an-bud 04.08.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 do posiadaczy kominków z PW ale z wkładkami szamotowymi , czy ktoś może pokazać wnętrze takiego kominka po 1-2 sezonach grzewczych , zastanawiam się czy jest sens inwestować w sparth.. lub inne z wyższej półki czy też się może tak samo oblepią mazią jak zwykłe stalowe korpusy ? przy lepszych widać ogień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 04.08.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 przy lepszych widać ogień to wiedza praktyczna czy teoretyczna ? widziałem 4 kominki z PW z różnych firm stalowe i środek to była smoła , powtarzam pytanie czy ktoś może pokazać środek swojego kominka z szamotem ... tylko nie po pierwszym paleniu od uruchomienia , zmierzając do meritum chcę nabyć wiedzę z doświadczenia użytkowników czy jest zapłacić 2,3,4x więcej niż najtańsza np. lechma czy jest to bez sensu bo z uwagi na sposób działania i tak będzie osyfiony środek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 04.08.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Brudzenie się szyby to podobno jedna z większych wad kominków z płaszczem wodnym. Oczywiście KIEPSKICH kominków. Podobno tych z górnej półki to nie dotyczy. Np. Sparthermu... ale ta cena... Ja też miałam brać kominek z płaszczem, ale w końcu stanęło na tradycyjnym ( powietrznym ) firmy Byrski. Z wielu względów. Byrski ma wkłady z płaszczem i tradycyjne - wybór należy do klienta. Ceny przystępniejsze. Napisz na priva do Mariobros35 - on specjalizuje się w kominkach z p.w. Na pewno doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 05.08.2009 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 przy lepszych widać ogień to wiedza praktyczna czy teoretyczna ? widziałem 4 kominki z PW z różnych firm stalowe i środek to była smoła , powtarzam pytanie czy ktoś może pokazać środek swojego kominka z szamotem ... tylko nie po pierwszym paleniu od uruchomienia , zmierzając do meritum chcę nabyć wiedzę z doświadczenia użytkowników czy jest zapłacić 2,3,4x więcej niż najtańsza np. lechma czy jest to bez sensu bo z uwagi na sposób działania i tak będzie osyfiony środek bawię się w te klocki 99% wodnych to buble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 05.08.2009 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 jak chcesz zeby było widac ładnie ogien to tylko tradycyjny a co do szamotu to zawsze mozesz go wymienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 05.08.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 przy lepszych widać ogień to wiedza praktyczna czy teoretyczna ? widziałem 4 kominki z PW z różnych firm stalowe i środek to była smoła , powtarzam pytanie czy ktoś może pokazać środek swojego kominka z szamotem ... tylko nie po pierwszym paleniu od uruchomienia , zmierzając do meritum chcę nabyć wiedzę z doświadczenia użytkowników czy jest zapłacić 2,3,4x więcej niż najtańsza np. lechma czy jest to bez sensu bo z uwagi na sposób działania i tak będzie osyfiony środek bawię się w te klocki 99% wodnych to buble co kolego proponujesz w tym 1 % ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 05.08.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 WojtekR, : - Spartherm - Byrski - Hajduk - Lazar Tak wyszło z moich "studiów" nad kominkami z PW. Reszta... co tu dużo mówić - lipa. KRATKI też odpadają - niby tanie... ale trzeba dokupić osprzęt za drugie tyle. No i nie mają tzw. doprowadzenia powietrza z zewnątz - a dla mnie to dyskwalifikacja na samym starcie. Niby można dokupić... ale oczywiście za następną dopłatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 05.08.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 ta lista to chyba wkłady najbardziej wypromowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 05.08.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Nie wiem czy najlepiej wypromowane. Przypuszczam, że jakieś markowe z "górnej półki" ( duńskie, angielskie, szwedzkie itp. ) są jeszcze bardziej wypromowane. Mnie interesowała przede wszystkim dość przyzwoita jakość : - moc maksymalna wkładu - jakość stali / żeliwa - okres gwarancji ( we wkładach z "niższej półki" jest to tylko 3 - 5 lat ) - system doprowadzania powietrza z zewnątrz. A potem walory... estetyczne. W końcu baba jestem - PO PROSTU MUSI być ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 05.08.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 no to skoro zaczęły padać w tym wątku odpowiedzi - i to konkrety - ponawiam pytanie: zbieram opinie n/t wkładu KORNAK 6 i jego wariacji FL linkowo: http://www.kornak.pl/index.php?a=wklady-kominkowe-komfort&b=5&c=51-l ktoś ?? coś?? pozdro NETbet konstrukcyjnie ; delikatnie pisząc bardzo zacofane no to proszę jasniej - jak krowie na rowie ..albo laikowi . czego mu brak, co z nim nie tak ( poza ceną ) pojawiła się u nas alternatywa dla niego : MAJA/W ... ale to nie ten "klimat" - brak portalu... prostota... CENA - no ta jest niezła... wiec reasumując: czemu nie KORNAK 6 ?? liczę na solidne podstawy do anulowania "potencjalnego" zamówienia pozdro NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 05.08.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 A powiedz mi Aga : - co ma moc do jakosci ? - w jaki sposób sprawdzałas jakosc stali, zeliwa ? - to ze wkład ma 7,10 letnia gwarancje nie znaczy ze jest lepiej wykonany - przy doprowadzeniu powietrza sie zgadzam o gustach sie nie dyskutuje POzdrawiam PS. są małe firmy które wykonuja porzadne wkłady i nie są wypromowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 05.08.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 A powiedz mi Aga : - co ma moc do jakosci ? - w jaki sposób sprawdzałas jakosc stali, zeliwa ? - to ze wkład ma 7,10 letnia gwarancje nie znaczy ze jest lepiej wykonany - przy doprowadzeniu powietrza sie zgadzam o gustach sie nie dyskutuje POzdrawiam PS. są małe firmy które wykonuja porzadne wkłady i nie są wypromowane Starałam się przestudiować temat kominków z p.w. i tradycyjnych. Zajęło mi to trochę czasu. Wnikliwie, tzn. na tyle na ile mogła osoba będąca laikiem w sprawie kominków. Dla Ciebie z pewnością niewystarczająco. Więc robiłam tak : czytałam do znudzenia, dzwoniłam, pisałam, radziłam się instalatorów ( kilku ! ), użtkowników kominków. Ale jeśli Ty jesteś taki "oblatany" w temacie, to dlaczego nie błyśniesz swoją wiedzą i nie rzucisz konkretnie kilku nazw firm ? Pytających nie brakuje, ciągle ktoś pyta o rady - o KONKRETNE firmy i modele. Wtedy milczysz jak zaklęty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 05.08.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 nie jestem tak "oblatany" jak TY trzeba uwazac z wszelkimi sugestiami na forum zwłaszcza jesli chodzi o wkłady zeby nie byc podejrzanym o reklame ps. po co te nerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 05.08.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Jeanpascale : KONKRETY, KONKRETY ! NAZWY FIRM I KONKRETNE MODELE. I uzasadnienia dlaczego akurat te. Forumowicze czekają. P.S. Zły dzień mam - wykańczające psychicznie negocjacje w Hurtowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamanatki 05.08.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 an-bud, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 05.08.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 masz na priv moze pomoge z tymi hurtowniami mam doswiadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 05.08.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Ok, niech Ci będzie. Dostałam info na priv. W Hurtowni kompletowałam wszystko do c.o. Zabrało mi to trzy godziny. Dla kobiety c.o. to koszmar jakiś !!! Myślałam, że co nieco wiem na ten temat, ale okazało się, że przy zaworkach, regulatorach, rurach i innych duperelkach zabrakło mi tej wiedzy po prostu... Kosztowało mnie to sporo wysiłku intelektualnego żeby to jakoś ogarnąć, wojny nerwów przy negocjacjach cen i... skurczu twarzy od ciągłego ( czarującego oczywiście ) uśmiechu na twarzy. No, ale udało się. Hurtownia ( w sumie mam tam znajomości ) okazała się bardzo elastyczna i jestem jakieś 4 tys. do przodu. Ale teraz padam na twarz. Dobrej nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 06.08.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Hej, czy 4500 zł za zrobienie kominka od strony technicznej + 500 za obudowę z gips kartonu + 1500 za wmontowanie ramki to dużo???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 06.08.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 500 i 1500 ok ale nie wiem co ma byc pod postacia techniczna za 4500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_rk 12.08.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Buduję swój wymarzony dom parterowy 130m bez użytkowego poddasza. Jestem po wylewkach. Ostatnio sen z powiek spędza mi pytanie - kominek z płaszczem, czy bez?Mam zainstalowany do kominka dolot powietrza z zewnątrz (rura fi 160) i dwie rury miedziane od miejsca na kominek do rozdzielacza CO oraz doprowadzenie zimnej wody.Lubię palić, ale też bez przesady, nie chciałabym ogrzewać dom wstając 1-2 w nocy by dołożyć do kominka, albo też codziennie przez godzinę pucować jego szyby.Jest tyle głosów za kominkiem z płaszczem wodnym (przeważnie głosy instalatorów) i na kominki bez (przeważnie głosy nazwijmy ich, zdunów), że co chwila mam inne zdanie, jedno za kominkiem z PW, drugie bez.A co ja chciałabym? Podstawowym żródłem ciepła będzie kocioł na gaz miejski, ale mając kominek aż się prosi, by choćby część ciepła przez niego wydzielanego wykorzystać w domu.Jak to zrobić, by było to zgodne z moją ulubioną zasadą "dobra jakość za rozsądną cenę" (czytaj nie za wszelką cenę)?Czy w tę fromułę wpisują się tylko rozwiązania firmy Spartherm, bo jak się zorientowałam nie są tanie. Czy nie będzie to dobra jakość za wygórowaną cenę? Czy może ktoś zaproponuje jakieś inne rozwiązanie, ale za tzw rozsądną cenę? Liczę najbardziej na głosy ludzi użytkujących kominki z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts