KaiM 12.08.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 I jednak wybraliśmy Hajduka KR55, już stoi. Niepokoi mnie podłączenie wkładu do komina. Instalator użył do tego rury coś jak spiro, tylko trochę grubszej. W każdym razie tak zbudowanej. Na moje wątpliwości twierdzi że we Francji ta rura ma atest jako wkład kominowy, a u nas jedynie na przyłącza spalinowe. Czym jest to u Was zrobione? Tak to wygląda: http://www.parkanex.pl/files/objects/711/26/duohaflex_l.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neverhoods 12.08.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 Witam, Będę robił obudowę kominka do wkładu z płaszczem wodnym.Obudowa będzie zrobiona zgodnie z zasadami wykonywaniaobudów dla DGP (przegroda dekompresyjna itp.).Problem pojawia się z odprowadzeniem ciepłego powietrza.Jako, że nie rozprowadzam ciepłego powietrza po pomieszczeniach,nie bardzo wiem do czego podłączyć kanał z nagrzanym powietrzem.Obok komina spalinowego mam kanał wentylacyjny.Zastanawiam się czy połączyć go z kanałem na ciepłe powietrze ijednocześnie wyprowadzić kanał na pomieszczenie aby zachowaćwentylację. A może zrezygnować z wentylacji w pomieszczeniu,gdyż salon z jadalnią jest dość duży i otwarty (brak drzwi) na kuchnię i holl. PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.08.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Szukam wkładu kominkowego z tylko jednym bokiem w metalu reszta w szkle (szyba przód, tył i lewa strona). Znalazłem na kratkach.pl Zuzię 16 kW (oczywiście moc w takim przypadku to raczej nazwa handlowa skoro oddawać ciepło bedzie tylko górą i jednym bokiem. http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=86&products_id=1852&osCsid=51a865dedea6ca918d594d12c862949e Czy ktoś użytkuje Zuzię 16 kW. Co o niej sądzicie. Cna 4-5 razy niżasza niż podane w przegladzie Muratora Sparthermy. To ja już bym sobie wolał tak ze dwa razy wkłąd wymienić niż Niemcom tyle siana oddawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.08.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Chciałem też zacząć komin od piętra, a wyczystkę dać we wkładzie co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 13.08.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 czesc a gdzie znalezc informacje dt zasad wykonywania obudów dla DGP (przegroda dekompresyjna itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 23.08.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 ...do lazienek nie powinno sie doprowadzac DGP... Dlaczego?! Akurat przy planowaniu rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka (dgp) chciałem jedną z kratek nawiewnych umieścić w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 23.08.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 ...do lazienek nie powinno sie doprowadzac DGP... Dlaczego?! Akurat przy planowaniu rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka (dgp) chciałem jedną z kratek nawiewnych umieścić w łazience. Po pierwsze - grozi nadciśnienie w łazience względem korytarza, a więc emisja "zapachów" z łazienki do całego mieszkania. Po drugie - jeśli DGP, to na parterze nawiew spod sufitu, a jeśli przy tym wentylacja grawitacyjna, to ciepłe powietrze z kratki DGP wędruje tylko pod sufitem łazienki do kratki wywiewnej i słabo ogrzewa łazienkę. Po trzecie - DGP nie powinno się doprowadzać nie tylko do łazienek, ale również do wszystkich innych pomieszczeń, bo nawiew temperaturą wyższą niż 45stC jest niezgodny z przepisami. Natomiast w ramach DCP (dystrybucja ciepłego powietrza do 45stC) można nawiewać ciepłe powietrze do łazienki pod warunkiem, że w mieszkaniu jest wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna i przy nawiewie ciepłego górą wywiew jest dołem, lub nawiew ciepłego jest dołem, oraz wywiew z łazienki jest większy niż nawiew. Pozdrawiam Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 23.08.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 ...do lazienek nie powinno sie doprowadzac DGP... Dlaczego?! Akurat przy planowaniu rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka (dgp) chciałem jedną z kratek nawiewnych umieścić w łazience. Po pierwsze - grozi nadciśnienie w łazience względem korytarza, a więc emisja "zapachów" z łazienki do całego mieszkania. Po drugie - jeśli DGP, to na parterze nawiew spod sufitu, a jeśli przy tym wentylacja grawitacyjna, to ciepłe powietrze z kratki DGP wędruje tylko pod sufitem łazienki do kratki wywiewnej i słabo ogrzewa łazienkę. Po trzecie - DGP nie powinno się doprowadzać nie tylko do łazienek, ale również do wszystkich innych pomieszczeń, bo nawiew temperaturą wyższą niż 45stC jest niezgodny z przepisami. Natomiast w ramach DCP (dystrybucja ciepłego powietrza do 45stC) można nawiewać ciepłe powietrze do łazienki pod warunkiem, że w mieszkaniu jest wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna i przy nawiewie ciepłego górą wywiew jest dołem, lub nawiew ciepłego jest dołem, oraz wywiew z łazienki jest większy niż nawiew. Pozdrawiam JeżJeż jak zwykle zgodnie z przepisami co do łazienki to według mnie ogrzeje, tylko straty ciepła są większe przy wentylacji grawitacyjnej. mam pytanko czy masz u siebie działający kominek z DCP? czy tylko przedstawiasz teorię? ja testuję na sobie ponad 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 23.08.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Chciałem też zacząć komin od piętra, a wyczystkę dać we wkładzie co o tym myślicie?można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 23.08.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witam, Będę robił obudowę kominka do wkładu z płaszczem wodnym. Obudowa będzie zrobiona zgodnie z zasadami wykonywania obudów dla DGP (przegroda dekompresyjna itp.). Problem pojawia się z odprowadzeniem ciepłego powietrza. Jako, że nie rozprowadzam ciepłego powietrza po pomieszczeniach, nie bardzo wiem do czego podłączyć kanał z nagrzanym powietrzem. Obok komina spalinowego mam kanał wentylacyjny. Zastanawiam się czy połączyć go z kanałem na ciepłe powietrze i jednocześnie wyprowadzić kanał na pomieszczenie aby zachować wentylację. A może zrezygnować z wentylacji w pomieszczeniu, gdyż salon z jadalnią jest dość duży i otwarty (brak drzwi) na kuchnię i holl. Pozdrawiam Jacekwedług przepisów wentylacja w pomieszczeniu z kominkiem jest obowiązkowa. jak masz palenisko z płaszczem wodnym to wystarczą kratki w obudowie kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 23.08.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 a co myślicie o turbokominku Makroterm,możn o nich poważnie mysleć czy raczej polecacie coś innego... jeśli cos innego to co np? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 23.08.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 a co myślicie o turbokominku Makroterm,możn o nich poważnie mysleć czy raczej polecacie coś innego... jeśli cos innego to co np?dobry tylko drogi, wygląd zewnętrzny dla mnie łe osobiście nie lubię nadmiaru żelastwa, jak najwięcej widocznego ognia, minimum złomu ale jak się komuś podoba to jego sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 23.08.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 żonie tez sie nie podoba, mnie tak średnio, co mozna znaleźć ładniejszego i tańszego, a równie dobrego? da sie coś znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 23.08.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Wybralismy wklad Invicta panorama 700.Komin systemowy z wkladem ceramicznym niestety bez montazu.Jakie materialy jeszcze nalezy dokupic dla instalatora i gdzie go znalezc?Mozecie kogos polecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 23.08.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 (...)mam pytanko czy masz u siebie działający kominek z DCP? czy tylko przedstawiasz teorię? ja testuję na sobie ponad 20 lat. Mam kominek z DCP zaprojektowany i wykonany samodzielnie w listopadzie i grudniu 2004 roku. Dom ma kubaturę 350m3. Jest bez piwnic, źle ocieplony (mury z cegły, wybudowany w latach siedemdziesiątych). Na razie użytkuję i ogrzewam tylko parter 93m2. Po dociepleniu ścian na zewnątrz adaptuję strych na poddasze i będę ogrzewał je tym samym kominkiem. Kominek jest z wkładem 16kW z szybrem, z doprowadzeniem świeżego powietrza z zewnątrz rurą fi200mm pod podłogą parteru do obudowy kominka, z wlotem dla powietrza recyrkulacyjnego 850cm2 z korytarza i 200cm2 z salonu (1050cm2 to trochę za mało na wypadek braku prądu lub awarii wentylatora). Wylot z kominka jest rurą fi315mm. W sieci DCP są dwa wentylatory, dające przepływ łącznie około 1200m3/h. Wyciągają ciepłe powietrze z obudowy kominka i nawiewają je z sufitu do wszystkich pomieszczeń na parterze łącznie z salonem za wyjątkiem kuchni (jest w centrum domu) przez łącznie 12 kratek o prześwicie 325x125 mm każda oraz anemostat fi100mm do łazienki. Sieć DCP to: rura fi315, filtr, wentylatory, kanał 30x40cm, rozwidlenie na dwa kanały fi250mm za ścianą kolankową do szczytów budynku, kanały fi250mm po wejściu w drewniany strop parter-poddasze zamieniają się na kanały 125x300mm, z których są wspomniane wyloty 125 x 325mm. W rozwidleniu jest zwrotnica umożliwiająca regulację rozdziału powietrza na 2 kanały fi250mm. Na wlocie do rury fi315mm w kominku jest klapa zwrotna otwierana podciśnieniem od wentylatorów lub odcinająca wypływ ciepłego powietrza do sieci DCP gdy wentylatory nie pracują. Wtedy (sytuacja awaryjna) należy wyjąć z czoła obudowy kominka przysłonę otwierającą otwór 2500cm2, aby grawitacyjnie wypuszczać ciepło z obudowy kominka. Obudowa w części z wkładem kominkowym nie ma innych wylotów. Wylot (także wlot) jest jedynie w komorze dekompresyjnej. Nad wkładem w obudowie nie ma blaszanego tzw. dystrybutora. W sieci DCP jest także nagrzewnica elektryczna 15kW (w kanale 30x40cm) jako alternatywa dla kominka. Działanie instalacji (kominka i nagrzewnicy) testowałem z dokładnymi pomiarami hałasu i temperatury w poszczególnych pomieszczeniach (pod sufitem i przy podłodze) głównie przez 3 miesiące styczeń - marzec 2005 roku non stop. W przyszłości sieć DCP uzupełnię o nawiew do pomieszczeń na piętrze znad podłogi. Przed czekającą nas zimą zmienię wentylację grawitacyjną w domu na mechaniczną (bez rekuperatora), zainstaluję między wentylatorami a kominkiem tłumik SLBGL 315x1000 (tłumik między wentylatorami a wylotami ciepłego powietrza jest zbędny, bo zastosowałem płyty Climaver dobrze tłumiące hałas), wymienię filtr na lepszy tj. na FFR355 z wkładem EU5. Ponadto zamierzam jeszcze zrealizować ogrzewanie ciepłej wody nagrzewnicą wodną, która już teraz jest zamontowana w magistrali DCP, ale brak w niej glikolu, brak wymiennika, pompy i naczynia wzbiorczego, więc nie wiem czy się sprawdzi. Dlatego o tej koncepcji ogrzewania kominkiem c. w. na forum dotychczas nie wspominałem. Dotychczas w zasadzie pisałem tylko o tym co osobiście sprawdziłem u siebie w domu (DCP z kominka w opcji wyciągania ciepłego powietrza) lub widziałem u innych (DGP z kominka grawitacyjna lub mechaniczna, wentylacja mechaniczna). Zdarzało się, że pisałem też o DCP z kominka w opcji tłoczenia chłodnego powietrza do kominka. Ale zwykle zastrzegałem, że to tylko propozycja. Tej opcji niestety nie mogłem u siebie sprawdzić, bo nie mam piwnicy, ale sprawdzę (u kolegi) za kilka miesięcy. Pozdrawiam Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 07.09.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 A moze ktoś tu udzieli mi odpowiedzi na poniższe pytanie : "Wiem ze niektórzy z was sami wykonywali DGP u siebie w domu , to odpowiedza mi na pytanie w kwestii łączenia ze sobą rur. Już uściślam . Chodzi mi mianowicie o przewody fabrycznie ocieplone (lub izolowane jak kto woli) . Jak wiadomo taki przewód składa się z kanału (wewnętrznego) , warstwy wełny oraz warstwy zewnetrznej . Wczoraj przymierzałem się do połaczenia dwóch rekawów ze sobą na łączniku i zaczołem się zastanawiać czy opaskę zaciskową zakłada się na pierwszy kanał (wewnętrzny ) ,i a to nasuwa się warstwę wełny , warstwe zewnętrzna i następnie klei taśmą . Czy może opaskę zaciskowa zakłada się na zewętrzną warstwe i sciska wszystko razem ? A może można tak i tak ? Jak jest poprawnie ? " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hala_k 07.09.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 A moze ktoś tu udzieli mi odpowiedzi na poniższe pytanie : "Wiem ze niektórzy z was sami wykonywali DGP u siebie w domu , to odpowiedza mi na pytanie w kwestii łączenia ze sobą rur. Już uściślam . Chodzi mi mianowicie o przewody fabrycznie ocieplone (lub izolowane jak kto woli) . Jak wiadomo taki przewód składa się z kanału (wewnętrznego) , warstwy wełny oraz warstwy zewnetrznej . Wczoraj przymierzałem się do połaczenia dwóch rekawów ze sobą na łączniku i zaczołem się zastanawiać czy opaskę zaciskową zakłada się na pierwszy kanał (wewnętrzny ) ,i a to nasuwa się warstwę wełny , warstwe zewnętrzna i następnie klei taśmą . Czy może opaskę zaciskowa zakłada się na zewętrzną warstwe i sciska wszystko razem ? A może można tak i tak ? Jak jest poprawnie ? " Złączka z opaskami tylko dla warstw wewnętrznych (tamtędy przepływa powietrze!). Na to nasuwa się wełnę oraz zewnętrzną warstwe i można to wszystko okleic taśma lub owinać dokładnie stretchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 12.09.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Witam A ja mam taką wątpliwość: Czy do rozprowadzenia ciepła z kominka grawitacyjnie do 4 pomieszczeń na poddaszu, od kominka musi wychodzić: - 1 rura do komina oraz 4 rury doprowadzające ciepłe powietrze już od samego wkładu kominkowego, - czy może być: 1 rura do komina, 1 rura doprowadzająca ciepłe powietrze od samego wkładu kominkowego a dopiero na poddaszu rozgałezienie na 4 rury do 4 pomieszczeń? Bardziej pasowałoby mi 2 rozwiązanie, ale boję się, że to nie jest dobre rozwiązanie. Ponawiam pytanie: czy może być jeden przepust przez strop irozgałęźnik na 3-4 pomieszczenia na poddaszu? Kolejne pytanie: Planuję umieścić kanały o przekroju prostokątnym 150 mm x 50 mm w posadzce poddasza. Czy muszą one być w jakiś sposób zaizolowane, czy też oddzielone od styropianu pod wylewką (żeby się np.nie stykały)? Proszę o pilną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
To_masz 12.09.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Witam, poszukuję kominka z prawą boczną szybką, kominek będzie stał na środku pomieszczenia (centralnie umieszczony komin dymowy i słup do podciągu). czy dostanę jakąś propozycję - jakość wykonania jest ważna, tak samo jak cena ps. mam doprowadzoną z zewnątrz rurę do powietrza (chyba coś około 11-12cm) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sunnychris 15.09.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Prosze o pomoc w wyborze kominka : posiadamy ogrzewanie gazowe i w 100% jestesmy z tego rozwiazania zadowoleni. Poprzedni wlasciciel nie chcial miec kominka, wiec nas czeka zrobienie wszystkiego od zera z budowa komina dymowego wlacznie . Chcialbym aby nasz kominek poza aspektem wizualnym pomogl nam rowniez w ograniczeniu kosztow ogrzewania... i teraz : - system DGP czy kominek z PW ?? Fachowiec ktory robil nam CO mowi ze tylko i wylacznie kominek z PW Sasiad, fachowiec od kominkow mowi ze PW wodny to niepotrzebny klopot... i ze lepiej sprawdza sie DGP komu wierzyc ? Jak wyglada to od strony finansowej ? Dom 137 m2, 502 m3 kubatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts