Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Witam

Ja troszkę z innej beczki, kominka nie chcę, jakoś mi się opatrzyły i spowszedniały różne wariacje na ten temat oglądane codziennie u klientów i chciałbym zainstalować w salonie kozę ;-) Stałaby sobie w rogu przy ścianie 4-warstwowej (GB24-ST5-GB12-ST5), ściany nie ja tworzyłem, takie coś kupiłem.Salon jest na dole, do najwyższego punktu dachu jest ok. 8 metrów. Podłogi w salonie ryć nie chcę więc czerpnia powietrza musi być powyżej jej poziomu, nad nią druga dziura w ścianie na rurę kominową (chyba zrobię komin stalowy po zewnętrznej elewacji), jeden zakręt 90 st. i jazda w górę.

Ponieważ temat kozy troszkę po macoszemu jest na forum traktowany a w moich stronach to już zupełnie egzotyka proszę o skomentowanie moich pomysłów i podpowiedzenie materiałów i rozwiązań przez uświadomionych forumowiczów.

Aha, koza ma służyć rekreacji i trochę dogrzewaniu, przy okazji utylizacji materiału z kawałka lasu przy okazji kupna rezydencji nabytego ;-)

Pozdrawiam

Witam.

Przy paleniu od święta można pominąć doprowadzenie powietrza :wink: wystarczy rozszczeelnić okna w czasie palenia :wink: chyba że wypasiona koza z możliwością wpięcia tego powietrza.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ja troszkę z innej beczki, kominka nie chcę, jakoś mi się opatrzyły i spowszedniały różne wariacje na ten temat oglądane codziennie u klientów i chciałbym zainstalować w salonie kozę ;-) Stałaby sobie w rogu przy ścianie 4-warstwowej (GB24-ST5-GB12-ST5), ściany nie ja tworzyłem, takie coś kupiłem.Salon jest na dole, do najwyższego punktu dachu jest ok. 8 metrów. Podłogi w salonie ryć nie chcę więc czerpnia powietrza musi być powyżej jej poziomu, nad nią druga dziura w ścianie na rurę kominową (chyba zrobię komin stalowy po zewnętrznej elewacji), jeden zakręt 90 st. i jazda w górę.

Ponieważ temat kozy troszkę po macoszemu jest na forum traktowany a w moich stronach to już zupełnie egzotyka proszę o skomentowanie moich pomysłów i podpowiedzenie materiałów i rozwiązań przez uświadomionych forumowiczów.

Aha, koza ma służyć rekreacji i trochę dogrzewaniu, przy okazji utylizacji materiału z kawałka lasu przy okazji kupna rezydencji nabytego ;-)

Pozdrawiam

Witam.

Przy paleniu od święta można pominąć doprowadzenie powietrza :wink: wystarczy rozszczeelnić okna w czasie palenia :wink: chyba że wypasiona koza z możliwością wpięcia tego powietrza.

pozdrawiam

Ok, a jeśli z czasem się okaże że częściej niż od święta to mogę mieć problem?

Co do wypasu, dizajnerskiego dzieła za dużą kasę nie kupię ale po taniości nie mam zamiaru tworzyć lipy. Ma być funkcjonalne i poprawne technicznie (jeśli chałupę okadzę dymem reprymendę dostanę od żony, nie chcielibyście tego na pewno ;-) ). Przy okazji pytanie, fachowiec (??) podpowiedział mi że dobry komin stalowy to ok 6 tysiaków. Trochę sporo jak za zaizolowaną rurę ale jeśli tak jest to co robić, racje trunków zmniejszyć i odkładać :cry: Proszę o potwierdzenie (może zaprzeczenie, wiecie, trunki pyszne...) , a może ktoś z forumowych wykonawców ma Siedlce w zasięgu?

Pozdrawiam

Hmm, widzę że nic nie wiem na ten temat. Z oferty na Allegro wynika że koza z doprowadzeniem powietrza (tak to sobie wyobrażałem) to unikat, a większość (jeśli nie wszystkie?) maja wyiście wyprowadzone na górze co wymusza ozdobienie wnętrza kawałem rury... Najchętniej kupiłbym coś takiego

http://www.allegro.pl/item733056089_piec_wolnostojacy_kominek_kominki_koza_8kw.html (design) tylko żeby to ustrojstwo miało wyjście na komin z tyłu prosto w ścianę. A te z szamotowym wkładem to 10 razy tańsze, takie prościutkie..

He, he, w branży którą się zajmuję różnica w cenie 30% to przeszkoda nie do przejścia dla wielu a tu rozbieżności po 800% widzę nie są niczym strasznym :D

Pozdrawiam

Przepraszam, doczytałem że może to mieć wylot z tyłu, raczej więc zakup będzie z tej półki jakościowo-cenowej. Pozostaje mi do rozstrzygnięcia kwestia komina, albo rura (kurcze, 6 tysia chyba, ile to trunku...) albo budowanie komina murowanego na zewnątrz, fundament itd. Podpowiedzcie co lepsze, stalowy, jeśli tak to jaki, czy ceramiczny? Chodzi głównie o wady i zalety eksploatacji no i trochę o koszt.

Pozdrawiam

Witam

Mamy zrobiony wlot do komina na wysokości 160cm,planujemy kominek zwykły .Zabudowa ma byc tradycyjna(tzn.górna część zabudowy pod kątem w kierunku ściany).

Czy wysokość 160 cm mierzona od podłogi do środka otworu jest odpowiednia,czy też może być problem z odprowadzeniem spalin?

Odpowiadając na twoje pytanie.Najbezpieczniej będzie na tej wysokości (skoro już tak planujecie1.60m) i w zwyższ.Mamy różne urządzenia a ta wysokość jest początkową minimalną wysokością.Wlot tych spalin powinien być nawet wyżej dlatego,że rura spalinowa jest również elementem grzewczym.

Witam

Mamy zrobiony wlot do komina na wysokości 160cm,planujemy kominek zwykły .Zabudowa ma byc tradycyjna(tzn.górna część zabudowy pod kątem w kierunku ściany).

Czy wysokość 160 cm mierzona od podłogi do środka otworu jest odpowiednia,czy też może być problem z odprowadzeniem spalin?

Odpowiadając na twoje pytanie.Najbezpieczniej będzie na tej wysokości (skoro już tak planujecie1.60m) i w zwyższ.Mamy różne urządzenia a ta wysokość jest początkową minimalną wysokością.Wlot tych spalin powinien być nawet wyżej dlatego,że rura spalinowa jest również elementem grzewczym.

Wysokość 1,60m już mamy zrobioną.Wcześniej przed budową komina pytałam właśnie na tym forum jaka powinna być wysokość,ale niestety nikt mi nie odpowiedział.Więc zaufałam wykonawcy.Teraz trochę się obawiam jaki wkład dobrać aby działało wszystko sprawnie.Wiem,że rura spalinowa powinna być pod kątem.Jakim?Jedni piszą 45 stopni inni 90.I bądż tu mądry.

Dom jest parterowy o pow. mieszkalnej 104m kw. Ma strop drewniany,a kominek ma być ustawiony w rogu salonu.Zabudowa jak już pisałam ma być tradycyjna. Wkład raczej prosty ,nie narożny.Ogrzewać dom będziemy głównie gazem.Kominek ma być dla przyjemności.Jakiej mocy?

Może coś jeszcze doradzicie?

Witam

Wysokość 1,60m już mamy zrobioną.Wcześniej przed budową komina pytałam właśnie na tym forum jaka powinna być wysokość,ale niestety nikt mi nie odpowiedział.Więc zaufałam wykonawcy.Teraz trochę się obawiam jaki wkład dobrać aby działało wszystko sprawnie.Wiem,że rura spalinowa powinna być pod kątem.Jakim?Jedni piszą 45 stopni inni 90.I bądż tu mądry.

Dom jest parterowy o pow. mieszkalnej 104m kw. Ma strop drewniany,a kominek ma być ustawiony w rogu salonu.Zabudowa jak już pisałam ma być tradycyjna. Wkład raczej prosty ,nie narożny.Ogrzewać dom będziemy głównie gazem.Kominek ma być dla przyjemności.Jakiej mocy?

Może coś jeszcze doradzicie?

Wydaje mi się ,że nie masz problemu.Moja rura jest pod kątem prawie 90 st.I jak do tej pory w niczym to nie przeszkadza.Wyizolowane mam wnętrze po zabudowaniu specjalna watą.

Kominek ma być dla przyjemności.Jakiej mocy?

Mój kominek służy do ogrzewania więc odgrywa ważną role w moim domu.

Wiesz co wybierz kominek powiedz jak chcesz palić a pan na pewno to wyliczy i podpowie.Zapewne ktoś zaraz obliczy ,że do takiego metrażu potrzeba np. kominka o mocy max do 12 KW.

dzień dobry

mamy powierzchnię do ogrzania 130m. Chcieli byśmy aby nasz kominek ogrzewał nasz dom. Czy można zastosować płaszcz wodny jednocześnie z DGP, aby maksymalnie wykorzystać ciepło które daje kominek? Będziemy mieli piec gazowy do wspomagania całego ogrzewania. wydaje nam sie, że jak na razie drewno jest najtańszym źródłem energi. Mamy gdzieś to, że bedzie trzeba czyścić kominek i dorzucać drewna, ma być tanio. Obiło nam sie o uszy, że taki rodzaj ogrzewania w domu nie ma sensu ponieważ, kominki więcej spalają niż to warte, czy to prawda?

pozdrawiamy

dzień dobry

mamy powierzchnię do ogrzania 130m. Chcieli byśmy aby nasz kominek ogrzewał nasz dom. Czy można zastosować płaszcz wodny jednocześnie z DGP, aby maksymalnie wykorzystać ciepło które daje kominek? Będziemy mieli piec gazowy do wspomagania całego ogrzewania. wydaje nam sie, że jak na razie drewno jest najtańszym źródłem energi. Mamy gdzieś to, że bedzie trzeba czyścić kominek i dorzucać drewna, ma być tanio. Obiło nam sie o uszy, że taki rodzaj ogrzewania w domu nie ma sensu ponieważ, kominki więcej spalają niż to warte, czy to prawda?

pozdrawiamy

dgp wyklucza płaszcz wodny z uwagi na to iż kominek wodny przekazuje całe ciepło wodzie grzewczej a tym samym c.o co powoduje iż na powieszchni wkładu jest za niska tenperatura dla dgp

Witam!

Mam takie pytanie: czy kasetę kominkową,która jest z żeliwa lub stali można wykonać z materiału ceramicznego?,czy ktoś to już robił? a jeśli ,to jakie są wady,zalety i różnice.

Pozdrawiam.Będę wdzięczny za informacje.

można, najlepsze rozwiązanie to stal umiejętnie zmieszana z ceramiką :wink:

pierwsze to palensko i ważniejszy odbiornik ciepła :wink: (może być nawet wodny)

ps, mam opracowany powietrzny i wodny :wink:

dzień dobry

pozdrawiamy

zależy od konkretnego paleniska :wink: większość wodnych częściowo przekazuje ciepło do powietrza.