Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie.

Ten sam rzeczony przeciwpożarowy dąb po rozdrobnieniu i ułożeniu w palenisku w "namiot" o dziwo pięknie się spala, dając intensywny płomień.

Co też dziwne, choć da się wytłumaczyć, taka niedająca się rozpalić poziomo leżąca szczapa po podniesieniu z warstwy żarzącego się węgla też zaczyna się palić.

Robię sobie czasem w kominku (otwartym), jak to nazywam, "gazówkę", czyli odpowiednio spreparowany klocek drewna, który pali się przez nawet 6 godzin (jeden uparty palił się 12!). Nazwałem to gazówką, bo ktoś niepoinformowany raz powiedział, że pewnie to atrapa i pali się podłączony do kominka gaz z butli (jak to bywa w USA).

Piszę o tym, bo właśnie dąb za CHRL nie chce się temu procesowi poddać i robi tylko wędzarnię.

Najlepszy do tego jest jawor, trochę gorzej buk (muszą być bardzo suche)

Pozdrawiam

Gazówka.

Dobrze Wojtek! Gazówka.Nazwa super.

Jeśli palenisko jest z ceramiki i nagrzane jest pewnie tak do 500*C,to takie bardzo grube i dobrze suche,po włożeniu palą się krótkim, białym ogniem.Sprawność takiego spalania jest na pewno wysoka,pomimo spowolnienia palenia.

Dzieje się tak dlatego,że grube drewno ma małą powierzchnie ognia w stosunku do objętości.Gaz nie jest w stanie szybko się"wygazować"(wylecieć) z grubego kawałka i już wstępnie podgrzany przechodzi przez żar na palącym się drewnie i powstaje płomień o długości jak w kuchence gazowej.

W „gazówce”, o której napisałem, komorę wysokotemperaturową, o której z kolei wspomniał Bogusław, wytwarzam w samym klocku drewna.

Jest to więc komora bezwymurówkowa :wink:.

(Tak naprawdę jest wyłożona grafitem).

Biorę jaworowy klocek o długości ok. 30 cm i średnicy 20, przeciupuję go na dwie równe połówki (za 11. razem każdemu się udaje :wink:). Ważne jest, żeby połówki pochodziły z tego samego klocka i idealnie do siebie pasowały.

Układam je na stalowym koszu-ruszcie i oddzielam od siebie dwiema drewnianymi listewkami, tak, aby była pomiędzy nimi szczelina około 15 mm.

Kostka podpałki i start.

http://images50.fotosik.pl/253/2fc545fab650efeamed.jpg

Płomień jest żółty i kopcący, głównie za sprawą parafinowej podpałki i jakichś szczapek leżących na ruszcie (nie powinno ich tam być, ale nie mam akurat innych zdjęć).

Po chwili przekręcam jedną z listewek (z prawej) i szczelina w tym miejscu zmniejsza się, co daje efekt jak na załączonym poniżej obrazku.

http://images40.fotosik.pl/248/6d96b5bcb9583fd7med.jpg

Po pewnym czasie listewki zaczynają się wypalać i szczelina zmniejsza się.

http://images49.fotosik.pl/253/b87516b0af5ea2f3med.jpg

Z lewej, gdzie szczelina jest większa widać tylko biały gaz.

Zmieniając szerokość szczeliny zmieniamy intensywność płomienia – jak pokrętłem w gazówce.

Po całkowitym rozchyleniu klocki gasną (brak węgla na ruszcie) i palenie możemy dokończyć w innym terminie.

Pracuję jeszcze nad elektrycznym zapalaczem :D.

Pozdrawiam

Te dwa palące się klocki ,to bogaty materiał do przemyśleń.W miejscu ,gdzie jest wąsko,gaz osiąga wysoką temperaturę,a tam gdzie jest szerzej, ustaje palenie,choć gazowanie jest kontynuowane.

Nie dziwmy się,że wyjście z czopucha kasety kominkowej, ma dużą średnice. :D

Znalazłem na forum wątek, który nie został rozwinięty a mianowicie kominka firmy Edilkamin o nazwie Calidra. Właściwie to piec wolnostojący z PW. Może ktoś ma doświadczenia jak się pali w takim piecyku. Producent podaje moc 16 kW z max mocą oddawaną do wody 13 kW. Jestem bardzo ciekaw doświadczeń bo chyba głowa powiedziała że jest ładny i trzeba kupić takie cudo.

Link dla ew zainteresowanych http://www.edilkaminpolska.pl/web_pl/index.php?id=143

Witam.

Eksperci kominkowi zalecają doprowadzenie powietrza z zewnątrz rurą min. 160. W związku z tym pytanie, jakiej średnicy są przyłącza w ( dobrych ) kominkach? Mam na myśli te szczelne, które nie uzupełniają niedoborów z pomieszczenia.

Pozdrawiam.

Rick

Posłużę się tym razom cytatem bo i tak nadal nie klapuje nazewnictwa dobry-szczelny kominek.

Średnica rury powinna być minimum 110mm (a zalecałbym nawet 150mm) - jest to owszem zależne od mocy kominka, ale warto zachować tą minimalną wielkość niezależnie od tego jaką moc ma nasz kominek.

Zazwyczaj przewody te prowadzone są właśnie w finalnej wylewce, warto je zaizolować, nawet nie dlatego, że powietrze doprowadzane do spalania winno być jakoś specjalnie chronione cieplnie – ale dlatego, że sam nieizolowany przewód mógłby stanowić mostek termiczny osłabiający izolację tego fragmentu budynku …

Witam.

Eksperci kominkowi zalecają doprowadzenie powietrza z zewnątrz rurą min. 160. W związku z tym pytanie, jakiej średnicy są przyłącza w ( dobrych ) kominkach? Mam na myśli te szczelne, które nie uzupełniają niedoborów z pomieszczenia.

Pozdrawiam.

Rick

Jacy eksperci??

Jak to jacy...z Hondurasu... :D :D :D :wink:

Kominek o mocy 14kW ma króciec dolotowy 70x70 mm, producent daje gwarancję na sprawne działanie. Po co ciągnąć rurę fi 150? W jakiej posadzce się taka rura ma się mieścić? Może zmieniać wysokość posadzki dla rury od kominka, która max może mieć do 4-5 metrów idąc do najbliższej zewn ściany? hehe

ps, zapomniałem o izolacji :lol:

witam

Szukam opinii nt. kominków czeskiej firmy bef a konkretnie ich użytkowania i odpowiedzi na pytanie czy prawdą jest że są ich sprawność nie jest najlepsza jak twierdzi jeden ze sprzedawców.

http://images42.fotosik.pl/165/467016e41d4f7769med.jpg

http://www.blackswan.na.allegro.pl/item870903087_wklad_kominek_blanzek_v720_vcp_vcl_bef_kominki.html

Rozważam też polskiego producenta firmę Bryski:

http://allegro.pl/item892843614_wklad_byrski_narozny_xl_12_kw.html

ewentualnie jeśli możecie polecić wkład który jest:

narożny bez szprosu

ma szybę podnoszoną do góry

bez płaszcza

cena max 8 tys

misja: dom

komentarze

http://igorsikora.blog.onet.pl/

Kominek o mocy 14kW ma króciec dolotowy 70x70 mm, producent daje gwarancję na sprawne działanie. Po co ciągnąć rurę fi 150? W jakiej posadzce się taka rura ma się mieścić? Może zmieniać wysokość posadzki dla rury od kominka, która max może mieć do 4-5 metrów idąc do najbliższej zewn ściany? hehe

A czy jest ktoś kto zastosował do doprowadzenia powietrza z zewnątrz kształtki prostokątne lub kwadratowe zamiast rur?

Wydaje mi się, że ważniejsze od średnicy rury jest powierzchnia przekroju danej rury lub kształtki. Wykorzystując kształtkę prostokątną można uzyskać dużą powierzchnię przekroju bez potrzeby podnoszenia posadzki nie wiadomo na jaką wysokość. No i chyba lepiej dostarczyć więcej powietrza i móc to kontrolować np. przepustnicą niż tego powietrza mieć za mało.

PS. U teścia jest rura fi 80 i jest to za mało

A czy jest ktoś kto zastosował do doprowadzenia powietrza z zewnątrz kształtki prostokątne lub kwadratowe zamiast rur?

Wydaje mi się, że ważniejsze od średnicy rury jest powierzchnia przekroju danej rury lub kształtki. Wykorzystując kształtkę prostokątną można uzyskać dużą powierzchnię przekroju bez potrzeby podnoszenia posadzki nie wiadomo na jaką wysokość. No i chyba lepiej dostarczyć więcej powietrza i móc to kontrolować np. przepustnicą niż tego powietrza mieć za mało.

PS. U teścia jest rura fi 80 i jest to za mało

Witam

A może pomyśleć wcześniej i pod podkłaem betonowm włożyć tę rurę :wink:

Są paleniska z wejściem powietrza zewnętrznego 150mm

Pozdrawiam.

ps. przenoszę się tu :wink: http://forum.muratordom.pl/o-kominkach,t146178.htm

Witam,

Mam pytanie do osób zorientowanych w ofercie wkładów kominkowych. Czy u jakiegokolwiek producenta jest dostepny wkład z wizją ognia z 3 stron, gietą szybą (bez szprosów), szerokości fasady min. 75 cm i wadze do 150 - 170 kg. Właśnie z wagą jest problem. Kominek będzie na piętrze i nie ma możliwości wzmocnienia stropu pod cięższy kominek.

Pozdrawiam iz góry dziękuję za pomoc

Ania