jacakam 15.09.2007 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Mam trochę mętliku w głowie po rozmowie z osoba oferująca mi kominek do sprzedaży. Mianowicie planuje dokonac zakupu kominka z płaszczem wodnym Lechma. Jest tam dostępna opcja dodatkowa w postaci dolotu powietrza od spodu. chciałem takową dokupić i podłączyć bezpośrednio do rury z zewnątrz domu. Sprzedawca twierdzi jednak że to błąd i że lepiej zrobić doprowadzenie powietrza pod kominek i nie podłączac tak rury jak napisałem bo to błąd. Czy się aby sprzedawca nie myli ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 29.09.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Mam pytanko, po wizycie kominiarza (odbiór kominiarski) kominiarz zmartwił mnie żebym zapomniał o kominku ponieważ mam komin o wymiarach 14x14 wysoki 7 m. i nie będzie się dobrze paliło czy w 100% ma racje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.09.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Mam pytanko, po wizycie kominiarza (odbiór kominiarski) kominiarz zmartwił mnie żebym zapomniał o kominku ponieważ mam komin o wymiarach 14x14 wysoki 7 m. i nie będzie się dobrze paliło czy w 100% ma racje ? zadziwiające po to piszesz na forum, żeby Ci ktoś powiedział, że się da powiedziała Ci osoba z kwalifikacjami, że się nie da a bez jej odbioru instalacji spalinowych, nikt Ci nie odbierze budynku, a Ty co, chcesz się upewnić tutaj, że się da i będzie się dobrze palić, chłopie to jest bezpieczeństwo Twoje i Twoich bliskich, chcesz mieć kominek, to niestety, zbuduj dodatkowy komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 29.09.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Czy ktoś się orientuje czy kominki KFD z serii Linea mają możliwość doprowadzenia powietrza rurą z zewnątrz BEZPOŚREDNIO do paleniska? Już wiem - NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazgrus 04.11.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Mam pytanie co do izolacji kanałów DGP.Widziałem na zdjęciach wełnę z (chyba) folią aluminiową użytą do izolacji prostokątnych kanałów DGP. Pytanie jak się to nazywa i gdzie to można dostać? Dodatkowe pytanie, jaka powinna być grubość izolacji.U mnie wysokość wylewki to 10 cm a samego kanału to 5cm, więc zostaje niewiele na izolację i wylewkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.11.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Mam trochę mętliku w głowie po rozmowie z osoba oferująca mi kominek do sprzedaży. Mianowicie planuje dokonac zakupu kominka z płaszczem wodnym Lechma. Jest tam dostępna opcja dodatkowa w postaci dolotu powietrza od spodu. chciałem takową dokupić i podłączyć bezpośrednio do rury z zewnątrz domu. Sprzedawca twierdzi jednak że to błąd i że lepiej zrobić doprowadzenie powietrza pod kominek i nie podłączac tak rury jak napisałem bo to błąd. Czy się aby sprzedawca nie myli ??masz racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.11.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Mam pytanie co do izolacji kanałów DGP. Widziałem na zdjęciach wełnę z (chyba) folią aluminiową użytą do izolacji prostokątnych kanałów DGP. Pytanie jak się to nazywa i gdzie to można dostać? Dodatkowe pytanie, jaka powinna być grubość izolacji. U mnie wysokość wylewki to 10 cm a samego kanału to 5cm, więc zostaje niewiele na izolację i wylewkę w każdym markecie albo w sklepie z kominkami dosaniesz tą wełne (FIREROCK) albo inne gr. 2.5 : 3cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.11.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Mam pytanko, po wizycie kominiarza (odbiór kominiarski) kominiarz zmartwił mnie żebym zapomniał o kominku ponieważ mam komin o wymiarach 14x14 wysoki 7 m. i nie będzie się dobrze paliło czy w 100% ma racje ? zadziwiające po to piszesz na forum, żeby Ci ktoś powiedział, że się da powiedziała Ci osoba z kwalifikacjami, że się nie da a bez jej odbioru instalacji spalinowych, nikt Ci nie odbierze budynku, a Ty co, chcesz się upewnić tutaj, że się da i będzie się dobrze palić, chłopie to jest bezpieczeństwo Twoje i Twoich bliskich, chcesz mieć kominek, to niestety, zbuduj dodatkowy komin małe palenisko będzie działało, a kominiarze nie mają zielonego pojęcia o kominkach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek191 24.11.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Mam pytanie: co Pan sądzi o wkładach kominkowych firmy Kornak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panterka-23 24.11.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 alterm i cała kochana reszta mamy zamiar zainstalować piec na eko groszek plus kominek z płaszczem wodnym. jaki kominek polecacie? Dom 200 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 24.11.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Mam pytanie: co Pan sądzi o wkładach kominkowych firmy Kornak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 24.11.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 alterm i cała kochana reszta mamy zamiar zainstalować piec na eko groszek plus kominek z płaszczem wodnym. jaki kominek polecacie? Dom 200 metrówładny i dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panterka-23 24.11.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 an-bud - wiedze, że poczucie chumoru nie opuszcza Cie na noc dobry to jaki? Jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 24.11.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 an-bud - wiedze, że poczucie chumoru nie opuszcza Cie na noc dobry to jaki? Jakiej firmy?nie jest to takie proste, jak na ogrzewanie to może być od naj : jotul, dovre, tarnawa itp. z możliwością podłączenia pow. zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 25.11.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 To prosze o jeszcze jedno wyjasnienie. W planie jest kominek z roprowadzeniem cieplego powietrza do pomieszczen na parterze. Mamy osobna kotlownie, w ktorej planowany jest piec na ekogroszek z zasobnikiem. Piec mialby ogrzac podlogowke i wode. Wiem, ze sa jakies wyliczenia jakiej mocy piec do powierzchni domu (180m2), ale nigdzie nie moge ich znalezc. Czy nasze rozwiazanie ma jakies wady? Nie wiem, jakiej mocy kominek by nam wystarczyl i jakiej ew. mocy piec? Troche nie znam sie na tych rozwiazaniach. Ps. Prad i gaz raczej nie wchodza w gre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 25.11.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 To prosze o jeszcze jedno wyjasnienie. W planie jest kominek z roprowadzeniem cieplego powietrza do pomieszczen na parterze. Mamy osobna kotlownie, w ktorej planowany jest piec na ekogroszek z zasobnikiem. Piec mialby ogrzac podlogowke i wode. Wiem, ze sa jakies wyliczenia jakiej mocy piec do powierzchni domu (180m2), ale nigdzie nie moge ich znalezc. Czy nasze rozwiazanie ma jakies wady? Nie wiem, jakiej mocy kominek by nam wystarczyl i jakiej ew. mocy piec? Troche nie znam sie na tych rozwiazaniach. Ps. Prad i gaz raczej nie wchodza w gremin 18 kw, to jest 1kw na 10 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.11.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 To prosze o jeszcze jedno wyjasnienie. W planie jest kominek z roprowadzeniem cieplego powietrza do pomieszczen na parterze. Mamy osobna kotlownie, w ktorej planowany jest piec na ekogroszek z zasobnikiem. Piec mialby ogrzac podlogowke i wode. Wiem, ze sa jakies wyliczenia jakiej mocy piec do powierzchni domu (180m2), ale nigdzie nie moge ich znalezc. Czy nasze rozwiazanie ma jakies wady? Nie wiem, jakiej mocy kominek by nam wystarczyl i jakiej ew. mocy piec? Troche nie znam sie na tych rozwiazaniach. Ps. Prad i gaz raczej nie wchodza w gre http://www.muratordom.pl/eksperci_instalacje/odpowiedz/instalacje-przy-piecu-na-eko-groszek,3870,10-0.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 25.11.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Witam.Szukam kominka, który spełni poniższe załozenia:- PW- lewa boczna szyba- doprowadzenie powietrza z zewnątrz bezpośrednio do kominka - podnoszenie szyby najlepiej do góry, ale może być normalne- ogrzewanie CO oraz CWU, chyba poprzez wymiennik- kubatura ok 480m^3 (ok 140m^2)- ogrzewanie główne GZ jednofunkcyjny- trochę podłogówki (wiatrołap, korytarz, łazienka, kuchnia) i kaloryfery Szukałem i oprócz Zuzi 19kW z Kratek nie znalazłem http://i18.tinypic.com/6jvy1xw.jpg http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=88&products_id=1670&osCsid=177d8d7c68365d79c9971646073c91d0 Szyba podoba mi się ze Spartherma 2lh http://i9.tinypic.com/82sc7cx.jpg Ewentualnie czy do zwykłego kominka w jakiś sposób można "dorobić" PW?Z góry dzięki za odp.Pozrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psm 25.11.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 w miare tanie KRATKI ale nic o nich nie wiem,moze ktos korzysta to prosze sie odezwac !!!tez jestem bliski zakupu kominka z plaszczem ale jeszcze sie troche wacham,sledze wszystkie tematy z tym watkiem na forum i mozna dostac zawrotu glowy od opiniija przegladalem oferty tych firm Tarnava i edilkamin,maja dosyc dobre opinie na rynku ale i kosztuja duzo w porownaniu do tych z Kratekzajzyj tutaj moze Cie cos zainteresuje;http://www.tarnava.pl/index.php?grp=322http://www.edilkaminpolska.pl/pdf/acquatondo.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 25.11.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 Dzięki, ale to jest można powiedzieć priorytet - PW - lewa boczna szyba - doprowadzenie powietrza z zewnątrz bezpośrednio do kominka Szkoda, że Tarnava nie ma bocznej szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts