bohusz 13.02.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 No widzisz Eniu tego artykułu akurat nie czytałem, chociać regularnie przysyłają mi kilka wydań. Chyba mają za dużo, albo to jeszcze z starych czasów jak się tam reklamowałem. Dobrze, że zwróciłeś uwagę na ten artykuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filikominki 13.02.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Czytałem ten artykuł. Pan Piotr opisał w nim wkłady Jotul i Dovre (nowsze modele które mają fabryczne podłączenie powietrza z zewnątrz) są też producenci (Tarnavva, Kratki.pl) którzy oferują podstawy lub przyłącze do powietrza.A na temat izolacji czopucha to było do pytającego: BOHO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filikominki 13.02.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 O przepraszam to nie ten artykuł.To miał być ten:http://www.kominki-batura.pl/publikacje4.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.02.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Jeżeli kominek jest zbudowany z odpowiednich materiałów i solidnie , to tzw komora dekompresyjna jest zbędna. Ciepłe kominki nie mają kratek ,w środku jest minimum trzykrotnie większe "piekło" ,niż w tych przewietrzanych . Stoją i nie pękają ( przynajmniej nie tam gdzie im nie pozwolę ) Komora dekompresyjna to wymysły "żabojadów". W klimacie Francuskim ,kominki można budować z tektury i gipsu ( gdzieś to już słyszałem ) . Żeby jednak się to dziadostwo "kupy trzymało" trzeba trochę zabiegów . Np. nie palić tylko wędzić we wkładzie lub ratować GK jakimiś komorami..... Pomyśleć ,że i ja kiedyś dałem się na to nabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 14.02.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam.Jak obejść taki problem - wyczystka pod trójnikiemhttp://img804.imageshack.us/img804/3038/img0413.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrŚwica 14.02.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam. Jak obejść taki problem - wyczystka pod trójnikiem http://img804.imageshack.us/img804/3038/img0413.jpg Można przenieść otwór wyczystki , np. za ścianę . Specjalistyczne firmy wykonuję takie zabiegi bez najmniejszego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.02.2011 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Można przenieść otwór wyczystki , np. za ścianę . Specjalistyczne firmy wykonuję takie zabiegi bez najmniejszego problemu. Pod warunkiem ,że za ścianą nie stoi łóżko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.02.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam. Jak obejść taki problem - wyczystka pod trójnikiem http://img804.imageshack.us/img804/3038/img0413.jpg Zaczął bym od powieszenia za pewną część ciała ,na jednej z widocznych belek, architekta ,kierownika budowy lub budowlańca - sam sobie wybierz na którym się zemścisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 14.02.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 PiotrŚwica - niestety po drugiej stronie ściany jest działówka. Eniu- powiesić powinienem chyba projektanta (typówka) bo z tyłu działówka, po bokach kominy wentylacyjne. Nie widzę możliwości przeniesienia wyczystki ani na tył, ani na boki. Kombinowałem jak poprzestawiać kominy wentylacyjne ze spalinowym i nic nie wymyśliłem. Chyba będę musiał postawić kominek z boku tylko nie wiem czy można dwoma kolanami do komina wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 14.02.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Można, ustaw wkład tak aby nie zastawić wyczystki. Wyczystka może być w obudowie ważne aby zapewnić do niej dostęp np. przez kratkę nawiewną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.02.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam.Zrób pod skosem przez działówkę i po bólu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.02.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 PiotrŚwica - niestety po drugiej stronie ściany jest działówka. Eniu- powiesić powinienem chyba projektanta (typówka) bo z tyłu działówka, po bokach kominy wentylacyjne. Nie widzę możliwości przeniesienia wyczystki ani na tył, ani na boki. Kombinowałem jak poprzestawiać kominy wentylacyjne ze spalinowym i nic nie wymyśliłem. Chyba będę musiał postawić kominek z boku tylko nie wiem czy można dwoma kolanami do komina wprowadzić. Można zrobić tak ,że wyczystką będzie wkład. Wymaga to zaufania do tego co tu wypisuję. Prawo tego nie zabroni , choćby oponenci komitet strajkowy powołali . Prawo bywa mądrzejsze niż to niektórym sie zdaje. Trzeba do tego jednak równie mądrego wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 15.02.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Witam. Zrób pod skosem przez działówkę i po bólu. Pozdrawiam. Jak mam zrobić otwór tej wyczystki bo z tej strony mam gotowy - wyprofilowany. Normalnie wyciąć prostokąt i go nie obrabiać? A co zrobić z tym, z tej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Jak mam zrobić otwór tej wyczystki bo z tej strony mam gotowy - wyprofilowany. Normalnie wyciąć prostokąt i go nie obrabiać? A co zrobić z tym, z tej strony? Jeśli wybierasz takie rozwiązanie, wycięty prostokąt obrób klejem do płytek,zamontuj drzwiczki. Ten niewłaściwy zaklej dopasowaną cegłą ( też klejem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malgosia i Piotr 15.02.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Witam, Mam nadzieję, że nie zaburzę dyskusji, ale mam pytanie odnośnie zrobienia kominka w starym domu, który oryginalnie nie miał tego w planach. Otóż w salonie bardzo bym chciała zamontować (najlepiej dwustronny kominek), ale w tym pomieszczeniu nie ma komina. Są dwa kominy w kuchni, w tym jeden „wolny”. Czy jest możliwość podpięcia kominka w wolny komin, który jest około 4-5m oddalony od miejsca kominka? Dla lepszego zrozumienia załączam (mam nadzieje ze sie załączy) odręczny schemat parteru (wybaczcie mój brak zdolności…)Czy mam w ogóle o czym marzyc? Z góry dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Witam, Mam nadzieję, że nie zaburzę dyskusji, ale mam pytanie odnośnie zrobienia kominka w starym domu, który oryginalnie nie miał tego w planach. Otóż w salonie bardzo bym chciała zamontować (najlepiej dwustronny kominek), ale w tym pomieszczeniu nie ma komina. Są dwa kominy w kuchni, w tym jeden „wolny”. Czy jest możliwość podpięcia kominka w wolny komin, który jest około 4-5m oddalony od miejsca kominka? Dla lepszego zrozumienia załączam (mam nadzieje ze sie załączy) odręczny schemat parteru (wybaczcie mój brak zdolności…) Czy mam w ogóle o czym marzyc? Z góry dzięki za porady Dwa pytania pomocnicze 1 . Co jest w pomieszczeniu nad kominkiem i z czego jest strop miedzy tymi pomieszczeniami ? 2 . Wymiary wolnego kanału dymowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malgosia i Piotr 15.02.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Dwa pytania pomocnicze 1 . Co jest w pomieszczeniu nad kominkiem i z czego jest strop miedzy tymi pomieszczeniami ? 2 . Wymiary wolnego kanału dymowego ? uhhh, cięzkie pytania... Nad kominkiem a dokladnie nad scianą, na której mialby być kominek jest sciana i pokoj. A strop jest betonowy (jesli to precyzyjne okreslenie) - taki chyba standardowy jaki sie kiedys budowalo. co do wymiarów kanału dymowego to teraz nie napisze, musze sprawdzic w planach (wydaje mi sie dośc duży), chociaz ekipa ktora budowala dom nie koniecznie trzymala sie wytycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 uhhh, cięzkie pytania... Nad kominkiem a dokladnie nad scianą, na której mialby być kominek jest sciana i pokoj. A strop jest betonowy (jesli to precyzyjne okreslenie) - taki chyba standardowy jaki sie kiedys budowalo. co do wymiarów kanału dymowego to teraz nie napisze, musze sprawdzic w planach (wydaje mi sie dośc duży), chociaz ekipa ktora budowala dom nie koniecznie trzymala sie wytycznych Jeśli kanał jest duży to rozważałem przebicie stropu nad kominkiem przejście kanałem spalinowym pionowo do pomieszczenia na pietrze. Tam wykonać skos pod kątem 30-45 stopni i wejść do komina. Oczywiście wyczystki na zakrętach (kolanach), i warunek ,że nie zrujnuje to koncepcji góry. Jeśli skos "wypadnie" przy ścianie, można to sprytnie zabudować . Jest to dodatkowe źródło ciepła tamże. Takie wstępne gdybanie - jak podchwycicie ,szczegóły później, co byście chałupy z dymem nie puścili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.02.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Jeszcze słówko - wkład dwustronny zwykle ma spore wymagania kominowe , ale 3-4 mb rury fi 180 -200mm zrobi swoje.Dym sięostudzi (ogrzeje górę) i można trochę zredukować średnicę wchodząc do komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 15.02.2011 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Czy słabe osiągi kominka (Dovre) mogą być spowodowane dużą odległością wkładu od zabudowy . Objawy są następujące. Wkład osiąga temperatrę a powietrze z kratek jest ledwo ciepłe . Instrukcja zalecała 8-10cm . Wydaje mi się ,że zmniejszenie odległści spowoduje przyśpieszenie ruchu ogrzanego powietrza o większej temperaturze . Jaka jest optymalna odległość wkładu od zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts