Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Może spróbuj zdjąć radiator i zobacz co się wtedy dzieje.Zbyt mocno "rośnie" w górę.

Ps A może Twoja kaseta jest wyłożona ceramiką ?,lub palisz bardzo energetycznym drewnem ?, lub pierwsze i drugie na raz ? Ten radiator może wtedy zwiększać temperaturę w rurze i dlatego "rośnie".Jeśli tak jest, to trzeba znaleźć inny sposób odbioru ciepła ze spalin.

Kaseta to jotul i18 harmony.

Jeszcze nie obudowany.

Jest za to standardowy dystrybutor z górnym wyprowadzeniem rury spalinowej.

Rury DGP jeszcze nie podłączone.

Palę brykietem.

Wkrótce zrobię test z odkręconym radiatorem.

MCB

Wczoraj przeprowadziłem następujący eksperyment:

1. Odkręciłem radiator. Nadal trzeszczy na połączeniach rur.

Niektóre są charakterystyczne dla odpuszczania naprężeń.

2. Postanowiłem mocniej docisnąć do siebie obie rury. Odkręciłem kolanko. Położyłem na górnej rurze deskę i kilkakrotnie uderzyłem młotkiem. Efekt żaden. Rura górna nadal jest luźno. Wynika z tego, że przy tej konstrukcji rur nie mam możliwości zaklinowania jednej w drugiej.

3. Podczas powyższych operacji stwierdziłem, że rura spalinowa nie przebiega pionowo. Odsunąłem kominek o 2 cm od ściany. Założyłem radiator.

W rezultacie jest o wiele lepiej. Radiator trochę trzeszczy, rura spalinowa zdecydowanie mniej!

Zobaczymy co będzie po kilkudniowym paleniu.

Dziękuję za wszelkie uwagi i pozdrawiam.

MCB

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Brykiet z drewna,to takie paliwo jak np :benzyna lotnicza.Jest to drewno bardzo dobrze napowietrzone przez co bardzo łatwo osiąga podczas palenia ponad 1000*C.Myślę,że twoja kaseta jest nie przystosowana na takie paliwo.Dobrze było by,żeby ktoś doświadczony się jeszcze wypowiedział.

Brykiet z drewna,to takie paliwo jak np :benzyna lotnicza.Jest to drewno bardzo dobrze napowietrzone przez co bardzo łatwo osiąga podczas palenia ponad 1000*C.Myślę,że twoja kaseta jest nie przystosowana na takie paliwo.Dobrze było by,żeby ktoś doświadczony się jeszcze wypowiedział.

Ponad 1000 czego?

To zmierz pirometrem.Chodzi o temperaturę w palącym sę brykiecie.

Po huk mi mierzyć?Ty mierzyłeś?napisz po prostu.Brykiet jak się rozpali to we środku ma temp 1000 stc.Jak to się ma do panującej wówczas to wtenczas temp. w komorze paleniskowej.To mnie ciekawi.Też ma 1000 czy może 950 stc? :roll:

Brykiety wykonane z różnych materiałów będą inne.

Podałeś z kosmosu 1000*C,kazałeś mi zmierzyć pirometrem(jakim) :roll: .Gdzie ta temperatura ma być zmierzona?Gdzie wsadzić urządzenie pomiarowe.Na koniec rozłożyłeś mnie na łopaty mówiąc ,że brykiety są różne.Powtarzam jak coś zacząłeś to sensownie zakończ albo po prostu powiedz ,że nie wiesz. 8)

Pirometru nigdzie się nie wkłada,pomiar jest z odległości.

Słyszałeś chyba,że różne gatunki drewna dają rożną energię podczas spalania.Zrobiony brykiet z różnych gatunków drewna również.Nie można twierdzić np ,że brykiet z drewna dębu jest taki sam co z pestek słonecznika.

Pirometru nigdzie się nie wkłada,pomiar jest z odległości.

Słyszałeś chyba,że różne gatunki drewna dają rożną energię podczas spalania.Zrobiony brykiet z różnych gatunków drewna również.Nie można twierdzić np ,że brykiet z drewna dębu jest taki sam co z pestek słonecznika.

Nie to żebym się czepiał ale niestety jestem praktykiem i opisane przez ciebie opinie są nieuzasadnione.

http://www.systemy-kominkowe.pl/paliwo_do_kominkow/rodzaj_paliw

Nie bez kozery ruszyłem z pirometrem bo wiadomo ,że mierzy temp bezdotykowo.Pisząc ,że osiąga 1000 stc grzecznie zapytałem gdzie go zmierzysz?Rozpalisz np w kominku do wiwatu.Przy temp np.95 stc wody CO otworzysz komorę i dokonasz pomiaru.Proszę powiedz jaki wynik otrzymasz?Tylko tyle.

Mówię,że brykiet i polana wzięte do spalania mają mieć taką samą wilgotność.

Ale jazda.To jakim przyrządem będziemy to mierzyć?Pirometr już mamy ale nie umiesz go obsługiwać i rzucasz jakieś bezzasadne pierdoły.Teraz zapewne wybierzemy gatunek drewna,brykietu i zmierzymy wilgotnościomierzem np. hicior3 ich wilgotność.Włożymy do kominka i co dalej?Zapodaj jakieś doświadczenia .