtrzymywać inne urządzenia ale czy to ma sens.,bo ja zresztą chcę tylko wytłumaczyć różnice miedzy kominkami.

J

Z ust to mi wyjołeś modpisuję się obiema rękami a zainstalowałem już kilka takich układów kominkowych z buforem ciepła i można wtedy palić w kominku ile wlezie a układu kominkowego nie zagotować i konfort eksplatacyjny takiego kominka z buforem dużo wyższy od jakiegokolwiek innego.Natomiast co do błędów pisowni czasami mi się zdaży :oops: :oops: :oops: ale kto jest idealny?

Proszę o wypowiedź na temat Jotul I510 i ewentualne dla niego alternatywy.

Dosc maly wklad szczegolnie w palenisku (max 4-5 szczapek). Dobry do mniejszych salonow 30-40 m2. U mnie jest ponad 60 m2 i mam komfort ale temperatury na szybko to nie podniose.

Denerwujaca raczka, lubiaca wypadac na podloge. Ladny prosty design. Szczelne doprowadzenie powietrza z zewnatrz, brak szybra.

Problem z paleniem niewystarczajaco suchym drewnem. Z mojego doswiadczenia wklady z szamotem lepiej sobie tu radza - arysto czy spartherm.

Tak przy okazji mam prosbe zeby zduni mogli nam napisac co sie psuje w kominkach powietrznych oprocz drzwiczek ?? Ktos tam kiedys pisal o ryzyku rozszczelnienia wkladu stalowego - czym to sie objawia ?

Mam pytanie, czy przy rozprowadzeniu goracego powietrza lepiej jest umiejscowic kratki pod sufitem, czy przy posadzce?

Wydawac by sie moglo, ze na dole, bo cieple zawsze pojdzie do gory i szybciej owe cieplo poczujemy. Jednak, jak to ma sie do komfortu? Moze lepiej u gory i stopniowo ogrzewac pomieszczenie?

Planuje rozprowadzic powietrze i im bardziej zaglebiam sie w temat, tym bardziej odpada grawitacyjne rozprowadzenie. Mam taka mozliwosc, bo dom jest z poddaszem uzytkowym, ale tym razem nie chce isc na ilosc, tylko na jakosc.

Bede wdzieczny za odpowiedz

czym przykleić płyty krzemianowe do ściany jeżeli nie można kołkować
,

witam, ja przyklejałem klejem systemowym, akurat robiłem swoją obudowę Varmsenem i trzyma jak cholera, wcześniej grunt.

Witam

Mieszkam w domku o łącznej powierzchni użytkowej o9k 120 m2 (bez garazu)

Na dole mam ok 80 m2 (wysokość 2.70 cm)i chciałabym zainstalować kominek.

U góry reszta pokoi ok 40m2 lecz tam jest wysokość 3,95 cm i mocne skosy

Niestety nie mam zielonego pojęcia jaki wkład będzie dobry.

Niestety nie wiem jaki wkład wybrać

Informuje, że w domu mam juz ogrzewanie oraz dodatkowo ogrzewana jest podloga.

Kominek ma dogrzać dom w okresie zimowym

Znalazłam wkład, który odpowiada mi finansowo, lecz nie wiem czy dogrzeje mi dom.

Proszę jeśli znacie jakieś firmy godne polecenia, które napewno będą dogrzewać moj domek a nie spełniały funkcje ekstra dodatkowego gadzetu.

Słyszałam o kominkach firmy JOTUL i również TARNAVA - jednak sa one bardzo drogie .

Na wklad przeznaczylam maksymalnie 3000 zl i chcialabym miec panoramiczny

Głównym zamierzeniem jest ogrzanie dołu i wypuszczenie do góry do jednego z pokoi wylotu.

Dół jest otwarty (kuchnia połączona s salonem oraz dodatkowo mały pokój wraz z łazienką)

Znalazłam wkład w castoramie:

http://www.castorama.pl/produkt/wklady/wklad-kominkowy-alba-panorama-908468/

Ogrzewa on 140 m2 i ma moc 14kW a czytałam, że to wystarczy.

Jest to duży koszt a do tego dochodza jeszcze koszty wykonania obudowy i zainstalowania go.

Nie chce wyrzucic pieniedzy w błoto.

Bardzo proszę o pomoc.

-z palaczem na wyposażeniu

-z systemem syfiastej szyby

-z całkowitym spalaniem powietrza domowego

- mała dymiąca kaseta :wink:

Mam pytanie, czy przy rozprowadzeniu goracego powietrza lepiej jest umiejscowic kratki pod sufitem, czy przy posadzce?

Wydawac by sie moglo, ze na dole, bo cieple zawsze pojdzie do gory i szybciej owe cieplo poczujemy. Jednak, jak to ma sie do komfortu? Moze lepiej u gory i stopniowo ogrzewac pomieszczenie?

Planuje rozprowadzic powietrze i im bardziej zaglebiam sie w temat, tym bardziej odpada grawitacyjne rozprowadzenie. Mam taka mozliwosc, bo dom jest z poddaszem uzytkowym, ale tym razem nie chce isc na ilosc, tylko na jakosc.

Bede wdzieczny za odpowiedz

Podłączam się pod pytanie, bo mnie też to zastanawia - jak jest lepiej?

Czy zamiast kratki mogę dać anemostat? :roll:

Witam.

http://www.kominki.org/systemy_grzewcze/dystrybucja_goracego_powietrza_/

Polecam ogólnie cały serwis.

Pozdrawiam.

Ooooo dziękuję Ci. Jutro na spokojnie zgłębię temat :D

Witam

Mieszkam w domku o łącznej powierzchni użytkowej o9k 120 m2 (bez garazu)

Na dole mam ok 80 m2 (wysokość 2.70 cm)i chciałabym zainstalować kominek.

U góry reszta pokoi ok 40m2 lecz tam jest wysokość 3,95 cm i mocne skosy

Niestety nie mam zielonego pojęcia jaki wkład będzie dobry.

Niestety nie wiem jaki wkład wybrać

Informuje, że w domu mam juz ogrzewanie oraz dodatkowo ogrzewana jest podloga.

Kominek ma dogrzać dom w okresie zimowym

Znalazłam wkład, który odpowiada mi finansowo, lecz nie wiem czy dogrzeje mi dom.

Proszę jeśli znacie jakieś firmy godne polecenia, które napewno będą dogrzewać moj domek a nie spełniały funkcje ekstra dodatkowego gadzetu.

Słyszałam o kominkach firmy JOTUL i również TARNAVA - jednak sa one bardzo drogie .

Na wklad przeznaczylam maksymalnie 3000 zl i chcialabym miec panoramiczny

Głównym zamierzeniem jest ogrzanie dołu i wypuszczenie do góry do jednego z pokoi wylotu.

Dół jest otwarty (kuchnia połączona s salonem oraz dodatkowo mały pokój wraz z łazienką)

Jest to duży koszt a do tego dochodza jeszcze koszty wykonania obudowy i zainstalowania go.

Nie chce wyrzucic pieniedzy w błoto.

Bardzo proszę o pomoc.

wyeliminuj opcję pólokrągłej fasady, to w 3 tys. zmiescisz sie z zakupem wkładu spełniajacego swoją funkcję w zadowalający sposób.

ponadto półokrągła obudowa moze być o wiele droższa od prostej.

moje propozycje:

-supra astra 2

-chazelles c 70

-arysto a 10

wszystkie z prosta szybą w okolicy 3000,- spokojnie do kupienia.nadaja się do uzytku mimo ze nie kosztują 7000(co nie znaczy, ze sie od nich nie róznią)

co do mocy podawanych przez producentów, a szczególnie marketowych- to mozesz nie zwracać na nie uwagi- sa brane z sufitu. unia europejska posiada normy dla ogórkow, bananow, cyklistówek itp.- dla wkładów kazdy producent podaje moc jaka chce i mozesz go pocalowac w nos :evil: