Forest-Natura 04.02.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Witam.Polo_81 ...zaczynasz "od ogona" ... Wkład jest ostatnią rzeczą jaką powinno się dobrać do całości projektu kominka.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polo_81 04.02.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Witam. Polo_81 ...zaczynasz "od ogona" ... Wkład jest ostatnią rzeczą jaką powinno się dobrać do całości projektu kominka. Pozdrawiam. Kominek ma pełnić głównie rolę rekreacyjną, nie przewiduje go jako źródła ogrzewania (co najwyżej dodatkowe źródło ciepła żeby się przyjemniej w salonie siedziało) stąd takie podejście... Pytam bo trafiłem na filmik na youtube na którym wg. autora wkład KFD po jednym sezonie zaczyna się sypać - łuszczy się farba itp. Więcej opinni nie znalazłem. Edytowane 4 Lutego 2014 przez Polo_81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polo_81 04.02.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Mam jeszcze pytanie odnośnie odległości mebli (dokładnie szafka rtv z plazmą) od kominka.Jaka odległość musi być zachowana do najbliższych mebli ? (w przypadku bocznej szyby zapewne większa ze względu na jej promieniowanie) .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 04.02.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Jaką najlepiej zastosować obudowę (materiał) do kominka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.02.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Witam. Adekwatną do jego założeń projektowych i funkcji użytkowych jakich się od niej oczekuje ... Pozdrawiam. PS. Który samochód jest lepszy ? Diesel czy benzyniak ... ? A może jednak czerwony ... albo srebrny metalic ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 05.02.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Który samochód jest lepszy ? Diesel czy benzyniak ... ? A może jednak czerwony ... albo srebrny metalic ... ? zdecydowanie czarny Rozpatrywanie obudowy kominka w sensie materiałów tj. zastosowania płyt wapienno - krzemianowych lub wełny i płyt GK, to chyba nieco inne porównanie niż rodzaj paliwa i kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 05.02.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 ekmir zrób ciepłą obudowę np. z szamotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 05.02.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 ekmir zrób ciepłą obudowę np. z szamotu Albo z magnezytu..... Podobno są w promocji wdrożeniowej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.02.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Mam jeszcze pytanie odnośnie odległości mebli (dokładnie szafka rtv z plazmą) od kominka. Jaka odległość musi być zachowana do najbliższych mebli ? (w przypadku bocznej szyby zapewne większa ze względu na jej promieniowanie) .. Polo, a ten kominek to mocno grzeje? Raczej poczekaj z decyzją plazmowo-meblową, aż w nim rozpalisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.02.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 zdecydowanie czarny Rozpatrywanie obudowy kominka w sensie materiałów tj. zastosowania płyt wapienno - krzemianowych lub wełny i płyt GK, to chyba nieco inne porównanie niż rodzaj paliwa i kolor. Ekmir, dostałeś odpowiedź na jaką zasłużyłeś Nie podałeś żadnych informacji, które pozwoliłyby poważnie cokolwiek powiedzieć. No, to sobie Zduni pożartowali. Chociaż z tym magnezytem to ciekawa informacja dla niektórych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.02.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Mam jeszcze pytanie odnośnie odległości mebli (dokładnie szafka rtv z plazmą) od kominka. Jaka odległość musi być zachowana do najbliższych mebli ? (w przypadku bocznej szyby zapewne większa ze względu na jej promieniowanie) .. Zwykle 1,5 m wystarcza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 05.02.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Ekmir, dostałeś odpowiedź na jaką zasłużyłeś Nie podałeś żadnych informacji, które pozwoliłyby poważnie cokolwiek powiedzieć. No, to sobie Zduni pożartowali.. Szanowni Koledzy, pozwolę sobie zauważyć, że nie każdy jest (i nie musi) być zdunem. Jeśli jesteście mocni w tym temacie do doradzcie, podpowiedzcie. Uszeregujcie te materiały wg ich zalet i wad, które są warte zastanowienia, a które należy sobie darować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 05.02.2014 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Albo z magnezytu..... Podobno są w promocji wdrożeniowej.... magnezyt to fajny materiał na obudowę, nie ma kontaktu z ogniem i grzeje nieziemsko szamot też niczego sobie ekmir daruj sobie wełnę jak chcesz zimną obudowę rób z płyt krzemian-wapń są różne, różniste jak chcesz ciepłą obudowę rób z szamotu, akubetu itp. w zależności, co się Tobie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.02.2014 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Szanowni Koledzy, pozwolę sobie zauważyć, że nie każdy jest (i nie musi) być zdunem. Jeśli jesteście mocni w tym temacie do doradzcie, podpowiedzcie. Uszeregujcie te materiały wg ich zalet i wad, które są warte zastanowienia, a które należy sobie darować. Ja nie jestem zdunką , ale pytania staram się zadawać podając max informacji, szczególnie jak sama jestem zielona w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 06.02.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Witam-mam problem z kominkiem firmy Kratki- wprawdzie założyłam osobny wątek-ale ten jakby padł.Mam kominek narożny moc 12-został zabudowany k-g-zaizolowany przeznaczoną do tego folią.Mam dwa problemy-1.W kominku bardzo się hajcuje-nawet po przytkaniu wszystkich dziur-ogień jest bardzo żywy.Możliwe, żeby komniek był tak nieszczelny i pobierał powietrze z salonu???2. Obudowa kominka bardzo się nagrzewa, pęka-do tego dochodzi smród-jak już udało mi się ustalić-smród pojawia się po rozgrzaniu obudowy, a nie samego wkładu.Kominek robił "fachowiec"-zrobił dwie kratki-jedną u góry, drugą z boku kominka na dole-kratki rozmiar 17x30.Jak rozeznałam temat- to mam za mało kratek.Chłopek zostanie wezwany do naprawy i wyciecia dodatkowych kratek.Pytanie techniczne dot. kratek-czy kratki wylotu gorącego powietrza mogą być umiesczone- jedna z przodu, a druga z boku?Jak to wygląda przy kratkach tych na dole obudowy??Czy jeśli wlot rury do komina jest poniżej stropu i utworzonej pod nim komory dekompresyjnej (strop monolit-16 cm B25) to czy koniecznie trzeba umieścić w tej komorze jakąs kratkę?? Proszę o poradę-bo nie chcę, że "fachowiec" zrobił coś nie-tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.02.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 A jak masz zrobione doprowadzenie powietrza do wkładu? W ogóle podaj nazwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasja83 06.02.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 A jak masz zrobione doprowadzenie powietrza do wkładu? W ogóle podaj nazwę. Wkład to Maja z dolotem(w poprzednim topicu podałam błędnie-nie wiem dlaczego na fakturze wrzucili mi Zuzia). Dolot został założony,ale teraz nie wiem czy nie przytkać go na stałe, skoro o tak ogień bardzo żywo się pali, a jakiekolwiek dopuszczenie powietrza z dolotu wzmaga płomień jeszcze bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 06.02.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Dolot to dolot, do czegoś trzeba go podłączyć a najlepiej do kanału dostarczajacego powietrze do spalania z zewnątrz. Powinna być też przepustnica. Czy tak jest u pani? Jak tak nie ma to wkład ssie powietrze z wnętrza obudowy, które dostaje się przez dolną kratkę tudzież o wiele za mała! Pani kominek nie ma wentylacji, nie oddycha i czeka aż w końcu coś się zapali. Natychmiast należy dac odpowiedniej wielkości kratki, sprawdzić dolot, przejrzeć wkład( może było za ciężko i coś wyjął i zle złożył). Fakt, wkład nie jest super szczelny Ale bez przesady. Można też luknac na komin, może wysoki, duży przekrój i rwie jak głupi. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polo_81 06.02.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 (edytowane) Polo, a ten kominek to mocno grzeje? Raczej poczekaj z decyzją plazmowo-meblową, aż w nim rozpalisz Z szybą boczą dałem sobie spokój, za blisko jednak będzie i nie chcę ryzykować. Sam wkład zastouję raczej mały 60 cm. Z wkładami widzę, że co firma to chwali tylko te które sama sprzedaje więc obiektywnych opinni nie uraczysz. Od znajomych słyszałem pozytywne opinie o Uniflam, inni mają kratki i też nie narzekają. Ja znalazłem BEF HOME START 6 w rozsądnej cenie jednak opinni doszukać się nie mogę ani pozytywnych ani negatywnych. Jeden fachowiec mocno namawia na kratki drugi na uniflama...bądź tu mądry, z drugiej strony to tylko kawał żeliwa który ma grzać...nie to co samochód;] PS. Prędko nie napalę bo w domu jeszcze wylewek i tynków nie ma:] Edytowane 6 Lutego 2014 przez Polo_81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzenaM. 06.02.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Witam. mam pytanie dotyczace wkladu Dovre 2180 cbs... czy wklad ten posiada szybe inna niz inne wklady? Tj. grubsza, lub ze specjalnego tworzywa, ktore nie daje takiego goraca jak inne szyby? Jak sie otworzy drzwiczki mozna sie spalic, a przy zamknietych malo co ciepla. I niestety musze sie znowu kierowac porownaniem innych wkladow, bo u rodzicow i siostry jest goraco od szyby. Pytalam tez innych, ktorzy maja kominki i to samo. Tylko u mnie jak zwykle problem z tym Dovre!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts