Forest-Natura 04.02.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Witam. Fakt - tańsze nie będzie. Ale przynajmniej piękny ogień widać będzie . Nie będzie smrodu i czarnej smoły do wycierania z szyby. No i pojawia się jeszcze problem - nie zrobi takiego kominka "pan" od suchej zabudowy GK i płytek w łazience. Ar2r - minimum (dla mnie) to każdy wkład z: - szczelnym przyłączem powietrza do spalania z zewnątrz domu - wyłożeniem paleniska materiałem podnoszącym temperaturę spalania (szamot, wermikulit) - własnymi nogami lub postumentem i możliwością ich regulacji (dzięki temu można całkowicie oddylatować palenisko od zabudowy - z bezproblemowym i porządnym serwisem w naszym kraju - dostosowany do posiadanego komina (paleniska z wylotem fi 200 mm nie podłącza się np. do komina fi 150 mm, bo będzie to użytkową porażką) - dostosowany swą mocą i wielkością do wielkości pomieszczenia w którym będzie stał (oraz do całego domu i ogólnej bryły zabudowy) No i dochodzi jeszcze parę innych detali. Nie ukrywam, że byłem, jestem i będę przeciwnikiem kupowania przez inwestora samemu, jakiegokolwiek wkładu kominkowego. Dlaczego? Bo mało która porządna firma podejmuje się zabudowy paleniska "powierzonego". Z doświadczenia mogę powiedzieć że tego typu prac podejmują się chętnie firmy ogólnobudowlane i tzw. złote rączki. Lub jak ja to nazywam "plankton okołokominkowy". Ponieważ rodzi to później wiele problemów (reklamacyjnych chociażby) których dobre firmy biorą pod uwagę i starają się unikać, a te, mniejsze nie biorą pod uwagę i aspekty te mają "w nosie". Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie jakie palenisko jest "the best" i jaka firma jest najlepsza. To kompilacja wielu rzeczy, które trzeba wziąć pod uwagę projektując i wykonując kominek. Tak samo jak to się robi przy wykonywaniu instalacji elektrycznej, gazowej czy c.o. Teraz wyobraź sobie następującą sytuację: kupujesz "jaki Ci się wydaje" kocioł gazowy i następnie szukasz firmy, która podłączy go i wykona instalację. Skąd wiesz czy dobrałeś dobrze kocioł? Skąd wiesz jakie rozwiązanie (rodzaj kotła) będzie u Ciebie najstosowniejszy do Twoich potrzeb? Skąd wiesz czy gaz będzie najwłaściwszym rozwiązaniem, a nie np. eko-groszek, czy prąd, czy jeszcze inne źródło ciepła? Od tego jest projektant instalator, który może doradzić coś sensownego i obliczyć wszelkie potrzebne do tego parametry. Tak samo jest z kominkami. Tyle, że nie wiedzieć czemu utarło się w naszym kraju, że kominek to instalacja, którą zrobi każdy, zrobi to tanio i że wszystko zawsze będzie w nim działać. Otóż nie - wbrew pozorom jest to instalacja w wiele bardziej niebezpieczna niż gaz, prąd czy woda. Bo to otwarty ogień i temperatury rzędu kilkuset stopni pośrodku salonu i całego domu. Dodatkowym problemem jest to, że do jej funkcjonowania muszą być dobrze wykonane inne instalacje, na które w większości wypadków "kominkarz" nie ma wpływu - instalacja kominowa, umiejscowienie i fundamentowanie miejsca gdzie ma stanąć kominek, doprowadzenie powietrza do spalania oraz ogólnie do całego domu wraz z jego wentylacją, itd. Dlatego staram się zawsze uświadomić każdego potencjalnego posiadacza kominka, że najlepszy wkład i kominek, to ten, który jest starannie dobrany, podłaączony i wykonany przez dobrą firmę z długoletnim doświadczeniem, która jest w stanie sprostać bardzo trudnemu zadaniu - podpowiedzieć i zaproponować swojemu klientowi sensowne i najlepsze rozwiązanie co do jego oczekiwań i jego wymagań względem kominka. Bo przeciętny inwestor wcale nie musi znać się na kominku - on ma go bezproblemowo i wygodnie użytkować przez następnych kilkanaście (-dziesiąt) lat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiadob 04.02.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Bardzo proszę o pomoc w wyborze wkładu kominkowego.Powierzchnia domu która będzie dogrzewana to ok 165mkw.Salon ma 34 mkw.Chciałabym żeby kominek miał płaską panoramiczną szybę.Na wkład kominkowy chce przeznaczyć max 8000pln (oczywiście z delikatnym marginesem). W jednym sklepie polecano mi wkład czeskiej firmy ROMOTOP kv055.Czy to byłby dobry wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 04.02.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Dziękuję Forest-Natura za poświęcony czas no i rady.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 04.02.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Bardzo proszę o pomoc w wyborze wkładu kominkowego. Powierzchnia domu która będzie dogrzewana to ok 165mkw. Salon ma 34 mkw. Chciałabym żeby kominek miał płaską panoramiczną szybę. Na wkład kominkowy chce przeznaczyć max 8000pln (oczywiście z delikatnym marginesem). W jednym sklepie polecano mi wkład czeskiej firmy ROMOTOP kv055. Czy to byłby dobry wybór? Polecam Arysto 800x510, drzwiczki podnoszone. Będzie tańszy niż 8000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 06.02.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Palę prawie na okrągło w kominku Spartherm rundo,( duży, półokrągly )drugą zimę. Zauważyłam że cegiełki ( chyba szamot to się fachowo nazywa) wewnątrz popekały. Czy można je wymienic i jak to zrobic, czyli kupic gdzieś nowe i wymienić czy wezwać fachowca. Na razie nie ruszam ich to nie wiem czy łatwo jest to zrobić. Drugie pytanie - Wykonawca zrobił dwa wywietrzniki poniżej komory spalania i z nich wieje zimno do pomieszczenia. Kominek miał pobierać powietrze z zewnątrz , ale chyba powinien to być nawiew do kominka a nie na pokój, czy zrobił dobrze czy też coś pomylił, firma okazała się partacka dlatego mam wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 07.02.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witam ! Proszę o rade w doborze kominka.Mam:1. komin systemowy o srednicy 2002. doprowadzenie powietrza jeszcze nie skończone ale srednica moze byc każda rura.3. kominek stałby w salonie (okolo 36m2), cały dom 160m2 parter.4. dom z wentylacja mechaniczna i rekuperatorem5. raczej nie planuje DGP, chociaz zastawialem sie zrobic nagrzewnice powietrzna przed rekuperatorem. Chciałbym kominek z szybą pionową płaską, bez zbędnych bajerów to co potrzeba i żeby się w nim dobrze paliło - nie jako podstawowe źródło ciepła ale powiedzmy dogrzew w okresach przejsciowych i może czasami pokazowych. Szyba może być otwierana lub podnoszona do góry.Ostatnio oglądałem AXIS (koszt 10 tys) podobał mi się ale cena raczej bym oscylował w granicach do 3,5-4 tyś na wkład. Idzie o kominek w stylu Hermes 8Z firmy Unico albo Arysto A10 500x800. Nie znam się na kominkach więc proszę o poradę. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnum333 09.02.2010 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam ! Byłbym wdzięczny za pomoc w wyborze wkładu kominkowego.Poniżej podstawowe informacje:- powierzchnia domu 224 m2 bez garażu (docelowo, bo narazie będzie parter 144 m2 bez garażu)- kominek w salonie (razem z kuchnią ok. 40 m2)- komin systemowy fi 200- doprowadzenie powietrza z zewnątrz fi 100- planuję na wkład przeznaczyć do ok. 8 tys. zł- planowane rozprowadzenie DGP do kilku pomieszczeń, ale czy będzie to główne źródło ciepła, czy wspomaganie to się dopiero okaże - poza tym będzie piec gazowy kondensacyjny.Poczatkowo rozważałem wkład narożny (z szybą bez szprosu), ale obecnie (z uwagi na "rzekome" straty ciepła ww. wkładu i wyższą cenę) rozważam raczej taki z płaską szybą. Analizowałem wiele możliwości (tańszych i droższych) i obecnie skłaniam się do wyboru pomiędzy:- Austroflamm 75/57K - ok. 1,50 tys. EUR- Spartherm Varia 1V-4S (szyba 57cm) - ok. 1,65 tys. EURNa dzień dzisiejszy skłaniam się ku wkładowi Austroflamm.Wkłady żeliwne wykluczyłem głównie ze względów wizualnych (rozważałem Tarnavę Image 21 i JOTULA I 570 FL). Byłbym wdzięczny za opinie na temat ww. wkładów, ew. wskazówki co do innych możliwości w tym przedziale cenowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 10.02.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Palę prawie na okrągło w kominku Spartherm rundo,( duży, półokrągly )drugą zimę. Zauważyłam że cegiełki ( chyba szamot to się fachowo nazywa) wewnątrz popekały. Czy można je wymienic i jak to zrobic, czyli kupic gdzieś nowe i wymienić czy wezwać fachowca. Na razie nie ruszam ich to nie wiem czy łatwo jest to zrobić. Drugie pytanie - Wykonawca zrobił dwa wywietrzniki poniżej komory spalania i z nich wieje zimno do pomieszczenia. Kominek miał pobierać powietrze z zewnątrz , ale chyba powinien to być nawiew do kominka a nie na pokój, czy zrobił dobrze czy też coś pomylił, firma okazała się partacka dlatego mam wątpliwości. Póki szamot się nie kruszy- można palić w kominku bez obaw. Zamówić szamoty można w Strzelcach lub (polecane) w firmie montującej wkład. Wymienić samemu będzie raczej trudno, jeśli się wcześniej tego nie robiło, ale możesz próbować. Na nawiewane powietrze pomoże tylko kratka z zewnątrz z żaluzją lub przepustnica regulowana ręcznie wewnątrz obudowy, która instalować można przez kratkę. Podpiąć bezpośrednio będzie trudno, sądzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 10.02.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Nie znam się na kominkach więc proszę o poradę. Przejrzałeś ostatnie 2,3 strony tematu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 10.02.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Byłbym wdzięczny za opinie na temat ww. wkładów, ew. wskazówki co do innych możliwości w tym przedziale cenowym. Austrofalmm'ów nie znam. Na sprathermie raczej nie będzie reklamacji przez długie lata, ale za to kiepsko grzeją, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 10.02.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Nie znam się na kominkach więc proszę o poradę. Przejrzałeś ostatnie 2,3 strony tematu?? -------- Przejrzalem. Ale ponawiam pytanie raczej doradę jaki wkład w cenie do 4kzl dla podanych wcześniej wymagań i warunków. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 10.02.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Skłaniam się ku Arysto, bo sprawdziłem. Głownie zyskują na pełnym wyposażeniu- regulacji, szyber, dolot, taboret wbudowany, szamot i inne. Grzeją bardzo dobrze, w porównaniu z zagranicznymi produkcjami. aha, przy tej szerokości warto zastanowić się nad podnoszeniem. Z tego co wiem, jedyny producent który nie ma problemu z "opadającymi" szerokimi drzwiami wkładu to Sparke Varm, ale poza twoim zasięgiem cenowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konisko 10.02.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 aha, przy tej szerokości warto zastanowić się nad podnoszeniem. Z tego co wiem, jedyny producent który nie ma problemu z "opadającymi" szerokimi drzwiami wkładu to Sparke Varm, ale poza twoim zasięgiem cenowym. Witam ! Na czym ma polegać to zastanowienie (sory za laicyzm), wzmocnić zawiasy czy coś takiego, mechanicznie moge wszystko zrobić - mam dostęp do profesjonalnych maszyn i urządzeń do obróbki metalu. Pozdr i dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 10.02.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Sparke jako jedyne stosuje ceowniki, inne firmy kątowniki. Stal spokojnie wytrzymuje obciążenia ale do pewnej szerokości drzwiczek. Dalej niestety sprawdza się tylko podnoszenie. Zawiasy mają ok, raczej same drzwi z prostokąta robią się rąbem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepix 10.02.2010 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Witam Panów i Panie Jaki polecacie wkład z bezpośrednim doprowadzeniem powietrza do paleniska, płaską szybą do ok 4000zł, powierzchnia użyt. ok 100m2 jeden poziom, kominek ma służyć przeważnie do dogrzewania. Kominek musi być szczelny bo będzie wentylacja mechaniczna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 10.02.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 kolejny... zobacz tą stronę i dwie poprzednie. Było! Użyj opcji szukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarlo5 10.02.2010 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Pracuje w firmie,ktora zajmuje sie kominkami, kompleksowo rzecz jasna:) Odpowiem na wszystkie pytania, doradze. Dotyczy to kominków, ktore maja dopiero powstac,jak rowniez tych, ktore juz istnieja. Niewazne czy ktokolwiek z Panstwa bedzie mial pytania zwiazane z codziennym uzytkowaniem kominka czy moze bedzie to wynikalo z jakiegos problemu z tym, niewatpliwie rewelacyjnym zrodlem taniego ciepla w naszych czterech katach. ZAPRASZAM. Witam. Mam pytanie: Czy przejście kominowe systemu BERTRAMS takie jak to http://www.allegro.pl/item890792002.html , uszczelnić jeszcze zaprawą szamotową lub silikonem do kominków? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfol 10.02.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Mam pytanko: Zamierzam kupic piecyk wolnostojący (tzw. kozę).Czy można go ustawić w narożniku pomieszczenia? Dodatkowo w pobliżu (ok 1m) znajdują się schody betonowe, których stopnie mają okładzinę drewnianą - czy to nie jest przeszkodą? Jaka powinna być odległość drewnianego stołu od takiego piecyka (stół drewniany, a na nim wiadomo - obrus, serwetki i inne "łatwopalne") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 10.02.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Witam. Mam pytanie: Czy przejście kominowe systemu BERTRAMS takie jak to http://www.allegro.pl/item890792002.html , uszczelnić jeszcze zaprawą szamotową lub silikonem do kominków? Z góry dzięki. Nie ma potrzeby, po to jest sznur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 10.02.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Mam pytanko: Zamierzam kupic piecyk wolnostojący (tzw. kozę). Czy można go ustawić w narożniku pomieszczenia? Dodatkowo w pobliżu (ok 1m) znajdują się schody betonowe, których stopnie mają okładzinę drewnianą - czy to nie jest przeszkodą? Jaka powinna być odległość drewnianego stołu od takiego piecyka (stół drewniany, a na nim wiadomo - obrus, serwetki i inne "łatwopalne") A jaką kozę konkretnie chcesz kupić? Daj foty schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts