Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Witam.

mam pytanie - czy kominek może się ruszać/bujać?

otóż jakiś czas temu zamontowano nam kominek i niedawno zauważyłem, ze jak z jednej strony pchnę wkład to kominek się rusza, na razie do wykonawcy nie mogę się dodzwonić, jednak myślę, ze skoro już zapłaciłem i to i tak nic od niego nie wyegzekwuję. Wiec pytanie, czy jest to niebezpieczne, czy odpuścić i zapomnieć o tym?

czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na moje pytanie? bo nie wiem czy mam dalej naciskac wykonawce, chociaż wątpie, zeby cokolwiek zrobił, czy szukac kogoś kto to poprawi, a moze olać i używac dalej.

jak tylko trochę się rusza to olej. chyba że zacznie wychodzić z pokoju :D jak ma 4 nogi to może być jedna luzna.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanko do an-bud

Zamierzam wstawić kominek z płaszczem wodnym i obudować go, do wysokości szyby z pustaczków. Pytanie dotyczy wykładania wełną: czy te "ścianki" z pustaka też trzeba wyłożyć od środka wełną?

powiedzmy, że podobnie jak na tym zdjęciu.

http://foto.onet.pl/f1edv,cp8o8ckt8yyo,9mvis,u.html?D=1#9mvis

i tak,i nie, wodne mają dośc niką temperaturę, można też wyłozyć wełną wkład, uwaga wkłady mogą być wodno-powietrzne, w takim przypadku to lepiej dać wełne na obudowę.

Posiadam wkład 16 kW. Planuję zrobić DCP poprzez turbinę umieszczoną na poddaszu (odległość turbiny od punktu poboru powietrza z obudowy kominka to ok. 2 m).

Chcę kupić turbinę o wydajności ok. 750 m3. Tego typu turbina ma wlot powietrza o przekroju 150 mm. Czy w takim razie przy wymuszonym obiegu wystarczy, że wprowadzę jedną rurą 150 mm do komory z gorącym powietrzem i turbina będzie zasysać powietrze a następnie dystrybuować na kolejne pomieszczenia.

Za turbiną najdłuższy planowany poziomy kanał to ok. 10 m, następnie zejście w dół ok. 3 m i wylot przez sufit (te kanały planuję wykonać średnicy 125 mm).

Ponieważ chcę dokonać przekucia/przewiertu w stropie nad kominkiem, dlatego chciałbym potwierdzenia, że jedna rura 150 mm wystarczy.

150 wystarczy, ale resztę rozprowadzenia trzeba przemyśleć. Tłumaczyłem kilka razy znajomemu a i tak sp....ł , a widziałem projekt i ten przypadek był bardzo prosty, jak można robić takie błędy? a wystarczy troszkę POMYSLEC!!! jak nie, to może domek iść z dymem :cry:

Czy możesz rozwinąć temat ?

Ja planowałem sobie to tak, wejście do turbiny 150 mm (zasysanie powietrza, turbina w odległości ok. 2 m od kominka), następnie wyjście z turbiny 150 mm do najbliższego trójnika lub czwórnika, z którego później planuję iść kanałami 125 mm do pomieszczeń. Jeszcze planuję na jednym kanale (po jakiś 5 metrach) dać trójnik i rozprowadzić to powietrze po dwóch pomieszczeniach na parterze.

Aha, całość rur planowałem puścić ponad sufitem poddasza użytkowego, czyli z tej wysokości będę wychodził na parterze przez sufit, czyli zejście w dół powietrza ok. 3,5 m.

teoretycznie jest to do zrobienia, ale te dwa pomieszczenia na parterze mogą mieć problem. w ten sposób co myślisz raczej będzie problem. bez projektu moje gdybanie jest bez sensu.

Zapomniałam o jeszcze jednym :wink: Ile kW jest wskazane przy 160 m2 domu przy dgp?/jestem zmarzluch wiec będe dużo grzać kominkem :)
zależy od zapotrzebowania domu (bilans energetyczny) teoretycnie 16 kw , ale lepiej więcej. w każym razie palenisko dobre.co do kosztów, jak bierzesz kompleksowo to można coś urwać i wyjdzie taniej np.obudwa. sprawdz w kilku firmach.

Witam.

mam pytanie - czy kominek może się ruszać/bujać?

otóż jakiś czas temu zamontowano nam kominek i niedawno zauważyłem, ze jak z jednej strony pchnę wkład to kominek się rusza, na razie do wykonawcy nie mogę się dodzwonić, jednak myślę, ze skoro już zapłaciłem i to i tak nic od niego nie wyegzekwuję. Wiec pytanie, czy jest to niebezpieczne, czy odpuścić i zapomnieć o tym?

czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na moje pytanie? bo nie wiem czy mam dalej naciskac wykonawce, chociaż wątpie, zeby cokolwiek zrobił, czy szukac kogoś kto to poprawi, a moze olać i używac dalej.

jak tylko trochę się rusza to olej. chyba że zacznie wychodzić z pokoju :D jak ma 4 nogi to może być jedna luzna.

Na szczeście nie wychodzi z pokoju, tez mi się wydaje, ze cos z jedną nogą jest nie tak, ehh fachowcy, tak prostą rzecz żle zrobić, od początku mi się oni nie podobali, ale nie było czasu na szukanie innych

dziekuję i wesołych świąt

witam

wybrałam wkład w którym średnica otworu an komin to 250. wykonawca zaproponowal przejscie na 200 bo to podobno standardowe rozwiazanie. prosze o informacje czy powinnam sie upierac przy tych 250 i czy roznica w cenie pomiedzy jedna rura a druga jest znaczaca (komin stalowy izolowany).

witam

wybrałam wkład w którym średnica otworu an komin to 250. wykonawca zaproponowal przejscie na 200 bo to podobno standardowe rozwiazanie. prosze o informacje czy powinnam sie upierac przy tych 250 i czy roznica w cenie pomiedzy jedna rura a druga jest znaczaca (komin stalowy izolowany).

wkład kominkowy ma średnicę 250, to komin powinien być podobnej średnicy. jak komin jest np; systemowy 200 to konieczna jest redukcja, ale w tym przypadku wkład by był za duży (często spotykany błąd) :cry: jaki i z czego jest komin?

Witam,

jeśli może doradzić to mam pytanie - jestem w trakcie budowy domu i zastanawiam się czy zakładać kominek z płaszczem wodnym a jeśli tak to jaki nalepiej zastosować wkład (marka, model). Prawdę mówiąc mam zrobione podejście do instalacji hydraulicznej ale nie wiem czy wartto inwestować bo to mimo wszystko sporo kosztuje. Z drugiej strony może mimo wszystko warto. Jakie jest twoje zdanie kiedy warto a kiedy nie ??

Witam,

jeśli może doradzić to mam pytanie - jestem w trakcie budowy domu i zastanawiam się czy zakładać kominek z płaszczem wodnym a jeśli tak to jaki nalepiej zastosować wkład (marka, model). Prawdę mówiąc mam zrobione podejście do instalacji hydraulicznej ale nie wiem czy wartto inwestować bo to mimo wszystko sporo kosztuje. Z drugiej strony może mimo wszystko warto. Jakie jest twoje zdanie kiedy warto a kiedy nie ??

jak masz zamiar ciągle palić to warto, w innym przypadku szkoda kasy.

Witam,

owszem chcę go używać doś aktywnie aczkolwiek ktoś mi ostatnio powiedział że średnio po pięciu latach już nawet najbardzie chętnym ochota mija więc nawet na pięć lat czy warto ?

Ostatnio oglądałem takie wkłady (włoskie) które mają w sobie dodatkowy 80 litrowy zbiornik. Czy taki ewentualnie wkład jest odpowiedni i czy warto inwestować ?

witam

wkład kominkowy ma średnicę 250, to komin powinien być podobnej średnicy. jak komin jest np; systemowy 200 to konieczna jest redukcja, ale w tym przypadku wkład by był za duży (często spotykany błąd) :cry: jaki i z czego jest komin?

na razie są tylko fundamenty :D

komin ma być 'stawiany' na wkładzie - taki jak napisałam - stalowy rura w rurze izolowany pomiędzy rurami.

witam

na razie są tylko fundamenty :D

komin ma być 'stawiany' na wkładzie - taki jak napisałam - stalowy rura w rurze izolowany pomiędzy rurami.

no to proste, obowiązkowo taki jak wyjście z paleniska

Witam,

owszem chcę go używać doś aktywnie aczkolwiek ktoś mi ostatnio powiedział że średnio po pięciu latach już nawet najbardzie chętnym ochota mija więc nawet na pięć lat czy warto ?

Ostatnio oglądałem takie wkłady (włoskie) które mają w sobie dodatkowy 80 litrowy zbiornik. Czy taki ewentualnie wkład jest odpowiedni i czy warto inwestować ?

Moim zdaniem z DGP tak a płaszcz wodny to przy założeniu tego co an-bud napisał

Witam.

Ale dlaczego obowiązkowo?

Wytłumacz to

Przecież nie znasz ani charakterystyki komina (ciśnienie/wysokość), nie wiesz jaki to będzie wkład, nie znasz jego parametrów technicznych, wymaganego ciśnienia kominowego, jak również sytuacji budowlanej.

Każdy wkład ma podane ciśnienie kominowe jakim powinien charakteryzować się komin do jakiego będzie przyłączony. Są to wartości "od - do". Co w sytuacji gdy projektowany komin będzie miał o wiele wyższe wartości ciśnienia będące wypadkową jego średnicy i wysokości, niż to wynika z zaleceń producenta wkładu? Czy będziesz zakładał szyber czy ograniczał dopływ powietrza do spalania? W obydwu sytuacjach będzie to skutkowało wiecznie "czarną" szybą w kominku. Czy założysz moderator ciągu, który dla normalnego użytkownika kominka jest kolejnym urządzeniem dosyć skomplikowanym w użyciu, bo wymagającym stałej obsługi w zależności od warunków atmosferycznych oraz dodatkowym kosztem (i to nie małym)?

Właśnie wtedy zasadnym jest dostosowanie wielkości komina i jego parametrów eksploatacyjnych do zaleceń producenta wkładu właśnie przez zmniejszenie jego średnicy (bo wysokości raczej się nie da).

Tak się tworzą "forumowe" mity, które są powtarzane z ust do ust przez nieświadomych zagadnienia Forumowiczów.

Doradzasz ludziom - miej ku temu podstawy. Dopiero wiedza i pewne "spojrzenie z dystansem" na całokształt konkretnego problemu, w połączeniu z praktyką daje zamierzony efekt.

Pozdrawiam.

Witam.

Wytłumacz to

Przecież nie znasz ani charakterystyki komina (ciśnienie/wysokość), nie wiesz jaki to będzie wkład, nie znasz jego parametrów technicznych, wymaganego ciśnienia kominowego, jak również sytuacji budowlanej.

Każdy wkład ma podane ciśnienie kominowe jakim powinien charakteryzować się komin do jakiego będzie przyłączony. Są to wartości "od - do". Co w sytuacji gdy projektowany komin będzie miał o wiele wyższe wartości ciśnienia będące wypadkową jego średnicy i wysokości, niż to wynika z zaleceń producenta wkładu? Czy będziesz zakładał szyber czy ograniczał dopływ powietrza do spalania? W obydwu sytuacjach będzie to skutkowało wiecznie "czarną" szybą w kominku. Czy założysz moderator ciągu, który dla normalnego użytkownika kominka jest kolejnym urządzeniem dosyć skomplikowanym w użyciu, bo wymagającym stałej obsługi w zależności od warunków atmosferycznych oraz dodatkowym kosztem (i to nie małym)?

Właśnie wtedy zasadnym jest dostosowanie wielkości komina i jego parametrów eksploatacyjnych do zaleceń producenta wkładu właśnie przez zmniejszenie jego średnicy (bo wysokości raczej się nie da).

Tak się tworzą "forumowe" mity, które są powtarzane z ust do ust przez nieświadomych zagadnienia Forumowiczów.

Doradzasz ludziom - miej ku temu podstawy. Dopiero wiedza i pewne "spojrzenie z dystansem" na całokształt konkretnego problemu, w połączeniu z praktyką daje zamierzony efekt.

Pozdrawiam.

W takim razie mam pytanko, Kupuje wkład Hajduka Volcano 1V i do niego komin ECO ZAPEL (z ociepleniem) 10m wysokości.

Od podłączenia do wylotu będzie 8 m

Niestety producent wkładu nie podaje ciśnienia kominowego.

Firma od kominków mówi, że wystarczy 180 cm średnicy, ale czy to nie będzie za mało?

Proszę o odpowiedź[/url]

Witam.

Wytłumacz to

Pozdrawiam.

jak da się redukcję to osłabi się ciąg komina, do ciągu liczy się też przekrój! i to te przewężenie wpływa na całość ! producent wkładu zrobił wyjście fi 250 dla jaj? czy takie są optymalne parametry dla konkretnego paleniska? są pewne podstawowe zasady. kiedyś przez komin od kominka Mikołaj do domu wchodził :D robiło się duże kominki i odpowiednio dopasowane duże kominy. zobacz w Malborku, kilka jest orginalnych :D

p.s. zajmuję się tym zawodowo prawie 30 lat