michcioizi 12.05.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 witamczym mam przykleić marmur do kominka ??? kominek obudowany jest płyta gipsowa. Obecnie jest przyklejony klejem MAPEI elastycznym ale widać że róznica temperatur zrobiła swoje i delikatnie płyta się w paru miejscach odkleiła . Czy jest jakis klej do tego pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdundar 12.05.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 witam czym mam przykleić marmur do kominka ??? kominek obudowany jest płyta gipsowa. Obecnie jest przyklejony klejem MAPEI elastycznym ale widać że róznica temperatur zrobiła swoje i delikatnie płyta się w paru miejscach odkleiła . Czy jest jakis klej do tego pozdrawiam klej profix z rathu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 12.05.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Czy podpórka może być tylko stalowa, czy lepiej, żeby był to żelbet? I jak wyliczyć obciążenia dla tej podpórki? podpora,belka powinna byc żelbetowa najlepiej z gurkala spec.cement a kazdy konstruktor może wyliczyc pozdrawiam A gdzie szukać tego konstruktora - w biurze projektowym? Ile może ważyć taki komin? Ma około 7,5 m wysokości, zbudowany jest z cegły klinkierowej, wymiary 82 cm x 42 cm, ma 2 kanały - wentylacyjny i dymny. Do wycięcia jest dziura 220 cm wysokości od posadzki na 66 cm szerokości. Ile musi wytrzymać belka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 13.05.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Mam pytanie odnośnie rury doprowadzającej powietrze do kominka. Czym tą rurę zakończyć ( czy właściwie 'zacząć' ) na ścianie elewacyjnej? Pewnie jakąś kratką? Przeglądam alledrogo i nic odpowiedniego nie mogę wypatrzyć. Jakiś pomysł? fi 160. EDIT Znalazłem takie: płaska: http://www.allegro.pl/item634026624_czerpnia_wyrzutnia_scienna_uela_160_chrom_f_vat.html z osłonką: http://www.allegro.pl/item634026615_czerpnia_wyrzutnia_scienna_uvla_160_chrom_f_vat.html Która lepiej się sprawdzi? Ściana zachodnia, dość nisko niestety nad ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 13.05.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Nie za bałdzo będzie to dobrze ja dałem rurę w bok od ściany ok 50cm i kolankiem 90 w górę kolejne 80 cm i na to daszek - sa do kupienia w każdym hydraulicznym za kilkanaście złotych z siatką i kapturkiem po co? jak od zachodu to może zawiewać - czerpnia na wprost to podmuchy popiołu w kominku, i jak nisko to zasypie śniegiem zatka dolot. Ja zamierzam docelowo obudować to estetycznie - w moim przypadku skupię dwie rury od czerpni i GWC i obuduję jakąś cegłą klinkeirową czy cuś jako ozdobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdundar 13.05.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Czy podpórka może być tylko stalowa, czy lepiej, żeby był to żelbet? I jak wyliczyć obciążenia dla tej podpórki? podpora,belka powinna byc żelbetowa najlepiej z gurkala spec.cement a kazdy konstruktor może wyliczyc pozdrawiam A gdzie szukać tego konstruktora - w biurze projektowym? Ile może ważyć taki komin? Ma około 7,5 m wysokości, zbudowany jest z cegły klinkierowej, wymiary 82 cm x 42 cm, ma 2 kanały - wentylacyjny i dymny. Do wycięcia jest dziura 220 cm wysokości od posadzki na 66 cm szerokości. Ile musi wytrzymać belka? popros inspektora nadzoru lub kierownika budowy oni umiejąto wyliczyc lub 4druty fi 12 szerokosc belki 12 cm wysokosc 20 cm strzemiona fi 6 co 12cm zakotw w scianie po 30 cm z kazdej strony pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 14.05.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Hej, mam pytanko, które być może już padło na forum , ale wybaczcie nie mam czasu przeglądać całości jego treści. mam kominek z wkładem sparthena, doprowadzono nam rurę z zenątrz z dopływem powietrza ale rura ta nie jest bezpośrednio połączona z kominkiem - jak to zrobić, nie ma na spodzie kominka okrągłego wejcia na rurę Proszę o pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 15.05.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 a jakie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.05.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Witam.Do wkładów Spartherm należy dokupić adapter - przejściówkę do szczelnego podłączenia powietrza z zewnątrz.Są trzy rodzaje adapterów, w zależności od modelu wkładu i usytuowania samej "rury" wychodzącej z podłogi czy ściany (czy wychodzi centralnie pod wkładem, czy gdzieś z boku, czy całkiem ze ściany, itp.).Bardzo często nie wliczanie (najczęściej przez firmy tylko sprzedające sam wkład, bez wykonania całości kominka, np. przez internet), w kosztorys całości kominka czy ceny samego wkładu, tego adaptera, jest najprostszym sposobem "obniżenia" kosztów zakupu wkładu...Niestety dużo nieświadomych klientów się na to "łapie".