Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

czym mam przykleić marmur do kominka ??? kominek obudowany jest płyta gipsowa. Obecnie jest przyklejony klejem MAPEI elastycznym ale widać że róznica temperatur zrobiła swoje i delikatnie płyta się w paru miejscach odkleiła . Czy jest jakis klej do tego

pozdrawiam

klej profix z rathu

Czy podpórka może być tylko stalowa, czy lepiej, żeby był to żelbet? I jak wyliczyć obciążenia dla tej podpórki?

podpora,belka powinna byc żelbetowa najlepiej z gurkala spec.cement a kazdy konstruktor może wyliczyc pozdrawiam

A gdzie szukać tego konstruktora - w biurze projektowym? Ile może ważyć taki komin? Ma około 7,5 m wysokości, zbudowany jest z cegły klinkierowej, wymiary 82 cm x 42 cm, ma 2 kanały - wentylacyjny i dymny. Do wycięcia jest dziura 220 cm wysokości od posadzki na 66 cm szerokości. Ile musi wytrzymać belka?

Mam pytanie odnośnie rury doprowadzającej powietrze do kominka.

Czym tą rurę zakończyć ( czy właściwie 'zacząć' :wink: ) na ścianie elewacyjnej? Pewnie jakąś kratką? Przeglądam alledrogo i nic odpowiedniego nie mogę wypatrzyć. Jakiś pomysł?

fi 160.

EDIT

Znalazłem takie:

płaska: http://www.allegro.pl/item634026624_czerpnia_wyrzutnia_scienna_uela_160_chrom_f_vat.html

z osłonką: http://www.allegro.pl/item634026615_czerpnia_wyrzutnia_scienna_uvla_160_chrom_f_vat.html

Która lepiej się sprawdzi? Ściana zachodnia, dość nisko niestety nad ziemią.

Nie za bałdzo będzie to dobrze

ja dałem rurę w bok od ściany ok 50cm i kolankiem 90 w górę kolejne 80 cm i na to daszek - sa do kupienia w każdym hydraulicznym za kilkanaście złotych z siatką i kapturkiem

po co? jak od zachodu to może zawiewać - czerpnia na wprost to podmuchy popiołu w kominku, i jak nisko to zasypie śniegiem zatka dolot.

Ja zamierzam docelowo obudować to estetycznie - w moim przypadku skupię dwie rury od czerpni i GWC i obuduję jakąś cegłą klinkeirową czy cuś jako ozdobę :)

Czy podpórka może być tylko stalowa, czy lepiej, żeby był to żelbet? I jak wyliczyć obciążenia dla tej podpórki?

podpora,belka powinna byc żelbetowa najlepiej z gurkala spec.cement a kazdy konstruktor może wyliczyc pozdrawiam

A gdzie szukać tego konstruktora - w biurze projektowym? Ile może ważyć taki komin? Ma około 7,5 m wysokości, zbudowany jest z cegły klinkierowej, wymiary 82 cm x 42 cm, ma 2 kanały - wentylacyjny i dymny. Do wycięcia jest dziura 220 cm wysokości od posadzki na 66 cm szerokości. Ile musi wytrzymać belka?

popros inspektora nadzoru lub kierownika budowy oni umiejąto wyliczyc lub 4druty fi 12 szerokosc belki 12 cm wysokosc 20 cm strzemiona fi 6 co 12cm zakotw w scianie po 30 cm z kazdej strony pozdrawiam

Hej, mam pytanko, które być może już padło na forum , ale wybaczcie nie mam czasu przeglądać całości jego treści.

mam kominek z wkładem sparthena, doprowadzono nam rurę z zenątrz z dopływem powietrza ale rura ta nie jest bezpośrednio połączona z kominkiem - jak to zrobić, nie ma na spodzie kominka okrągłego wejcia na rurę

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Witam.

Do wkładów Spartherm należy dokupić adapter - przejściówkę do szczelnego podłączenia powietrza z zewnątrz.

Są trzy rodzaje adapterów, w zależności od modelu wkładu i usytuowania samej "rury" wychodzącej z podłogi czy ściany (czy wychodzi centralnie pod wkładem, czy gdzieś z boku, czy całkiem ze ściany, itp.).

Bardzo często nie wliczanie (najczęściej przez firmy tylko sprzedające sam wkład, bez wykonania całości kominka, np. przez internet), w kosztorys całości kominka czy ceny samego wkładu, tego adaptera, jest najprostszym sposobem "obniżenia" kosztów zakupu wkładu...

Niestety dużo nieświadomych klientów się na to "łapie".

Pozdrawiam.

Witam.

Do wkładów Spartherm należy dokupić adapter - przejściówkę do szczelnego podłączenia powietrza z zewnątrz.

Są trzy rodzaje adapterów, w zależności od modelu wkładu i usytuowania samej "rury" wychodzącej z podłogi czy ściany (czy wychodzi centralnie pod wkładem, czy gdzieś z boku, czy całkiem ze ściany, itp.).

Bardzo często nie wliczanie (najczęściej przez firmy tylko sprzedające sam wkład, bez wykonania całości kominka, np. przez internet), w kosztorys całości kominka czy ceny samego wkładu, tego adaptera, jest najprostszym sposobem "obniżenia" kosztów zakupu wkładu...

Niestety dużo nieświadomych klientów się na to "łapie".

Pozdrawiam.

Niekoniecznie. Spartherm z serii ambiente posiada już przystosowanie pod szczelne podłączenie rury z powietrzem z zewnątrz.

Witam

Mam pytanie. Czy można wykonać kominek z płaszczem wodnym i kominem akumulacyjnym. Czy temperatura spalin nie będzie zbyt niska?

szkoda zachodu i pieniędzy temperatury wytwarza tylko rura spalinowa a jak przerdzewieje czy się przepali koszty będą nieporównywalnie duże nie polecam

Witam

Mam pytanie. Czy można wykonać kominek z płaszczem wodnym i kominem akumulacyjnym. Czy temperatura spalin nie będzie zbyt niska?

szkoda zachodu i pieniędzy temperatury wytwarza tylko rura spalinowa a jak przerdzewieje czy się przepali koszty będą nieporównywalnie duże nie polecam

Nie polecasz płaszcza wodnego czy komina akumulacyjnego?

Witam

Nie polecasz płaszcza wodnego czy komina akumulacyjnego?

Nie polecam płaszcza wodnego, chociaz ma dużo zalet to przy braku wody, prądu to przestaje działać i rdzewieje. A masa kumulacyjna zbiera ciepło i jest niezależna od wszystkich mediów. Pozdrawiam