Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Czy kominek kiva jest wykonalny w Polsce? Czy jest to kominek różniący się czymś więcej - wkład, technologia, obudowa? I czy musi być otwarty czy może być z szybą? I czy można poprowadzić DGP z niego?

Kłopoty to moja specjalność, ale dziekuję z góry za odpowiedż i pozdrawiam

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Szukałam przykładów z kominkami rustykalnymi. Obudowa ręcznie formowana /tynk gliniany czy gipsowy nie mam pojęcia/, belka jakaś taka spękana, nierówna.

No i do kiva się dokopałam. Zapodam córce zakup ŚK.

Jak na razie wygląda na losowanie zapałek. Piec kaflowy-kominek.

Pozdrawiam i zabieram się do szperania!

Ps. Kuchnia kaflowa koniecznie z obrazkiem. Koniki i inne atrakcje. Tak postanowil mąż-dziadek, którego wcale nie interesowały piece .

Hej, nie wiem czy dobrze trafiłam z doradztwem w sprawie wkładu kominkowego :)

Kominek ma być wyłożone szamotem, z dopływem powietrza z zewnątrz i przynajmniej jedna kurtyną powietrzna cel kominka tylko rekreacyjny poki co naszym faworytem jest KW Line 660 E, ktoś używa? polecacie jakieś substytuty?

Kominek będzie obudowany portalem.

Pozdrawiam!

Substytut ? Do KW Line? Raczej wykluczone :lol2:

powiedz mi Zdunie czy to był sarkazm? czy poważnie uważasz KW Lina za 'bezkonkurencyjny' wkład?

obawiam sie tego pierwszego... co zatem polecasz? :)

KW Line to "marka handlowa" wymyślona przez pewną firmę , dobrze znaną w branży z adresów http://www.nazwa producenta wkładów .pl , dostępna w zasadzie jedynie w ich sklepach . Twoja decyzja ...

co zatem poleciłbyś Zdunie/ polecilibyście dla domu 1-rodzinnego o powierzchni ok 180m2, z rekuperacją i ogrzewaniem podłogowym, gdzie kominek bedzie palony 'od swieta', czysto rekreacyjnie? powinnam podac jakies dodatkowe informacje?

wiem, że nikt za mnie decyzji nie podejmie ale porady bile widziane :)

Chcesz poradę czy reklamę? Kajka , wszyscy którzy wykupili reklamę

(płatny profil ), ze mną włącznie, muszą być solidnie filtrowani . Sama musisz

ocenić - chwalimy bo dobre, czy też mamy to w swoim sklepie :)

Poczytaj to co już jest na forum, stare opinie, a nie to co teraz na szybko ktoś

będzie chciał sprzedać, bo mu zalega , albo na chleb nie ma. Negatywne

opinie to też zagrożenie. Bo może to oczernianie konkurencji, albo

tak jak my z Mistrzem się nawzajem wspieramy :D

Na tych bez reklamy tez uważaj :D

co zatem poleciłbyś Zdunie/ polecilibyście dla domu 1-rodzinnego o powierzchni ok 180m2, z rekuperacją i ogrzewaniem podłogowym, gdzie kominek bedzie palony 'od swieta', czysto rekreacyjnie? powinnam podac jakies dodatkowe informacje?

wiem, że nikt za mnie decyzji nie podejmie ale porady bile widziane :)

Tylko to palenie od święta...

Mam kolegów (emerytów) którzy twierdzą, że teraz mają na okrągło cały rok święta

czesc. mam pytanie do fachowców. który piec wolnostojący lepiej wybrać do dogrzewania:

1. Morso z wylotem spalin 120 i bez powietrza z zewnątrz

2. Dovre z wylotem spalin 150 z dostępem powietrza

z jednej strony doskonałe Morso(5448 ), a z drugiej w Dovre(astro 4) szersza rura i powietrze z zewnątrz

(w sumie Morso może też zasysać spod pieca dziurą, z zewnątrz)

jestem ciekawy Waszej opini. dziękuję!

Witam.

Morso - zarąbisty ... no i ma z tyłu wlot powietrza ... co za fujara Ci powiedziała że nie ma?

Wejdź na ich stronę (oryginalną czyli .com), przy każdym modelu są niezłe .pdf'y

Pozdrawiam.

myślę konkretnie o morso 5448, czytałem nawet angielskie wersje stron Morso i jeśli jest zewnętrzne powietrze to piszą,

a ten ma z tego co widzę na rysunkach technicznych 2 odprowadzenia górne i tylne spalin - ale mogę się mylić oczywiście.

chodzi o to czy warto rezygnować z bepośredniego podłączenia do pow. z zewnątrz, czy niech zaciąga z zewnątrz pod piecem.

mam też komin 20cm a tu 12cm, ale to chyba nie problem z taką redukcją. dzięki serdeczne za odpowiedź!

te same obrazki studiowaliśmy, z tym że ja miałem inne wnioski (sugerując się tym, że w innych piecach morso jeśli jest doprowadzenie powietrza z zewnątrz

to było o tym wyraźnie napisane, a w tym wypadku są 2 podłączenia do wyboru, górne/tylne) no ale z fachowcem się nie dyskutuje :) Fajnie. mam nadzieję, że rura spalinowa 120 nie jest problemem. Dokonałem chyba wyboru. pozdrawiam Pana.

Forest (czasem :D) mówi prawdę.

Dovre - kontra Morso.

Fajne - kontra doskonałe

Marzenie takie coś sprzedawać, masz już gdzie kupić ?:rolleyes:

wydaje mi się, że mam gdzie. mogę na priva ew. skonsultować sprzedawcę i cenę :)

chociaż na cenę w dalszym ciągu się pocę, to przez 4lata użerania się z tarnawą

(jakimś cudem pozbyłem się niezabudowanego podłączonego wkładu)

jestem bardzo zdeterminowany.

przejrzałam parę stron forum i znudzona (przepraszam, ale to zdecydowanie nie moja branża) ponawiam nieco zmienione pytanie, przy wytycznych o których mówiłam wcześniej lepszy będzie Hajduk czy Spartherm? Lub jaka jeszcze tańsza opcja? :)