Bogusław_58 08.10.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Najlepiej podłączyć tak jak na rysunku,choć będzie działać też,gdy podłączysz odwrotnie.W dzisiejszych czasach każdą część można znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19710128 09.10.2009 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 witam.Bogusław.. zaraz niegrzeczny. pewnie nie umiem myśleć i nic w życiu nie widziałem dlatego pytam, pisze spostrzeżenia. do wszystkich.mam dom stan surowy i chce wstawić wkład i podłączyć go docelowo jednak z obudową zaczekam do wiosny bo jeszcze nie zdecydowałem jaka. moje pytanie czy można palić samym wkładem konwekcyjnym nie z pełną mocą ale powiedzmy 60-70%? nie wykluczone że obudowa powstanie właśnie w zimie. Jeśli odradzacie takie palenie to dlaczego? może ktoś palił już w ten sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.10.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Forest-Natura już pisał kilka postów do tyłu,że na stan surowy, to najlepiej koza za 200 zł.Mogę tylko uzupełnić,że taką "super kozę" można wykonać z bojlera,hydroforu a nawet starej beczki.Wszystko można dostać w skupie złomu w cenie 1zł za 1 kg.Jeśli chodzi o urządzenie wykonane z bojlera(walca na leżąco),to nie widziałem nic skuteczniejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaska 09.10.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witam,Mam nadzieję, że doradzicie jak to tak faktycznie jest.Odwiedził mnie wczoraj fachowiec od montażu kominka. Zastrzelił nas jedną sprawą... mianowicie chodzi o doprowadzenie powietrza do kominka. Z tego co wiemy powinno się rurą z zewnątrz doprowadzić powietrze do kominka, natomiast nasz Pan stwierdził, że skoro wylot dopowietrzający wychodzi do garażu to taka dodatkowa rura jest niepotrzebna. Tłumaczył to jakimiś nieszczelnościami drzwi garażowych co daje wystarczającą cyrkulację świeżego powietrza dostarczaną do szybu. Wg fachowca doprowadzenie powietrza z zewnątrz tworzy niepotrzebny mostek termiczny w naszym przypadku. Nie wiem czy wyjaśniłam to sensownie. Generalnie mąż jest w szoku i nie dociera do niego ta motywacja. Ja zupełnie się nie znam zatem jesteśmy w kropce. Mógłby ktoś coś podpowiedzieć? Bardzo dziękuję, za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.10.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Pobieranie powietrza do spalania z garażu będzie dla procesu spalania korzystniejsze, niż bezpośrednio z podwórka, ponieważ będzie od niego cieplejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 09.10.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Zgadzam się. Możnaby jeszcze dodatkowo pomyśleć o wykonaniu w garażu tzw. kanału zetowego (wlot wysoko, wylot nisko), który nie powoduje niepotrzebnej ucieczki ciepłego powietrza w czasie, gdy kominek go nie pobiera. Nie trzeba wtedy "dbać" o nieszczelności w drzwiach garażowych. Rozumiem oczywiście, że drzwi garażowe są od strony nawietrznej domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaska 09.10.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Strona nawietrzna jest z przeciwnej strony... to zmniejsza skuteczność tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 09.10.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Muszę Cię zmartwić: niestety tak.Są na forach setki wpisów na ten temat, sprawdź. Nie da rady wykonać kanału zetowego w garażu od strony nawietrznej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaska 09.10.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Przetrzepuję właśnie forum w poszukiwaniu informacji nt ale to jak szukanie igły w stogu siana Co do kanału... po prostu od strony nawietrznej mieści się salon i kotłownia, garaż tam nie sięga. Facet od kominka nic o tym nie wspomniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 09.10.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Zasilanie kominka w powietrze z zewnątrz musi się odbywać od strony nawietrznej, czyli w naszym walecznym kraju najczęściej zachodniej. Chyba, że mieszkasz w jakimś terenie bardzej skomplikowanym (np. górzystym), to sprawa jest bardziej złożona. Są w internecie mapy wiatrów w Polsce. Przede wszystkim musisz jednak wyegzekwować prawidłową instalację u Twojego montera. Jeżeli uważa, że jest dobrze (może jest), to niech Ci to da na piśmie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.10.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 W Zimie nawietrzna jest z innej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 09.10.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Bogusław! Ze wschodu to jeszcze nic dobrego do nas nie przyszło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.10.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Mam teściową.I nie zamienię na żadną inną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.10.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witam. Zasilanie kominka w powietrze z zewnątrz musi się odbywać od strony nawietrznej, czyli w naszym walecznym kraju najczęściej zachodniej. Chyba, że mieszkasz w jakimś terenie bardzej skomplikowanym (np. górzystym), to sprawa jest bardziej złożona. Są w internecie mapy wiatrów w Polsce. Przede wszystkim musisz jednak wyegzekwować prawidłową instalację u Twojego montera. Jeżeli uważa, że jest dobrze (może jest), to niech Ci to da na piśmie. Strona świata nie ma kompletnie żadnego znaczenia. To kolejny "mit kominkowy", zrodzony zresztą i utrwalany (poprzez nieustanne publikowanie tej bzdury) przez Sz. Redakcję jednego z poczytniejszych miesięczników budowlanych. Nie powiem jakiego...bo to aż wstyd... A powtarzanie tego typu "głodnych kawałków" bez zastanowienia, też rozsądnym nie jest... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaska 09.10.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Czyli jak rozumiem, nie ma znaczenia gdzie jest ów garaż...tzn. z której strony świata. Ważne by nie był szczelny... ino skąd mieć pewność, że nie będzie. Paradoskalnie każdemu zależy na szczelności domu by nie uciekało ciepło... Problem u nas o tyle duży że ów rura doprowadzająca powietrze jeszcze nie została zamontowana choć posadzki już wylane niestety. I to jest jakby argument za "pobieraniem powietrza z garażu"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19710128 09.10.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Forest-Natura już pisał kilka postów do tyłu,że na stan surowy, to najlepiej koza za 200 zł.Mogę tylko uzupełnić,że taką "super kozę" można wykonać z bojlera,hydroforu a nawet starej beczki.Wszystko można dostać w skupie złomu w cenie 1zł za 1 kg.Jeśli chodzi o urządzenie wykonane z bojlera(walca na leżąco),to nie widziałem nic skuteczniejszego witam ciągłe odpowiedzi i nie na temat. nie chce wstawiać kozy, bojlera, butli, beczki ani hydroforu tylko wkład kominkowy więc powtórzę jeszcze raz swoje pytanie czy można palic we wkładzie bez obudowy na pół gwizdka a jeśli chciałbym przeczytać dlaczego?? pozdr kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 09.10.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 No to mój komin widocznie się naczytał. Muszę zaprowadzić skubanemu cenzurę. Bogusław! Wyjątek potwierdza regułę - zrozum to szeroko Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 09.10.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Aaska! Nie tylko szacowny miesięcznik tak pisze, jedyniesłuszna.pl też. http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/1,61609,2567329.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 09.10.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Hmmmmm To juz nawet i ja wiem ( a jestem zielony jak trawa na wiosne) ,ze rura nawiewu w garazu to kiepski pomysl bo : wyciaga cieple powietrze z garazu do kominka a na to miejsce wciaga przez nieszczelnosci zime z zewnatrz Efekt - w zimie mroz w garazu Prawidlowo to jak rura z kominka idzie na zewnatrz a juz rewelka jak ma fi 160 ( ale kilka osob pisalo ze i setka daje rady) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.10.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Masz rację że garaż będzie zimniejszy.Jednak spalanie będzie lepsze,co wpłynie na temperaturę w mieszkaniu.Można sobie wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts