ryz 15.07.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 WitamWłaśnie jesten na etapie wyboru kominka do domu.Dom mam wybudowany z poddaszem użytkowym ale nie wiem czy kiedykolwiek zostanie ono wykończone.Dół domu to 96m. Chciałem zrobić kominek z płaszczem wodnym ale mój instalator mówił, że jak nie wiem czy kiedykolwiek wykończę górę to lepiej zrobić zwykły kominek z wyprowadzeniem ciepłego powietrza na górę, gdyz jest to owiele oszczędniejszej. W związku z tym proszę o opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_fremen 21.07.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Rury prostokątne muszę zaizolować twardą wełną - OK, a gdzie folia pod rury czy nad wełnę, bo jeśli na pozostałej przestrzeni układam styropian to folia chyba pod spód pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Njord 21.07.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Chciałbym zapytać - jakie znaczenie ma dla użytkownika, czy kominek ma podłączenie dopływu powietrza z zewnątrz, czy nie?Sporo kominków wolno stojących, zarówno tanich jak i całkiem drogich, nie ma tego dopływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 21.07.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Chciałbym zapytać - jakie znaczenie ma dla użytkownika, czy kominek ma podłączenie dopływu powietrza z zewnątrz, czy nie? Sporo kominków wolno stojących, zarówno tanich jak i całkiem drogich, nie ma tego dopływu. A mianowicie takie że każdy kominek w procesie spalania drewna zużywa olbrzymie ilości powietrza i jeżeli nie ma doprowadzenia powietrza z zewnątrz a dom posiada szczelne drzwi i okna to po pewnym czasie występuje zjawisko braku powietrza do spalania oraz złym samopoczuciem domowników z powodu oddychania powietrzem o małej zawartości tlenu zaradzić można temu jedynie uchylając okno aby wpuścić powietrze do domu co zimą wychładza dom i powoduje straty ciepła a nie o to nam przecież chodzi w ogrzewaniu domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Njord 22.07.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 dzięki, mariobross35 Czyli bezwzględnie szukać takiego, z zewnętrznym doprowadzeniem. no to trochę zawęża wybór, ale cóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczakowski 28.07.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Zdecydowałem się na kozę jotula oto model:http://www.jotul.com/pl/wwwjotulpl/Main-Menu/Produkty/Drewno/Piece-na-drewno-/Jotul-F-3-TD/Zastanawiam się właśnie nad doprowadzeniem do tego pieca świeżego powietrza, niestety piec nie ma bezpośredniego podłączenie czy wystarczy w pobliżu pieca rura wychodząca na zewnątrz?Max grubość rury jaką mogę zastosować w miejscu stania pieca to 75 czyli też za mało, czytałem że powinno być minimum 100.Ktoś ma propozycje jak to rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Njord 29.07.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 też biłem się z takim problemem, i zdecydowałem, że jednak poszukam modeli z możliwościa podłączenia powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dcschue 30.08.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Witam,szukam opinii na temat kominka Lechma PL-190 PRESTIŻ LUX To dosć nowy model więc nie znalazłem żadnej opiniii odnośnie tego modeluNa forach wyczytałem na temat modelu Lechma standard duzo negatywnych opiniii- głównie czarna szyba, ale jestem ciekaw opinii ich nowego produktu (wprowadzony w tym roku) Cena ok 4000 zł i jest to max co moge dać na wkład. Jakaś opinia bądź alternatywa dla tego modelu (mile widziany z gietą szybą) bardzo mile widziana. PS domek 130m2 podłogówka w łazienkach i w kuchni (kuchnia aneks), rozprowadzenie dgp planowane do pokoi na piętrze, planowana dgp z turbiną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzyku10897 03.09.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Mam pytanie będę zakładał kominek i chce wykorzystać jego ciepło .Czytałem na ten temat i nie wiem czy lepiej kupić kominek z płaszczem wodny i podpiąć się pod centralne, wyczytałem że można ogrzać nawet 300 m2 .Czy zwykły kominek ,zrobić komorę magazynującą ciepło i za pomocą turbiny rozprowadzać ciepło rurami i czy warto do tego zainstalować zamiast częśći rury kominowej rurę z płszczem i podłączyc np bojler bo podejrzewam ze zbyt wiele to nie daje ,czy lepiej zrezygnować .Czekam na odp i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.09.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Witam.Masz do dyspozycji kilkadziesiąt wątków o kominkach na FM - w sumie z kilka tysięcy wypowiedzi.Poczytaj najpierw - będziesz po takiej lekturze o wiele mądrzejszy niż po kilku luźnych wypowiedziach, z których każda będzie inna.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mordziak 05.09.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Witam.Ponieważ zakładam kominek jako podstawowe źródło ogrzewania przez DGP, chciałbym wykorzystać go również do uzyskania CWU. Moje pytanie sprowadza się więc do tego, czy istnieją kominki z płaszczem wodnym realizujące jednocześnie DGP? Z tego co mi się (nie)udało znaleźć, to obawiam się, że nie, ale może ktoś za Was o takich słyszał. I chodzi raczej o takie z zamkniętą komorą spalania.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
triada1301 29.09.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Czy ktoś z fachową wiedzą mógłby sie wypowiedziec na temat wkładów, który wybrać?-Wkład kominkowy TQD Sunfire 700 Flat mogę kupić za 3200zł- Wkład Kominkowy Seguin Dueteriez Europa 7 Black Line mogę kupić za 3500złDom parterowy, pow. użytkowa 136m, główne ogrzewanie gazowe, kominek opcja dodatkowa ale chetnie uzywana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martu 30.09.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Witam,Proszę o pomoc. W skrócie i jednym zdaniem, kominek nie grzeje. Kratka na górze oraz z boku kominka nagrzewa się lecz nie czuć aby wylatywało ciepłe powietrze. Myślę że jest to związane z brakiem kratki pod wkładem która zasysałaby powietrze. Przesyłam zdjęcie kominka i proszę o radę co można obecnie zrobić aby w chłodne wieczory kominek poza ładnym wyglądem dawał również ciepło. Jeżeli mam nadzieję coś można z tym fantem zrobić, czy można naprawić problem samemuhttp://lh6.ggpht.com/_gcrwT4Qpssk/SvgTmzxSTLI/AAAAAAAAChc/gZBT0b_Xz-U/s512/IMG_6193.jpgi w trakcie budowyhttp://images49.fotosik.pl/124/4d4d0c2e08020165med.jpg wkład kominka to Hajduk Volcano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 30.09.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 zrób ze trzy "dziury" w cokole, to tylko gazobeton czym izolowany jest kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteklug 30.09.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 A ja mam pytanie odnośnie turbiny: otóż mam zamontowaną Tarnavę Premium 14 kW z systemem DGP i turbiną. Problem w tym że turbina włącza się tylko na ok. 10 sekund (przy dość mocnym napaleniu) i potem przez parę minut nie chodzi wcale (niezależnie od ustawionej temperatury). Czy ktoś może wie jaka jest tego przyczyna? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. Dodam jeszcze że mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz, i na dole pod kominek też. Rozprowadzenie jest do 3 pokoi, powierzchnia do ogrzania ok 80m2. pozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martu 30.09.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 zrób ze trzy "dziury" w cokole, to tylko gazobeton czym izolowany jest kominek? dziękuję za odpowiedź. rozumiem że sprawa nie jest beznadziejna i dobrze podejrzewałem że wlot powietrza , a raczej jego brak jest przyczyna braku wychodzącego ciepła. Jeżeli chodzi o izolacje , nie jestem pewien ale kojarzę płytę ze srebrna powłoką od środka, jakaś niepalna . Czy ma znaczenie z której strony zrobić te dziury , czy muszą być duże, jedna dwie , zrobić kratkę ? Dziękuję za pomoc . Jak dobrze to zrobię będę bohaterem w swoim domu, tak myślę, no i będzie ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.10.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Witam.Od razu możesz zrobić co najmniej dwukrotnie większą kratkę wylotową na froncie zabudowy ... wlotową też największą jak się da ...Właściwie to powinien zrobić wykonawca tego kominka ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 02.10.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 dziękuję za odpowiedź. rozumiem że sprawa nie jest beznadziejna i dobrze podejrzewałem że wlot powietrza , a raczej jego brak jest przyczyna braku wychodzącego ciepła. Jeżeli chodzi o izolacje , nie jestem pewien ale kojarzę płytę ze srebrna powłoką od środka, jakaś niepalna . Czy ma znaczenie z której strony zrobić te dziury , czy muszą być duże, jedna dwie , zrobić kratkę ? Dziękuję za pomoc . Jak dobrze to zrobię będę bohaterem w swoim domu, tak myślę, no i będzie ciepło Nawet trzy, wysokości cokołu x 25cm nawet 30cm, tzn. z przodu, lewy i prawy bok. otwarte, znaczy bez zamykania kratkami ograniczającymi przepływ powietrza nawet o 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tetek19101982 03.10.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 witam proszę o doradztwo remontuje domek jedno rodzinny o pow. użytkowej ok 180m2 zastanawiam się nad rozwiązaniem ogrzewania , nie miałem doczynienia z kominkami zatem czy kominkiem z płaszczem wodnym ogrzeje taki dom , zarówno grzejąc ciepła wodę do użytku codziennego . jeszcze bardzo ważne pytanie czy kominki są bezpieczne jeżeli chodzi o zaczadzenie i bo instalował bym go w sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 04.10.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 witampytanie do fachowców, jak lepiej, bardziej efektywnie palić w kominku?tani wkład Laudel,Przymykać szyber w kominie przy otwartym wlocie powietrza do wkładu?przy takim rozwiązaniu widzę że ogień jest przytłumiony ale powietrze wpada bezpośredni pod drewno i dobrze się żarzy.Czy może szyber w kominie zostawiać otwarty, a przymykać wlot powietrza do wkładu?tutaj znowu obserwuję że ogień jest jakby wyższy ale drewno na spodzie mniej się żarzy, może powietrze wpada gdzieś bokiem.Czy w ustawieniu tych szybrów jest jakaś różnica? a może jest to bez znaczenia.Obserwowałem dość długo i nie zauważył różnicy w długości palenia się podobnej ilości drewna,a może różnice są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts