Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to ja mam takie, pewnie glupawe, pytanie ale zupelnie nie wiem jaka powinna byc kolejnosc prac.

Bede mial kominek, w ktorym za czesto nie bede palil, ale jak juz rozpale to chcialbym zeby cieple powietrze ogrzalo tez troche gore. Komin przy kominku sklada sie z 3 przewodow kominowych: 1 dymowego i 2 "wentylacyjnych"... poza tym do kominka bedzie doprowadzone powietrze.

Oba kanaly "wentylacyjne" majstry zostawili otwarte

Komin jest w salonie (tam bedzie kominek) a ja chcialbym cieplym powietrzem ogrzac rowniez klatke schodowa (przylega do komina) i 1 pokoj nad salonem.

Mam SSZ, niedlugo wchodza tynkarze i wszystko zatynkuja i zatra piaskiem kwarcowym... nie chcialbym juz w tym tynku kuc i tak sie zastanawiam jak to wszyztko bedzie zgrane w czasie no i co i gdzie "otworzyc" zeby rowniez na schodach i w tym gabinecie na pietrze bylo cieplo...

Forest-Natura na stronie 17 pisales ze do komina fi200 mozna podpiac kazdy wklad nawet fi250.Mam wlasnie w zwiazku z tym pytanie.W projekcie mialam komin dymowy do kominka o przekroju 25x25.Majster "samowolnie" zmniejszyl przekroj komina na 20 twierdzac ze taki bedzie wystraczajacy (komin murowany z cegly) .Mam wiec teraz dylemat jak podlacze rure laczaca wklad kominkowy z kominem skoro wklad ktory wybralam ma wyjscie o srednicy 250 mm?Mozesz mi to lopatologicznie wytlumaczyc?Czy bede mogla kupic taki wlad czy jestem skazana juz tylko na wklady z ktirych wyjscie jest na 200 mm?Majster twierdzi ze nigdzie nie dostane ksztaltki wiekszej niz 20 cm Buduje na odleglsoc stad problemy z dogadaniem niektorych szczegolow dlatego bardzo prosze o rade zwlaszcza ze komin jest juz wymurowany i nie wiem czy da sie jeszcze cos z tym zrobic :( (komin wybudowany do poziomu stropu na parterze)

Witam.

Tak prosto i łopatologicznie:

- jeżeli komin będzie miał wystarczającą długość (7-8 mb) i nie będzie miał po drodze niespodzianek w stylu: nieogrzewane poddasze, antena przy wylocie komina, szczyt dachu ponad nim, itp, - to wystarczy fi 200 mm

Wyjątki:

- naprawdę ogromne paleniska otwarte, np: 0,75 - 1 m x 1,5 - 2 m - to już bym optował za kominem o średnicy 250 mm

- duże paleniska zamknięte (wkłady), o wymiarach jw., które będziemy użytkować częściej z podniesioną szybą

- jeżeli producent wkładu nie zaleci inaczej

W większości przypadków producenci podają minimalne ciśnienie w kominie (z reguły przedział między 10-15 Pa). I tak obrazowo - komin o średnicy 250 mm i wysokości 5 mb może mieć mniejsze ciśnienie (to co nazywamy ciągiem) niż komin o średnicy 200 mm i długości 8 mb.

Ale ważna jest też pojemność paleniska (im więcej drewna napchamy tym więcej potrafi być dymu podczas np. samego rozpalania) i wysokość "czynna" komina, czyli długość odcinka od przyłącza kominka/pieca do jego wylotu (a nie długość całkowita komina).

Napisz konkretnie jakiej wielkości palenisko planujesz.

Pozdrawiam.

Komin bedzie mial cos lekko ponad 7 metrow.Nie przewiduje zadnych "niespodzienake" o ktorych pisales.Poddasze bedzie ogrzewane,komin wymurowany ponad szczyt domu i zapamietam aby nie montowac tam zadnej anteny :)

Kominek bedzie usytuowany na srodku domu pomiedzy kuchnia i salonem dlatego chcialam dac tam ozdobny duzy wklad.Podoba mi sie MCZ Forma Puro95 lub Forma PuroB95 (dwustronny) jak rowniez VariaBh Ogolnie zalezy mi na duzym panoramicznym ladnym wkladzie.Z taka mysla zaprojektowalam przewod w kominie bo sprawdzilam wczesniej ze maja one wyloty na 250 mm

A teraz taka klapa :( Caly komin mial miec szerokosc 49 cm (najpierw dwa otwory wentyalcyjne z ksztaltek ustawionych jedna na drugiej -w pionie) a potem przewod dymowy wlasnie o srednicy 25x25.Aby wyszedl z tego prostokat jedna ksztaltka miala byc dodatkowo obmurowana cegla aby zlicowac grubosc przewodu dymowego do regularnego ksztaltu.Stad bralo sie te 49 cm.Cos mnie tknelo kiedy dzis poinformowali mnie ze udalo im sie wybudowac komin wezszy czyli na 40 cm.Oni sa zadowoleni a ja nie bo teraz mam problem czy bede mogla podpiac wklad ktory mi sie podoba :evil: Majster mowi cos o ksztaltkach (chyba dawali je w komin) ze niegdzie nie mozna dostac wiekszych niz 20 cm(nawet nie wiem czy dawali je okragle czy prostokatne a to pewnie tez jest istotne :oops: )

Forest prosze doradzic co powinnam teraz zrobic-watpie czy beda chcieli rozbierac i murowac komin od nowa bo ciagle maja argument ze nie dostane ksztaltek na 25 cm.

Jezeli faktycznie taki przekroj komina wystarczy do wybranych przeze mnie wkladow to jestem juz spokojniejsza ale jak teraz podpiac ta rure?Czy robi sie tam jakas redukcje (przy samej dziurze w kominie) -jakis kolnierz czy cos?Prosze opisz to obrazowo abym mogla wytlumaczyc majstrom jak maja mi to przygotowac.Jestem wsciekla bo taki kominek byl moim marzeniem a teraz przez samowolne decyzje majstra moge go nie zrealizowac :-?

Przyszlo mi do glowy jeszcze jedno pytanie:jezeli wklad kominkowy ma oryginalny otwor na spaliny fi250 a ja zastosuje redukcje bo komin ma przewod fi200 to czy istnieje mozliwosc ze producent odmowi mi gwarancji?Czy nie bedzie tez problemow z odbiorem kominiarskim?

Znalalzlam sklep gdzie moglabym kupic taka redukcje tylko nie jestem pewna czy wlasnie o to chodzi?Forest czy aby "uratowac" ta moja sytuacje z wybudowanym kominem powinnam kupic te Redukcje BERTRAMS 250/200mm

http://www.parkanex.pl/Oferta/System_BERTRAMS/Redukcje/

Jesli tak to w ktorym miejscu sie ja montuje-na scianie komina tam gdzie wchodzi podlacze od wkladu?

Witam mam pytanied do naszych fachowców z forum.Chcę zakupić wkład spartherm varia bh 11kw lub hajduk vulcano goliath co o nich śądzisz?dom ma powierzch.185m2-500m3. Pytanie 2 - czy mogę połączyć system dgp grawitacyjny z systemem CMA-akumulacja ciepła (ceramiczne moduły lub ostateczniekrązki ceramiczne bądz zeliwne)czy to sie sprawdzi,da efekt dzieki wielkie za wszelką pomoc.

Witam.

Żadne z tych palenisk nie nadaje się do akumulacji (no...w ostateczności krążki)

Dobra rada - "uderz" tutaj:

http://www.pphuiskra.home.pl/

Właściciel (świetne nazwisko jak na firmę zajmującą się kominkami) to w Twoich najbliższych okolicach najlepszy specjalista od kominkowej akumulacji ciepła, który już zrobił wiele tego typu systemów. Znajdziesz naprawdę fachową i konkretną obsługę. Jak wspomnisz że z mojego polecenia - będzie mi bardzo miło :D

Pozdrawiam.

Forest ja nadal "mecze" z tym kominem.Bede mogla bez zadnych problemow podpiac wklad kominkowy z wyjsciem fi250mm do komina 20x20 (ksztaltki ceramiczne prostokatne) Czy producent wkladu udzieli mi gwarancji pomimo zastosowania redukcji i czy moze to byc taki reduktor http://www.parkanex.pl/Oferta/System_BERTRAMS/Redukcje/ ?

Bardzo zalezy mi na Twoim potwierdzeniu bo musze do jutra zdecydowac czy maja rozwalac komin i robic go od nowa czy isc z nim dalej w gore.

Witam

Mam pytanie odnośnie doboru mocy grzewczej wkładu kominkowego.

Jeśli

-nie mam dgp

-nie mam płaszcza wodnego

-przymierzam się do wkładu z narożną szybą, a wkład miałby ogrzewać salon - ok 40m2 i hol no tak ok 10m2. To czy mam szykać wkładu na 50m2? czyli np 8kW???

Czy też mam brać pod uwagę całą pow. użytkową :roll:

Witam

Mam pytanie odnośnie doboru mocy grzewczej wkładu kominkowego.

Jeśli

-nie mam dgp

-nie mam płaszcza wodnego

-przymierzam się do wkładu z narożną szybą, a wkład miałby ogrzewać salon - ok 40m2 i hol no tak ok 10m2. To czy mam szykać wkładu na 50m2? czyli np 8kW???

Czy też mam brać pod uwagę całą pow. użytkową :roll:

do takiej powierzchni (50m)w budynku zaizolowanym w nowej technologi potrzebujesz mocy pieca 3.9 kw. Kup sobie piecyk a jesli kupisz wklad kominkowy+dgp to mozesz nim ogrzac caly dom.Pozdrawiam.

witam wszystkich

Czytam i czytam i szukam jakiegos konkretnego info na temat wielkosci komina :)

I kilka wersjii znalazlem i tu rodzi sie pytanie :

Salon z jadalnia polaczony - pow ok 60m^2 rura za wasza namowa fi 160mm z nawiewem i zapytka : w projekcie mam komin 27 na 27 cm fachowcy twierdza ze wystarczy 20 na 20 ... Kominek czysto rekreacyjny , wentylacja mechaniczna , pompa ciepla.

Jak radzicie pozwolic im na zmniejszenie wymiaru ?

po rozmowie z wykonawca bedzie jednak 20 na 20 ....

Kominek ,jesli w ogule bedzie to jakis maly narozny z podnoszona szyba.

Jak juz pisalem to bedzie tylko do dekoracjii i sporadycznego uzytku.

W zadnym razie do dogrzewania domku, od tego bedzie pompa ciepla.

Reku rozprowadzi to niewielka nadwyzke ciepla po domku.

Dziekuje bardzo za wszelkie odpowiedzi ;)

Nie słyszałem,ponieważ mało na ulicy mówi się o kominach.Ale sobie poczytałem... :D

Ps Komin jest budowany na"stałe",zaś zmieniać się będą urządzenia grzewcze.Do dużego przekroju można podłączyć każdy typ kominka czy pieca ,zaś odwrotnie to nie koniecznie.