Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Mam wkład Spartherm Mini R1V i następujący problem. Z jednego boku jest podłączone powietrze z zewnątrz, a pozostałe dwa podejścia zakorkowane. Problem w tym, że plastikowy korek zatykający podejście tylne sam odpada. Na początku myślałem że panowie kominkowi przez nieuwagę strącili jakoś korek. Z trudem (przez kratki w obudowie!) założyliśmy go na miejsce do otworu, specjalnie sprawdzając czy solidnie siedzi w otworze. Niestety po jakimś czasie, prawdopodobnie po następnym paleniu, korek znowu sam odpadł. :(

Co z tym fantem zrobić? Co jest przyczyną tego odpadania? Dodam, że drugi korek boczny póki co siedzi na miejscu. Czy powodem odpadania może być zbyt mała odległość wkładu od ściany i w związku z tym temperatura deformuje korek, co powoduje jego odpadanie? Odległość tego korka od ściany to gdzieś 5-10cm.

Nie chcę żeby wkład pobierał dodatkowo powietrze z pomieszczenia, a prawdopodobnie tak jest. Dodatkowo pewnie powietrze z zewnątrz jest w stanie nawiewać przez ten otwór do salonu, czego wolałbym uniknąć.

Jak sobie z tym poradzić?

Najprostszym rozwiązaniem byłoby jakoś zaklinować ten korek, ale jakoś nie podoba mi się to rozwiązanie... :(

Jakieś podpowiedzi?

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam poważne pytanie do jakiegoś dobrego fachowca, odnośnie zamontowania w domu 130 metrów kw kominka z płaszczem wodnym połaczonego z piecem gazowym dwufunkcyjnym. Otóż, z tego co się do tej pory dowiedziałem, to kominek musi być o mocy 13 do 15 kW, to w zupełności ponoć wystarcza. Natomiast ten piec gazowy dwufunkcyjny z turbodopalaniem jest trochę kłopotem, ponieważ jedni doradzają piec jednofunkcyjny ale trzeba wtedy dokupić zasobnik ciepłej wody, który jest bardzo kosztowny no i osprzęt do tego wszystkiego, natomiast inni doradzają mi kupić piec gazowy dwufunkcyjny o trochę wyższej mocy, tak tylko jakiej do tylu metrów ???, no i podobno bez problemu wtedy będzie ciepła woda leciała w dwóch łazienkach i kuchni . Jaka jest wogóle prawda ? Chciałbym się dowiedzieć jak mogę taką instalację wykonać, jak najmniejszym kosztem ? Gdzie kupić dobry ale nie za kosmiczną cenę kominek z płaszczem wodnym ? Czy warto kupić kominek firmy Lechma ? Jaki piec gazowy nabyć ? Chciałbym piec wydajny i zarazem w miarę osczędny, ale jaki ? Bardzo proszę o odpowiedzi.

Witam chętnie doradzę w wyborze kominka z płaszczem i pieca gazowego, zestawie odpowiedni osprzęt do takiego rozwiązania proszę o kontakt mejlowy: [email protected] lub telefoniczny: 509-902-507 pozdrawiam Kuleta Mariusz

Poczytałem cały temat i mam dylemat co wybrać. Kominek będzie grzał 100 m2 ale tylko okazjonalnie czyli czasami jesienią i wiosną no i jak przyjdą goście zimą. Ogrzewanie podstawowe to centralne. Cenowo szukałem kominka tak do 4500zł. Znalazłem dwa wkłady które się podobają żonie i niewiem co będzie lepsze. 1 to Chazelles C801L a 2 to Blanzek 720 Black Art. Niewiem który jakościowo i technicznie jest lepszy. Poproszę o podpowiedź.

Witam.

Zastanawiam się nad zamontowaniem kominek w mieszkaniu w domku 4 rodzinnym. 64 m 2 - pokój z kuchnią plus dwa mniejsze pokoje. Chciałabym kominek z płaszczem wodnym ale nie jestem pewna czy przy tak małym metrażu mogę. Poza tym moje dzieci są alergikami więc DPG chyba odpada (tak mi sie przynajmniej wydaje).

Jakie jest najlepsze rozwiązanie dla takiego mieszkanka. Zależy mi tez na dogrzewaniu mieszkania zimą.

Czy to prawda, ze w kominku można piec mięso (wyczytałam tak na jakiejś stronie odnośnie kominków)?

@ Kolorado

Nie rozumiem z czym masz problem, jeżeli panowie kominkowi sprzedali i podłączyli Ci wkład, to nie Ty powinieneś się martwić wypadającym koreczkiem to jest problem panów od kominka.

Niby racja, ale może ktoś z forumowiczów ma koncepcję jak najlepiej poradzić sobie z tym korkiem. Nie chcę żeby wykonawca wcisnął mi jakieś rozwiązanie typu: "tam się panie cegłówką podeprze i będzie Pan zadowolooony..." :|

Dzięki za zwięzłą odpowiedź. :)

Czyli jedyne co pozostaje to umieszczenie ich w płycie czołowej, bo po lewej jest komin, z tyłu ściana gr 25cm i korytarz, a po prawej stronie wnęki rura doprowadzająca powietrze do reku. Szkoda, bo kombinowałem, żeby je jakoś ukryć, ale widzę, że przy takim układzie raczej nie da rady. Rozumiem, że tak będzie lepiej:

http://img517.imageshack.us/img517/403/kominek2.th.jpg

Witam.

Sprawę rozwiązało by zastosowanie paleniska do zabudów zamkniętych - hypokaustycznych. Lub zrobienie tego kominka jako pieca, na wymurowanym palenisku z drzwiczkami z dużym przeszkleniem) - na zewnątrz w niczym nie do rozpoznania od kominka (no - poza oczywiście brakiem kratek).

Pozdrawiam.

wyeliminuj opcję pólokrągłej fasady, to w 3 tys. zmiescisz sie z zakupem wkładu spełniajacego swoją funkcję w zadowalający sposób.

ponadto półokrągła obudowa moze być o wiele droższa od prostej.

moje propozycje:

-supra astra 2

-chazelles c 70

-arysto a 10

wszystkie z prosta szybą w okolicy 3000,- spokojnie do kupienia.nadaja się do uzytku mimo ze nie kosztują 7000(co nie znaczy, ze sie od nich nie róznią)

co do mocy podawanych przez producentów, a szczególnie marketowych- to mozesz nie zwracać na nie uwagi- sa brane z sufitu. unia europejska posiada normy dla ogórkow, bananow, cyklistówek itp.- dla wkładów kazdy producent podaje moc jaka chce i mozesz go pocalowac w nos :evil:

Zainteresowal mnie propoowany wklad Supra Astra 2.

Kominek w moim domu ma pelnić role dogrzewika, ze tak się wyraże.

Dom dośc duzy ok200m2 (trzy poziomy) ale kominek ma ogrzewać głównie otwartą przestrzeń pokoju dzienego+telewizornia+jadalnia czyli poziom srodkowy.

Pytanie zatem, czy kominek ten spełni swoją rolę?

Nie widzę informacji o doplywie powietrza z zewnątrz, a czytałam że to wazne. Zatem wazne czy nie wazne?

Bardzo ładny i prosty desig, i podoba mi się ze bez nózek bo chcialabym w domu kominek/obudowę w stylu angielskim z wkładem na ziemi.

Myślec o nim poważnie czy raczej nie?

Zainteresowal mnie propoowany wklad Supra Astra 2.

Kominek w moim domu ma pelnić role dogrzewika, ze tak się wyraże.

Dom dośc duzy ok200m2 (trzy poziomy) ale kominek ma ogrzewać głównie otwartą przestrzeń pokoju dzienego+telewizornia+jadalnia czyli poziom srodkowy.

Pytanie zatem, czy kominek ten spełni swoją rolę?

Nie widzę informacji o doplywie powietrza z zewnątrz, a czytałam że to wazne. Zatem wazne czy nie wazne?

Bardzo ładny i prosty desig, i podoba mi się ze bez nózek bo chcialabym w domu kominek/obudowę w stylu angielskim z wkładem na ziemi.

Myślec o nim poważnie czy raczej nie?

W dzisiejszym budownictwie powietrze zewnętrzne to podstawa (powinno być obowiązkowe)

Z podstawą (nogami) łatwiej ustawić, jest zapewniony przepływ powietrza, można znaleźć modele do niskiej zabudowy (angielskiej)

To może jakieś dobre i nie kosmicznie drogie przykłady?

Wkład prosty, do niskiej (angielskiej) zabudowy z doplywem powietrza z zew.?

Chetnie bym kupila taki za 8000 gdybybylo mnie na taki stać, ale mnie nie stac, a kominek ma dogrzewać dom a nie być gł. zródłem ogrzewania.

Bardzo chetnie przeglądneę propozycje (najlepiej sprawdzone)

Witam,

Poszukuje wkladu z plaszczem wodnym ktory bedzie podlaczony z instalację grzewczą c.o. (piec gazowy)

Jakie sa najlepsze wklady z plaszczem wodnym pod wzgledem uzytkowania, wydajnosci , serwisowania.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Musi mieć wężownicę schładzającą, bo inaczej legalnie nie podłączysz go do zamkniętej instalacji grzewczej z nowoczesnym kotłem gazowym.

A to już nie można mieć bez wężownicy schładzającej (chłodnicy) podłączonego legalnie poprzez wymiennik? Czyli kominek (kocioł na paliwo stałe) pracuje w układzie otwartym a piec gazowy w ukł. zamkniętym. Chyba ostatnie zmiany w prawie zezwoliły na instalowanie kominków (z chłodnicą) w ukł. zamknięty, a nie nakazały?

Więc raczej nie musi.

Pozdrawiam

Michał M

mozna ale w pomieszczeniu technicznym ;)

A możesz podać źródło takiego wymogu? Bo jedyne co znalazłem, to zapis w rozporządzeniu z 12go marca 2009:

'Zabrania sie stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej

wodnej systemu zamkniętego, wyposażonej w przeponowe naczynie wzbiorcze, z

wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w

urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła.'

I ten fragment wszędzie jest wymieniany jako dopuszczający montowanie kotłów na paliwa stałe (czyli kominków też) w układzie zamkniętym, a nie jako nakazujący posiadanie chłodnicy.

Pozdrawiam

Michał M