Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

I jednak wybraliśmy Hajduka KR55, już stoi.

Niepokoi mnie podłączenie wkładu do komina. Instalator użył do tego rury coś jak spiro, tylko trochę grubszej. W każdym razie tak zbudowanej. Na moje wątpliwości twierdzi że we Francji ta rura ma atest jako wkład kominowy, a u nas jedynie na przyłącza spalinowe.

Czym jest to u Was zrobione?

Tak to wygląda:

http://www.parkanex.pl/files/objects/711/26/duohaflex_l.jpg

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Będę robił obudowę kominka do wkładu z płaszczem wodnym.

Obudowa będzie zrobiona zgodnie z zasadami wykonywania

obudów dla DGP (przegroda dekompresyjna itp.).

Problem pojawia się z odprowadzeniem ciepłego powietrza.

Jako, że nie rozprowadzam ciepłego powietrza po pomieszczeniach,

nie bardzo wiem do czego podłączyć kanał z nagrzanym powietrzem.

Obok komina spalinowego mam kanał wentylacyjny.

Zastanawiam się czy połączyć go z kanałem na ciepłe powietrze i

jednocześnie wyprowadzić kanał na pomieszczenie aby zachować

wentylację. A może zrezygnować z wentylacji w pomieszczeniu,

gdyż salon z jadalnią jest dość duży i otwarty (brak drzwi) na kuchnię i

holl.

Pozdrawiam

Jacek

Szukam wkładu kominkowego z tylko jednym bokiem w metalu reszta w szkle (szyba przód, tył i lewa strona).

Znalazłem na kratkach.pl Zuzię 16 kW (oczywiście moc w takim przypadku to raczej nazwa handlowa skoro oddawać ciepło bedzie tylko górą i jednym bokiem.

http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=86&products_id=1852&osCsid=51a865dedea6ca918d594d12c862949e

Czy ktoś użytkuje Zuzię 16 kW. Co o niej sądzicie. Cna 4-5 razy niżasza niż podane w przegladzie Muratora Sparthermy. To ja już bym sobie wolał tak ze dwa razy wkłąd wymienić niż Niemcom tyle siana oddawać. :roll:

• 2 weeks później...

...do lazienek nie powinno sie doprowadzac DGP...

Dlaczego?! Akurat przy planowaniu rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka (dgp) chciałem jedną z kratek nawiewnych umieścić w łazience.

Po pierwsze - grozi nadciśnienie w łazience względem korytarza, a więc emisja "zapachów" z łazienki do całego mieszkania.

Po drugie - jeśli DGP, to na parterze nawiew spod sufitu, a jeśli przy tym wentylacja grawitacyjna, to ciepłe powietrze z kratki DGP wędruje tylko pod sufitem łazienki do kratki wywiewnej i słabo ogrzewa łazienkę.

Po trzecie - DGP nie powinno się doprowadzać nie tylko do łazienek, ale również do wszystkich innych pomieszczeń, bo nawiew temperaturą wyższą niż 45stC jest niezgodny z przepisami.

Natomiast w ramach DCP (dystrybucja ciepłego powietrza do 45stC) można nawiewać ciepłe powietrze do łazienki pod warunkiem, że w mieszkaniu jest wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna i przy nawiewie ciepłego górą wywiew jest dołem, lub nawiew ciepłego jest dołem, oraz wywiew z łazienki jest większy niż nawiew.

Pozdrawiam

Jeż

...do lazienek nie powinno sie doprowadzac DGP...

Dlaczego?! Akurat przy planowaniu rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka (dgp) chciałem jedną z kratek nawiewnych umieścić w łazience.

Po pierwsze - grozi nadciśnienie w łazience względem korytarza, a więc emisja "zapachów" z łazienki do całego mieszkania.

Po drugie - jeśli DGP, to na parterze nawiew spod sufitu, a jeśli przy tym wentylacja grawitacyjna, to ciepłe powietrze z kratki DGP wędruje tylko pod sufitem łazienki do kratki wywiewnej i słabo ogrzewa łazienkę.

Po trzecie - DGP nie powinno się doprowadzać nie tylko do łazienek, ale również do wszystkich innych pomieszczeń, bo nawiew temperaturą wyższą niż 45stC jest niezgodny z przepisami.

Natomiast w ramach DCP (dystrybucja ciepłego powietrza do 45stC) można nawiewać ciepłe powietrze do łazienki pod warunkiem, że w mieszkaniu jest wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna i przy nawiewie ciepłego górą wywiew jest dołem, lub nawiew ciepłego jest dołem, oraz wywiew z łazienki jest większy niż nawiew.

Pozdrawiam

Jeż

Jeż jak zwykle zgodnie z przepisami :lol: co do łazienki to według mnie ogrzeje, tylko straty ciepła są większe przy wentylacji grawitacyjnej. mam pytanko czy masz u siebie działający kominek z DCP? czy tylko przedstawiasz teorię? ja testuję na sobie ponad 20 lat.

Witam,

Będę robił obudowę kominka do wkładu z płaszczem wodnym.

Obudowa będzie zrobiona zgodnie z zasadami wykonywania

obudów dla DGP (przegroda dekompresyjna itp.).

Problem pojawia się z odprowadzeniem ciepłego powietrza.

Jako, że nie rozprowadzam ciepłego powietrza po pomieszczeniach,

nie bardzo wiem do czego podłączyć kanał z nagrzanym powietrzem.

Obok komina spalinowego mam kanał wentylacyjny.

Zastanawiam się czy połączyć go z kanałem na ciepłe powietrze i

jednocześnie wyprowadzić kanał na pomieszczenie aby zachować

wentylację. A może zrezygnować z wentylacji w pomieszczeniu,

gdyż salon z jadalnią jest dość duży i otwarty (brak drzwi) na kuchnię i

holl.

Pozdrawiam

Jacek

według przepisów wentylacja w pomieszczeniu z kominkiem jest obowiązkowa. jak masz palenisko z płaszczem wodnym to wystarczą kratki w obudowie kominka.

a co myślicie o turbokominku Makroterm,możn o nich poważnie mysleć czy raczej polecacie coś innego... jeśli cos innego to co np?
dobry tylko drogi, wygląd zewnętrzny dla mnie łe :( osobiście nie lubię nadmiaru żelastwa, jak najwięcej widocznego ognia, minimum złomu :lol: ale jak się komuś podoba to jego sprawa.

(...)mam pytanko czy masz u siebie działający kominek z DCP? czy tylko przedstawiasz teorię? ja testuję na sobie ponad 20 lat.

Mam kominek z DCP zaprojektowany i wykonany samodzielnie w listopadzie i grudniu 2004 roku. Dom ma kubaturę 350m3. Jest bez piwnic, źle ocieplony (mury z cegły, wybudowany w latach siedemdziesiątych). Na razie użytkuję i ogrzewam tylko parter 93m2. Po dociepleniu ścian na zewnątrz adaptuję strych na poddasze i będę ogrzewał je tym samym kominkiem. Kominek jest z wkładem 16kW z szybrem, z doprowadzeniem świeżego powietrza z zewnątrz rurą fi200mm pod podłogą parteru do obudowy kominka, z wlotem dla powietrza recyrkulacyjnego 850cm2 z korytarza i 200cm2 z salonu (1050cm2 to trochę za mało na wypadek braku prądu lub awarii wentylatora). Wylot z kominka jest rurą fi315mm. W sieci DCP są dwa wentylatory, dające przepływ łącznie około 1200m3/h. Wyciągają ciepłe powietrze z obudowy kominka i nawiewają je z sufitu do wszystkich pomieszczeń na parterze łącznie z salonem za wyjątkiem kuchni (jest w centrum domu) przez łącznie 12 kratek o prześwicie 325x125 mm każda oraz anemostat fi100mm do łazienki. Sieć DCP to: rura fi315, filtr, wentylatory, kanał 30x40cm, rozwidlenie na dwa kanały fi250mm za ścianą kolankową do szczytów budynku, kanały fi250mm po wejściu w drewniany strop parter-poddasze zamieniają się na kanały 125x300mm, z których są wspomniane wyloty 125 x 325mm. W rozwidleniu jest zwrotnica umożliwiająca regulację rozdziału powietrza na 2 kanały fi250mm. Na wlocie do rury fi315mm w kominku jest klapa zwrotna otwierana podciśnieniem od wentylatorów lub odcinająca wypływ ciepłego powietrza do sieci DCP gdy wentylatory nie pracują. Wtedy (sytuacja awaryjna) należy wyjąć z czoła obudowy kominka przysłonę otwierającą otwór 2500cm2, aby grawitacyjnie wypuszczać ciepło z obudowy kominka. Obudowa w części z wkładem kominkowym nie ma innych wylotów. Wylot (także wlot) jest jedynie w komorze dekompresyjnej. Nad wkładem w obudowie nie ma blaszanego tzw. dystrybutora.

W sieci DCP jest także nagrzewnica elektryczna 15kW (w kanale 30x40cm) jako alternatywa dla kominka. Działanie instalacji (kominka i nagrzewnicy) testowałem z dokładnymi pomiarami hałasu i temperatury w poszczególnych pomieszczeniach (pod sufitem i przy podłodze) głównie przez 3 miesiące styczeń - marzec 2005 roku non stop.

W przyszłości sieć DCP uzupełnię o nawiew do pomieszczeń na piętrze znad podłogi.

Przed czekającą nas zimą zmienię wentylację grawitacyjną w domu na mechaniczną (bez rekuperatora), zainstaluję między wentylatorami a kominkiem tłumik SLBGL 315x1000 (tłumik między wentylatorami a wylotami ciepłego powietrza jest zbędny, bo zastosowałem płyty Climaver dobrze tłumiące hałas), wymienię filtr na lepszy tj. na FFR355 z wkładem EU5.

Ponadto zamierzam jeszcze zrealizować ogrzewanie ciepłej wody nagrzewnicą wodną, która już teraz jest zamontowana w magistrali DCP, ale brak w niej glikolu, brak wymiennika, pompy i naczynia wzbiorczego, więc nie wiem czy się sprawdzi. Dlatego o tej koncepcji ogrzewania kominkiem c. w. na forum dotychczas nie wspominałem. Dotychczas w zasadzie pisałem tylko o tym co osobiście sprawdziłem u siebie w domu (DCP z kominka w opcji wyciągania ciepłego powietrza) lub widziałem u innych (DGP z kominka grawitacyjna lub mechaniczna, wentylacja mechaniczna). Zdarzało się, że pisałem też o DCP z kominka w opcji tłoczenia chłodnego powietrza do kominka. Ale zwykle zastrzegałem, że to tylko propozycja. Tej opcji niestety nie mogłem u siebie sprawdzić, bo nie mam piwnicy, ale sprawdzę (u kolegi) za kilka miesięcy.

Pozdrawiam

Jeż

• 2 weeks później...

A moze ktoś tu udzieli mi odpowiedzi na poniższe pytanie :

"Wiem ze niektórzy z was sami wykonywali DGP u siebie w domu , to odpowiedza mi na pytanie w kwestii łączenia ze sobą rur. Już uściślam . Chodzi mi mianowicie o przewody fabrycznie ocieplone (lub izolowane jak kto woli) .

Jak wiadomo taki przewód składa się z kanału (wewnętrznego) , warstwy wełny oraz warstwy zewnetrznej . Wczoraj przymierzałem się do połaczenia dwóch rekawów ze sobą na łączniku i zaczołem się zastanawiać czy opaskę zaciskową zakłada się na pierwszy kanał (wewnętrzny ) ,i a to nasuwa się warstwę wełny , warstwe zewnętrzna i następnie klei taśmą . Czy może opaskę zaciskowa zakłada się na zewętrzną warstwe i sciska wszystko razem ?

A może można tak i tak ? Jak jest poprawnie ? "

A moze ktoś tu udzieli mi odpowiedzi na poniższe pytanie :

"Wiem ze niektórzy z was sami wykonywali DGP u siebie w domu , to odpowiedza mi na pytanie w kwestii łączenia ze sobą rur. Już uściślam . Chodzi mi mianowicie o przewody fabrycznie ocieplone (lub izolowane jak kto woli) .

Jak wiadomo taki przewód składa się z kanału (wewnętrznego) , warstwy wełny oraz warstwy zewnetrznej . Wczoraj przymierzałem się do połaczenia dwóch rekawów ze sobą na łączniku i zaczołem się zastanawiać czy opaskę zaciskową zakłada się na pierwszy kanał (wewnętrzny ) ,i a to nasuwa się warstwę wełny , warstwe zewnętrzna i następnie klei taśmą . Czy może opaskę zaciskowa zakłada się na zewętrzną warstwe i sciska wszystko razem ?

A może można tak i tak ? Jak jest poprawnie ? "

Złączka z opaskami tylko dla warstw wewnętrznych (tamtędy przepływa powietrze!). Na to nasuwa się wełnę oraz zewnętrzną warstwe i można to wszystko okleic taśma lub owinać dokładnie stretchem.

Witam

A ja mam taką wątpliwość:

Czy do rozprowadzenia ciepła z kominka grawitacyjnie do 4 pomieszczeń na poddaszu, od kominka musi wychodzić:

- 1 rura do komina oraz 4 rury doprowadzające ciepłe powietrze już od samego wkładu kominkowego,

- czy może być: 1 rura do komina, 1 rura doprowadzająca ciepłe powietrze od samego wkładu kominkowego a dopiero na poddaszu rozgałezienie na 4 rury do 4 pomieszczeń?

Bardziej pasowałoby mi 2 rozwiązanie, ale boję się, że to nie jest dobre rozwiązanie.

Ponawiam pytanie: czy może być jeden przepust przez strop irozgałęźnik na 3-4 pomieszczenia na poddaszu?

Kolejne pytanie: Planuję umieścić kanały o przekroju prostokątnym 150 mm x 50 mm w posadzce poddasza. Czy muszą one być w jakiś sposób zaizolowane, czy też oddzielone od styropianu pod wylewką (żeby się np.nie stykały)?

Proszę o pilną odpowiedź.

Witam,

poszukuję kominka z prawą boczną szybką, kominek będzie stał na środku pomieszczenia (centralnie umieszczony komin dymowy i słup do podciągu).

czy dostanę jakąś propozycję - jakość wykonania jest ważna, tak samo jak cena :)

ps. mam doprowadzoną z zewnątrz rurę do powietrza (chyba coś około 11-12cm)

pozdrawiam

Prosze o pomoc w wyborze kominka : posiadamy ogrzewanie gazowe i w 100% jestesmy z tego rozwiazania zadowoleni.

Poprzedni wlasciciel nie chcial miec kominka, wiec nas czeka zrobienie wszystkiego od zera z budowa komina dymowego wlacznie :evil: .

Chcialbym aby nasz kominek poza aspektem wizualnym pomogl nam rowniez w ograniczeniu kosztow ogrzewania... i teraz :

- system DGP czy kominek z PW ??

Fachowiec ktory robil nam CO mowi ze tylko i wylacznie kominek z PW

Sasiad, fachowiec od kominkow mowi ze PW wodny to niepotrzebny klopot... i ze lepiej sprawdza sie DGP :roll: komu wierzyc ?

Jak wyglada to od strony finansowej ? Dom 137 m2, 502 m3 kubatury.