Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam.

Bogusław.. zaraz niegrzeczny. pewnie nie umiem myśleć i nic w życiu nie widziałem dlatego pytam, pisze spostrzeżenia.

do wszystkich.

mam dom stan surowy i chce wstawić wkład i podłączyć go docelowo jednak z obudową zaczekam do wiosny bo jeszcze nie zdecydowałem jaka. moje pytanie czy można palić samym wkładem konwekcyjnym nie z pełną mocą ale powiedzmy 60-70%? nie wykluczone że obudowa powstanie właśnie w zimie. Jeśli odradzacie takie palenie to dlaczego? może ktoś palił już w ten sposób?

Forest-Natura już pisał kilka postów do tyłu,że na stan surowy, to najlepiej koza za 200 zł.Mogę tylko uzupełnić,że taką "super kozę" można wykonać z bojlera,hydroforu a nawet starej beczki.Wszystko można dostać w skupie złomu w cenie 1zł za 1 kg.Jeśli chodzi o urządzenie wykonane z bojlera(walca na leżąco),to nie widziałem nic skuteczniejszego

Witam,

Mam nadzieję, że doradzicie jak to tak faktycznie jest.

Odwiedził mnie wczoraj fachowiec od montażu kominka. Zastrzelił nas jedną sprawą... mianowicie chodzi o doprowadzenie powietrza do kominka. Z tego co wiemy powinno się rurą z zewnątrz doprowadzić powietrze do kominka, natomiast nasz Pan stwierdził, że skoro wylot dopowietrzający wychodzi do garażu to taka dodatkowa rura jest niepotrzebna. Tłumaczył to jakimiś nieszczelnościami drzwi garażowych co daje wystarczającą cyrkulację świeżego powietrza dostarczaną do szybu. Wg fachowca doprowadzenie powietrza z zewnątrz tworzy niepotrzebny mostek termiczny w naszym przypadku. Nie wiem czy wyjaśniłam to sensownie. Generalnie mąż jest w szoku i nie dociera do niego ta motywacja. Ja zupełnie się nie znam zatem jesteśmy w kropce.

Mógłby ktoś coś podpowiedzieć? Bardzo dziękuję, za wszelkie podpowiedzi.

Zgadzam się. Możnaby jeszcze dodatkowo pomyśleć o wykonaniu w garażu tzw. kanału zetowego (wlot wysoko, wylot nisko), który nie powoduje niepotrzebnej ucieczki ciepłego powietrza w czasie, gdy kominek go nie pobiera. Nie trzeba wtedy "dbać" o nieszczelności w drzwiach garażowych.

Rozumiem oczywiście, że drzwi garażowe są od strony nawietrznej domu.

Zasilanie kominka w powietrze z zewnątrz musi się odbywać od strony nawietrznej, czyli w naszym walecznym kraju najczęściej zachodniej. Chyba, że mieszkasz w jakimś terenie bardzej skomplikowanym (np. górzystym), to sprawa jest bardziej złożona. Są w internecie mapy wiatrów w Polsce. Przede wszystkim musisz jednak wyegzekwować prawidłową instalację u Twojego montera. Jeżeli uważa, że jest dobrze (może jest), to niech Ci to da na piśmie.

Pozdrawiam

Witam.

Zasilanie kominka w powietrze z zewnątrz musi się odbywać od strony nawietrznej, czyli w naszym walecznym kraju najczęściej zachodniej. Chyba, że mieszkasz w jakimś terenie bardzej skomplikowanym (np. górzystym), to sprawa jest bardziej złożona. Są w internecie mapy wiatrów w Polsce. Przede wszystkim musisz jednak wyegzekwować prawidłową instalację u Twojego montera. Jeżeli uważa, że jest dobrze (może jest), to niech Ci to da na piśmie.

Strona świata nie ma kompletnie żadnego znaczenia. To kolejny "mit kominkowy", zrodzony zresztą i utrwalany (poprzez nieustanne publikowanie tej bzdury) przez Sz. Redakcję jednego z poczytniejszych miesięczników budowlanych. Nie powiem jakiego...bo to aż wstyd... :lol: :wink:

A powtarzanie tego typu "głodnych kawałków" bez zastanowienia, też rozsądnym nie jest...

Pozdrawiam.

Czyli jak rozumiem, nie ma znaczenia gdzie jest ów garaż...tzn. z której strony świata. Ważne by nie był szczelny... ino skąd mieć pewność, że nie będzie. Paradoskalnie każdemu zależy na szczelności domu by nie uciekało ciepło...

Problem u nas o tyle duży że ów rura doprowadzająca powietrze jeszcze nie została zamontowana choć posadzki już wylane niestety. I to jest jakby argument za "pobieraniem powietrza z garażu"...

Forest-Natura już pisał kilka postów do tyłu,że na stan surowy, to najlepiej koza za 200 zł.Mogę tylko uzupełnić,że taką "super kozę" można wykonać z bojlera,hydroforu a nawet starej beczki.Wszystko można dostać w skupie złomu w cenie 1zł za 1 kg.Jeśli chodzi o urządzenie wykonane z bojlera(walca na leżąco),to nie widziałem nic skuteczniejszego

witam

ciągłe odpowiedzi i nie na temat. nie chce wstawiać kozy, bojlera, butli, beczki ani hydroforu tylko wkład kominkowy więc powtórzę jeszcze raz swoje pytanie czy można palic we wkładzie bez obudowy na pół gwizdka a jeśli chciałbym przeczytać dlaczego??

pozdr

kg

Hmmmmm

To juz nawet i ja wiem ( a jestem zielony jak trawa na wiosne) ,ze rura nawiewu w garazu to kiepski pomysl bo :

wyciaga cieple powietrze z garazu do kominka a na to miejsce wciaga przez nieszczelnosci zime z zewnatrz

Efekt - w zimie mroz w garazu :)

Prawidlowo to jak rura z kominka idzie na zewnatrz :) a juz rewelka jak ma fi 160 ( ale kilka osob pisalo ze i setka daje rady)