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 15.05.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Wychodzi centralnie pod wkładem, ile taki adapter kosztuje?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.05.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Witam.Dlaczego nie spytasz tam gdzie kupiony był wkład?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yamnik 15.05.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Witam. Do wkładów Spartherm należy dokupić adapter - przejściówkę do szczelnego podłączenia powietrza z zewnątrz. Są trzy rodzaje adapterów, w zależności od modelu wkładu i usytuowania samej "rury" wychodzącej z podłogi czy ściany (czy wychodzi centralnie pod wkładem, czy gdzieś z boku, czy całkiem ze ściany, itp.). Bardzo często nie wliczanie (najczęściej przez firmy tylko sprzedające sam wkład, bez wykonania całości kominka, np. przez internet), w kosztorys całości kominka czy ceny samego wkładu, tego adaptera, jest najprostszym sposobem "obniżenia" kosztów zakupu wkładu... Niestety dużo nieświadomych klientów się na to "łapie". Pozdrawiam. Niekoniecznie. Spartherm z serii ambiente posiada już przystosowanie pod szczelne podłączenie rury z powietrzem z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 15.05.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 WitamMam pytanie. Czy można wykonać kominek z płaszczem wodnym i kominem akumulacyjnym. Czy temperatura spalin nie będzie zbyt niska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.05.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Witam.Kotek999 ma Varię...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 15.05.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Moje pytanie dotyczy umiejscowienia kominka w pokoju dziennym, wybraliśmy miejsce w rogu pokoju i chcielibyśmy miec narożny kominek, ale czy to jest dobra lokalizacja?dzisiaj znajomi powiedzieli, że to nie jest najlepszy pomysł, ale ich argumenty mnie nie przekonują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdundar 15.05.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Witam Mam pytanie. Czy można wykonać kominek z płaszczem wodnym i kominem akumulacyjnym. Czy temperatura spalin nie będzie zbyt niska? szkoda zachodu i pieniędzy temperatury wytwarza tylko rura spalinowa a jak przerdzewieje czy się przepali koszty będą nieporównywalnie duże nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 16.05.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Witam Mam pytanie. Czy można wykonać kominek z płaszczem wodnym i kominem akumulacyjnym. Czy temperatura spalin nie będzie zbyt niska? szkoda zachodu i pieniędzy temperatury wytwarza tylko rura spalinowa a jak przerdzewieje czy się przepali koszty będą nieporównywalnie duże nie polecam Nie polecasz płaszcza wodnego czy komina akumulacyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdundar 16.05.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Witam Mam pytanie. Czy można wykonać kominek z płaszczem wodnym i kominem akumulacyjnym. Czy temperatura spalin nie będzie zbyt niska? szkoda zachodu i pieniędzy temperatury wytwarza tylko rura spalinowa a jak przerdzewieje czy się przepali koszty będą nieporównywalnie duże nie polecam Nie polecasz płaszcza wodnego czy komina akumulacyjnego? Nie polecam płaszcza wodnego, chociaz ma dużo zalet to przy braku wody, prądu to przestaje działać i rdzewieje. A masa kumulacyjna zbiera ciepło i jest niezależna od wszystkich mediów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 16.05.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 No tak, ale chciałem używać płaszcza do wspomagania CWU. A nie ma jakiegoś modelu kominka wyposażonego w płaszcz w rur nierdzewnych?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lasek 16.05.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Czy w salonie z kominkiem musi być kanał wentylacyjny? Mówię o wentyalacji grawitacyjnej. Salon jest otwarty na kuchnię, która ma dwa kanały wentylacyjne, do jednego zamierzam podłączyć wyciąg mechaniczny z odprowadzeniem zapachów znad kuchenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts