Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tacim chyba za małe nieszczelności.

tomek_buduje_domek

Co zamierzasz?Chcesz wymuszać grzanie czy wykorzystać grawitację?

Ogrzewanie grawitacyjne gdzie ciepłe powietrze z kominka rozchodzi się

samoczynnie za pomocą kanałów po pomieszczeniach.Sprawdza się, to gdy ogrzewane pomieszczenia są blisko kominka.Jeżeli natomiast pragniesz go użyć do ogrzewania dużych powierzchni, albo tych dale oddalonych od paleniska, musisz zastosować system wymuszony. W tym przypadku całą robotę robi turbina, zamontowana tuż przy kominku.Musisz tu niestety zadbać o dobry system filtracyjny.Gdy to spełnisz śpisz z rodzinką spokojnie a kominiarz to pestka.

tomek_buduje_domek

samoczynnie za pomocą kanałów po pomieszczeniach.Sprawdza się, to gdy ogrzewane pomieszczenia są blisko kominka.Jeżeli natomiast pragniesz go użyć do ogrzewania dużych powierzchni, albo tych dale oddalonych od paleniska, musisz zastosować system wymuszony. W tym przypadku całą robotę robi turbina, zamontowana tuż przy kominku.Musisz tu niestety zadbać o dobry system filtracyjny.Gdy to spełnisz śpisz z rodzinką spokojnie a kominiarz to pestka.

10m to blisko czy daleko ? :wink: mam tyle właśnie grawitacyjnie

tomek_buduje_domek

Chcę ogrzać tylko pomieszczenia znajdujące się w okolicy komina, czyli zakładam że da się grawitacyjnie. Co do trucia, razem z pomysłem przyszły też obawy, dlatego pytam.

tomek buduje domek,masz rację z tą złośliwością a na dodatek jestem mało bystry,ponieważ słowo" wkład" skojarzyłem z" wkładem kominkowym".

Komin jest elementem ogrzewania,który ma za zadanie odprowadzić spaliny z urządzenia grzewczego(piec,kominek itp).Żeby komin sprawnie mógł odprowadzić spaliny,to w nim musi panować określona temperatura(ciąg kominowy).Jeżeli z chłodzi się komin poniżej tej temperatury,to urządzenie grzewcze zacznie dymić.

Dostarczanie spalin do komina o temperaturze wyższej niż potrzeba będzie stratą energii. Dlatego urządzenie grzewcze powinno być zaopatrzone w elementy,które przechwycą nadwyżkę tej temperatury.Taki element,który może odbierać takie ciepło nazywam"odbiornikiem" ale w kominkarstwie funkcjonuje pod nazwą "masa kumulacyjna"

Nawet jeśli prawo budowlane zezwoli Ci na taką przeróbkę,to i tak nie zastąpisz tym dobrze skonstruowanego"odbiornika".

Kiedyś mówiło się"Nie Święci garnki lepią".Sam zaczynałem od zera i jestem samoukiem.Jestem zwolennikiem ujawniania informacji na poziomie "standardowym",potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania urządzenia.

Myślę,że jeśli:tomek buduje domek,to jeśli wykorzysta prawidłowo dostępne informacje, to poradzi sobie.

Trochę tego dużo aby wszystko przewertować więc dlatego zapytam może jeszcze raz jeśli ktoś o to pytał. A więc zastanawiałem się kiedyś na nad rozprowadzenie ogrzewania kominkowego do kilku pokoi ale znajomy odradził mi to z powodu ponieważ po kilku tygodniach takiego grzania miałbym brudną ścianę od sadzy w pokojach gdzie jest zainstalowane takie ogrzewanie.

Kilka postów wcześniej "niktspecjalny" wspomniał o systemie filtracji.Systemy

ogrzewania ciepłym powietrzem już przed 2 wojną światową były ze zrozumiałych powodów zaopatrzone w filtry.Dopiero brudne ściany przypomniały użytkownikom dzisiejszych kominków o filtrach.

tomek_buduje_domek

10m to blisko czy daleko ? :wink: mam tyle właśnie grawitacyjnie

Kto nie jak ty .Chyba potrafisz w kominku, w pełni wykorzystać powstające w nim ciepło?Przecież wiesz,że im dalej od kominka, tym chłodniej. Skoro wiesz ,że masz tyle grawitacyjnie to po huk mnie pytasz czy ta dycha to blisko czy daleko?Pamiętaj ,żebyś się zafiltrowal jakimś systemem. 8) :lol:

Przy grawitacyjnym to filtry chyba nie bardzo?

A to dlaczego?

Filtr będzie stanowił zbyt duży opór. Tak mi się wydaje. Mam nadzieję, że odezwie się ktoś doświadczony.

Przy mechanicznej DGP filtr jak najbardziej.

dobrze się Ci wydaje :D

ps. wystarczy bardzo dobre palenisko i będzie czysto :wink:

Przy grawitacyjnym to filtry chyba nie bardzo?

A to dlaczego?

Filtr będzie stanowił zbyt duży opór. Tak mi się wydaje. Mam nadzieję, że odezwie się ktoś doświadczony.

Przy mechanicznej DGP filtr jak najbardziej.

dobrze się Ci wydaje :D

ps. wystarczy bardzo dobre palenisko i będzie czysto :wink:

To znaczy jakie palenisko.Końkretniej.MCB przecież doświadczony ci odpowiedział.To chciałeś usłyszeć?Ja napisałem ,że filtrowanie w systemie wymuszonym-turbina.

Mam pytanie czy kratki wylotowe z czopucha powinny być niżej czy wyżej rury spiro doprowadzającej ciepłe powietrze do DGP. Ja zamontowałem wyżej i mam wrażenie, że podczas załanczania się DGP wysysa mi wszystkie powietrze z czopucha a przez kratki niestety przestaje lecieć ciepłe powietrze i sprawdzałem przy kratkach powietrze jest wsysane dzięki za odpowiedź pozdrawiam.

Witam

Przepraszam ale nie mam czasu czytać tego obszernego tematu i prosił bym o szybko odpowiedz. Chodzi mi o powietrze dolotowe z zewnątrz do kominka hydraulicy zamontowali mi rurę 75mm a facet od kominków powiedział że musi być co najmniej 100mm a najlepiej 150mm czo wy na to zostawić 75 czy zmieniać na grubszą bo w poniedziałek wylewam posadzkę :cry: