AGA NR 1 12.08.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Ewa, jeśli w grę wchodzi TYLKO KOMINEK Z P.W. zwróć się o pomoc do Mariobros35. Na priva - on Ci na pewno pomoże. Jest specjalistą w tym temacie. Też kombinowałam na wszystkie sposoby przez kilka miesięcy. Ale wzięłam w końcu kominek bez płaszcza - tradycyjny, powietrzny. Z wielu względów. P.S. Też ogrzewać będę gazem, kominek to tylko uzupełnienie tego ogrzewania. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 12.08.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Też ogrzewać będę gazem, kominek to tylko uzupełnienie tego ogrzewania. [/b] czyli wg mnie żadne uzupełnienie , tak samo jak kominek z DGP ...bo np. mało kto robi wylot w łazienkach i co w tym układzie z tego , że sobie nagrzeje w salonie do + 23 jak w łazienkach lodówa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_rk 12.08.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Też ogrzewać będę gazem, kominek to tylko uzupełnienie tego ogrzewania. czyli wg mnie żadne uzupełnienie , tak samo jak kominek z DGP ...bo np. mało kto robi wylot w łazienkach i co w tym układzie z tego , że sobie nagrzeje w salonie do + 23 jak w łazienkach lodówa A jednak może być uzupełnieniem, bo w łazienkach na grzejniku ustawiasz wyższą temperaturę a w salonie niższą, a nawet można wyłączyć kaloryfer (mam rozdzielacz CO), gdy w tym czasie pali się w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 12.08.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 obecnie mam kominek z PW więc dla mnie dogrzewanie jednego pom to już bzdura , jeśli mam traktować kominek jako wyłacznie walor wizualny to już wolę otwarty , ponawiam pytanie kto ma kominek z PW z szamotem i jak ten szamot z czasam wygląda bo stalowa puszka na smołę mi się nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 12.08.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Kominek ma być tylko uzupełnieniem. W całym domu tylko podłogówka. A w łazienkach nie będzie zimno - bo mam tam grzejniki ( drabinki ). Wszystko przemyślane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.08.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Podstawowym żródłem ciepła będzie kocioł na gaz miejski, ale mając kominek aż się prosi, by choćby część ciepła przez niego wydzielanego wykorzystać w domu. Jak to zrobić, by było to zgodne z moją ulubioną zasadą "dobra jakość za rozsądną cenę" (czytaj nie za wszelką cenę)? Czy w tę fromułę wpisują się tylko rozwiązania firmy Spartherm, bo jak się zorientowałam nie są tanie. Czy nie będzie to dobra jakość za wygórowaną cenę? Czy może ktoś zaproponuje jakieś inne rozwiązanie, ale za tzw rozsądną cenę? Liczę najbardziej na głosy ludzi użytkujących kominki z płaszczem wodnym. Właśnie dlatego u nas stanie kiedyś taki z płaszczem wodnym. Automatykę mają też kominki Byrski i Makroterm (cenę trudno jednak nazwać rozsądną dlatego jeszcze nie teraz ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 12.08.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 No i ja wzięłam kominek tradycyjny firmy BYRSKI - uważam, że ceny nie zabijają. Oczywiście w porównaniu z Makroterm czy Spartherm. BYRSKI ma kominki tradycyjne i z p.w. Od koloru do wyboru. Byłam u nich osobiście ( Kozy ) i tam dokonałam ostatecznego wyboru. Obsługa przemiła i ... "elastyczna cenowo" - dostałam jeszcze upust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.08.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 No i ja wzięłam kominek tradycyjny firmy BYRSKI - uważam, że ceny nie zabijają. Oczywiście w porównaniu z Makroterm czy Spartherm. BYRSKI ma kominki tradycyjne i z p.w. Od koloru do wyboru. Byłam u nich osobiście ( Kozy ) i tam dokonałam ostatecznego wyboru. Obsługa przemiła i ... "elastyczna cenowo" - dostałam jeszcze upust. Ja właśnie pisałam o Byrskim z płaszczem wodnym (oglądałam na targach budowlanych), ale niestety w porównaniu ze zwykłym kominkiem to tani nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 12.08.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 One są w porównywalnych cenach, w moim przypadku tak było. Na stronie internetowej nie ma cen... trzeba dzwonić i pytać o dany model. I upuścik może jeszcze jakiś wywalczysz ? Mi się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 12.08.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 jaki kominek do domku o pow.użytkowej ok 120m2 ?Kominek będzie na dole w salonie jako dodatkowe ogrzewanie-główne to kocioł na eko-groszek.Myślę o kominku narożnym Lechma 8kW-pisze ,że ogrzewa 70-120m?,natomiast Urlicha na taką powierzchnię potrzebuję chyba 21KW dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 12.08.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 do powierzchni 120m2 to 12-16 kw wszystko zalezy od wybudowanego domu z płaszczem wodnym 14-18 kw ja mam z płaszczem wodnym z szamotem ( paliłem tylko kilka razy szamot zabrudzony) ale to chyba normalne ze sie brudzi w tym sezonie bede palił na całego wiec zobaczymy co sie bedzie działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolec 12.08.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Czy możecie mi pomóc w sprawie wyboru wkladu i doboru komina? Planuję Jotul I530. Czy ktoś może użytkuje taki sprzęt? Co o nim sądzicie?Czy ktoś stawiał u siebie komin systemowy Scancore w całości wylewany ze skały (bez wkładu ceramicznego)? Znajomy namawia mnie na jego kupno a ja nie wiem co o nim sądzić. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.08.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 One są w porównywalnych cenach, w moim przypadku tak było. Na stronie internetowej nie ma cen... trzeba dzwonić i pytać o dany model. I upuścik może jeszcze jakiś wywalczysz ? Mi się udało. Nie jestem pewna czy się dobrze zrozumiałyśmy. Miałam na mysli, że każdy kominek z płaszczem i automatyką jest niestety dużo droższy od zwykłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 13.08.2009 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Teraz rozumiem. Chodzi Ci o OSPRZĘT DO WKŁADU KOMIKOWEGO. Fakt. W przypadku kominka z p.w. koszt niezbędnego osprzętu ( jest tego sporo ) to jakieś 2 - 3 tys. zł. W przypadku kominka tradycyjnego ( powietrznego ) koszt ten to.... 0 zł. Zgadza się - a same WKŁADY są w porównywalnych cenach. Ja byłam w tej komfortowej sytuacji, że mój zaprzyjaźniony kolega z branży - instalator w zasadzie od samego początku odradzał w moim przypadku kominek z płaszczem. To ja się upierałam przez kilka miesięcy, potem mnie przekonał. Chyba nie jest ich gorącym zwolennikiem , bo : - wspominał o brudzącej się szybie, - o dodatkowym koszcie na ten właśnie drogi osprzęt, - bezcelowości upierania się przy wkładzie z p.w. w przypadku domu z antresolą. Kominek jest prawie na środku domu - ciepło z kominka siłą rzeczy automatycznie rozprowadzi się po całym domu, - jeśli chodzi o "darmowe c.w.u." to ta sprawa też mnie nie dotyczy bo robimy sobie wyprowadzenie pod solary. Solary załozymy za około 2 lata. Więc ciepła woda "za free" w przyszłości będzie. I stanęło na kominku tradycyjnym, ale za to renomowanej firmy. A jak to wyjdzie w "praniu" to czas pokaże. Instalatorzy wchodzą do domu w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 13.08.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Witajcie, czy ktoś mi może poradzić w kwestii podłączenia kominka Spartherm Varia Bh? Kominek ma możliwość podłączenia powietrza z zewnątrz, ale w instrukcji na schemacie wyglada, jakby podłączenie nie było szczelne:http://img529.imageshack.us/img529/816/skanuj0001edp.jpgInstrukcja jest ogólna dla różnych typów wkładów, więc kształt kominka inny. Ale - 11 to jest wlot powietrza z zewnątrz, wygląda na to, że miesza się ono z tym z pomieszczenia (12)?. Ponadto we wkładzie Varia są jeszcze wąskie otwory u dołu, w opakowaniu są też do nich zaślepki. http://img248.imageshack.us/img248/5391/otwr.jpgDo czego służą te otwory, czy to trzeba zaślepić przy podłączaniu powietrza zewnętrznego szczelnie? Może znacie ten wkład z praktyki, albo ktoś ma jakieś sugestie, czy da się podłączyć powietrze zewnętrzne szczelnie bez problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.08.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Chyba nie jest ich gorącym zwolennikiem , bo : - wspominał o brudzącej się szybie, - o dodatkowym koszcie na ten właśnie drogi osprzęt, - bezcelowości upierania się przy wkładzie z p.w. w przypadku domu z antresolą. Kominek jest prawie na środku domu - ciepło z kominka siłą rzeczy automatycznie rozprowadzi się po całym domu, - jeśli chodzi o "darmowe c.w.u." to ta sprawa też mnie nie dotyczy bo robimy sobie wyprowadzenie pod solary. Solary załozymy za około 2 lata. Więc ciepła woda "za free" w przyszłości będzie. A jak to wyjdzie w "praniu" to czas pokaże. My chcieliśmy uniknąć krążącego powietrza z róznymi "dodatkami". Poza tym w przypadku kominka z dystrybucją powietrza chyba nie da się regulować niezależnie temperatur w różnych pomieszczeniach - albo wszędzie ciepło, albo wszędzie chłodniej. Zazwyczaj w domach z dystrybucją powietrza łazienki są chłodniejsze, a jak muszę mieć ciepełko do mycia, bo inaczej się nie rozbiorę Kominek będzie ... kiedyś, póki co w salonie wystają rurki i kable, które muszę na razie jakoś zamaskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 13.08.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Chyba nie jest ich gorącym zwolennikiem , bo : - wspominał o brudzącej się szybie, - o dodatkowym koszcie na ten właśnie drogi osprzęt, - bezcelowości upierania się przy wkładzie z p.w. w przypadku domu z antresolą. Kominek jest prawie na środku domu - ciepło z kominka siłą rzeczy automatycznie rozprowadzi się po całym domu, - jeśli chodzi o "darmowe c.w.u." to ta sprawa też mnie nie dotyczy bo robimy sobie wyprowadzenie pod solary. Solary załozymy za około 2 lata. Więc ciepła woda "za free" w przyszłości będzie. A jak to wyjdzie w "praniu" to czas pokaże. My chcieliśmy uniknąć krążącego powietrza z róznymi "dodatkami". Poza tym w przypadku kominka z dystrybucją powietrza chyba nie da się regulować niezależnie temperatur w różnych pomieszczeniach - albo wszędzie ciepło, albo wszędzie chłodniej. Zazwyczaj w domach z dystrybucją powietrza łazienki są chłodniejsze, a jak muszę mieć ciepełko do mycia, bo inaczej się nie rozbiorę Kominek będzie ... kiedyś, póki co w salonie wystają rurki i kable, które muszę na razie jakoś zamaskować. Rozumiem Cię doskonale. Ja też jestem przeciwna kominkom z DGP ( dystrybucja gorącego powietrza ), ale mój na szczęście bez tego - ciepło będzie się rozprowadzać grawitacyjnie - zwykłymi prawami fizyki. Na DGP absolutnie nie dałam się namówić - takie ruchy powietrza i takie tam podobne... są wg mnie wbrew naturze. Ale to oczywiście moje osobiste zdanie. A wiemy, że ile ludzi tyle opinii. Powodzenia w doborze kominka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legion99 13.08.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam, tak czytam sobie ten temat i czym więcej postów tym większy mętlik w głowie... jako absolutny nowicjusz nie wiem nic na temat np. montażu wkładu, co należy przygotować na poszcz. etapach budowy domu. gdyby ktoś mógł mi pomóc w zrozumieniu tematu, byłbym baaaardzo wdzięczny:) zacznę od aktualnego stanu budynku- budowa w ŻóŁwinie pod Warszawą, muruję poddasze, komin doprowadzony do stropu parteru, budowany tradycyjnie z cegły pełnej. dom 140 m2, kubatura ok. 600m3. planuję podłogowy kanał nawiewowy w salonie, ogrzewanie gorącym powietrzem w pozostałych pomieszczeniach, bez płaszcza wodnego. wkład najchętniej dwustronny. obudowy- brak. komin jest wyspą, więc jedynie maskowanie komina płytą g-k do sufitu plus ew. kamień wokół szyby i wcięcia (jako półki). kominek ma służyć jako wspomagające źródło ciepła, więc będzie rozpalany dosyć często. i teraz pytania- co się robi na jakim etapie? jak dobrać wkład i kiedy? na parterze jestem na poziomie szlichty, więc wszystko przede mną jeśli chodzi o instalacje, więc to dobry moment na odpowiednią chronologię zdarzeń jeśli ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc, byłoby super. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idalia1719504857 15.08.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 szukam dobrego kominka z płaszczem wodnym ok.32 kw, jakie firmy brać pod uwagę i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 15.08.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Witajcie, czy ktoś mi może poradzić w kwestii podłączenia kominka Spartherm Varia Bh? Kominek ma możliwość podłączenia powietrza z zewnątrz, ale w instrukcji na schemacie wyglada, jakby podłączenie nie było szczelne: http://img529.imageshack.us/img529/816/skanuj0001edp.jpg Instrukcja jest ogólna dla różnych typów wkładów, więc kształt kominka inny. Ale - 11 to jest wlot powietrza z zewnątrz, wygląda na to, że miesza się ono z tym z pomieszczenia (12)?. Ponadto we wkładzie Varia są jeszcze wąskie otwory u dołu, w opakowaniu są też do nich zaślepki. http://img248.imageshack.us/img248/5391/otwr.jpg Do czego służą te otwory, czy to trzeba zaślepić przy podłączaniu powietrza zewnętrznego szczelnie? Może znacie ten wkład z praktyki, albo ktoś ma jakieś sugestie, czy da się podłączyć powietrze zewnętrzne szczelnie bez problemów? Witam Firma spartherm jak i inne zmienia troszkę paleniska na "lepsze" , "nowocześniejsze" modele Te otwory to doprowadzenie powietrza, podłączyć można redukcją w tą wygodniejszą a pozostałe się zaślepia. (redukcja do podłączenia za dodatkową opłatą ) alllllllllllllllle może coś znowu wykombinowali bo kombinacja z powietrzem dopalającym spaliny wyszła im kilka lat temu mizernie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts