Bogusław_58 19.10.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 19.10.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Można dokupić sam szyber za 150 zł, tylko się zastanawiam czy jest potrzebny? jeśli chcesz dokładać drewno do kominka jak maszynista w parowozie to nie kupuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.10.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Witam, Można dokupić sam szyber za 150 zł, tylko się zastanawiam czy jest potrzebny? Pozdrawiam - Daniel Czyli jeszcze są w sprzedaży wkłady bez szybrów... Pasowałoby dokupić, tylko potem problem z regulacją, czyli kombinacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 19.10.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Dla szybra to nawet lepiej,że będzie dalej,ponieważ będzie miał niższą temperaturę do przenoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 19.10.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Witam,wyszperałem żeliwny szyber Uniflama przeznaczony do tych wkładów, cena trochę wyższa (ok 200 zł z przesyłką). Jakie mogą być problemy z regulacją?Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 19.10.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Trzeba wiedzieć jak to będzie obudowane i zaplanować go w miejscu,w którym nie będzie z niczym kolidować(przeszkadzać).Ps Ośkę kręcącą szybrem można przedłużyć.Najdłuższe przedłużenie jakie wykonałem,to 1,5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.10.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Tak jak napisał Bogusław_58regulacja prawdopodobnie nie będzie na wkładzie, tylko gdzieś na obudowie. Czyli wajchę do regulacji szybra trzeba będzie gdzieś tam umieścić na obudowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 19.10.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Dzięki za odpowiedzi.Obudowa będzie bardzo prosta, więc nie będzie problemu z umiejscowieniem wajchy, może trochę popsuje estetykę....Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 19.10.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 U mnie jest wkład jotul i18.Komin 200.Nie mam szybra. Jest tylko regulacja ilości powietrza doprowadzonego z zewnątrz domu do spalania.Czy instalować szyber? MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 19.10.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 http://www.grupa.owo.pl/kominki,hermes,szyba,prosta.html co sądzicie o tych wkładach?? warto im się przyjrzeć może by taki założyć?? pozdr kg a feee miniaturowe brzydactwo, większy mam ekran w kompie hmmmmm szyba frontowa prosta 560x350 mm nie bola Cie oczy od tak sporego monitora? znajomi wstawiali kominek do 15mkw pomieszczenia w ktorym tez stoi sauna finska. szukali malego komineczka no i taki wlasnie sobie sprawili. ich maly jest jednak wiekszy niz ekran w moim lapku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.10.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Apropo małych wkładów.To fakt, ze teraz aktualnie jest na nie duży popyt. Ludzie zdają sobie powoli sprawe, ze wkład emituje około 30% ciepła przez szybę, no i wkłady duze kompletnie nie nadają się do mniejszych pomieszczeń, mieszkań. Poprostu można zrobić sobie w domu saunę. Dostosowanie mocy wkładu do powierzchni, jest bardzo istotne.Przykładowo wkład Hermes 12 (8 kw) jest idealny do mieszkań o powierzchni 80 m2. Coraz więcej montujemy ich w kamienicach, a nawet w blokach w starym budownictwie gdzie są przewody kominowe w miejsce piecy kaflowych.Jet to stosunkowo głęboki wkład z mniejszą szybą. Czyli ciepło w niewielkim tylko stopniu ucieka przez szybę, większość powietrza ciepłego można "złapać" w obudowie i rozprowadzić. A znów wkład Hermes 10 z serii płytkie, ma płytką komorę spalania, ale ma dużą szybę. Moc tego wkładu to 9 kw. No ale jak płytka komora spalania, a duża szyba to wkład dużo ciepła emituje przez szybę. Czyli nadaje się do większych pomieszczeń, salonów. Kupując wkład trzeba przemyśleć wiele opcji, lub zdać się na własciwe "doradztwo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 19.10.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Apropo małych wkładów. To fakt, ze teraz aktualnie jest na nie duży popyt. Ludzie zdają sobie powoli sprawe, ze wkład emituje około 30% ciepła przez szybę, no i wkłady duze kompletnie nie nadają się do mniejszych pomieszczeń, mieszkań. Poprostu można zrobić sobie w domu saunę. ... Kupując wkład trzeba przemyśleć wiele opcji, lub zdać się na własciwe "doradztwo" To milo ze utwierdzilem sie w przekonaniu ze nie kazdy musi miec szybe GIGANT :wink Co by mi kolega podpowiedzial do salonu 35mkw otwrtego zaraz kolo kominka na kuchnie i komunikacje oraz do ewentualnego grzania poprzez rure grawitacyjnie 2 pokoi na gorze 21mkw i 15mkw Interesuje nas cos niedrogiego z prostym wzornictwem do okazjonalnego przepalania i zrobienia w miare nowoczesnej zabudowy w stylu "piekarnik". Poprosze cos o tych rozmiarach i mocy KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 19.10.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Ja bym sugerował Hermesa 10 modern (9kw), lub z mniejszą szybą Hermesa 2 modern, w grę wchodzi również Hermes 8 (12 kw). To sa wkłady które czerpią powietrze do spalania tylko z zewnątrz. Są też w wersjach z szufladą i zasysaniem powietrza z pomieszczenia, lub z pomieszczenia i z zewnątrz.No ale wszystko na stronie.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19710128 19.10.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 http://www.grupa.owo.pl/kominki,hermes,szyba,prosta.html co sądzicie o tych wkładach?? warto im się przyjrzeć może by taki założyć?? pozdr kg a feee miniaturowe brzydactwo, większy mam ekran w kompie witam. duży masz ten komp!! cóż zgadzam się z Tobą, ale co?? apytać nie wolno? a jesli można to co myslicie ludzie o kaw-mecie czy może jakis francuski tylko do 2000zł konwekcyjny oczywiście może uniflam jakisik? pozdro kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 19.10.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 witajcie!mam salon 29m2 w którym będzie kominek i 3 pomieszczenia do których planuję rozprowadzić ciepłe powietrze-powerzchnia tych 3 pomieszczeń ok 36m2.Jaki wkład dobrać?Jaka moc?Na co zwrócić uwagę?W tym tyg muszę kupić wkład!!! PROSZĘ O POMOC:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora83 19.10.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 No i nikt mi nie odpowiedział to odpowiem sobie sama chyba zainstaluje zwykły kominek bez płaszcza będę mieć piec węglowy, w kominku będę palić sporadycznie tak więc nie ma co inwestować w ten cały osprzęt. Dziękuje wszystkim za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.10.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 No już znalazłem powiem tak masz dosć skomplikowaną instalację grzewczą i dowalanie jeszcze płaszcza wodnego to już przerost formy nad treścią zdecydowanie wybierasz najlepsze rozwiązanie. W kominku możesz palić dla przyjemności ewentualnie okazjonalnie zanim odpalisz centralne w okresie przejściowym. Co do oszczędności w zużyciu drewna to zależy zarówno od jego jakości jak i rodzaju kominka tzn. im drewno suchsze tym efektywniej się spala i daje wiecej ciepła, poza tym moim zdaniem zwykły wkład np użytkowana przeze mnie TARNAVA zużywa bardzo małe ilości drewna gdyż pali sie pełnym płomieniem do opalenia się drewna potem juz tylko "pyka" i żarzy gdyż dopływ powietrza jest przeze mnie ograniczany i tak kominek pali się ok 5-7 h (na jednym załadunku) . W takim spalaniu sprawność jest wysoka ok 70%. Przy obecnych temperaturach około 0 w nocy zużycie drewna wynosi około wiaderka do półtora na dobę (temp w domu od 20 do 24 st C) W przypadku kotła z płaszczem takie spalanie jest niemożliwe bo wkład nie osiągnie wymaganej temperatury będzie obsmołowany gdyż płaszcz za bardzo wychładza komorę kominka tak więc musisz nieźle hajcować i tak masz wiecznie okopconą (w najlepszym wypadku) szybę i zapomnij o ekonomicznym spalaniu drewna. UUU zarz właściciele kominków z płaszczem na mnie nakrzyczą , ale co tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 20.10.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Wczoraj zaczęli podłączać kominek z płaszczem CTM 19KW - Podłączenie do komina robia rurą spiro (taką kręconą) a ja myslałam, że powinna byś stalowa, gładka. Czy spiro też może być? Pomocy, jestem przerazona, zupełnie sie na tym nie znam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.10.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Jak będziesz co pewien czas paliła "ostro" to lepiej czarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 20.10.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Potrzebuję pomocy. Mam w projekcie kominek ustawiony obok komina. Chciałabym przenieść go przed komin. Musiałby być jednek wówczas dość płytki (żeby nie zajął mi całego salonu). Salon jest niewielki - ok 21,15 m2, dom 83 m2, a kominek zwykły, powietrzny.Jaki polecacie? Jaka moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts