Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Przepraszam , być może już wyżej znalazłbym odpowiedź.

Otóż chcę w drewnianej podłodze ( deski sosnowe) umieścić wylot gorącego powietrza z kominka ( grawitacyjne).Czy można metalową kratkę umieścić bezpośrednio w deskach , czy trzeba ją od desek odizolować ?.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam!

an-bud - pytanko mam do Ciebie, jeśli pozwolisz :)

pisałeś wcześniej, że wkład Hajduka trzeba by trochę "poprawić"; kupliśmy jakiś czas temu model Smart 1V (dla klimatu a nie grzania); zależało nam na całkowitym poborze powietrza z zewnątrz ze względu na reku;

teraz będziemy go podłączać - i co by należało poprawić?

dodam, że przy zamawianiu za radą hajduka poprosiliśmy o "połączone profile" ("aby powietrze na wszystkie systemy było pobierane wyłącznie z zewnątrz");

pozdrawiam

Iwona

Czasem się starają :wink:

uszczelnić pozostałe dopływy powietrza i tą obudowę

witam!

an-bud - pytanko mam do Ciebie, jeśli pozwolisz :)

pisałeś wcześniej, że wkład Hajduka trzeba by trochę "poprawić"; kupliśmy jakiś czas temu model Smart 1V (dla klimatu a nie grzania); zależało nam na całkowitym poborze powietrza z zewnątrz ze względu na reku;

teraz będziemy go podłączać - i co by należało poprawić?

dodam, że przy zamawianiu za radą hajduka poprosiliśmy o "połączone profile" ("aby powietrze na wszystkie systemy było pobierane wyłącznie z zewnątrz");

pozdrawiam

Iwona

Czasem się starają :wink:

uszczelnić pozostałe dopływy powietrza i tą obudowę

A możecie uszczegółowić wypowiedź? Gdybym wiedział, że coś fabrycznie nie tak to równieź bym ich poprosił. Narazie kominek czeka. Czym uszczelniać i co konkretnie?

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.

Szukam rad dotyczących ogrzewania domu 120 m2 kominkiem. Pomysł mam następujący:

- kominek z szamotem np. Spartherm bo:

jako główne źródło ciepła kominek musi być dobrej firmy/solidny i ma dedykowaną nakładkę wodną z możliwością jej odłączenia ad hoc

- nakładka wodna Thermax bo:

możliwość wyłączenia nakładki gdy chce się palić rerekacyjnie bądź gdy nie ma prądu (u mnie na wsi zdarza się to dosyć często) ale też po prostu ważna jest dla mnie niezależność od energii elektrycznej. Kominka z płaszczem wodnym bez prądu uruchamiać nie wolno.

- bufor min. 1500-3000l aby:

można było palić np. co drugi dzień

- zasobnik na wodę cwu (na 2 max 3 osoby) np. 150-200l zintegrowany z buforem z priorytetem, dodatkowa wężownica "na przyszłość"

- na poddaszu grzejniki przewymiarowane aby wykorzystać niższą temperaturę wody, też priorytet grzejniki i cwu potem bufor

- na parterze kapilary w suficie lub podłodze (niechętnie bo miały być dechy)

Ze względu na tryb życia chcę uniknąć zbyt dużej bezwładności cieplnej (podłogówka) bo po prostu byłoby to marnotrastwem energii. Dlatego, nadmiar ciepła od kominka chciałbym 'złapać' w bufor na tyle dobrze zaizolowany by dziennie tracił max 0,5 K i wypuszać tyle i wtedy, kiedy jest to potrzebne. Z tego co wiem maty kapilarowe mają małą bezwładność i są cienkie - dzięki czemu można je wrzucić w sufit pod tynk.

Mam szereg wątpliwości więc proszę doświaczonych o radę:

1) Jaka moc kominka aby nagrzeć cwu, kaloryfery i naładować bufor do temp. powiedzmy 70 C paląc na max przez jakieś 5-6 godzin? Na pewno trzeba przewymiarować ale ile...?

2) Czy nakładka wodna thermax będzie w stanie odebrać tyle ciepła i przekazać do bufora, jaka jest jej moc?

3) czy zamiast jednego bufora 2000-3000l lepiej szeregowo 2 lub 3 mniejsze?

4) czy są nakładki wodne poza thermaxem umożliwiające odłączenie trybu wodnego za pociągnięciem hebelka?

5) Planuję solidny komin np 22 cm średnicy - czy jest ryzyko, że będzie za duży?

5) O czym jeszcze powinienem wiedzieć? A może ktoś posiada podobny układ i zechciałby podzielić się swoimi doświadczeniami?

Dom będzie miał duże przeszklenia: projekt http://www.archeton.pl/projekt-domu-wolfgang-618-713-opisogolny-05789ad90666f0bc35a812084f5c88d4

więc na dole raczej nie powinno być za gorąco nawet przy większym kominku podczas grzania bez obiegu wodnego.

Niestety w wersji podstawowej brak jest kominka ale zostanie przeniesiony lub dobudowany drugi komin i doprojektowany kominek.

Pozdrawiam,

A.

Ładowanie ciepła do buforów,to specjalność w krajach skandynawskich.Popularne jest stosowanie kilku mniejszych buforów.

Moje wątpliwości budzi zastosowanie w tym celu kominka jako głównej wytwornicy ciepła.Taki układ z buforami najlepiej jak jest" napędzany"dostosowanym do tego urządzeniem grzewczym a kominek zaplanować jako pomocniczy.

Średnica komina dobra.

Witam, mam pod zabudowanym kominkiem ( zabudowa K-G) doprowadzenie powietrza rurą pcv ( kanalizacyjną ). Rura biegnie pod ogrzewaniem połogowym przez cały pokój i przechodzi przez ścianę na zewnątrz. Podczas tynkowania domu z zewnątrz fachowcy "zgubil"i tę rurę ( po prostu zatynkowali ją ). Czy jest jakiś sposób na znalezienie tej rury na elewacji bez demolki i skuwania kilku metrów tynków czy też można doprowadzić pod kominek powietrze w jakiś inny sposób?

Wpuść do tej rury jakiegoś "kreta" co by postukał w ten tynk.Na zewnątrz powinno być słychać.

Potrzebny byłby jakiś sztywny wąż a chyba jeszcze lepsza rurka od podłogówki ,której końcówkę trzeba byłoby wzmocnić śrubą.

Jeśli dom nie jest oklejony styropianem a byłoby lato ,to można do rury nalać wody.

Witam wszystkich.

Szukam rad dotyczących ogrzewania domu 120 m2 kominkiem. Pomysł mam następujący:

- kominek z szamotem np. Spartherm bo:

jako główne źródło ciepła kominek musi być dobrej firmy/solidny i ma dedykowaną nakładkę wodną z możliwością jej odłączenia ad hoc

- nakładka wodna Thermax bo:

możliwość wyłączenia nakładki gdy chce się palić rerekacyjnie bądź gdy nie ma prądu (u mnie na wsi zdarza się to dosyć często) ale też po prostu ważna jest dla mnie niezależność od energii elektrycznej. Kominka z płaszczem wodnym bez prądu uruchamiać nie wolno.

- bufor min. 1500-3000l aby:

można było palić np. co drugi dzień

- zasobnik na wodę cwu (na 2 max 3 osoby) np. 150-200l zintegrowany z buforem z priorytetem, dodatkowa wężownica "na przyszłość"

- na poddaszu grzejniki przewymiarowane aby wykorzystać niższą temperaturę wody, też priorytet grzejniki i cwu potem bufor

- na parterze kapilary w suficie lub podłodze (niechętnie bo miały być dechy)

Ze względu na tryb życia chcę uniknąć zbyt dużej bezwładności cieplnej (podłogówka) bo po prostu byłoby to marnotrastwem energii. Dlatego, nadmiar ciepła od kominka chciałbym 'złapać' w bufor na tyle dobrze zaizolowany by dziennie tracił max 0,5 K i wypuszać tyle i wtedy, kiedy jest to potrzebne. Z tego co wiem maty kapilarowe mają małą bezwładność i są cienkie - dzięki czemu można je wrzucić w sufit pod tynk.

Mam szereg wątpliwości więc proszę doświaczonych o radę:

1) Jaka moc kominka aby nagrzeć cwu, kaloryfery i naładować bufor do temp. powiedzmy 70 C paląc na max przez jakieś 5-6 godzin? Na pewno trzeba przewymiarować ale ile...?

2) Czy nakładka wodna thermax będzie w stanie odebrać tyle ciepła i przekazać do bufora, jaka jest jej moc?

3) czy zamiast jednego bufora 2000-3000l lepiej szeregowo 2 lub 3 mniejsze?

4) czy są nakładki wodne poza thermaxem umożliwiające odłączenie trybu wodnego za pociągnięciem hebelka?

5) Planuję solidny komin np 22 cm średnicy - czy jest ryzyko, że będzie za duży?

5) O czym jeszcze powinienem wiedzieć? A może ktoś posiada podobny układ i zechciałby podzielić się swoimi doświadczeniami?

Dom będzie miał duże przeszklenia: projekt http://www.archeton.pl/projekt-domu-wolfgang-618-713-opisogolny-05789ad90666f0bc35a812084f5c88d4

więc na dole raczej nie powinno być za gorąco nawet przy większym kominku podczas grzania bez obiegu wodnego.

Niestety w wersji podstawowej brak jest kominka ale zostanie przeniesiony lub dobudowany drugi komin i doprojektowany kominek.

Pozdrawiam,

A.

A może żeliwny Jotul I18 Panorama i do tego wymiennik wodny koszt około 10tyś w sumie. Moc 15kW nominalna wkładu i 9kW wymiennika. Suma 24kW

Sprawa jest bardzo wstepna (jestesmy po kupnie dzialki), z pewnoscia bedzie ogrzewanie gazem z sieci miejskiej i bedzie kominek z plaszczem wodnym. Otoz pytanie dotyczy solarow, a scislej kosztow przygotowania/zaprojektowania instalacji pod przyszly (np. za 5 lat, gdy bedzie to mialo wiekszy sens ekonomiczny) zestaw solarow. Dzialka jest spora, wiec moga one byc umieszczone (kwestia estetyki) niekoniecznie na dachu (w gre wchodzi np. wiata garazowa). Wszelkie wskazowki i uwagi mile widziane.

pochwaliłam się hydraulikom że będę miała kominek stalowy i zamierzam dużo palić. jakie było moje zdziwienie :o gdy ci odradzili zdecydowanie. argumentem była żywotność wkładów żeliwnych(podobno lepsza niż stalowych), a mnie zamurowało :roll: bo nie wiedziałam jak kontrargumentować. no i jestem w kropce, a myślałam że temat wkładu mam już za sobą, model nie wybrany, ale choć już do stalowego się ograniczyłam , a tu teraz ryfa. no nie wiem co z tymi fachowcami, żeby tak inwestorów z tropu zbijać! :evil:

d...pa zbita

no strasznie się zmartwiłam i nie wiem co teraz. jak dziecko we mgle.

Ładowanie ciepła do buforów,to specjalność w krajach skandynawskich.Popularne jest stosowanie kilku mniejszych buforów.

Moje wątpliwości budzi zastosowanie w tym celu kominka jako głównej wytwornicy ciepła.Taki układ z buforami najlepiej jak jest" napędzany"dostosowanym do tego urządzeniem grzewczym a kominek zaplanować jako pomocniczy.

Średnica komina dobra.

Dzięki. Jeżeli nakładka z nakładki wodnej wyciągnąłbym 9-10 kw przy ostrym paleniu to powinienem naładować bufor w 5-6 godzin. Myślę o tym, by ewentualnie dodatkowo dogrzać grzałką w drugiej taryfie a potem podładować w ciągu dnia przez jakiś czas też w drugiej t. Za dwa lata będzie gaz więc póki co kominek musi być głównym źródłem ciepła. Pozdrawiam

A może żeliwny Jotul I18 Panorama i do tego wymiennik wodny koszt około 10tyś w sumie. Moc 15kW nominalna wkładu i 9kW wymiennika. Suma 24kW

:)... Dzięki!. Właśnie wczoraj oglądałem dokładnie taki zestaw. 7.4k za wkład i 2.5 za nakładkę. Niestety raz założona na kominek, podobnie jak płaszcz wodny, nie może być odłączona jak np. Thermax.

Okazuje się, że Spartherm już nie produkuje Thermaxa, zastąpił go Aquabox - pani przez telefon mówiła, ze też można wyłączyć podgrzewanie wody jednym ruchem ale jakoś tak nieprzekonywująco. Aqabox kosztuje ponad 1000 euro więc dużo drożej od nakładki Jotula.

Mam prośbę do posiadaczy tych nakładek o opinie na ich temat. Jak się to sprawdza i czy Aquaboxa można rzeczywiście odłączyć w dowolnym momencie jak to miało miejsce w Thermaxie. pozdrawiam wszystkich.

Andrzej

jak ogladałem to niby szczelny z doprowadzeniem aż 4 rurami fi 80...ale specjalistą nie jestem. Wkład mogę kupić w dobrej cenie (7.500) ale nie wiem czy to dobry model i ....trochę za duży do moich 140m2. Doradzi ktoś konkretnie...może jakaś inna alternatywa (inny producent/model- wkład szczelny z doprowadzeniem i efektywnym systemem czystej szyby na 130-140m2 bez DGP).

http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Produkty/Drewno/Wkady-na-drewno/Jotul-I-600-Flat/