MCB 21.10.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Wkład kominkowy podłączony jest do komina 2 odcinkami rury 50cm długości 20cm średnicy oraz 3-częściowym kolankiem. Na pionowy odcinek nałożony jest radiator. Podczas rozgrzewania kominka słychać głośne trzaski. Dobiegają one z okolic radiatora co jestem w stanie zrozumieć, ale także z miejsca łączenia odcinków pionowych ze sobą i z kolankiem.Całość podłączenia wydłuża się, co widać po delikatnym, ale zauważalnym przekrzywieniu odcinka wchodzącego w komin. To akurat chyba normalne. Co o tym sądzicie? Denerwują mnie te trzaski. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.10.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Najlepiej jak połączenie rury z kominem byłoby zrobione w sposób zapewniający swobodne ruchy rury w jednym i drugim kierunku.Wmurowuje się więc w komin pierścień o 1cm większy jak rura,następnie wkłada tę rurę i wciska sznurek uszczelniający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mymysteryy 22.10.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Proszę o opinie na temat wkładu Spartherm Varia Ah oraz Spartherm Varia 1V 51 cm. Dom będzie ogrzewany pompą ciepła, kominek ma służyć jako dogrzewanie w mroźne dni, w razie braku prądu lub poprostu rekreacyjnie dla przyjemności Powierzchnia użytkowa domu wynosi 230m2 (w tym ok. 100m2 na poddaszu użytkowym, gdzie chcę doprowadzić przewodami z kominka ciepłe powietrze) Zastanawiam się czy moc tych wkładów będzie wystarczająca? Ogólnie prosiłabym użytkowników tych wkładów oraz ekspertów kominkowych na tym forum o opinie - zalety, wady tych wkładów. Czy warte są swojej ceny? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 22.10.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Witam Rozwiązanie ze sznurem będzie dobre "po fakcie", czyli jak przepust do komina mamy już gotowy. Nowe przejście (jak nie dysponujemy gotowym systemowym) najlepiej wykonać z pomocą prostego odcinka rury, który zawijamy ściśle matą z wełny kominkowej o grubości 10-20mm na długości równej grubości ściany komina. Matę z zewnątrz zawijamy szczelnie taśmą aluminiową. Taki zestaw zamurowywujemy w otworze komina, najlepiej wykutym na kształt stożka (tylko żadnego gipsu). Po związaniu zaprawy rurę wysuwamy delikatnie obracając ją. W powstałą tuleję wbijamy blaszaną rozetę uszczelniając ją ze ścinaną silikonem wysokotemperaturowym (chodzi o ten prawdziwy czerwony silikon). W taki otwór pakujemy dopiero właściwy odcinek rury lub kolana.Zamocowanie bezpieczne, szczelne i trwałe, dające przede wszystkim dobrą kompensację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 22.10.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Wczoraj zaczęli podłączać kominek z płaszczem CTM 19KW - Podłączenie do komina robia rurą spiro (taką kręconą) a ja myslałam, że powinna byś stalowa, gładka. Czy spiro też może być? Pomocy, jestem przerazona, zupełnie sie na tym nie znam. Pozdrawiam Mam ten sam kominek 18 kW (sprawdź moc, jest na pewno 18 ) i u mnie połączyli sztywną rurą stalową. Ważne jest, aby między tą rurą a kominem był mały luz - uszczelniony sznurem, o czym napisał Bogusław_58 trzy posty wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 22.10.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Najlepiej jak połączenie rury z kominem byłoby zrobione w sposób zapewniający swobodne ruchy rury w jednym i drugim kierunku.Wmurowuje się więc w komin pierścień o 1cm większy jak rura,następnie wkłada tę rurę i wciska sznurek uszczelniający. Komin jest schedla Rondo + Dalej: - sznur - specjalna przejściówka - krótki odcinek rury - pierwszy element kolana - drugi element kolana (z przykręcaną klapką-wyczystką?), po obu stronach taka obręcz skręcana śrubą - trzeci element kolana - pierwszy pionowy odcinek rury 50cm nasadzony na: - drugi pionowy odcinek rury 50cm, na tej rurze jest radiator. Podczas nagrzewania rur wyraźnie widać, że zwiększa się ich długość. Odcinek rury wchodzący do komina przechodzi przez wełnę z folią alu. Początkowo przejście jest szczelne. Po jakimś czasie u dołu zaczyna powstawać szczelina czyli rura zaczyna się unosić. To chyba normalne. Wejście w komin przez sznur absorbuje te zmiany. Po rozpaleniu oraz przy skokowych zmianach temperatury spowodowanych zmianą ilości doprowadzonego powietrza: - trzeszczy radiator - tak chyba musi być - trzeszczy połączenie pionowych rur stalowych - to chyba nie powinno mieć miejsca, ale jak to wyeliminować? - zaciskane połączenia kolanka nie trzeszczą. mcb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 22.10.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Może spróbuj zdjąć radiator i zobacz co się wtedy dzieje.Zbyt mocno "rośnie" w górę. Ps A może Twoja kaseta jest wyłożona ceramiką ?,lub palisz bardzo energetycznym drewnem ?, lub pierwsze i drugie na raz ? Ten radiator może wtedy zwiększać temperaturę w rurze i dlatego "rośnie".Jeśli tak jest, to trzeba znaleźć inny sposób odbioru ciepła ze spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mymysteryy 23.10.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Proszę o opinie na temat wkładu Spartherm Varia Ah oraz Spartherm Varia 1V 51 cm. Dom będzie ogrzewany pompą ciepła, kominek ma służyć jako dogrzewanie w mroźne dni, w razie braku prądu lub poprostu rekreacyjnie dla przyjemności Powierzchnia użytkowa domu wynosi 230m2 (w tym ok. 100m2 na poddaszu użytkowym, gdzie chcę doprowadzić przewodami z kominka ciepłe powietrze) Zastanawiam się czy moc tych wkładów będzie wystarczająca? Ogólnie prosiłabym użytkowników tych wkładów oraz ekspertów kominkowych na tym forum o opinie - zalety, wady tych wkładów. Czy warte są swojej ceny? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi I jeszcze do ww pytań dołączam pytanie o system czystej szyby..... czy w praktyce się to sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 23.10.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 A propose czystej szyby : wczoraj zakupiłam chwalony tu na Forum płyn do czyszczenia kominków "Cyk cyk" ( Castorama ). I potwierdzam : rewelka ! Szyba w minutę czyściutka i lśniąca jak krzyształ. To jest w takim sprayu, psika się na szybę i czeka chwilkę. Potem dwukrotne przetarcie jednorazowym ręczniczkiem i gotowe. Cena : 14 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.10.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Polecam to nawet do zapryndzonych na amen http://www.allegro.pl/item791645929_plyn_do_mycia_szyb_kominkowych_sinis_prmocja.html Zasada dzialania ta sama co powyżej. Super czysci się rowniez płyty ceramiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 23.10.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Może spróbuj zdjąć radiator i zobacz co się wtedy dzieje.Zbyt mocno "rośnie" w górę. Ps A może Twoja kaseta jest wyłożona ceramiką ?,lub palisz bardzo energetycznym drewnem ?, lub pierwsze i drugie na raz ? Ten radiator może wtedy zwiększać temperaturę w rurze i dlatego "rośnie".Jeśli tak jest, to trzeba znaleźć inny sposób odbioru ciepła ze spalin. Kaseta to jotul i18 harmony. Jeszcze nie obudowany. Jest za to standardowy dystrybutor z górnym wyprowadzeniem rury spalinowej. Rury DGP jeszcze nie podłączone. Palę brykietem. Wkrótce zrobię test z odkręconym radiatorem. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 23.10.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Gawel, usuń kropeczkę z końca adresu, bo pokazuje się błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 23.10.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Witam, mam następujące pytanie: Planujemy wkład kominowy otwierany do góry. Zastanawiam się nad 3 wkładami: KFD http://www.marketon.pl/kominekart/pictures/0000100/0091335.jpg Spartherm Varia 1 H http://www.elkor.waw.pl/spartherm-varia/1.jpg Speedy 1 VH http://www.elkor.waw.pl/spartherm-speedy/2.jpg są mniej więcej w podobnych cenach i totalnie nie wiem, który wybrać. czy ktoś może doradzić który jest lepszy? A może są inne godne polecenia? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 24.10.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 podbijam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 24.10.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 No i nikt mi nie odpowiedział to odpowiem sobie sama chyba zainstaluje zwykły kominek bez płaszcza będę mieć piec węglowy, w kominku będę palić sporadycznie tak więc nie ma co inwestować w ten cały osprzęt. Dziękuje wszystkim za porady Na tego typu pytania nigdy nie odpowiadam.Również nie doradzam zakupów. Ale zrobię wyjątek ponieważ spodobał mi się Twój nick "dora 83" Doradził bym rozejrzeć się za porządnym piecem np z Tulikivi,lub czymś tańszym,ponieważ to się sprawdza na całym świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 24.10.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 podbijam pytanie Nie minęła doba i już "do góry". Trochę więcej cierpliwości.... Podałaś/eś dwa wkłady spartherm - jakość będzie ta sama. Wybierz ten, który Ci się zmieści, ma szybę w rozmiarze który Ci pasuje, ten który jest tańszy, ten który poleci wykonawca kominka... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akarolak 25.10.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Jestem zainteresowany budową kuchni kaflowej.np. tego typuhttp://i37.tinypic.com/im2rl4.jpg Chciałbym jednocześnie z drugiej strony przewodu kominowego w salonie wybudować kominek/piecokominek tego typu (tylko bez ornamentów)http://i34.tinypic.com/xfordd.jpg Dodatkowo chciałbym aby ten kominek dysponował płaszczem wodnym i był wpięty w system co. Proszę o poradę czy jest w ogóle możliwa budowa takiego zespolonego systemu kominek-piec- płaszcz wodny, zrobienie wspólnego płasza wodnego dla piea i kominka z jakimś automatycznym przełączaniem tzn gdy będzie się palić w piecu to piec będzie ogrzewał wodę, a gdy w kominku to kominek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.10.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Można to zrobić, ale nie ma to zbyt wielkiego sensu ze względu na zbyt małą sprawność (w praktyce) obu palenisk.Można spaliny z kominka puścić na zewnętrzną ściankę płaszcza wodnego lub nabyć dodatkowy płaszcz dla kominka i połączyć oba płaszcze razem.Mam nadzieję że nie ma przeciw wskazań, by kominek z płaszczem wodnym można było podgrzewać również z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 25.10.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Witam , przeczytalem 80% postow w tym temacie...i zwracam sie z zapytaniem - zrobiono nam kominek bez rozprowadzenia tylko 2 kratki - wklad Turbo Fonte 14kw - przepalilismy juz w nim okolo 10 razy - nadal jest straszny smród jak sie dobrze rozpali n apietrze nie idzie wytrzymac - otwarta klatka schodowa - jedyna droga to otwieranie okien inaczej tak strasznie glowa boli ... za msc chcemy sie wprowadzic a tutaj taki suprise:/jakies pomysly?? smierdzi z kratek wypuszczajacych powietrze bo jak malowalem sufit na drabinie myslalem ze odjade:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 25.10.2009 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Moim zdaniem śmierdzi za długo. Zwróć się do wykonawcy, aby przyjechał i sam sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts