agiles1978 10.01.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 nasuwa mi się podpowiedź - zamontuj filtr na elastycznej rurze przed pompom powietrzną. ograniczy on nieco pobór powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.01.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Eniu a może jakieś konkrety, bo jak do tej pory to kiepskooooo marcin307, obiecałem dać odpowiedż - przystawka jest . Wypasiony niemiecki "mercedes" firmy Brunner 7 KW z termicznym zabezpieczeniem spustowym (wężownicą schładzającą) .Nowa kosztuje 1573,00 € netto . Mam linki na zdjęcia ,schematy, i charakterystykę ale .....puszczę Ci jutro bom kiep."Nie idzie" . Myślę ,że jest szansa "wyrwać "to za pół ceny,ale to już nie moja mańka. Jak potwierdzisz, to namiary na firmę ,puszczę z linkami jutro na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 10.01.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 O "fachowcu" od kominka wolę się nie wypowiadać, bo jakiś czas temu zwinął interes w moim pięknym mieście i przeniósł się gdzie indziej. Miał do mnie przyjechać (kiedy się żona dodzwoniła z innego numeru tel.) i sprawę załatwić (odpadł mi jeszcze kawałek marmury z obudowy kominka), ale do tej pory się nie pokazał, a na zostawioną na poczcie głosowej wiadomość nie odpowiedział. Dziękuję ,z a info na temat zakazu włączania turbiny w trakcie pracy kominka, bo do tej pory niestety tak robiłem. Regulator obrotów RP 300 widziałem, ale z uwagi na konieczność ręcznej regulacji i przebijania się przez szafę meblową żeby całość sprowadzić na piętro, bardziej do gustu przypadł mi model AD 320, o którym wspomniałem na początku. Jedynym minusem tego rozwiązania jest brak możliwości automatycznej zmiany poziomu przepływu powietrza, ale chyba mam za duże wymagania a za mało kaski do wydania Dzisiaj już nie bardzo chce mi się wchodzić na strych, ale jutro rano przestawię termostat na wyższe ustawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.01.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 O "fachowcu" od kominka wolę się nie wypowiadać, bo jakiś czas temu zwinął interes w moim pięknym mieście i przeniósł się gdzie indziej. Miał do mnie przyjechać (kiedy się żona dodzwoniła z innego numeru tel.) i sprawę załatwić (odpadł mi jeszcze kawałek marmury z obudowy kominka), ale do tej pory się nie pokazał, a na zostawioną na poczcie głosowej wiadomość nie odpowiedział. Dziękuję ,z a info na temat zakazu włączania turbiny w trakcie pracy kominka, bo do tej pory niestety tak robiłem. Regulator obrotów RP 300 widziałem, ale z uwagi na konieczność ręcznej regulacji i przebijania się przez szafę meblową żeby całość sprowadzić na piętro, bardziej do gustu przypadł mi model AD 320, o którym wspomniałem na początku. Jedynym minusem tego rozwiązania jest brak możliwości automatycznej zmiany poziomu przepływu powietrza, ale chyba mam za duże wymagania a za mało kaski do wydania Dzisiaj już nie bardzo chce mi się wchodzić na strych, ale jutro rano przestawię termostat na wyższe ustawienie. tak to jest z tym forum w jednym pomożesz w drugim zaszkodzisz - margod wyłapał ważny szczegół grożący awarią turbiny. Można temu ewentualnie zaradzić montując przepustnicę metalową z cięgłem na dolocie powietrza do turbiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin307 13.01.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Dzięki Eniu za info. Daj namiary, zobaczymy co się uda z tym zrobić. A zmieniając temat, poproszę o opinie na temat kominków Lechma. W szczególności z płaszczem wodnym z szybą na przestrzał http://www.lechma.com.pl/pl/dwustronne.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 13.01.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Już trochę dyskutowany temathttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?170168-LECHMA-Kominek-z-p%C5%82aszczem-a-czarna-szyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 14.01.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam Ja mam turbinę na strychu. Problem załączania rozwiązałem montując radiowy wyłącznik. To jest gniazdko z pilotem. Jest tego sporo na Alledrogo. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 14.01.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam Ja mam turbinę na strychu. Problem załączania rozwiązałem montując radiowy wyłącznik. To jest gniazdko z pilotem. Jest tego sporo na Alledrogo. pozdrawiam Wyłącznik czy regulator radiowy ? Bo koledzy wyżej odradzali włączanie i wyłączanie turbiny w trakcie pracy kominka, a u mnie chodzi on praktycznie 24/7 (pomijając czas wysysania popiołu z paleniska). Ja się jednak chyba zdecyduję na regulator z pilotem AD 320, co prawda kosztuje 2 x więcej niż opcja RP 300, ale nie będę musiał za każdym razem biegać i przestawiać ustawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.01.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Wyłącznik czy regulator radiowy ? Bo koledzy wyżej odradzali włączanie i wyłączanie turbiny w trakcie pracy kominka, a u mnie chodzi on praktycznie 24/7 (pomijając czas wysysania popiołu z paleniska). Ja się jednak chyba zdecyduję na regulator z pilotem AD 320, co prawda kosztuje 2 x więcej niż opcja RP 300, ale nie będę musiał za każdym razem biegać i przestawiać ustawienia Bartek ,pamiętaj o ty ,co pisał Margod .Gorące powietrze nie może mieć dostępu do wyłączonej turbiny !!! (przepustnica z metalu na dolocie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 14.01.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Bartek ,pamiętaj o ty ,co pisał Margod .Gorące powietrze nie może mieć dostępu do wyłączonej turbiny !!! (przepustnica z metalu na dolocie) Eniu dziękuję, pamiętam. Dlatego zdecyduje się raczej własnie na sterownik z pilotem, ma jak dobrze czytam 6 pozycji pracy, także przy najniższym + ustawienie termostatu w turbinie na wyższą temperaturę, całość powinna chodzić tak jakbym sobie tego mniej więcej życzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamilxus 14.01.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam, Mam zamontowany piecyk Dovre Astro 4 zamontowany w sposób jak na załączonych rysunkach. Działa super, ale lepsze jest wrogiem dobrego. Chciałem się zapytać czy i jakie są przeciwskazania aby zmodyfikować komin w sposób jak na rysunku trzecim? Chodzi mi o dogrzewanie sypialni nad pokojem dziennym i ew. CWU. 1. Czy mogę wydłużyć komin stalowy (nie izolowany termicznie) o jedno piętro aby ciepło komina ogrzewało pomieszczenie na piętrze (pomieszczenie ogrzewane - min temp 18'C)? 2. Jeśli mogę wydłużyć, to czy mogę zostawić stary otwór i rurę do komina i wykonać trójnik biorąc pod uwagę, że w miejscach 1 i 2 byłyby przepustnice? Sezon zimowy: 1 - zamknięty, 2 - otwarty ; Sezon wiosenno-jesienny - 2 - zamknięty, 1 - otwarty.3. W miejscu nr 3 chciałem umieścić wymiennik kominowy do ogrzewania wody CWU. To jest ciekawostka, którą widział instalator CO u jednego ze swoich klientów, ale od miesiąca nie może dać mi nazwy producenta (podobno o mocy 3kW). Niemniej pytanie, czy takie coś jest dopuszczalne ze względu na obniżenie temperatury komina? Z góry dzięki za wszelkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek2398 14.01.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam, Chciałbym poprosić Pana o pomoc, chciałbym zamocować tzw ramkę na obudowie kominka wykonanej z płyty . Ramka będzie wykonana z kamienia ( dokładnie nie wiem jeszcze jakiego ) jeśli ma Pan sugestie to również poproszę. Zasadnicze pytanie brzmi w jaki sposób zamocować taką ramkę czy można użyć jakiegoś kleju czy raczej trzeba przykręcać. ? Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.01.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam, Mam zamontowany piecyk Dovre Astro 4 zamontowany w sposób jak na załączonych rysunkach. Działa super, ale lepsze jest wrogiem dobrego. Chciałem się zapytać czy i jakie są przeciwskazania aby zmodyfikować komin w sposób jak na rysunku trzecim? Chodzi mi o dogrzewanie sypialni nad pokojem dziennym i ew. CWU. 1. Czy mogę wydłużyć komin stalowy (nie izolowany termicznie) o jedno piętro aby ciepło komina ogrzewało pomieszczenie na piętrze (pomieszczenie ogrzewane - min temp 18'C)? 2. Jeśli mogę wydłużyć, to czy mogę zostawić stary otwór i rurę do komina i wykonać trójnik biorąc pod uwagę, że w miejscach 1 i 2 byłyby przepustnice? Sezon zimowy: 1 - zamknięty, 2 - otwarty ; Sezon wiosenno-jesienny - 2 - zamknięty, 1 - otwarty. 3. W miejscu nr 3 chciałem umieścić wymiennik kominowy do ogrzewania wody CWU. To jest ciekawostka, którą widział instalator CO u jednego ze swoich klientów, ale od miesiąca nie może dać mi nazwy producenta (podobno o mocy 3kW). Niemniej pytanie, czy takie coś jest dopuszczalne ze względu na obniżenie temperatury komina? Z góry dzięki za wszelkie uwagi. Cóż , woda na mój młynek Same zalety . Poczekajmy na oponentów - znajdą "dziurę w całym" , możesz nie robić. Przystawek od wyboru do koloru (nie wszystkie godne polecenia) Możesz sam pospawać , jak nie masz kaski. Pytania : - z czego jest strop przez który się przebijesz? -czy przeglądałes moje wpisy (ze 3 tygodnie)? sporo tam między wierszami o Twoim (dobrym) pomyśle -co chcesz podłączyć pod wymiennik wodny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.01.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam, Chciałbym poprosić Pana o pomoc, chciałbym zamocować tzw ramkę na obudowie kominka wykonanej z płyty . Ramka będzie wykonana z kamienia ( dokładnie nie wiem jeszcze jakiego ) jeśli ma Pan sugestie to również poproszę. Zasadnicze pytanie brzmi w jaki sposób zamocować taką ramkę czy można użyć jakiegoś kleju czy raczej trzeba przykręcać. ? Z góry dziękuje za odpowiedź. Chcąc przykleić kamień do płyty (GK jak mniemam), pamiętaj ,że kleisz do papieru. Przyklej i przykręć - jedno puści ,drugie może nie Daj spokój Panom - nie pomogą...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 14.01.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Chcąc przykleić kamień do płyty (GK jak mniemam), pamiętaj ,że kleisz do papieru. Przyklej i przykręć - jedno puści ,drugie może nie Daj spokój Panom - nie pomogą...... No już teraz w XXI wieku nikt nie robi sobie obudowy kominka z płyt GK. Tak myślę, przynajmniej ja od ponad roku nie miałem klienta z takim "wyjątkowym" pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.01.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 No już teraz w XXI wieku nikt nie robi sobie obudowy kominka z płyt GK. Tak myślę, przynajmniej ja od ponad roku nie miałem klienta z takim "wyjątkowym" pomysłem. Dla Ciebie i dla mnie pomysł pewnie wyjątkowy... Natomiast założę się że co najmniej 50% kominków w Polsce buduje się z papieru (GK) ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.01.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Się zgadzam i mało to uważam ,że tych kominków jest około 70 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.01.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Witam.Doprecyzuję - więcej niż 80%.I to tylko dlatego że na przestrzeni ostatnich kilku lat izolacje krzemianowo-wapniowe, wermikulitowe i perlitowe zdobyły jakieś 10-15% rynku.Dla porównania - za naszą południową i zachodnią granicą proporcje są odwrotne. Głównie dlatego że swego czasu olbrzymią i taniutką konkurencją byli polscy wykonawcy, którzy "nauczyli" tam ludzi robić kominki z gipsu i tektury.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malgorzatah 15.01.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Nie wiem co sie stalo z naszym ogrzewaniem kominkowym. Odwiedzilismy dom w weekend i rozpalilismy ogien w kominku bez problemu, ale po jakims czasie zaczelo sie mocno dymic na pietrze przy podlodze gdzie przechodzi komin i rury odprowadzajace powietrze. potem zaczelo tam sie palic. Straz oderwala kawal podlogi . Rura doprowadzajaca powietrze zostala powaznie nadpalona, rowniez welna mineralna i belka stropowa. Na szczescie obylo sie bez wiekszych strat, ale wciaz nie wiem co bylo przzyczyna tego pozaru. Dom byl bardzo wyziebiony, a na dworze bylo -10 stopni. Wiec moje pytanie , co bylo przyczyna pozaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.01.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 No a nie zrobiliście zdjęć?Przecież przyczyna pożaru jest oczywista. Pożrednio palacz, bo rozpalił w kominku, a bezpośrednio wadliwie zrobiona instalacja kominka. No daj fotki jakieś. Ktoś tu pisał, że wełna się nie pali..... A więc rada oczywista dla tych co mają wełne w obudowie:zakupcie jak najszybciej gaśnice, tak więcej tych gaśnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts