tacim 16.09.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 wg. mnie można uśmiercić rodzinę za małe oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 16.09.2009 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 można zrobić to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.09.2009 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 tacim chyba za małe nieszczelności. tomek_buduje_domek Co zamierzasz?Chcesz wymuszać grzanie czy wykorzystać grawitację? Ogrzewanie grawitacyjne gdzie ciepłe powietrze z kominka rozchodzi sięsamoczynnie za pomocą kanałów po pomieszczeniach.Sprawdza się, to gdy ogrzewane pomieszczenia są blisko kominka.Jeżeli natomiast pragniesz go użyć do ogrzewania dużych powierzchni, albo tych dale oddalonych od paleniska, musisz zastosować system wymuszony. W tym przypadku całą robotę robi turbina, zamontowana tuż przy kominku.Musisz tu niestety zadbać o dobry system filtracyjny.Gdy to spełnisz śpisz z rodzinką spokojnie a kominiarz to pestka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 17.09.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 tacim chyba za małe nieszczelności. tomek_buduje_domek Co zamierzasz?Chcesz wymuszać grzanie czy wykorzystać grawitację? Ogrzewanie grawitacyjne gdzie ciepłe powietrze z kominka rozchodzi się samoczynnie za pomocą kanałów po pomieszczeniach.Sprawdza się, to gdy ogrzewane pomieszczenia są blisko kominka.Jeżeli natomiast pragniesz go użyć do ogrzewania dużych powierzchni, albo tych dale oddalonych od paleniska, musisz zastosować system wymuszony. W tym przypadku całą robotę robi turbina, zamontowana tuż przy kominku.Musisz tu niestety zadbać o dobry system filtracyjny.Gdy to spełnisz śpisz z rodzinką spokojnie a kominiarz to pestka. 10m to blisko czy daleko ? mam tyle właśnie grawitacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_buduje_domek 17.09.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 tacim chyba za małe nieszczelności. tomek_buduje_domek Co zamierzasz?Chcesz wymuszać grzanie czy wykorzystać grawitację? Chcę ogrzać tylko pomieszczenia znajdujące się w okolicy komina, czyli zakładam że da się grawitacyjnie. Co do trucia, razem z pomysłem przyszły też obawy, dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 17.09.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 tomek buduje domek,masz rację z tą złośliwością a na dodatek jestem mało bystry,ponieważ słowo" wkład" skojarzyłem z" wkładem kominkowym". Komin jest elementem ogrzewania,który ma za zadanie odprowadzić spaliny z urządzenia grzewczego(piec,kominek itp).Żeby komin sprawnie mógł odprowadzić spaliny,to w nim musi panować określona temperatura(ciąg kominowy).Jeżeli z chłodzi się komin poniżej tej temperatury,to urządzenie grzewcze zacznie dymić.Dostarczanie spalin do komina o temperaturze wyższej niż potrzeba będzie stratą energii. Dlatego urządzenie grzewcze powinno być zaopatrzone w elementy,które przechwycą nadwyżkę tej temperatury.Taki element,który może odbierać takie ciepło nazywam"odbiornikiem" ale w kominkarstwie funkcjonuje pod nazwą "masa kumulacyjna"Nawet jeśli prawo budowlane zezwoli Ci na taką przeróbkę,to i tak nie zastąpisz tym dobrze skonstruowanego"odbiornika". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 17.09.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Tomek_buduje_domek to jeszcze rozumiem, ale chyba kominka nie chcesz wybudować samodzielnie, po amatorsku? http://img241.imageshack.us/img241/4155/bijepodupiefv6.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 17.09.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Kiedyś mówiło się"Nie Święci garnki lepią".Sam zaczynałem od zera i jestem samoukiem.Jestem zwolennikiem ujawniania informacji na poziomie "standardowym",potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania urządzenia.Myślę,że jeśli:tomek buduje domek,to jeśli wykorzysta prawidłowo dostępne informacje, to poradzi sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 17.09.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Trochę tego dużo aby wszystko przewertować więc dlatego zapytam może jeszcze raz jeśli ktoś o to pytał. A więc zastanawiałem się kiedyś na nad rozprowadzenie ogrzewania kominkowego do kilku pokoi ale znajomy odradził mi to z powodu ponieważ po kilku tygodniach takiego grzania miałbym brudną ścianę od sadzy w pokojach gdzie jest zainstalowane takie ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 17.09.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Kilka postów wcześniej "niktspecjalny" wspomniał o systemie filtracji.Systemy ogrzewania ciepłym powietrzem już przed 2 wojną światową były ze zrozumiałych powodów zaopatrzone w filtry.Dopiero brudne ściany przypomniały użytkownikom dzisiejszych kominków o filtrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.09.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 tacim chyba za małe nieszczelności. tomek_buduje_domek Co zamierzasz?Chcesz wymuszać grzanie czy wykorzystać grawitację? Ogrzewanie grawitacyjne gdzie ciepłe powietrze z kominka rozchodzi się samoczynnie za pomocą kanałów po pomieszczeniach.Sprawdza się, to gdy ogrzewane pomieszczenia są blisko kominka.Jeżeli natomiast pragniesz go użyć do ogrzewania dużych powierzchni, albo tych dale oddalonych od paleniska, musisz zastosować system wymuszony. W tym przypadku całą robotę robi turbina, zamontowana tuż przy kominku.Musisz tu niestety zadbać o dobry system filtracyjny.Gdy to spełnisz śpisz z rodzinką spokojnie a kominiarz to pestka. 10m to blisko czy daleko ? mam tyle właśnie grawitacyjnie Kto nie jak ty .Chyba potrafisz w kominku, w pełni wykorzystać powstające w nim ciepło?Przecież wiesz,że im dalej od kominka, tym chłodniej. Skoro wiesz ,że masz tyle grawitacyjnie to po huk mnie pytasz czy ta dycha to blisko czy daleko?Pamiętaj ,żebyś się zafiltrowal jakimś systemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 17.09.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Przy grawitacyjnym to filtry chyba nie bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.09.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Przy grawitacyjnym to filtry chyba nie bardzo? A to dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_buduje_domek 17.09.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Tomek_buduje_domek to jeszcze rozumiem, ale chyba kominka nie chcesz wybudować samodzielnie, po amatorsku?) Ani komina, ani kominka, co najwyżej grilla w ogrodzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 17.09.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Przy grawitacyjnym to filtry chyba nie bardzo? A to dlaczego? Filtr będzie stanowił zbyt duży opór. Tak mi się wydaje. Mam nadzieję, że odezwie się ktoś doświadczony. Przy mechanicznej DGP filtr jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 17.09.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Przy grawitacyjnym to filtry chyba nie bardzo? A to dlaczego? Filtr będzie stanowił zbyt duży opór. Tak mi się wydaje. Mam nadzieję, że odezwie się ktoś doświadczony. Przy mechanicznej DGP filtr jak najbardziej. dobrze się Ci wydaje ps. wystarczy bardzo dobre palenisko i będzie czysto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.09.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Przy grawitacyjnym to filtry chyba nie bardzo? A to dlaczego? Filtr będzie stanowił zbyt duży opór. Tak mi się wydaje. Mam nadzieję, że odezwie się ktoś doświadczony. Przy mechanicznej DGP filtr jak najbardziej. dobrze się Ci wydaje ps. wystarczy bardzo dobre palenisko i będzie czysto To znaczy jakie palenisko.Końkretniej.MCB przecież doświadczony ci odpowiedział.To chciałeś usłyszeć?Ja napisałem ,że filtrowanie w systemie wymuszonym-turbina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 17.09.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 u siebie mam grawitacyjne i przepływ powietrza jest powolny przy braku filtrów.Dlatego wydawało mi się, że filtrów w takim rozwiązaniu się nie stosuje.Jeżeli stosuje to znaczy, że mam źle wykonaną instalację.Ale nie wydaje mi się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzt29 17.09.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Mam pytanie czy kratki wylotowe z czopucha powinny być niżej czy wyżej rury spiro doprowadzającej ciepłe powietrze do DGP. Ja zamontowałem wyżej i mam wrażenie, że podczas załanczania się DGP wysysa mi wszystkie powietrze z czopucha a przez kratki niestety przestaje lecieć ciepłe powietrze i sprawdzałem przy kratkach powietrze jest wsysane dzięki za odpowiedź pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rmario73 17.09.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Witam Przepraszam ale nie mam czasu czytać tego obszernego tematu i prosił bym o szybko odpowiedz. Chodzi mi o powietrze dolotowe z zewnątrz do kominka hydraulicy zamontowali mi rurę 75mm a facet od kominków powiedział że musi być co najmniej 100mm a najlepiej 150mm czo wy na to zostawić 75 czy zmieniać na grubszą bo w poniedziałek wylewam posadzkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts