Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie murowaia ścian. Komin będzie Schiedla. Jakie przyjąć wymiary kominka?

Planujemy zastosować kominek z płaszczem wodnym. Jakie przyjąć wymiary kominka?

Nie obraż się ale twoje pytanie jest mało precyzyjne bowiem typ kominka i zarazem wynikająca z tego jego wielkość zależy od mocy kominka a moc od powierzchni budynku wyrażonej w m2 przelicznik w/g norm współczesnych i nowoczesnych materiałów kształtuje się w następujący sposób 0.7 kw mocy kominka 10 m2 powierzchni ale nie jest błędem lekkie przewymiarowanie mocy szczególnie przy nowoczesnych kominkach posiadających sterowanie dolotem powietrza do paleniska no i obszerność kominka zależy też w dużej mierze od obudowy jaką zechcemy go obudować

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdaje sobie z tego sprawę, że jest mało precyzyjne ale na tym etapie jeszcze nie wiem jaki kominek chciałbym zastosować, a muszę przyjąć jakieś wymiary aby dobrze usytuować komin. W projekcie gotowym był komin murowany z cegieł i pod niego zostały przygotowane fundamenty. Ponieważ chcę zastosować rozwiązania firmy Schiedel zmieniają się wymiary i powstaje problem usytuowania komina, aby dobrze pasował do kominka.

Czy w przypadku kupna kominka bez możliwości podłączenia dolotu powietrza z dołu, wystarczy zostawić otwartą rurę? Czy to coś da?

Mam Wypuszczoną rurę niestety tylko fi 110 PCV na zewnątrz budynku. Jeżeli kupię kominek z możliwością podłączenia bezpośredniego czy przy styku z kominkiem ta rura wytrzyma temp. nie topiąc się? Ewentualnie jak wykonać takie podłączenie i czy zastosować przepustnicę?

Jestem lewy w tym temacie, proszę o odpowiedź.

Czy w przypadku kupna kominka bez możliwości podłączenia dolotu powietrza z dołu, wystarczy zostawić otwartą rurę? Czy to coś da?

Mam Wypuszczoną rurę niestety tylko fi 110 PCV na zewnątrz budynku. Jeżeli kupię kominek z możliwością podłączenia bezpośredniego czy przy styku z kominkiem ta rura wytrzyma temp. nie topiąc się? Ewentualnie jak wykonać takie podłączenie i czy zastosować przepustnicę?

Witam

uzupełni powietrze wyciągnięte przez kominek :wink: zawsze warto mieć możliwość zamknięcia :wink:

a może pomyśleć deczko i przejść z tej "topiącej" na np: alu (spiro)

Witam

uzupełni powietrze wyciągnięte przez kominek :wink: zawsze warto mieć możliwość zamknięcia :wink:

a może pomyśleć deczko i przejść z tej "topiącej" na np: alu (spiro)

Dzięki za odpowiedź.

Witam,

Zastanawiam się nad kominkiem i do tego jeszcze nad rozwiązaniem jak go umiejscowić.

Komin mam Lieier fi180 postawiony na zewnątrz - za ściąną z Silki 24, z przygotowanym otworem do wewnątrz. Jednak z racji tego, że kominek zajmuje sporo miejsca zastanawiałem się, czy nie wykuć otworu w ścianie, nie wsadzić nadproży z L-ek i kominka nie umiejscowić w ten sposób by np. wystawał tylko 25cm ze ściany. Tylko czy wtedy przerabiać komin i robić doprowadzenie spalin z boku, czy kolankami wejść w ten sam otwór.

Rozważam również możliwość doprowadzenia ogrzewania do pomieszczeń na górze (w posadzce). Czy warto i jak się ma sprawa z "wejściem" wkładem w ścianę w takim przypadku.

Moje typy kominków (chcę by to był bardziej płaski prostokąt niż kwadrat) to:

MIILA firmy kratki.pl

Flaming firmy Fonte Flam

16kW PPZPOS PRIMERO firmy Tarnavva.

Z drugiej strony zastanawiałem się nad piecem wolnostojącym typu:

Dovre Astro lub Uniflam Chamane. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii w porównaniu z wkładami kominkowymi?

Co o nich sądzicie i czy wszystkie nadają się na podłączenie powietrza z zewnątrz (rekuperator ma być zainstalowany)?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam, Kamil

Witam,

Zastanawiam się nad kominkiem i do tego jeszcze nad rozwiązaniem jak go umiejscowić.

Komin mam Lieier fi180 postawiony na zewnątrz - za ściąną z Silki 24, z przygotowanym otworem do wewnątrz. Jednak z racji tego, że kominek zajmuje sporo miejsca zastanawiałem się, czy nie wykuć otworu w ścianie, nie wsadzić nadproży z L-ek i kominka nie umiejscowić w ten sposób by np. wystawał tylko 25cm ze ściany. Tylko czy wtedy przerabiać komin i robić doprowadzenie spalin z boku, czy kolankami wejść w ten sam otwór.

Rozważam również możliwość doprowadzenia ogrzewania do pomieszczeń na górze (w posadzce). Czy warto i jak się ma sprawa z "wejściem" wkładem w ścianę w takim przypadku.

Moje typy kominków (chcę by to był bardziej płaski prostokąt niż kwadrat) to:

MIILA firmy kratki.pl

Flaming firmy Fonte Flam

16kW PPZPOS PRIMERO firmy Tarnavva.

Z drugiej strony zastanawiałem się nad piecem wolnostojącym typu:

Dovre Astro lub Uniflam Chamane. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii w porównaniu z wkładami kominkowymi?

Co o nich sądzicie i czy wszystkie nadają się na podłączenie powietrza z zewnątrz (rekuperator ma być zainstalowany)?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam, Kamil

Widzę same problemy: mostek termiczny, wygląd ściany za kominkiem, praca samego kominka, izolacja rury spalinowej, itd...

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0709/kominek719e.jpg

Przepraszam, że tak na szybko, ale może wyjaśni.

Tych problemów nie powinno być, choć kształt rury nie jest zbyt korzystny. Niestety musi iść w taki dziwny sposób bo nadproże powinno trzymać ścianę nad kominkiem, a zaraz obok jest słup betonowy.

Jakieś uwagi odnośnie ww. wspomnianych kominków?

Wydaje mi się że ta ściana na zewnątrz to żeby dobrze wyglądała to trzeba by ją z licować z wystającym kominem. No i żeby to na zewnątrz było jednolite na całej wysokości (można to osiągnąć np styropianem.).

Samo załamanie rury jak zrozumiałem i wyczytałem z obrazka - najpierw w mieszkaniu dwa katy 45 stopni lub mniej i później przez ścianę pod kątem 90 stopni? Jeżeli tak to chyba trochę się gryzie ze sztuką, tym bardziej że komin to tylko fi 180.

Co do samych kominków - to niech się wypowiedzą specjaliści.

Witam

W jakiej odległości od ściany z gazobetonu mogę postawić kozę jotul F250 3,9-9kW. Chcę ją postawić w sypialni w narożniku by palić w niej od czasu do czasu (wytworzyć dobry klimat).komin chce zbudować nad koza bez wyczystki, podłączenie od góry.

http://images49.fotosik.pl/173/78613080c79dae21med.jpg

Witam

Potrzebuje rady. Buduję dom praktycznie w technologii domu pasywnego i nie wiem jak rozwiązać kwestię ogrzewania cwu. Nie mam gazu ani pompy ciepła. Zamierzam wykorzystać do tego celu panele słoneczne i kominek. Zakładam, że latem panela załatwią sprawę. Gorzej zimą,

Proszę o radę jakie rodzaj kominka zastosować.

Proponowano mi kominek z płaszczem wodnym, ale zastawiam się czy ma sens stosowanie płaszcza tylko do ogrzewania cwu. Planuję kupić zbiornik w granicach 500-700l z dwoma wężownicami i grzałką elektryczną.

Ewentualnie można by zastosować nakładki do cwu na czopuch lub ewentualnie wężownice. Słyszałem jednak bardzo różne o nich opinie. Czy macie jakieś doświadczenia z takimi rozwiązaniami? Jakieś sugestie dotyczące producentów? Ewentualnie jakie są optymalne rozwiązania w tym zakresie?

Jeśli ktoś stosował podobne rozwiązanie jakie były faktyczne koszty użytkowania.

pozdrawiam i liczę na pomoc

Witam

Potrzebuje rady. Buduję dom praktycznie w technologii domu pasywnego i nie wiem jak rozwiązać kwestię ogrzewania cwu. Nie mam gazu ani pompy ciepła. Zamierzam wykorzystać do tego celu panele słoneczne i kominek. Zakładam, że latem panela załatwią sprawę. Gorzej zimą,

Proszę o radę jakie rodzaj kominka zastosować.

Proponowano mi kominek z płaszczem wodnym, ale zastawiam się czy ma sens stosowanie płaszcza tylko do ogrzewania cwu. Planuję kupić zbiornik w granicach 500-700l z dwoma wężownicami i grzałką elektryczną.

Ewentualnie można by zastosować nakładki do cwu na czopuch lub ewentualnie wężownice. Słyszałem jednak bardzo różne o nich opinie. Czy macie jakieś doświadczenia z takimi rozwiązaniami? Jakieś sugestie dotyczące producentów? Ewentualnie jakie są optymalne rozwiązania w tym zakresie?

Jeśli ktoś stosował podobne rozwiązanie jakie były faktyczne koszty użytkowania.

pozdrawiam i liczę na pomoc

500-700 l czy aby nie za dużo czyżby budował pan jakiś pensjonat gdzie jest duży rozbiur wody myślę iż 300 l w zupełności wystarczy a co do nakładki na wylot spalin proponuję zastosowanie produktu szpanterma pod nazwą thermax lub rozwiązanie jotula ktury ma podobny produkt

Nooooooo,

i moje rozterki i nieprzespane noce z powodu wyboru kominka w końcu dzisiaj skończyły się !

Właśnie stałam się posiadaczką przepięknego kominka tradycyjnego ( powietrznego ) firmy BYRSKI !!!

:D

Jest taki jak chciałam - moje marzenie spełniło się !

O nieco zwiększonych rozmiarach, lewostronny, efektowny... a cena... nie zabiła mnie na szczęście.

:p

Winna jestem oficjalne podziękowania dla Mariobros35, bo to on zwrócił mi uwagę na tę firmę i niezmordowanie odpowiadał na moje setki pytań... :oops:

Więc oficjalnie dziękuję, Mario !

Nooooooo,

i moje rozterki i nieprzespane noce z powodu wyboru kominka w końcu dzisiaj skończyły się !

Właśnie stałam się posiadaczką przepięknego kominka tradycyjnego ( powietrznego ) firmy BYRSKI !!!

Jest taki jak chciałam - moje marzenie spełniło się !

O nieco zwiększonych rozmiarach, lewostronny, efektowny... a cena... nie zabiła mnie na szczęście.

:p

Winna jestem oficjalne podziękowania dla Mariobros35, bo to on zwrócił mi uwagę na tę firmę i niezmordowanie odpowiadał na moje setki pytań... :oops:

Więc oficjalnie dziękuję, Mario !

cała przyjemność po mojej stronie 8)

no to skoro zaczęły padać w tym wątku odpowiedzi - i to konkrety - ponawiam pytanie:

zbieram opinie n/t wkładu KORNAK 6 i jego wariacji FL

linkowo: http://www.kornak.pl/index.php?a=wklady-kominkowe-komfort&b=5&c=51-l

ktoś ?? coś??

pozdro

NETbet

Pierwotnie planowaliśmy wykonać izolację kominka z wełny mineralnej a na to płyta GK ale po zapoznaniu się z opiniami na forum zmieniliśmy zdanie i zastosujemy płyty krzemianowe. Dzisiaj mamy okazję kupić i pilnie potrzebuję Waszej rady.

Myśleliśmy o płytach 50 mm ale w sprzedaży mamy płytę krzemianową 30 mm. Czy zastosować ją podwójnie czy wystarczy jedna warstwa?

Proszę Was o pilną pomoc.

Pierwotnie planowaliśmy wykonać izolację kominka z wełny mineralnej a na to płyta GK ale po zapoznaniu się z opiniami na forum zmieniliśmy zdanie i zastosujemy płyty krzemianowe. Dzisiaj mamy okazję kupić i pilnie potrzebuję Waszej rady.

Myśleliśmy o płytach 50 mm ale w sprzedaży mamy płytę krzemianową 30 mm. Czy zastosować ją podwójnie czy wystarczy jedna warstwa?

Proszę Was o pilną pomoc.

Wystarczy jedna 30mm.

no to skoro zaczęły padać w tym wątku odpowiedzi - i to konkrety - ponawiam pytanie:

zbieram opinie n/t wkładu KORNAK 6 i jego wariacji FL

linkowo: http://www.kornak.pl/index.php?a=wklady-kominkowe-komfort&b=5&c=51-l

ktoś ?? coś??

pozdro

NETbet

konstrukcyjnie ; delikatnie pisząc bardzo zacofane