Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Mam trochę mętliku w głowie po rozmowie z osoba oferująca mi kominek do sprzedaży. Mianowicie planuje dokonac zakupu kominka z płaszczem wodnym Lechma. Jest tam dostępna opcja dodatkowa w postaci dolotu powietrza od spodu. chciałem takową dokupić i podłączyć bezpośrednio do rury z zewnątrz domu. Sprzedawca twierdzi jednak że to błąd i że lepiej zrobić doprowadzenie powietrza pod kominek i nie podłączac tak rury jak napisałem bo to błąd. Czy się aby sprzedawca nie myli ??

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanko, po wizycie kominiarza (odbiór kominiarski) kominiarz zmartwił mnie żebym zapomniał o kominku ponieważ mam komin o wymiarach 14x14

wysoki 7 m. i nie będzie się dobrze paliło :cry:

czy w 100% ma racje ?

zadziwiające :roll:

po to piszesz na forum, żeby Ci ktoś powiedział, że się da :o

powiedziała Ci osoba z kwalifikacjami, że się nie da

a bez jej odbioru instalacji spalinowych, nikt Ci nie odbierze budynku,

a Ty co, chcesz się upewnić tutaj, że się da i będzie się dobrze palić,

chłopie to jest bezpieczeństwo Twoje i Twoich bliskich,

chcesz mieć kominek, to niestety, zbuduj dodatkowy komin :roll:

• 1 month później...

Mam pytanie co do izolacji kanałów DGP.

Widziałem na zdjęciach wełnę z (chyba) folią aluminiową użytą do izolacji prostokątnych kanałów DGP. Pytanie jak się to nazywa i gdzie to można dostać?

Dodatkowe pytanie, jaka powinna być grubość izolacji.

U mnie wysokość wylewki to 10 cm a samego kanału to 5cm, więc zostaje niewiele na izolację i wylewkę

Mam trochę mętliku w głowie po rozmowie z osoba oferująca mi kominek do sprzedaży. Mianowicie planuje dokonac zakupu kominka z płaszczem wodnym Lechma. Jest tam dostępna opcja dodatkowa w postaci dolotu powietrza od spodu. chciałem takową dokupić i podłączyć bezpośrednio do rury z zewnątrz domu. Sprzedawca twierdzi jednak że to błąd i że lepiej zrobić doprowadzenie powietrza pod kominek i nie podłączac tak rury jak napisałem bo to błąd. Czy się aby sprzedawca nie myli ??
masz racje

Mam pytanie co do izolacji kanałów DGP.

Widziałem na zdjęciach wełnę z (chyba) folią aluminiową użytą do izolacji prostokątnych kanałów DGP. Pytanie jak się to nazywa i gdzie to można dostać?

Dodatkowe pytanie, jaka powinna być grubość izolacji.

U mnie wysokość wylewki to 10 cm a samego kanału to 5cm, więc zostaje niewiele na izolację i wylewkę

w każdym markecie albo w sklepie z kominkami dosaniesz tą wełne (FIREROCK) albo inne gr. 2.5 : 3cm

Mam pytanko, po wizycie kominiarza (odbiór kominiarski) kominiarz zmartwił mnie żebym zapomniał o kominku ponieważ mam komin o wymiarach 14x14

wysoki 7 m. i nie będzie się dobrze paliło :cry:

czy w 100% ma racje ?

zadziwiające :roll:

po to piszesz na forum, żeby Ci ktoś powiedział, że się da :o

powiedziała Ci osoba z kwalifikacjami, że się nie da

a bez jej odbioru instalacji spalinowych, nikt Ci nie odbierze budynku,

a Ty co, chcesz się upewnić tutaj, że się da i będzie się dobrze palić,

chłopie to jest bezpieczeństwo Twoje i Twoich bliskich,

chcesz mieć kominek, to niestety, zbuduj dodatkowy komin :roll:

małe palenisko będzie działało, a kominiarze nie mają zielonego pojęcia o kominkach!

• 3 weeks później...

To prosze o jeszcze jedno wyjasnienie. W planie jest kominek z roprowadzeniem cieplego powietrza do pomieszczen na parterze. Mamy osobna kotlownie, w ktorej planowany jest piec na ekogroszek z zasobnikiem. Piec mialby ogrzac podlogowke i wode. Wiem, ze sa jakies wyliczenia jakiej mocy piec do powierzchni domu (180m2), ale nigdzie nie moge ich znalezc.

Czy nasze rozwiazanie ma jakies wady? Nie wiem, jakiej mocy kominek by nam wystarczyl i jakiej ew. mocy piec? Troche nie znam sie na tych rozwiazaniach.

Ps. Prad i gaz raczej nie wchodza w gre

To prosze o jeszcze jedno wyjasnienie. W planie jest kominek z roprowadzeniem cieplego powietrza do pomieszczen na parterze. Mamy osobna kotlownie, w ktorej planowany jest piec na ekogroszek z zasobnikiem. Piec mialby ogrzac podlogowke i wode. Wiem, ze sa jakies wyliczenia jakiej mocy piec do powierzchni domu (180m2), ale nigdzie nie moge ich znalezc.

Czy nasze rozwiazanie ma jakies wady? Nie wiem, jakiej mocy kominek by nam wystarczyl i jakiej ew. mocy piec? Troche nie znam sie na tych rozwiazaniach.

min 18 kw, to jest 1kw na 10 m2

http://www.muratordom.pl/eksperci_instalacje/odpowiedz/instalacje-przy-piecu-na-eko-groszek,3870,10-0.htm

Witam.

Szukam kominka, który spełni poniższe załozenia:

- PW

- lewa boczna szyba

- doprowadzenie powietrza z zewnątrz bezpośrednio do kominka

- podnoszenie szyby najlepiej do góry, ale może być normalne

- ogrzewanie CO oraz CWU, chyba poprzez wymiennik

- kubatura ok 480m^3 (ok 140m^2)

- ogrzewanie główne GZ jednofunkcyjny

- trochę podłogówki (wiatrołap, korytarz, łazienka, kuchnia) i kaloryfery

Szukałem i oprócz Zuzi 19kW z Kratek nie znalazłem

http://i18.tinypic.com/6jvy1xw.jpg

http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=88&products_id=1670&osCsid=177d8d7c68365d79c9971646073c91d0

Szyba podoba mi się ze Spartherma 2lh

http://i9.tinypic.com/82sc7cx.jpg

Ewentualnie czy do zwykłego kominka w jakiś sposób można "dorobić" PW?

Z góry dzięki za odp.

Pozrawiam

w miare tanie KRATKI ale nic o nich nie wiem,moze ktos korzysta to prosze sie odezwac !!!

tez jestem bliski zakupu kominka z plaszczem ale jeszcze sie troche wacham,sledze wszystkie tematy z tym watkiem na forum i mozna dostac zawrotu glowy od opinii

ja przegladalem oferty tych firm Tarnava i edilkamin,maja dosyc dobre opinie na rynku ale i kosztuja duzo w porownaniu do tych z Kratek

zajzyj tutaj moze Cie cos zainteresuje;

http://www.tarnava.pl/index.php?grp=322

http://www.edilkaminpolska.pl/pdf/acquatondo.pdf