an-bud 15.12.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 mamy otwarty na kuchnie i komunikacje salon okolo 35m. slyszalem, ze do kominka powinno sie doprowadzic zewnetrzne powietrze. pod salonem mam piwnice. czy potrzebne to zewnetrzne powietrze, co mam przygotowac aby bylo dobrze. co mam jeszcze napisac abyscie wiedzieli jak mi pomoc?jak będzie dobry wkład ( z wejściem powietrza zew.) to powinno być pow. zew. doprowadzone. w zależności od paleniska fi 100 , 150mm moze byc to powietrze doprowadzone spod podlogi? rure ewentualnie mozemy polozyc w garazu przy suficie i przebic sie do gory przez sufit do salonu? moze byc ta rura tak skomplikowanie poprowadzona?może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 16.12.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Witam. Planuję kominek z z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Byłam na wstępnej rozmowie w firmie ,która bedzie mi to robić, u nich także kupię wkład. Mam pytanie dotyczące wkładu: czy wybrać wkłąd żeliwny 80 czy stalowy 100. Cena będzie podobna,. Pan od kominka proponuje ten żeliwny 80, mówi że są lepsze. Który wkład wybrać patrząc na funkcjonalność-na większy żeliwny mnie nie stać a przyznam że wizualinie większy byłby ładniejszy. PS. Obydwa wkłądy są dobrej jakośći Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 16.12.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Witam. Planuję kominek z z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Byłam na wstępnej rozmowie w firmie ,która bedzie mi to robić, u nich także kupię wkład. Mam pytanie dotyczące wkładu: czy wybrać wkłąd żeliwny 80 czy stalowy 100. Cena będzie podobna,. Pan od kominka proponuje ten żeliwny 80, mówi że są lepsze. Który wkład wybrać patrząc na funkcjonalność-na większy żeliwny mnie nie stać a przyznam że wizualinie większy byłby ładniejszy. PS. Obydwa wkłądy są dobrej jakośćia może troszkę konkretniejsze dane? te nic nie mówią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 16.12.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Firma w której zamawiamy kominek to Miro-Les Foyers. Dom ok 160 m2, moc grzewcza wkładu stalowego (80cm szer)15 W a żeliwnego (100cm)16W . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 16.12.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Firma w której zamawiamy kominek to Miro-Les Foyers. Dom ok 160 m2, moc grzewcza wkładu stalowego (80cm szer)15 W a żeliwnego (100cm)16W .bez symbolu paleniska nic nie powiem ma przyłącze do powietrza zewnętrznego? jeżeli nie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 17.12.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 mam pytanie. Będę stawiał kominek raczej rekraacyjny więc nie więcej niż 14kW do domu 180m2. Jednak kominek jest tak usytuowany że bezproblemowo będę mógł podciągnąć 2 rury do 2 pokojów na poddaszu oraz 1 rurędo pokoju obok kominka. A poniewąż kominek podczas palenia daje nadmiar ciepła fajnie byłoby część tego ciepła skierować gdzieś do domu. Nie chciałem robić typowego DGP z wymuszonym obiegiem ale grawitacyjnym. Zaczęło mi ostatnio chodzić po głowie żeby dociągnąć do kolejnych 2 pokoi na parterze rury (odległość od kominka 4m) - czy można by je puścić w otulinie w posadzce? Chyba bez wymuszonego obiegu ciepłe powietrze nie popłynie najpierw w dół i tym kanałem do pokoju? A gdyby tylko na tych 2 kanałach dać jakiswentylator a do reszty pokojów grawitacyjnie ? Można tak mieszać? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 17.12.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Posiadam wkład 16 kW. Planuję zrobić DCP poprzez turbinę umieszczoną na poddaszu (odległość turbiny od punktu poboru powietrza z obudowy kominka to ok. 2 m). Chcę kupić turbinę o wydajności ok. 750 m3. Tego typu turbina ma wlot powietrza o przekroju 150 mm. Czy w takim razie przy wymuszonym obiegu wystarczy, że wprowadzę jedną rurą 150 mm do komory z gorącym powietrzem i turbina będzie zasysać powietrze a następnie dystrybuować na kolejne pomieszczenia. Za turbiną najdłuższy planowany poziomy kanał to ok. 10 m, następnie zejście w dół ok. 3 m i wylot przez sufit (te kanały planuję wykonać średnicy 125 mm). Ponieważ chcę dokonać przekucia/przewiertu w stropie nad kominkiem, dlatego chciałbym potwierdzenia, że jedna rura 150 mm wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 17.12.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Posiadam wkład 16 kW. Planuję zrobić DCP poprzez turbinę umieszczoną na poddaszu (odległość turbiny od punktu poboru powietrza z obudowy kominka to ok. 2 m). Chcę kupić turbinę o wydajności ok. 750 m3. Tego typu turbina ma wlot powietrza o przekroju 150 mm. Czy w takim razie przy wymuszonym obiegu wystarczy, że wprowadzę jedną rurą 150 mm do komory z gorącym powietrzem i turbina będzie zasysać powietrze a następnie dystrybuować na kolejne pomieszczenia. Za turbiną najdłuższy planowany poziomy kanał to ok. 10 m, następnie zejście w dół ok. 3 m i wylot przez sufit (te kanały planuję wykonać średnicy 125 mm). Ponieważ chcę dokonać przekucia/przewiertu w stropie nad kominkiem, dlatego chciałbym potwierdzenia, że jedna rura 150 mm wystarczy.150 wystarczy, ale resztę rozprowadzenia trzeba przemyśleć. Tłumaczyłem kilka razy znajomemu a i tak sp....ł , a widziałem projekt i ten przypadek był bardzo prosty, jak można robić takie błędy? a wystarczy troszkę POMYSLEC!!! jak nie, to może domek iść z dymem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 17.12.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 mam pytanie. Będę stawiał kominek raczej rekraacyjny więc nie więcej niż 14kW do domu 180m2. Jednak kominek jest tak usytuowany że bezproblemowo będę mógł podciągnąć 2 rury do 2 pokojów na poddaszu oraz 1 rurędo pokoju obok kominka. A poniewąż kominek podczas palenia daje nadmiar ciepła fajnie byłoby część tego ciepła skierować gdzieś do domu. Nie chciałem robić typowego DGP z wymuszonym obiegiem ale grawitacyjnym. Zaczęło mi ostatnio chodzić po głowie żeby dociągnąć do kolejnych 2 pokoi na parterze rury (odległość od kominka 4m) - czy można by je puścić w otulinie w posadzce? Chyba bez wymuszonego obiegu ciepłe powietrze nie popłynie najpierw w dół i tym kanałem do pokoju? A gdyby tylko na tych 2 kanałach dać jakiswentylator a do reszty pokojów grawitacyjnie ? Można tak mieszać? pozdrawiamna parterze pod sufitem, bo przekombinujesz i bez wentylatora zadziała, oczywistą oczywistością jest odpowiedni przekrój przewodów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 17.12.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 mam pytanie. Będę stawiał kominek raczej rekraacyjny więc nie więcej niż 14kW do domu 180m2. Jednak kominek jest tak usytuowany że bezproblemowo będę mógł podciągnąć 2 rury do 2 pokojów na poddaszu oraz 1 rurędo pokoju obok kominka. A poniewąż kominek podczas palenia daje nadmiar ciepła fajnie byłoby część tego ciepła skierować gdzieś do domu. Nie chciałem robić typowego DGP z wymuszonym obiegiem ale grawitacyjnym. Zaczęło mi ostatnio chodzić po głowie żeby dociągnąć do kolejnych 2 pokoi na parterze rury (odległość od kominka 4m) - czy można by je puścić w otulinie w posadzce? Chyba bez wymuszonego obiegu ciepłe powietrze nie popłynie najpierw w dół i tym kanałem do pokoju? A gdyby tylko na tych 2 kanałach dać jakiswentylator a do reszty pokojów grawitacyjnie ? Można tak mieszać? pozdrawiamna parterze pod sufitem, bo przekombinujesz i bez wentylatora zadziała, oczywistą oczywistością jest odpowiedni przekrój przewodów!!! no i z tego co gdzies czytałem poleca się rury nie dłuższe niż 3 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 17.12.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 na płocie napisano d.. mam kilka prawie 10m i działa, ale trzeba pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 17.12.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 na płocie napisano d.. mam kilka prawie 10m i działa, ale trzeba pomyśleć bez wentylatora? No to rzeczywiście nieżle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 17.12.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 na płocie napisano d.. mam kilka prawie 10m i działa, ale trzeba pomyśleć bez wentylatora? No to rzeczywiście nieżle bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boruta1 17.12.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 na płocie napisano d.. mam kilka prawie 10m i działa, ale trzeba pomyśleć bez wentylatora? No to rzeczywiście nieżle bez Ja też własnie planuję bez bo nie wyobrażam sobie, że jak prądu zabraknie to nie będzie nawet trochę ciepło na górze. Zdradź jaki miałes pomysł na to? Mi wychodzi, że odległość od kominka do pokojów na piętrze to będzie jakies max. 4 metry. Przy Twoich 10m to naprawdę nic. Mimo wszystko zastanawiam sie na ile jest to efektywne ogrzewanie dla dodatkowych pomieszczeń. Możesz podac na ile udaje Ci się podgrzać taką grawitacyjną dystrybucją powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 17.12.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 4 m na piętro to trzeba tłumić 125mm wystaczy, w parterze min 150mm, najważniejsza jest komora w obudowie kominka (max wysoko 20 cm od sufitu koniec) NIGDY gotowych płaszczy !!! warto dołożyć tzw rekuperator, tj. dodatkowy odzysk ciepła ze spalin. kominek to w tym momencie moje jedyne ogrzewanie, a z prądem masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 18.12.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Firma w której zamawiamy kominek to Miro-Les Foyers. Dom ok 160 m2, moc grzewcza wkładu stalowego (80cm szer)15 W a żeliwnego (100cm)16W .bez symbolu paleniska nic nie powiem ma przyłącze do powietrza zewnętrznego? jeżeli nie to Dokładne dane i ceny wkładów posłałam na priva. Mam jeszcze pytanko dotyczące kosztów tej obudowy: ile materiały z robocizną tak mniej więcej? http://images34.fotosik.pl/82/3c7e09f7c6cda60e.jpg http://images34.fotosik.pl/82/c8be35dae05cf9d7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 18.12.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Zapomniałam o jeszcze jednym Ile kW jest wskazane przy 160 m2 domu przy dgp?/jestem zmarzluch wiec będe dużo grzać kominkem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 18.12.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Posiadam wkład 16 kW. Planuję zrobić DCP poprzez turbinę umieszczoną na poddaszu (odległość turbiny od punktu poboru powietrza z obudowy kominka to ok. 2 m). Chcę kupić turbinę o wydajności ok. 750 m3. Tego typu turbina ma wlot powietrza o przekroju 150 mm. Czy w takim razie przy wymuszonym obiegu wystarczy, że wprowadzę jedną rurą 150 mm do komory z gorącym powietrzem i turbina będzie zasysać powietrze a następnie dystrybuować na kolejne pomieszczenia. Za turbiną najdłuższy planowany poziomy kanał to ok. 10 m, następnie zejście w dół ok. 3 m i wylot przez sufit (te kanały planuję wykonać średnicy 125 mm). Ponieważ chcę dokonać przekucia/przewiertu w stropie nad kominkiem, dlatego chciałbym potwierdzenia, że jedna rura 150 mm wystarczy.150 wystarczy, ale resztę rozprowadzenia trzeba przemyśleć. Tłumaczyłem kilka razy znajomemu a i tak sp....ł , a widziałem projekt i ten przypadek był bardzo prosty, jak można robić takie błędy? a wystarczy troszkę POMYSLEC!!! jak nie, to może domek iść z dymem Czy możesz rozwinąć temat ? Ja planowałem sobie to tak, wejście do turbiny 150 mm (zasysanie powietrza, turbina w odległości ok. 2 m od kominka), następnie wyjście z turbiny 150 mm do najbliższego trójnika lub czwórnika, z którego później planuję iść kanałami 125 mm do pomieszczeń. Jeszcze planuję na jednym kanale (po jakiś 5 metrach) dać trójnik i rozprowadzić to powietrze po dwóch pomieszczeniach na parterze. Aha, całość rur planowałem puścić ponad sufitem poddasza użytkowego, czyli z tej wysokości będę wychodził na parterze przez sufit, czyli zejście w dół powietrza ok. 3,5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel.B 19.12.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Mam pytanko do an-bud Zamierzam wstawić kominek z płaszczem wodnym i obudować go, do wysokości szyby z pustaczków. Pytanie dotyczy wykładania wełną: czy te "ścianki" z pustaka też trzeba wyłożyć od środka wełną? powiedzmy, że podobnie jak na tym zdjęciu.http://foto.onet.pl/f1edv,cp8o8ckt8yyo,9mvis,u.html?D=1#9mvis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver200 20.12.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Witam. mam pytanie - czy kominek może się ruszać/bujać? otóż jakiś czas temu zamontowano nam kominek i niedawno zauważyłem, ze jak z jednej strony pchnę wkład to kominek się rusza, na razie do wykonawcy nie mogę się dodzwonić, jednak myślę, ze skoro już zapłaciłem i to i tak nic od niego nie wyegzekwuję. Wiec pytanie, czy jest to niebezpieczne, czy odpuścić i zapomnieć o tym? czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na moje pytanie? bo nie wiem czy mam dalej naciskac wykonawce, chociaż wątpie, zeby cokolwiek zrobił, czy szukac kogoś kto to poprawi, a moze olać i używac dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts