Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli da mi na to papier to czemu nie? Widzisz, idziesz w druga stronę, uważam iż należy ograniczać się do zaleceń, używanie innych środków to występowanie mało pokorne przed szereg. Na jednym szkoleniu producent wylał szklankę zimnej wody na rozgrzaną szybę. Jeśli on daje gwarancję, wie co może a co nie. Szyba nie pękła. To dużo mnie nauczyło.

Jeśli da mi na to papier to czemu nie? Widzisz, idziesz w druga stronę, uważam iż należy ograniczać się do zaleceń, używanie innych środków to występowanie mało pokorne przed szereg. Na jednym szkoleniu producent wylał szklankę zimnej wody na rozgrzaną szybę. Jeśli on daje gwarancję, wie co może a co nie. Szyba nie pękła. To dużo mnie nauczyło.

Myślę, że stoimy po jednej stronie barykady. Ja wolę się stosować do zaleceń a nie eksperymentować. Jak ten nieszczęsny cilit zostanie opatentowany jako środek do czyszczenia szyb kominkowych to może się zdecyduje, póki co nie zamierzam.

WITAM

Może już ktoś pisał, nie wiem nie znalazłem. Paląc w kominku serce mnie ściska gdy marnuje się tyle energii wylatując kominem z domu. Chodzi mi po głowie pomysł odzyskania trochę tej energii. Najprościej podpiąć się do C.O. za pomocą wkładu do tego przystosowanego (ale w moim przypadku wiąże się to z wymianą wkładu i demolką całego kominka, koszt około 8 000zł - odpada). No i powstał pomysł jest to tylko wizja i proszę o uwagi i podpowiedzi. A możne by zamontować (w moim przypadku na strychu) kaloryfera , lub płyty grzewczej którą została by wkuta w komin spalinowy w pobliżu filara rozgrzanego. By uniknąć ogrzewania komina w sytuacji gdy nie pali się w kominku na powrocie z owego kaloryfera zamontowany będzie czujnik temp, który otworzy zawór zasilający po przekroczeniu temp 50 st Cel. (w C.O. jest na powrocie 40 st Cel)

Nie wiem jak piec się zachowa (Junkers Euro Star z pogodówką TA211) czy wyłączy palnik jak na powrocie wejdzie cieplejsza woda?

Co o tym sądzicie?

Wydaje mi się że pomysł jest nie najlepszy.

1. Wkuwanie się w komin żeby coś tam umieścić - niszczysz komin, rozszczelniasz go, osłabiasz itd.

2. żeby odebrać jak najwięcej ciepła musisz mieć też odpowiednią powierzchnie

3. do odbierania ciepła służą odpowiednie wkłady, nadstawki itp - nie mymuszają czasem nawet zmiany wkładu

4. komin ma odprowadzać spaliny - nie jest urządzeniem do odbioru ciepła

ja bym nie kombinował w ten sposób - trąci partyzantką -> może być niebezpiecznie.

pozdrawiam

Tomasz

Tak jak mówi Tomasz:komin jest do odprowadzania spalin.Przy kominku trzeba zbudować"schładzacz"spalin i je wpuszczać do komina o temperaturze zapewniającej dobre funkcjonowanie komina.Można to kupić gotowe, lub zrobić samemu za niewielkie pieniądze.

Wkuwanie - tj, około 5 cm, nie ma mowy o otwarciu filaru spalinowego.

Nadstawki wykluczam. Powód bardzo banalny nie ma możliwości bezpiecznego podłączenia do instalacji C.O tj. wkład z płaszczem wodnym sam reguluje dopływ powietrza i jednocześnie utrzymuje w ten sposób zadaną temperaturę (bezpieczną) nadstawka to tylko "garnek z wodą"

Czekam na pomysły

Bader cilit zależy pod jaką postacią bo w mleczku też występuje. I powiem Ci, że jakoś nie miałabym zaufania do środka, który jest stosowany do odrdzewiania metalu :) Nie uwierze, dopóki nie zobacze, a nie zobacze bo nawet nie chce tego próbować :D

Co do Coca-Coli do kibelków, strach trochę o tym mówić, ale oba produkty i Cola i Cilit mają w składzie silnie żrący kwas fosforowy (w sumie cola ma ortofosforowy ale niewielka to roznica:D) :D więc nic dziwnego, że się nadają jako środki czystości :D

Jak widzę między nami jest drobna róznica - ja wypróbowałem tzw. środki specjalistyczne doczyszczenia szyby w kominku i wobec braku zadawalających efektów spróbowałem chemii pozornie do czegoś innego skierowanej. Ty Mojro droga nie szukasz lepszych i tańszych rozwiązań . 78mysz użył cilitu, ale ja jak nie zauważyłaś nie polecałem tego- raczej nie ze wzg. na możliwość porysowania szyby a silnie żrące działanie , które nie jest zdrowe ani dla rączek ani dla metalu :wink: Zerknij więc czemu jest dedykowany W-5 Ceramic Cleaner i pomyśl w jaki sposób może niby uszkodzić szybę :D

pzdr.

ps. radzę również sprawdzić skład chemiczny tzw. środków profesjonalnych- możesz się troszkę zdziwić :lol:

cilit na szybę od kominka

Jeden z gorszych pomysłów na jakie można wpaść. Zwykła chemia domowa całkiem odpada zw na niszczenie wewnętrznej powłoki szyby. Do czyszczenia radzę używać tyko roztworu kwasu i miękkiego papieru

Dokładnie. Szkoda tylko, że Ci "specjaliści" zamin zabiorą się do pracy nie zasięgną fachowej porady... :lol:

Kochani forumowicze ( racer und Mojra ) :D czytajcie uważniej i ze zrozumieniem :lol: Cilit to nie to samo co Cif - inny skład chemiczny , inna postać oraz inny sposób działania. Tym pierwszym raczej nie porysujesz szyby :lol: :lol:

A do czyszczenia kibelków polecam zamiast Cilita Coca-Colę o ile nie jest to "herezja" wobec tzw. "profesjonalnych " środków. :lol:

pzdr.

Nie porysowałam szyby, bo nie tarłam środkami z drobinkami czyszczącymi.

Możliwe, ze ktoś wrzucił mi worki po gipsie do kominka jako rozpałkę. 2 godziny czyściłam ostatnio szyby w kominku, użyłam milion różnych środków, az się bałam, ze jakiś sarin, albo soman mi wyjdzie :-? . Po każdym środku dokładnie myłam szybę wodą spłukując ewentualne pozostałości po chemii. Myłam miękką ściereczką. Jeśli to osad z wapnia albo jakiś inny zasadowy, to może kwas byłby dobry, tylko skąd go wziąść, ortofosforowy w coli jest chyba za mało stężony? rozpuszczalność soli z mocnej zasady i mocnego kwasu jest z reguły dobra-dobrze pamietam?

Po myciu szyba wygląda sporo lepiej i nawet rozpalilam zaraz w kominku, zeby sprawdzić, czy nie narobiłam większej szkody, ale jest ok. tylko skąd wziąść kwas?I nie jest to pytanie do dealera ;)

Bader cilit zależy pod jaką postacią bo w mleczku też występuje. I powiem Ci, że jakoś nie miałabym zaufania do środka, który jest stosowany do odrdzewiania metalu :) Nie uwierze, dopóki nie zobacze, a nie zobacze bo nawet nie chce tego próbować :D

Co do Coca-Coli do kibelków, strach trochę o tym mówić, ale oba produkty i Cola i Cilit mają w składzie silnie żrący kwas fosforowy (w sumie cola ma ortofosforowy ale niewielka to roznica:D) :D więc nic dziwnego, że się nadają jako środki czystości :D

Jak widzę między nami jest drobna róznica - ja wypróbowałem tzw. środki specjalistyczne doczyszczenia szyby w kominku i wobec braku zadawalających efektów spróbowałem chemii pozornie do czegoś innego skierowanej. Ty Mojro droga nie szukasz lepszych i tańszych rozwiązań . 78mysz użył cilitu, ale ja jak nie zauważyłaś nie polecałem tego- raczej nie ze wzg. na możliwość porysowania szyby a silnie żrące działanie , które nie jest zdrowe ani dla rączek ani dla metalu :wink: Zerknij więc czemu jest dedykowany W-5 Ceramic Cleaner i pomyśl w jaki sposób może niby uszkodzić szybę :D

pzdr.

ps. radzę również sprawdzić skład chemiczny tzw. środków profesjonalnych- możesz się troszkę zdziwić :lol:

oczywiście nie lałam cillitem po metalu, ani też niczym innym żrącym. Nic jednak nie działa. Zdaje się ze w-5 ceramic tylko trochę zmniejszył widocznośc białych plam i tez z nim trzeba było delikatnie bo ma jakies granulki. To co moje szyby są juz przegrane? Na co mi był taki drogi wkład? :-? :-? :-? :cry:

oczywiście nie lałam cillitem po metalu, ani też niczym innym żrącym. Nic jednak nie działa. Zdaje się ze w-5 ceramic tylko trochę zmniejszył widocznośc białych plam i tez z nim trzeba było delikatnie bo ma jakies granulki. To co moje szyby są juz przegrane? Na co mi był taki drogi wkład? :-? :-? :-? :cry:

Wiecej wiary :D Zrób na małym kawałku szyby próbę z W-5 i szoruj :lol: Ten środek przeznaczony jest do płyt ceramicznych oraz indukcyjnych a na 100% indukcyjne robione są z witroceramiki, tak samo jak Twoja szybka. Granulkami nie przejmuj się - może to być np. tlenek ceru , cud remedium na rysy :D . Moja Małża nieźle tarła , szyba nie była czyszczona wcześniej przez 2 lata :lol: :lol: I pomogło!

pzdr. oraz powodzenia i odwagi :wink:

Rozumiem, panie kolego, że kolega sprawdził? Może kolega więcej opowie w szczegółach i przytoczy argumenty?

A i owszem, sprawdziłem :D

. Skład i informacje o składnikach

Składnik stwarzający zagrożenie:

Nazwa % wag. Numer CAS Numer WE (EINECS) Numer indeksowy Symbole zagrożenia Zwroty zagrożenia

wodorotlenek sodu 5< 1310-73-2 215-185-5 011-002-00-6 C R35

związki azotu 1< - Xi R36/38

alkohole alifatyczne 1< - Xi R36/38

Eter polioksyetylenogliko-lowy alkoholu laurylowego <1 68002-97-1 Polimer - Xn; N R22-41-50

Proponuje zapoznać się ze starym jak świat środkiem zwanym ługiem sodowym :lol:

pzdr.

Mojra, a czy mogłabym mieć prośbe o zdjęcie kominka przyjaciela? Jestem bardzo ciekawa jak wygląda obudowany. Przyznam, że mnie zaintrygowałaś ;-)

AGP zobaczę co się da zrobić :wink:

Będę ci bardzo wdzięczna :wink:

To jest zabudowany Hermes ;)

http://twoje.home.pl/img/zabudowany.jpg