madzioochna 03.04.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Pytanie do ekspertów w sprawie kominków z płaszczem wodnym.Siedzę od jakiegoś czasu nad kominkami (wybór między DGP a KZPW). Fajnie by było mniej płacić za gaz, dlatego na razie nastawiam sie na KZPW. Ale muszę wiedzieć z czym to się wiąże. Znalazłam więc takiego oto wady KZPW:- dużo droższy wkład od kominka DGP- dużo droższa konstrukcja od kominka DGP- skomplikowana konstrukcja = większe prawdopodobieństwo awarii- nie można palić gdy nie ma wody- problem jest gdy zabraknie prądu – system awaryjnego zasilania działa ok. 6-8 h (a co potem?)- szyba się szybciej brudzi (to ponoć zalezy od wkładu)- codziennie trzeba palić – konieczność wygospodarowania miejsca na dużą ilość drewna- nadmierny wzrost temperatury wody w płaszczu kominka – jeśli czujnik nie zadziała to tragedia Czy powinnam wiedzieć o czymś jeszcze? Jeśli to potrzebne to mój dom : powierzchnia użytkowa ok. 180m2, poddasze użytkowe, ogrzewanie podłogowe (salon, kuchnia, korytarze, łazienki) reszta kaloryfery, przewidywane ogrzewanie gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.04.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam, potrzebuje informacji jakiej zaprawy uzyc do wyrownania powierzchni plyt szamotowych tworzacyh ciepla obudowe wkladu kominka oraz jakiego kleju/zaprawy uzyc do przytwierdzenia plyty z kamienia wokol wkladu (czy tez moze ja mocowac na jakis katownikach po obwodzie ??). Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Przestudiuj najpierw watek : "Jaka zaprawa do obudowy kominka " Potem zadasz mniej pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 03.04.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Pytanie do ekspertów w sprawie kominków z płaszczem wodnym. Siedzę od jakiegoś czasu nad kominkami (wybór między DGP a KZPW). Fajnie by było mniej płacić za gaz, dlatego na razie nastawiam sie na KZPW. Ale muszę wiedzieć z czym to się wiąże. Znalazłam więc takiego oto wady KZPW: - dużo droższy wkład od kominka DGP - dużo droższa konstrukcja od kominka DGP - skomplikowana konstrukcja = większe prawdopodobieństwo awarii - nie można palić gdy nie ma wody - problem jest gdy zabraknie prądu – system awaryjnego zasilania działa ok. 6-8 h (a co potem?) - szyba się szybciej brudzi (to ponoć zalezy od wkładu) - codziennie trzeba palić – konieczność wygospodarowania miejsca na dużą ilość drewna - nadmierny wzrost temperatury wody w płaszczu kominka – jeśli czujnik nie zadziała to tragedia Czy powinnam wiedzieć o czymś jeszcze? Jeśli to potrzebne to mój dom : powierzchnia użytkowa ok. 180m2, poddasze użytkowe, ogrzewanie podłogowe (salon, kuchnia, korytarze, łazienki) reszta kaloryfery, przewidywane ogrzewanie gazem. Czy dużo droższy wkład nie powiedział bym dobry wkład z płaszczem wodnym około 7500 zł z podwujna szybą a za dobry wkład powietrzny też trzeba dać 4000-6000 zł Dużo droższa konstrukcja zapewne masz na myśli nakłady na osprzęt do kominka ale weż pod uwagę że przy kominku z płaszczem też inwestujesz w turbinę porzewody dgp oraz trzeba obniżać sufit aby je ukryć no i dubluje się instalację grzewczą bo ta c.o jest już rozprowadzona. nie mażna palić gdy nie ma wody Tak w wkładzie z płaszczem istotnie nie można palić kiedy nie ma w nim wody. Brak prądu,brudzenie się szyby,nadmierny wzrost temperatury te czynniki da się wyeliminować poprzez odpowiednią konstrukcję wkładu zastosowanie bufora ciepła ktury nawet w przypadku braku prądu jest w stanie pochłonąć nadwyżki ciepła wyprodukowane przez kominek z płaszczem,natomiast palenie w kominku na wysokich parametrach 80 stopni pozwala na bardzo znaczne ograniczenie brudzenia szyby jak nie na prawie całkowite wyeliminowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.04.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 - codziennie trzeba palić – konieczność wygospodarowania miejsca na dużą ilość drewna -. To jest wada,która dla mnie dyskwalifikuje kominek z płaszczem. Robić z salonu kotłownie ze składem drewna ? Salon powinien być,w moim odczuciu,pomieszczeniem reprezentacyjnym a nie pomieszczeniem gospodarczym. Zmniejsz odpowiednio zapotrzebowanie domu na ciepło a rachunki za gaz będę niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.04.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 To jest wada,która dla mnie dyskwalifikuje kominek z płaszczem. Robić z salonu kotłownie ze składem drewna ? Salon powinien być,w moim odczuciu,pomieszczeniem reprezentacyjnym a nie pomieszczeniem gospodarczym. Zmniejsz odpowiednio zapotrzebowanie domu na ciepło a rachunki za gaz będę niskie. Kurna znowu.To ja może przypomnę .Bardzo lubię w swojej kotłowni z KZPŁW pić kawusie.mam tez 50-calowego Leda i uwielbiam oglądać w kotłowni siatkówkę na Polsacie,w mojej reprezentacyjnej kotłowni bardzo lubię przyjmować gości a jak się już dobrze rozjara to baletki w kotłowni mamy zajefajne.ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.04.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Kurna znowu. Jakie znowu ? Przecież wyraźnie napisałem,że ja nie wyobrażam sobie przyjmowania gości w kotłowni ze składem opału. Jeśli ktoś woli zamiast relaksu i zamiast rozmowy z gośćmi bawić się w palacza,donosić co chwilę opału w tym samym pomieszczeniu to jego problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.04.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Kurna znowu.To ja może przypomnę .Bardzo lubię w swojej kotłowni z KZPŁW pić kawusie.mam tez 50-calowego Leda i uwielbiam oglądać w kotłowni siatkówkę na Polsacie,w mojej reprezentacyjnej kotłowni bardzo lubię przyjmować gości a jak się już dobrze rozjara to baletki w kotłowni mamy zajefajne.ech No ja to jeszcze ręczną , skoro o POLSACIE mowa . Wagrowiec ma ekstraklase ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 03.04.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 a ja w kotłowni klientów przyjmuję Chyba powieszę nowe hasło na naszej stronie: "Zapraszamy do naszej kotłowni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.04.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Aleście się rozgadali ! Kotłownia w salonie to przerąbane - fakt .Natomiast jak ktoś się wstydzi kominka , to zawsze można parawan postawić jak goście przyjdą. Tym bardziej mająć gaz na "podorędziu" . Ja gazu nie mam , czyli mam przerąbane. Nie zmienia tego fakt ,że przy ogniu w kominku , bardziej sie relaksuję niż patrząc w palnik gazowy ( ten z kuchenki do gotowania). Jeden lubi teściową , drogi ....woli teścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.04.2011 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Jakie znowu ? Przecież wyraźnie napisałem,że ja nie wyobrażam sobie przyjmowania gości w kotłowni ze składem opału. Jeśli ktoś woli zamiast relaksu i zamiast rozmowy z gośćmi bawić się w palacza,donosić co chwilę opału w tym samym pomieszczeniu to jego problem. "ZNOWU" to zwrot który pojawił się tu na FM w bardzo ciekawym topiku. ..................czekaj czekaj...o jakiej ty kotłowni mówisz jeśli chodzi o donoszenie co chwilę "opału".Ja tam mam kosz ,który gościom przypadł do gustu a drewno kominkowe i brykiet wkładam 3 X na dobę przynosząc go z drewutni.Acha kotłownie mam połączoną z kuchnią i hallem.Nie wyobrażam sobie salonu-kotłowni bez mojego KZPŁW.Moja kotłownia bardzo podoba się gościom. ...........a kolega tylko PG i PC,KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 04.04.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 (...)Robić z salonu kotłownie ze składem drewna ? Salon powinien być,w moim odczuciu,pomieszczeniem reprezentacyjnym a nie pomieszczeniem gospodarczym.(...) (...)nie wyobrażam sobie przyjmowania gości w kotłowni ze składem opału. Jeśli ktoś woli zamiast relaksu i zamiast rozmowy z gośćmi bawić się w palacza,donosić co chwilę opału w tym samym pomieszczeniu to jego problem. A ja lubię się bawić...w palacza, kucharza, kelnera, odźwiernego, szatniarza.... W ogóle lubię się bawić. Salon. ...Reprezentacyjnym? To znaczy jakim? W salonie, jeśli już o "powinnościach", to powinna być atmosfera. Ona jest najważniejsza. A tej nie zepsuje drewno leżące do spalenia. Od dawna "ludziska siadają wkoło ogniska" (ale mi się rymnęło...). Bo nic tak nie zbliża jak ogień... i jadło... przy wspólnym stole. Nie chciałabym być gościem w Twoim "reprezentacyjnym salonie". A teraz idę pobawić się w... http://manu.dogomania.pl/emot/drwal.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.04.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 ......Jakie znowu ? ....... Pozwolisz ,że dopowiem o mojej kotłowni salonowej.Właśnie gosposia zdjęła zasłony i firanki w niej, bo myje okna.hehehe ale ta moja kotłownia jest cudna.W piątek przychodzi pan od oświetlenia by w kotłowni zmienić nastrój...jeśli wiesz o co chodzi.hehehe będę miał Ledy w kotłowni które podkreślą jej przeznaczenie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 05.04.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Tak ledy w kotłowni to podstawa. To teraz w XXI wieku salon robi się pod gości? Do tej pory salon i inne pomieszczenia robiło się pod domowników, biorąc pod uwagę komfort i swobodę przebywania. Jeżeli pod gości, to jak wybrnąć z sytuacji gdy goście mają różne gusta. No ale ponoć już o niewysokiej kulturze domowników świadczy jak dopuszczją aby gość zdejmował obuwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.04.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 To teraz w XXI wieku salon robi się pod gości? Do tej pory salon i inne pomieszczenia robiło się pod domowników, biorąc pod uwagę komfort i swobodę przebywania. Czyli de facto można zrezygnować z jednego pomieszczenia,do wyboru z salonu lub z kotłowni vel pom.gospodarczego. Biura projektowe będą miały zgrys,czy pomieszczenie reprezentacyjne nazywać salonem czy kotłownią vel pom.gospodarczym P.S. A nie myśleliście o paleniu w kominku z PW węglem,było by bardziej efektywne a i efektowne przy okazji ? Czarne złoto było by ozdobą salonu vel kotłowni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.04.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Czyli de facto można zrezygnować z jednego pomieszczenia,do wyboru z salonu lub z kotłowni vel pom.gospodarczego. Biura projektowe będą miały zgrys,czy pomieszczenie reprezentacyjne nazywać salonem czy kotłownią vel pom.gospodarczym P.S. A nie myśleliście o paleniu w kominku z PW węglem,było by bardziej efektywne a i efektowne przy okazji ? Czarne złoto było by ozdobą salonu vel kotłowni... Ty tu nowy musisz być, albo nie czytasz wszystkiego ze zrozumieniem.Pali się w KZPŁW brykietem z węgla kamiennego...Nie "czytał" o tym???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.04.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Ty tu nowy musisz być, albo nie czytasz wszystkiego ze zrozumieniem.Pali się w KZPŁW brykietem z węgla kamiennego...Nie "czytał" o tym???? No jestem prawie nowy,nie wiedziałem,że w PW ktoś pali węglem,ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.04.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 No jestem prawie nowy,nie wiedziałem,że w PW ktoś pali węglem,ciekawe Czytaj czytaj w końcu przyniesie to jakiś skutek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.04.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Każdy może tracić rozum na swój sposób . Palenie węglemw kominku ,to na pewno dobry sposób ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.04.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Mam pytanie czy filtr http://kratki.pl/pl/produkt/filtr-wysuwany-fi-150_fk150w mogę zainstalować w układzie grawitacyjnym rozprowadziłem powietrze rurami płaskimi na piętrze do pokoi spiołem je czymś takim http://kratki.pl/pl/produkt/skrzynka-rozdzielcza-1504x125_sr1504x125 i pod nim chciałem dać filtr czy to będzie hulać ? pozdrawiam W układzie grawitacyjnym filtr będzie Ci się zapychał szybciej , niż zdążysz go czyścić . Turbina z większą siłą "przeciąga" powietrze przez filtr , ale odbywa sie to kosztem skuteczności . Część zanieczyszczeń przelatuje przez filtr dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.04.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Każdy może tracić rozum na swój sposób . Palenie węglem w kominku ,to na pewno dobry sposób ... eniu gościu zadał pytanie więc mu odpowiedziałem.Gdyby zapytał czy można palić gumowcami i innym śmieciami to bym mu inaczej odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts