kilu 09.12.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 A co chcesz 'dekompresować, skoro kominek nie jest do sufitu?! Dzięki tak myślałem pytam dla pewności. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.12.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Ta zaślepka ułatwia szczelne połączenie rury elastycznej z komora spalania .Stromboli N może pobierać 100% powietrza do spalania z poza domu , posiada "CDP" - centralne doprowadzenie powietrza jak wile innych palenisk z oferty Romotop . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojojoj 09.12.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Ta zaślepka ułatwia szczelne połączenie rury elastycznej z komora spalania . Stromboli N może pobierać 100% powietrza do spalania z poza domu , posiada "CDP" - centralne doprowadzenie powietrza jak wile innych palenisk z oferty Romotop . no i wszystko jasne, dziękuję Edytowane 9 Grudnia 2014 przez ojojoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzidom 10.12.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Witam prosze o podpowiedz mam taki wkłąd http://www.piazzetta.it/en-US/Product/Details/ma-sl-fireboxes-with-rise-n-fall-door/ma-263-slz zewnatrz jest doprowadzone powietrze rura w podlodze o srednicy 16 czy 18 cm ,ile kratek potrzenuje w obudowie ,wiem ze dwie po bokach obudowy w komorze dekompresacyjnej ,i chce jedna nad wkładem taka szczelinowa czy to wystarczy ? bo widze ze w niektórych kominkach ejst tez kratka jakby pod wkladem ? nie mam rekuperacji tylko taka tradycyja wentulacje dziekuje za porade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 11.12.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) W komorze "dekompresyjnej" czy jak ją zwał faktycznie dwie - naprzeciw siebie, jedna wyżej, druga niżej. W obudowie też dwie - dolną, poniżej wkładu będzie wpadać powietrze, które po ogrzaniu wyleci górną. Powietrze z zewnątrz to powietrze do spalania, trafia do komory wkładu.Najczęściej z tego co szukałem, przewijają się poniższe powierzchnie kratek wlotowych i wylotowych:- dolot 60 cm2 na każdy 1 kW mocy kominka- wylot 90 cm2 na każdy 1 kW mocy kominka Czyli u Ciebie (jeśli dobrze widzę) dolot 13,5 x 60 cm2 = 810 cm2, wylot 13,5 x 90 cm2 = 1215 cm2 Tak "na oko" robiąc pod wkładem dolot na szerokość np szyby czyli 90 cm, musiałby mieć wysokość ok. 10 cm, wylot przy szerokości 90 cm wysokość 13,5 cm. Powyższe wg mojej wiedzy dotyczy "normalnych" wkładów, nie wiem czy ten pokazany przez Ciebie taki jest. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Kasia Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzidom 11.12.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 ale wlasnie mysle ze ta na dole u nas nie potrzebna skoro jest doprowadznie z zew i to dosc duza srednica co da ze jeszcze z salonu bedzie doprowadzone ? a jak w kominku nie bedziemy palic -a to pewnie pare razu w sezonie rozpalimy ,to wtedy to powietrze zomne z zewnatrz bedzie mi wiac na salon -tak wg mnie prze ta kratke .dziekuje za odp ,moi fachowcy mówia własnie o dwóch po bokach i tej jednej nad wkładem ,u sasadów jak byłam ogladac kominki to majac doprowadzenie z zew powiwtrza nie maja dolnych kratek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 11.12.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Powietrze z zewnątrz trafia DO KOMORY spalania, kratka na dole doprowadza powietrze, które "opływa" zabudowany wkład, ogrzewa się i wylatuje górną kratką.Wiać zimnym powietrzem z zewnątrz będzie, jeśli zostawisz otwarte drzwiczki wkładu. Normalnie, obie kratki "prowadzą" do wnętrza obudowy, nie na zewnątrz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.12.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam. u sasadów jak byłam ogladac kominki to majac doprowadzenie z zew powiwtrza nie maja dolnych kratek Sąsiedzi mają po prostu źle wykonany kominek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 11.12.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 ale wlasnie mysle ze ta na dole u nas nie potrzebna skoro jest doprowadznie z zew i to dosc duza srednica co da ze jeszcze z salonu bedzie doprowadzone ? a jak w kominku nie bedziemy palic -a to pewnie pare razu w sezonie rozpalimy ,to wtedy to powietrze zomne z zewnatrz bedzie mi wiac na salon -tak wg mnie prze ta kratke . dziekuje za odp ,moi fachowcy mówia własnie o dwóch po bokach i tej jednej nad wkładem , u sasadów jak byłam ogladac kominki to majac doprowadzenie z zew powiwtrza nie maja dolnych kratek Przecież czytaj z zrozumieniem, jak trzeba to i ze sto razy.... Nie sugeruj się sąsiadami.... Powietrze z zewnątrz, jest do podpięcia bezpośrednio do wkładu. To jest powietrze tylko i wyłącznie do spalania drewna. Do wentylowania obudowy wymagane są kratki na dole i u góry (OGRZEWANIE KONWEKCYJNE). Jeżeli obudowa wykonana w ramach radosnej twórczości z wełny i kartonu, to przekroje tych kratek bardzo spore, aby temperatura w obudowie nie przekroczyła 100 stopni C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzidom 11.12.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 ale u mnie w kominku nie podłancza sie rury tej doprowadzajacej powietrze bezposrednio do kominka bo w kominku jest kratka ,tylko ta rura konczy sie przy podlodze ,powietrze opływa wkład .jeszcze raz ten wkład http://www.piazzetta.it/en-US/Product/Details/ma-sl-fireboxes-with-rise-n-fall-door/ma-263-sl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.12.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam. No to może u sprzedawcy wkładu szukaj odpowiedzi jak to zrobić ... ? Na FM jest też w tej chwili trzech "specjalistów" od wkładów Piazetta ... Pozdrawiam. PS. Pytanie poza tematem - ile kosztował Twój wkład ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 11.12.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam. Sąsiedzi mają po prostu źle wykonany kominek. Pozdrawiam. Witam...szybko, prosto i na temat Nie rozumiem, dlaczego niektórzy wykonawcy biorą się za coś na czym nie mają zielonego pojęcia... Nie myl powietrza potrzebnego do spalania z powietrzem potrzebnym do cyrkulacji powietrza w obudowie kominka... Jeśli Twoje palenisko nie ma możliwości podłączenia powietrza z zewnątrz budynku to po prostu uszczelnij i zaślep powietrze, które jest dostarczane z zewnątrz budynku, zrób ODPOWIEDNIEJ wielkości kratki nawiewne i wywiewne z obudowy kominka i tyle... Pamiętaj, że obliczając powierzchnię kratek należy brać pod uwagę ich powierzchnię czynną Strach się bać tych Twoich wykonawców...ciekawe jak wykonają obudowę i z jakich materiałów...podzielisz się z nami tą wiedzą ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 11.12.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Skoro powietrze z zewnątrz trafia pod wkład to i z kratki wylotowej może zawiać zimnym, choć oczywiście w mniejszym stopniu niż kratką dolną. Załóż kratki z możliwością zamknięcia, z zewnątrz najczęściej siatka, pod nią żaluzja. Tylko zwróć uwagę na to co powyżej napisano - powierzchnia CZYNNA, w osiatkowanej kratce to nie jest 100% jej powierzchni. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Kasia Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzidom 11.12.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam...szybko, prosto i na temat Nie rozumiem, dlaczego niektórzy wykonawcy biorą się za coś na czym nie mają zielonego pojęcia... Nie myl powietrza potrzebnego do spalania z powietrzem potrzebnym do cyrkulacji powietrza w obudowie kominka... Jeśli Twoje palenisko nie ma możliwości podłączenia powietrza z zewnątrz budynku to po prostu uszczelnij i zaślep powietrze, które jest dostarczane z zewnątrz budynku, zrób ODPOWIEDNIEJ wielkości kratki nawiewne i wywiewne z obudowy kominka i tyle... Pamiętaj, że obliczając powierzchnię kratek należy brać pod uwagę ich powierzchnię czynną Strach się bać tych Twoich wykonawców...ciekawe jak wykonają obudowę i z jakich materiałów...podzielisz się z nami tą wiedzą ??? Pozdrawiam a czemu mam zaslepic ta rure z zewnatrz? przeciez ona wchodzi centralnie pod wkład zasila w powietrze palenisko a komienk postwainy jest na fundamencie -nie ma betonie bezposrednio i powietrze przepływa wkoło niego mieszy obudowa a wkładem . Obudowa jest z płyt krzemieniowo -wapiennych co do ceny wkładu ok 8 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzidom 11.12.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 A co do fachowców to oni robia swoje a ja swoja droga chce pewnie rzeczy sprawdzic i zobaczyc jakie opinie beda tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.12.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam. co do ceny wkładu ok 8 tys Trochę sporo w tej chwili i w obecnych realiach rynkowych, jak na wkład bez możliwości podpięcia powietrza do spalania z zewnątrz budynku ... Ale mogę się mylić. Hej specjaliści od Piazetty ... odezwiecie się ... ??? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 11.12.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 A co do fachowców to oni robia swoje a ja swoja droga chce pewnie rzeczy sprawdzic i zobaczyc jakie opinie beda tutaj No wybacz. Najkorzystniej mieć takich fachowców, żebyś tu na forum mógł zamieścić fotki, jako wskazówki dla wszystkich tu na forum. PS No i nie godź się, żeby powietrze z zewnątrz wchodziło do obudowy kominka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzidom 11.12.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 No wybacz. Najkorzystniej mieć takich fachowców, żebyś tu na forum mógł zamieścić fotki, jako wskazówki dla wszystkich tu na forum. PS No i nie godź się, żeby powietrze z zewnątrz wchodziło do obudowy kominka.... a czemu przeszkadza te powietrze w obudowie ? czyli najlepiej jest podłaczyc ta rure z zewnatrz pod komiek bezposrednio -chyba jutro osobiscie to sprawdze czy jest taka mozliwosc i zrobic kratke -moze byc z boku obudowy na dole zeby powietrze do obudowy sie dostawało ? ach wybaczcie blondynce dociekliwosc moi fachowcy piazetty nie montowali akurat ale chyba zasada dzialania kominkow nie rozni sie od firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.12.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam. zasada dzialania kominkow nie rozni sie od firmy Czytałaś kilka postów wstecz co parę całkiem niezależnych osób Ci napisało w tym temacie (zasady działania kominków) ? Przeczytaj jeszce raz i dokładnie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.12.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 a czemu mam zaslepic ta rure z zewnatrz? przeciez ona wchodzi centralnie pod wkład zasila w powietrze palenisko a komienk postwainy jest na fundamencie -nie ma betonie bezposrednio i powietrze przepływa wkoło niego mieszy obudowa a wkładem . Obudowa jest z płyt krzemieniowo -wapiennych co do ceny wkładu ok 8 tys Poczytaj :http://www.kominki-batura.pl/publikacje2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts