Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.


alterm

Recommended Posts

Witam.

Dla porównania, :

- palenie świeżym dębem i brzozą - po 3-4 tygodniach na ścianach komina około 2-5 cm sadzy szklistej w postaci przeróżnej wielkości "stalaktytów i stalagmitów", kominek dymi na salon jak lokomotywa sprzed stu lat

- palenie suchym świerkiem przez całe lata - warstwa 2-3 mm sadzy sypkiej na zakończenie sezonu grzewczego

Pierwszy przykład - to kilkukrotne doświadczenie (będzie około 5-6 przypadków) gdy przyjeżdżałem "na telefon" do moich własnych ( :lol: ) kominków, które po jakimś czasie już "nie działały".

Przykład drugi - mój własny kominek.

Uważam świerk za najlepsze drewno do kominka jakie można sobie tylko wyobrazić. Jako leśnik i zdun zarazem. Może to Was zdziwi, ale takie samo zdanie mam o suchej osice, topoli, lipie, wierzbie. To gatunki bardzo efektowne w paleniu i wytwarzające bardzo dużo ciepła, tyle że w stosunkowo krótkim okresie czasu. Czyli znakomite dla chcących palić w miarę krótko a "treściwie"

Oczywiście jak paliłem w piecu (mam mniejszy staż niż Bogusław ;-)) to preferowałem grabinę, jesion, wiąz, buk, jawor i klon oraz dębinę z posuszu (nie chciało mi się czekać 2-3 lata aż wyschnie świeżo ścięte), ale "bujałem" zawsze piec na suchej sośnie, dopiero wtedy podkładałem drewno "twarde".

Jeszcze raz podkreślę - idealne jest każde, byle suche. Naprawdę suche, takie poniżej 15 % wilgotności. Mniej więcej taką wilgotność osiąga tak naprawdę drewno "twarde", w postaci szczap, po około 3-4 latach suszenia w zadaszonym (!) i przewiewnym miejscu.

Pozdrawiam.

 

No i czemu to ma dowodzić?Mam magazynować iglaste i suszyć?Sosnę też porównasz ze świerkiem?To iglaste przecież i to.Uważam ,że świerk nie jest najlepszym drewnem do kominka.Najlepszym drewnem do kominka jest grab.Jak z drewna pozbyć się znacznej części wilgotności?Odpowiedź to.....zakupić dobry brykiet.Małe szczapki sosnowe do rozpalania to rewelacja ale powtarzam, do rozpalania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nic nie pomyliłem,a Tobie doradzam: podciągnij się z tych brykietów no i ze spalania, to i Doktorek skorzysta. :D

 

Daj dowód na te 1000 stc no chyba ,że ci się wypsło :lol: .Pudło... nie muszę się podciągać bo chcę podjąć próbę palenia brykietem z łuski słonecznika już to mówiłem.Doktorek ma podobną teorię jak Forest ale nie do końca poprawną .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Dla wszystkich "niedowiarków" w temacie temperatur jakie można osiągać w kominkach poniższe zdjęcie:

http://foto1.m.onet.pl/_m/63de5da36dface5b605b6eba90c41cad,10,19,0.jpg

Temperatura, jaką widać została osiągnięta po około 20 minutach rozpalania podpałką - szczapkami drewna w ilości około 2 kg. To akurat była "pokazówka", przeprowadzona na szkoleniu po której nie było już sensu dalej dokładać by osiągnąć jeszcze wyższe temperatury, chociażby ze względu na to by nie zniszczyć paleniska, ale tak do 1050 stopni to już w nim co niektórzy moi znajomi "niechcący" osiągali. Ten pokaz był właśnie zorganizowany dla "niedowiarków" i tych, którzy nie za bardzo zdają sobie sprawę z tego, jakim żywiołem może być ogień.

Temperatura mierzona była na króćcu wylotowym spalin do przyłącza dymowego. Oczywiście można powiedzieć - że dużą rolę odgrywa tu specjalne palenisko. Ale warto zauważyć, z jakiej ilości drewna i po jakim czasie była ta temperatura. Praktycznie to dopiero początek procesu spalania. Jak się popali "ostro" i dłużej w dobrym palenisku - wkładzie kominkowym z okładzinami szamotowymi lub wermikulitowymi, to też "da radę". W piecach, gdzie nie ma szyby, w kuchniach kaflowych (może miał ktoś z Was okazję zobaczyć rozgrzaną do czerwoności blachę pieca kuchennego) takie temperatury to "norma". Oczywiście nie są one dobre dla żadnego urządzenia grzewczego, bo deprecjonują go, ale się zdarzają nader często, czasem tylko nie jesteśmy ich świadomi.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sam sobie daj taki dowód.

Nasyp brykietu dobrze rozpal i w środek żaru włóż pasek blachy, taki do 2mm.Czerwony kolor to 600*C żółty 1000*C.

Pozdrowienia dla Doktorka.

 

Doświadczenie" niktspecjalny" zrób na kilku rodzajach brykietu po kolei.Możesz nazwać te doświadczenie "hicior 3".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcę zakupić "coś" co pozwoli mi na sterowanie turbina kominkową i rekuperatorem. Interesuje mnie sterownik który może sterować oboma urządzeniami jednocześnie (np. wzrost temp. w komorze kominka -> wzrost obrotów turbiny i rekuperatora) i każdym z osobna (np. program tygodniowy dla rekuperatora a turbina wyłączona).

Jest takie coś na rynku ? jak tak to proszę o namiary.

 

Też miałem taką koncepcje jak ty ostatecznie zdecydowałem ze będę miał tylko sterowanie do kominka w postaci przepustnicy lub wiatraka podłączonego do sterownika temperatury który będzie w pomieszczeniu w którym jest kominek czyli w salonie i będzie ustawiony na powiedzmy 22stopnie.

Centralne ogrzewanie będzie ustawione na 20 stopni gdy rozpalę w kominku centralne sie wyłączy dodam jeszcze ze kominkiem planuje palić sporadycznie bo nie chcę za bardzo robić z salonu kotłowni i chyba kupie trochę niedowymiarowany jeśli chodzi o rekupurator to nie wiem czy za bardzo nie kombinujesz chyba ze kominek to jedyne żródło ciepła. A czy kominek chcesz wpiąć w instalacje wentylacyjną czy robisz tylko wyciąg obok lub nad kominkiem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Dla wszystkich "niedowiarków" w temacie temperatur jakie można osiągać w kominkach poniższe zdjęcie:

http://foto1.m.onet.pl/_m/63de5da36dface5b605b6eba90c41cad,10,19,0.jpg

Temperatura, jaką widać została osiągnięta po około 20 minutach rozpalania podpałką - szczapkami drewna w ilości około 2 kg. To akurat była "pokazówka", przeprowadzona na szkoleniu po której nie było już sensu dalej dokładać by osiągnąć jeszcze wyższe temperatury, chociażby ze względu na to by nie zniszczyć paleniska, ale tak do 1050 stopni to już w nim co niektórzy moi znajomi "niechcący" osiągali. Ten pokaz był właśnie zorganizowany dla "niedowiarków" i tych, którzy nie za bardzo zdają sobie sprawę z tego, jakim żywiołem może być ogień.

Temperatura mierzona była na króćcu wylotowym spalin do przyłącza dymowego. Oczywiście można powiedzieć - że dużą rolę odgrywa tu specjalne palenisko. Ale warto zauważyć, z jakiej ilości drewna i po jakim czasie była ta temperatura. Praktycznie to dopiero początek procesu spalania. Jak się popali "ostro" i dłużej w dobrym palenisku - wkładzie kominkowym z okładzinami szamotowymi lub wermikulitowymi, to też "da radę". W piecach, gdzie nie ma szyby, w kuchniach kaflowych (może miał ktoś z Was okazję zobaczyć rozgrzaną do czerwoności blachę pieca kuchennego) takie temperatury to "norma". Oczywiście nie są one dobre dla żadnego urządzenia grzewczego, bo deprecjonują go, ale się zdarzają nader często, czasem tylko nie jesteśmy ich świadomi.

Pozdrawiam.

 

Lipna fotka i wszystko jakieś takie wyssane z palucha. 8) 8) 8) .Zawsze to pokaz :p ...........Chciałbym ci coś zmierzyć??? :oops: :oops: :oops: ale nie mogie.... :p :p :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witajcie,]

mam ogromną prośbę :

zaczynam sam budowę swojego kominka.Mam wkład KFD EKO MAX 14KW.http://www.tapis.pl/kominkowe/kfd/eko-max-14.htm

Plan mam taki (wyprowadźcie mnie z błędu jeżeli źle myślę) :

1.z pustaka SILKA robię podstawę o wysokości ok 40cm (Kominek ma wymiary wys. 53cm, szer.69cm, głębokość 44cm-JAKIE WYMIARY PODSTAWY POWINNY BYĆ ŻEBY ZMIEŚCIĆ OBUDOWĘ I IZOLACJĘ ????)

 

2. na niej robię płytę betonową z wystającym "daszkiem" z przodu do późniejszego wykończenia klinkierem.Płyta o grubości 5 cm (WYSTARCZY ???)

 

3.Stawiam wkład +podłączenie do komina

 

4. boczne i tylna ścianki obudowy z betonu komórkowego o gr10cm (wystarczy???) , lub płyta karton gips czerwona

 

5.izolacja wełną

 

6.górna część obudowy -nie wiem jak zrobić element z cegły między wkładem a belką dębową

 

7montaż i izolacja belki

 

8. montaż z płyt i izolacja części nad belką

 

Jeżeli posiada Ktoś zdjęcia z montażu swojego kominka będę wdzieczny za wszelkie uwagi i pomoc :)

 

pozdrawiam[/url][/b]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to dobrze ,że Forest-Natura pomylił temperaturę spalin od temperatury w komorze paleniskowej,

Temperatura mierzona była na króćcu wylotowym spalin do przyłącza dymowego. Oczywiście można powiedzieć - że dużą rolę odgrywa tu specjalne palenisko

bo tym samy obalił tezę ,że otwierając drzwiczki od komina uderzy w nas aż 1000 stc.Wspomniane spaliny może i maja takie osiągnięcia ale są w pełni wykorzystywane w dużych kotłach gdzie to np. na ruchomym ruszcie jedzie miał węglowy który spalając się ogrzewa płomienicę a następnie płomieniówki w których zawrócone spaliny ogrzewają wodę.Proszę ekspertów aby nie mylili tych temperatur bo nikt oprócz nas nawet nie podłoży do kominka i będzie stał w bezpiecznej odległości.

Doświadczenie" niktspecjalny" zrób na kilku rodzajach brykietu po kolei.Możesz nazwać te doświadczenie "hicior 3".

Myślałem ,że to zdrobnienie znanego urządzenia cię nie zaskoczy ale widać pomyliłem się.Zwróć uwagę w jakim kontekście zostało użyte.Dla przypomnienia choć drogi jak cholera.

 

http://allegro.pl/item769771975_wilgotnosciomierz_drewna_tanel_hit_3.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę ,że ciężko Ci się pogodzić z tym 1000*C.Forest nic nie pomylił.Zmierzył również wyżej.Temperatura,która jest nad rusztem nikogo nie uderzy,chyba ,że planujesz np włożyć tam głowę.

Myślę,że temperatury w różnych paleniskach zostały bardzo dokładnie pomierzone i opisane i to przez różne niezależne instytuty badawcze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oki klutnia zazarta ekspertow duzo a ja chce kupic kominek dom 250 m 2 z poddaszem salon otwarty na korytaz kuchnie kominek powinien byc z plaszczem wodnym i do tego chce na lato dozucic kolektory i piec jak byscie byli mili podzucili jakies takie zestawienia lub same kominki reszte dobiore jakos pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...