Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lunea, opisałaś, pokazałaś, a zapomniałaś napisać jakie masz wątpliwości i w czym potrzebujesz pomocy :) więc pozwolę sobie przekopiować jeden z Twoich postów z wątku Gai.

Szczerze mówiąc jeszcze całkiem niedawno myślałam, że kominek to taki mebel http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif. Dopiero teraz widzę ile z tym jest "zabawy". Rzecz w tym, że kupiliśmy dom budowany przez developera (a właściwie pół - bo to bliźniak). Nie mieliśmy więc wpływu na rozwiązania konstrukcyjne. Pod miejscem na kominek nie będzie podłogówki (to uzgodniłam z panem). Kominek będzie miał funkcję jedynie dekoracyjną, nie ma rozprowadzenia do ogrzewania domu. Doprowadzenie powietrza z zewnątrz chyba jest? Pan wybudował już wiele domów, to chyba wie. Zapytam. Do tej pory oglądałam sobie kominki pod względem "ładniości" i wymiarów (salon nie jest duży) i wciąż nawet nie wiem czy lepiej zrobić kominek w rogu, z wkładem podobnym jak u Gai, czy też narożny z dwiema szybami. . Parametry techniczne dopiero pomału do mnie docierają. Pozdrawiam bardzo http://forum.muratordom.pl/images/smilies/smile-2.gif

Namówiłam Luneę na zadawanie pytań tu.

Chodzi o doradzenie jaki wkład, jakiej wielkości, a może piecyk, i kilka rad by nie była całkiem zielona, gdy pan kominkowy przyjdzie wykonać obudowę.

Edytowane przez pestka56
  • Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pestko :) Tak jak napisałam wcześniej u Gai. Nie wiem jakiego kominka potrzebuję od strony technicznej i nie wiem jaki duży/mały się zmieści od strony estetycznej. Chciałabym aby umilał czas zwłaszcza w długie zimowe wieczory, żeby był widoczny ale żeby nie przytłaczał pokoju, żeby dawał ciepełko ale też bez przesady i żeby miał półkę. Spodobał mi się wkład taki jak ma Gaja, dlatego, że jest pionowy (ale też nie za bardzo) i dzięki temu obudowa może być węższa (chyba). Ale nie wiem ile miejsca zabierze usytuowany w rogu. Thorma alicante też jest bardzo ładny. Podobają mi się też narożne z szybą od frontu i z boku ale taki chyba u mnie "zginie" i będzie niewygodny w obsłudze. Mam jeszcze trochę czasu na ostateczny wybór ale chciałabym już coś wiedzieć. Pozdrawiam serdecznie. Ewa
Mam takie krótkie pytanie . Palił ktoś kiedyś olchą ? Mam okazję kupić niedrogo . Da się to to spalić w kominku czy lepiej głowy sobie nie zawracać?

Da się palić, jak każdym drewnem, lecz olcha schnie najdłużej ze wszystkich drzew kominkowych i musi być naprawdę sucha, w przeciwnym wypadku będzie bardzo ładny zapach wędzonki i kupa super pachnącego dymu. Czas schnięcia olchy to minimum 2 lata ze wskazaniem na trzy. Zawiera ona najwięcej wody spośród polskich drzew.

Da się palić, jak każdym drewnem, lecz olcha schnie najdłużej ze wszystkich drzew kominkowych i musi być naprawdę sucha, w przeciwnym wypadku będzie bardzo ładny zapach wędzonki i kupa super pachnącego dymu. Czas schnięcia olchy to minimum 2 lata ze wskazaniem na trzy. Zawiera ona najwięcej wody spośród polskich drzew.

Dzięki . A komin bardzo zalepi ?

Zalepi. :( Lepiej postaw suszarnię słoneczną, to do zimy podsuszysz. Wkleję jutro fotki u mnie w Inspiracjach kominkowych. Proste do zrobienia.
Zalepi. :( Lepiej postaw suszarnię słoneczną, to do zimy podsuszysz. Wkleję jutro fotki u mnie w Inspiracjach kominkowych. Proste do zrobienia.

Pestka, co Ty piszesz, jak zalepi komin? Suche i będzie dobrze a, że wymaga najdłuższego okresu suszenia to już zupełnie inna sprawa.

Suszarnię mam i każde drewno sezonuję min 2 lata - boję się jednak tej olchy bo skoro ona dobra do wędzenia to pewnie daje dużo dymu a mało ognia .
Suszarnię mam i każde drewno sezonuję min 2 lata - boję się jednak tej olchy bo skoro ona dobra do wędzenia to pewnie daje dużo dymu a mało ognia .

Na dębie, brzozie, większości owocowych też się wędzi. Dąb daje ciemną barwę, brzoza słodkość a olcha ma niepowtarzalny zapach i o to w tym chodzi, a nie o zakitowanie komina.

Wg, przecież napisałam o wilgotnym. :) Każde wilgotne nie dość, że dymi, to produkuje kondensat, a to wiadomo jaki efekt w kominie i we wkładzie. Nie dość, że dymi, to czarną skorupę sobie wyprodukujesz.

A suchym można palić każdym drewnem. Tylko nie wszystkie spalają się ładnie i z jednakowym efektem cieplnym.

Edytowane przez pestka56
Wg, przecież napisałam o wilgotnym. :) Każde wilgotne nie dość, że dymi, to produkuje kondensat, a to wiadomo jaki efekt w kominie i we wkładzie. Nie dość, że dymi, to czarną skorupę sobie wyprodukujesz.

A suchym można palić każdym drewnem. Tylko nie wszystkie spalają się ładnie i z jednakowym efektem cieplnym.

I tu się zgadzam. Mam kominek z PW, paliłem kilku letnim drewnem dębowym i ...nie byłem zadowolony, gdyż dębina pięknie się żarzy ale płomień ma minimalny. Do PW najlepsza moim zdaniem brzoza posiadająca długie języki ognia. W większości palę jednak brykietem.

wg, tak z ciekawości, jak Ci smakują produkty uwędzone na dymie brzozowym? :D

Wędziłeś kiedyś królika? Smakuje wyśmienicie z dokładką brzeziny do wędzenia. Wracając do pytania, nie na samym brzozowym, dokładałem tego drewna do jabłonkowego i olchowego. Na samej brzozie będzie mdłe. Jeśli dodajemy dębiny to bez kory. Olcha zawsze stanowiła większość przy wędzeniu.

Fakt sam nie wędziłem, ale z tego co wiem, to brzoza jest jednym z nielicznych gatunków nie nadających się do wędzenia. Jadłem kiedyś łososia z Islandii wędzonego na brzozie. Oprócz karłowatej wierzby to jedyny gatunek tam występujący, więc siłą rzeczy nie mają alternatywy. Łosoś smakował, jakby na imprezie służył za popielniczkę :) A trochę ryb w życiu uwędziłem i zjadłem, więc mam porównanie. Ale w celu zaostrzenia smaku, może faktycznie. Na iglastych też się niby nie wędzi, a jałowca czasem się dodaje dla smaczku.
Fakt sam nie wędziłem, ale z tego co wiem, to brzoza jest jednym z nielicznych gatunków nie nadających się do wędzenia. Jadłem kiedyś łososia z Islandii wędzonego na brzozie. Oprócz karłowatej wierzby to jedyny gatunek tam występujący, więc siłą rzeczy nie mają alternatywy. Łosoś smakował, jakby na imprezie służył za popielniczkę :) A trochę ryb w życiu uwędziłem i zjadłem, więc mam porównanie. Ale w celu zaostrzenia smaku, może faktycznie. Na iglastych też się niby nie wędzi, a jałowca czasem się dodaje dla smaczku.

Jałowcówka, palce lizać. Dodajemy w końcowej fazie wędzenia. Brzozy raczej nie stosuję nagminnie ale wiem, że za dodatek może służyć. Czytałem gdzieś, że nawet orzech włoski w niektórych krajach jest używany do wędzenia pewnych potraw. Co kraj, to obyczaj. Olcha jednak pachnie najładniej, na drugim miejscy stawiał bym jabłonkę.

I tu się zgadzam. Mam kominek z PW, paliłem kilku letnim drewnem dębowym i ...nie byłem zadowolony, gdyż dębina pięknie się żarzy ale płomień ma minimalny. Do PW najlepsza moim zdaniem brzoza posiadająca długie języki ognia. W większości palę jednak brykietem.

A możesz wytłumaczyć nam, dlaczego Twoim zdaniem do kominka z PW używać mniej kalorycznego drewna ?

A możesz wytłumaczyć nam, dlaczego Twoim zdaniem do kominka z PW używać mniej kalorycznego drewna ?

Wartość opałowa drewna brzozowego wysuszonego to 4,3 kWh/kg, natomiast dębowego to 4,2 kWh/kg więc ... Wartość energetyczna dębiny o wilgotności 20% to 10,49 GJ/m3, brzozowego to 9,38 .GJ/m3. Źródło http://agroenergetyka.pl/?a=article&id=146

Nadal jednak chodzi mi o płomienie przy kominku z PW a nie żar.

Kaloryczność objętościowa jest jak widać niższa, a drewno kupuje się i dokłada raczej patrząc na objętość, a nie wagę.

Dlaczego niby, wkład PW załadowany drewnem brzozowym jest w lepszej sytuacji, niż wkład załadowany w ten sam sposób drewnem dębowym ?

Dąb to twarde drewno będie sie palić dłużej niż brzoza, która jest swietna jako rozpałka. Ja palę grabem, a do rozpalania mam wierzbę energrtyczną.

Olcha, brzoza, grusza, mokre, zalepi, suche, twarde, nie zalepi, objętość, lepsze, gorsze....

Tak się czyta ostatnią stronę. Czyli ktoś bez doświadczenia, zgłupieje do końca...:cool: