Bogusław_58 09.11.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Akumulator,czyli inaczej schładzacz spalin, może stać za"ścianą" w drugim pokoju.Zamiast więc wypuszczać energię kominem, można nagrzać drugi pokój"piękną podczerwienią" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 09.11.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Teraz to już po ptokach.Jest kominek, dystrybutor powietrza, rozprowadzenie grawitacyjne, WM z reku oraz komin systemowy.Jedyne co można zmienić to rodzaj (materiał) obudowy kominka. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.11.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Jak bym napisał,jak należy to zrobić,to 500 tysięcy "użytkowników" dostało by zadyszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 09.11.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Czy mógłby mi ktoś pomóc w odpowiedzi na to pytanie? Mam pytanie odnoszące się samej dekoracji kominka a w zasadzie wkładu. Chcieliśmy zrobić kominek jakby w ścianie, tak, że jest ściana a kominek jest jednym z elementów. Chodzi mi o to, że naokoło tego wkładu chcemy dać kamień lub kafle. Jednakże, żeby dać kamień w części ponad wkładem kamień trzeba przykleić do tej ściany. Czy można przykleić kamień do płyty G-K? Bo jak nie to trzeba budować jakby ruszt z suporeksu czy czegoś nad wkładem a wtedy to już sama szyba wkładu staje się jakby schowana w ścianie bo kamień wraz z tym rusztem wystaje na zewnątrz kilkanaście centymetrów. Czy jest na to jakiś sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 09.11.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Ja mam przyklejony kamien do plyty gk juz od 8 lat i na razie nie spadl. Uprzedzajac pytanie - przyklejalem na Atlas - nie pamietam symbolu ale ten na bialym cemencie bo to jasny marmur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 09.11.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Jak bym napisał,jak należy to zrobić,to 500 tysięcy "użytkowników" dostało by zadyszki. Pomyśl o następnych 500 tysiącach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.11.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Mogę też podać konto.Wpłacają po "złotówie" a ja nic więcej nie napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 09.11.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Jak bym napisał,jak należy to zrobić,to 500 tysięcy "użytkowników" dostało by zadyszki. Pomyśl o następnych 500 tysiącach Mogę też podać konto.Wpłacają po "złotówie" a ja nic więcej nie napiszę. Ech, no przecież z czegoś trzeba żyć.. chyba ze cie Bogusław jakiś użytkownik twojego kominka "sprzeda".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.11.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Nie trafiłeś. Buduje tylko piece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalkr1 09.11.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Witam a ja mam taki problem - śmierdząca izolacja. zamontowałem sobie kominek z płaszczem wodnym 22kw, a rurę kominową (czarna, 1mm grubości). owinąłem wełną rockwool wired mat 105. w parametrach technicznych napisano, że przeznaczona jest do pracy ciągłej w temperaturze 700 stopni C i chwilowej do 1000 stopni C (...) Nie wiem czy czytales dokladnie specyfikacje ale z tego co pomietam to ta welna jest do 700 a ta folia aluminiowa na niej tylko do 80 stopni. Jak zrobisz tak, ze temperatura folii spadnie ponizej 80 stopni to przestanie smierdziec. No więc rozmawiałem dzisiaj rano na Infolinii technicznej rockwoola i powiedziano mi, że smród tej wełny jest jak najbardziej normalny i wystarczy poczekać, aż się wyśmierdzi (to "zaleta" klejów spajających wełnę i folię). Powiedzieli też że można tą wełnę używać do bezpośredniej izolacji rury kominkowej. No więc dałem ognia na maksa i już nic nie śmierdzi. w trakcie wypalania jeszcze trochę zalatywało także wietrzyłem przeciągiem, a teraz jak się wchodzi do domu po godzinnej nieobecności przy zapalonym kominku nic już nie wyczuwam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 09.11.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Dobry wieczór 1. proszę o poradę w sprawie doboru kominka: będziemy mieli ogrzewanie podłogowe chyba w całym domu, na pewno na dole. Myślelismy o kominku z płaszczem wodnym jako ogrzewanie w porach "przejsciowych" i wspomagacz zimą. No ale czy płaszcz ma sens przy podłogówce?? Moze lepiej rozprowadzić ciepłe powietrze kanałami? Będziemy mieli rekuperator i mechaniczną wentylację, mam nadzieję, że to nie przeszkoda? 2. Ściana kominkowa wygląda tak: http://lh6.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/SvQiaLKNI8I/AAAAAAAAAdA/B2PCv_IxvLw/s720/DSC_0011.JPG za tą ścianą znajduje się kotłownia z kominem oddalonym od tej dziury ok 60cm, chcemy żeby docelowo kominek wyglądał mniej więcej tak: http://lh6.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/SolyvrTm_AI/AAAAAAAAANg/3qceQDG4Xe0/beton.jpg nie zadecydowaliśmy tylko czy wkład ma być cofnięty tak jak na zdjęciu czy ma być równo ze ścianą. Czy nasza dziura jest ok? Jak w takich kominkach rozwiązuje się problem czerpni powietrza? pozdrawiam o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 10.11.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Dobry wieczór 1. proszę o poradę w sprawie doboru kominka: będziemy mieli ogrzewanie podłogowe chyba w całym domu, na pewno na dole. Myślelismy o kominku z płaszczem wodnym jako ogrzewanie w porach "przejsciowych" i wspomagacz zimą. No ale czy płaszcz ma sens przy podłogówce?? Moze lepiej rozprowadzić ciepłe powietrze kanałami? Będziemy mieli rekuperator i mechaniczną wentylację, mam nadzieję, że to nie przeszkoda? Czy nasza dziura jest ok? Jak w takich kominkach rozwiązuje się problem czerpni powietrza? pozdrawiam o. Jak dobrze przemyślane i zrobione to ma sens powinino być dobre palenisko, bufor, i awaryjne zasilanie. Kotłownia usytuowana jest idealnie do takiego podejścia. Dziura wygląda ok , o jakie powietrze Ci chodzi ? patrząc na zdjęcie to żaden problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 10.11.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 W ciągu kilku tygodni dopiero 6 raz przepalałem w kominku,pytanie moje dotyczy tego czy to normalne,że czuć w domu swąd jakby wypalanego metalu i czy to normalne,że podczas dokładania drewna sporo dymu dostaje się do pomieszczenia?Budynek jest jeszcze nieogrzewany więc kominek spełnia narazie rolę dogrzewacza . Mam też wrażenie,że wkład jest nieszczelny ponieważ na kratce wentylacyjnej zamontowanej w obudowie powyżej wkładu do wewnętrznej strony tej kratki znalazłem kawałeczek spalnego papieru.Nie wiem jakim cudem mógł się tam dostać i jedno co mi przychodzi do głowy to nieszczelność wkładu. Co o tym myśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 10.11.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 W ciągu kilku tygodni dopiero 6 raz przepalałem w kominku,pytanie moje dotyczy tego czy to normalne,że czuć w domu swąd jakby wypalanego metalu i czy to normalne,że podczas dokładania drewna sporo dymu dostaje się do pomieszczenia?Budynek jest jeszcze nieogrzewany więc kominek spełnia narazie rolę dogrzewacza . Mam też wrażenie,że wkład jest nieszczelny ponieważ na kratce wentylacyjnej zamontowanej w obudowie powyżej wkładu do wewnętrznej strony tej kratki znalazłem kawałeczek spalnego papieru.Nie wiem jakim cudem mógł się tam dostać i jedno co mi przychodzi do głowy to nieszczelność wkładu. Co o tym myśleć? Wypala się farba, rury. papier mógł zosać wciągnięty między ramką a obudową, lub coś zostało w obudowie dym też może być wciągany tą dylatacją, ale wydostaje się z wkładu w przypadku: mizerna konstrukcja paleniska, złe podłączenie, zbyt szybkie otwieranie drzwiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 10.11.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Dzięki za poradę,faktycznie dosyć szybko otwieram drzwiczki by dołożyć do "pieca" ,postaram się robić to troszkę wolniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Akrimka 11.11.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Dobry wieczór 2. Ściana kominkowa wygląda tak: http://lh6.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/SvQiaLKNI8I/AAAAAAAAAdA/B2PCv_IxvLw/s720/DSC_0011.JPG za tą ścianą znajduje się kotłownia z kominem oddalonym od tej dziury ok 60cm, chcemy żeby docelowo kominek wyglądał mniej więcej tak: http://lh6.ggpht.com/_3Ai8nBosG8c/SolyvrTm_AI/AAAAAAAAANg/3qceQDG4Xe0/beton.jpg nie zadecydowaliśmy tylko czy wkład ma być cofnięty tak jak na zdjęciu czy ma być równo ze ścianą. Czy nasza dziura jest ok? Jak w takich kominkach rozwiązuje się problem czerpni powietrza? pozdrawiam o. CO do otworu mam podobny. Mały kłopot jest jeżli chcesz kominek mieć na równo, bo rura od spalin bedzie bardzo blisko nadproża. JA u siebie bed musiał rozkuć lekko. Sciana ma ok 25cm, a wkłady są głebokie na ok 50-60cm, z tym cze czopuch jest pośrodku. DOjdzie ci wylewka i podstawa kominka, robi sie wtedy ciasno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.11.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 W ciągu kilku tygodni dopiero 6 raz przepalałem w kominku,pytanie moje dotyczy tego czy to normalne,że czuć w domu swąd jakby wypalanego metalu i czy to normalne,że podczas dokładania drewna sporo dymu dostaje się do pomieszczenia?Budynek jest jeszcze nieogrzewany więc kominek spełnia narazie rolę dogrzewacza . Mam też wrażenie,że wkład jest nieszczelny ponieważ na kratce wentylacyjnej zamontowanej w obudowie powyżej wkładu do wewnętrznej strony tej kratki znalazłem kawałeczek spalnego papieru.Nie wiem jakim cudem mógł się tam dostać i jedno co mi przychodzi do głowy to nieszczelność wkładu. Co o tym myśleć? Wypala się farba, rury. papier mógł zosać wciągnięty między ramką a obudową, lub coś zostało w obudowie dym też może być wciągany tą dylatacją, ale wydostaje się z wkładu w przypadku: mizerna konstrukcja paleniska, złe podłączenie, zbyt szybkie otwieranie drzwiczek. Pozdrawiam"an-bud"jako prawdziwego fachowca w tych sprawach i CYCU,który opisał problem. Zgadzam się również,ale równocześnie przyszedł mi do głowy inny "scenariusz". W rzadko używanym kominku, mógł czasowo przebywać UFO i z nudów czytał gazetę.Trzeba uważać z tymi Kosmitami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.11.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Żart z tymi Kosmitami.Chciałem przy pomocy fantazji zwrócić uwagę, że przy rzadkim rozpalaniu w piecu,czy kominku różne rzeczy mogą się przytrafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stasiu 11.11.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Panowie mam do was pytanie czy ktoś ma może zrobioną obudowę kominka z cegły szamotowej tak by komulowała dodatkowo ciepło czy to wogóle mozliwe bo w sklepie z wkładami powiedzieli mi że mozna omurowac czy sie chce ale to i tak musi być odizolowane bo inaczej pęknie wkład bo sie przegrzeje chciałem kupić ten wkład: http://www.uniflam.pl/?o=6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 11.11.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Żart z tymi Kosmitami.Chciałem przy pomocy fantazji zwrócić uwagę, że przy rzadkim rozpalaniu w piecu,czy kominku różne rzeczy mogą się przytrafić. Dobry żarcik,dzisiaj rozpalałem i czekałem na krzyk kosmity,chyba jednak go tam nie było po raczej przez 5 godzin nikt i nic nie wydało z siebie żadnego dzwięku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts