Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z Ina do Łazisk jedzie się godzinę. Tu mam co pokazać. W Inie kilka kominków i pieców zbudowałem.
  • Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bydgoszcz nawet trochę bliżej. Właśnie "rzeźbimy" tam dwa kominki. Zadzwoń by się umówić : 502 607 546

Witam.

Posiadam wklad Dovre 2180 CBS. Teraz juz wiem, dlaczego nie chce sie w nim palic. Przeczytalam opinie na innym forum i zlapalam sie za glowe.

Sam wklad wyniosl mnie 5200zl. Zmarnowane pieniadze!!! Nie polecam nikomu.

Witam.

Posiadam wklad Dovre 2180 CBS. Teraz juz wiem, dlaczego nie chce sie w nim palic. Przeczytalam opinie na innym forum i zlapalam sie za glowe.

Sam wklad wyniosl mnie 5200zl. Zmarnowane pieniadze!!! Nie polecam nikomu.

Marzena, napisz coś więcej.

Opisz problem. Tu też się przyda i ludzie będą szukać po necie.

Najwiekszy problem to oczywiscie brak ciagu. Z tego co wyczytalam w internecie to jest to wada konstrukcyjna :mad: A mam porownanie na wkladach innych marek, bo i rodzice maja i siostra tez. U mnie na otwartych obu klapach pali sie,a raczej jedynie dym leci, a u nich sa zamkniete obie i ogrzwaja tym caly dom. Ja zas jednego pomieszczenia nie moge dogrzac :/ Jakas tragedia. W dodatku wpakowalam tyle kasy w ten wklad i tym bardziej noz w kieszeni sie otwiera, bo rodzina nie wydala nawet polowy z tego, a wklady jak niebo i ziemia :sick: I co tu teraz robic?
Bydgoszcz nawet trochę bliżej. Właśnie "rzeźbimy" tam dwa kominki. Zadzwoń by się umówić : 502 607 546

Zapisałem. Na razie jest bardzo daleko, ale zadzwonie...

Witam chce umiescic wklad na miejscu ktore wybralem. Czy musze go odsunac od sciany i komina. Bo firma ktora miala mi to robic powiedziala ze wkald musi byc odsuniety od komina i sciany tylnej o min 12 cm. Prawda? Kolejny temat czy pod wkladem muszedac plytki tez mi tak powiedziano i nie wiem czy to konieczne . To bedzie obudowane i niby beton bexzie pylil i kratkami wszystko bedzie lecialk na dom. Dzieki za pomoc

Dzień dobry,

Ja tylko z takim zapytaniem czy w komminach do kominka można na zakończenie komina stosować nakrycie typu parasol lub strażak ??? W celu zabezpieczenia wlotem wody opadowej do kanału ?

Witam chce umiescic wklad na miejscu ktore wybralem. Czy musze go odsunac od sciany i komina. Bo firma ktora miala mi to robic powiedziala ze wkald musi byc odsuniety od komina i sciany tylnej o min 12 cm. Prawda? Kolejny temat czy pod wkladem muszedac plytki tez mi tak powiedziano i nie wiem czy to konieczne . To bedzie obudowane i niby beton bexzie pylil i kratkami wszystko bedzie lecialk na dom. Dzieki za pomoc

3-4 cm to zwykle izolacja. Reszta może wynikać z instrukcji montażu wkładu. Z płytkami źle Ci nie radzili. Czystość łatwiej utrzymać. Ile zaoszczędzisz na dwóch m2 płytek?

Witam,

ja mam pytanie czy potrzebny jest obowiązkowo dodatkowy cug dla kominka, jeśli salon, kuchnia i schody tworzą jedno pomieszczenie o powierzchni ok. 90m2 ?

Pytam ponieważ tak zażyczył sobie kierownik budowy.

No i zrobili teraz w ścianie zewnętrznej dodatkowy cug o fi 100mm i teraz jakoś mam zimniej jak nie grzeję :(

czy to ma duży wpływ?

w załączeniu zdjęcie kominka (wkład arysto 10L)

pozdrawiam!

zdjęcie.jpg

teraz tak.

Wczesniej powietrze było brane tylko z kratki widocznej na dole foty.

Czy jest jakaś specjalna kratka naścienna do elewacji dostosowująca sie do ciągu tak aby mi nie wiało w kominku jak nie chodzi?

Edytowane przez chiniol82
Ja pytam tylko czy musze odsuwac od scianya plytki to leza jakies wiec zad problem polozyc. Ale chodzi o podloge pod kominkiem zabudowanym z zewnatrz tego nie bedzie widac tylko pod wkladem .i nie wiem czy jest sen to robic

Ciekawe ??? Prawda, Eniu.

ja mam doprowadzenie z zewnątrz do kominka i... Qrczę u mnie Nie piździ, a kominkowi to sie podoba.

Parter mam otwarty i tej samej wielkości, ale nie wiem czemu miałoby to mieć znaczenie.

teraz tak.

Wczesniej powietrze było brane tylko z kratki widocznej na dole foty.

Czy jest jakaś specjalna kratka naścienna do elewacji dostosowująca sie do ciągu tak aby mi nie wiało w kominku jak nie chodzi?

Aby napowietrzyć dom bez efektu wyziębiania można przerobić trochę to aktualne napowietrzenie. Ważne aby kanał (np. płaski 50 x 150 mm) doprowadzający powietrze poprowadzić w formie litery Z, całkowita wysokość np. 50 cm. Od strony pokoju otwór ma być np.nad posadzką - kanał prowadzimy w górę 50 cm i przebijamy się na zewnątrz budynku - na górze wyjście na zewnątrz budynku. Na oba zakończenia (na zewnątrz i wewnątrz budynku) można założyć kratki z żaluzją aby w ekstremalne mrozy można zamknąć napowietrzenie. Przy otwartych żaluzjach zapewnione będzie zrównoważone napowietrzenie budynku, można zastosować dwa takie napowietrzaki, jeden np. w salonie, drugi w kuchni lub w pomieszczeniu gospodarczym.

Edytowane przez Artix123

Jest tylko jeden drobiazg. Jak są ekstremalne mrozy, zaczynamy ekstremalnie palić, co powoduje ekstremalne zapotrzebowanie na tlen...Zamykanie napowietrzenia wtedy jest sprzeczne z założeniami. Dziura w ścianie zawsze będzie dziurą w domu...Żeby uniknąć "czarów" związanych z kominkiem, najlepiej sprawdza się wkład z odseparowanym doprowadzeniem powietrza do spalania.

Z drugiej strony, nie mając takiego wkładu - w dużym, szczelnym domu - lepiej korzystać z opcji rozproszonego nawiewu, np rozszczelniając okna.

Witam,

od niedawna interesuję się kominkami, chciałabym wybrać coś dobrego za rozsądne pieniądze do domu ok 160m2 z rozprowadzeniem grawitacyjnym. Rozważałam zakup wkładu Dovre 2180 CBS z uwagi na dużą szybę, ale po lekturze różnych opinii rezygnuję z tego cuda. Zastanawiam się, czy inne wkłady tej firmy mają podobne mankamenty, na przykład 2176 CBS ( z wyglądu mi się podoba, moc chyba też byłaby wystarczająca). Chciałabym poprosić fachowców ewentualnie użytkowników o opinię. Drugą możliwością w rozsądnej cenie wydaje mi się TARNAVVA 16kW UNICA. Nie mam żadnej wiedzy na temat kominków, czy lepsze żeliwne wkłady czy stalowe itd. Bardzo proszę o poradę. Mam jeszcze czas, bo dopiero wiosną ruszy budowa domu, ale tyle jest tego na rynku, że chciałabym powoli ustalić pewne szczegóły. Z góry dziękuję.