Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Pytanie do ekspertów w sprawie kominków z płaszczem wodnym.

Siedzę od jakiegoś czasu nad kominkami (wybór między DGP a KZPW). Fajnie by było mniej płacić za gaz, dlatego na razie nastawiam sie na KZPW. Ale muszę wiedzieć z czym to się wiąże. Znalazłam więc takiego oto wady KZPW:

- dużo droższy wkład od kominka DGP

- dużo droższa konstrukcja od kominka DGP

- skomplikowana konstrukcja = większe prawdopodobieństwo awarii

- nie można palić gdy nie ma wody

- problem jest gdy zabraknie prądu – system awaryjnego zasilania działa ok. 6-8 h (a co potem?)

- szyba się szybciej brudzi (to ponoć zalezy od wkładu)

- codziennie trzeba palić – konieczność wygospodarowania miejsca na dużą ilość drewna

- nadmierny wzrost temperatury wody w płaszczu kominka – jeśli czujnik nie zadziała to tragedia

Czy powinnam wiedzieć o czymś jeszcze?

Jeśli to potrzebne to mój dom : powierzchnia użytkowa ok. 180m2, poddasze użytkowe, ogrzewanie podłogowe (salon, kuchnia, korytarze, łazienki) reszta kaloryfery, przewidywane ogrzewanie gazem.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, potrzebuje informacji jakiej zaprawy uzyc do wyrownania powierzchni plyt szamotowych tworzacyh ciepla obudowe wkladu kominka oraz jakiego kleju/zaprawy uzyc do przytwierdzenia plyty z kamienia wokol wkladu (czy tez moze ja mocowac na jakis katownikach po obwodzie ??).

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

Przestudiuj najpierw watek :

"Jaka zaprawa do obudowy kominka "

Potem zadasz mniej pytań :D

Pytanie do ekspertów w sprawie kominków z płaszczem wodnym.

Siedzę od jakiegoś czasu nad kominkami (wybór między DGP a KZPW). Fajnie by było mniej płacić za gaz, dlatego na razie nastawiam sie na KZPW. Ale muszę wiedzieć z czym to się wiąże. Znalazłam więc takiego oto wady KZPW:

- dużo droższy wkład od kominka DGP

- dużo droższa konstrukcja od kominka DGP

- skomplikowana konstrukcja = większe prawdopodobieństwo awarii

- nie można palić gdy nie ma wody

- problem jest gdy zabraknie prądu – system awaryjnego zasilania działa ok. 6-8 h (a co potem?)

- szyba się szybciej brudzi (to ponoć zalezy od wkładu)

- codziennie trzeba palić – konieczność wygospodarowania miejsca na dużą ilość drewna

- nadmierny wzrost temperatury wody w płaszczu kominka – jeśli czujnik nie zadziała to tragedia

Czy powinnam wiedzieć o czymś jeszcze?

Jeśli to potrzebne to mój dom : powierzchnia użytkowa ok. 180m2, poddasze użytkowe, ogrzewanie podłogowe (salon, kuchnia, korytarze, łazienki) reszta kaloryfery, przewidywane ogrzewanie gazem.

Czy dużo droższy wkład nie powiedział bym dobry wkład z płaszczem wodnym około 7500 zł z podwujna szybą a za dobry wkład powietrzny też trzeba dać 4000-6000 zł

Dużo droższa konstrukcja zapewne masz na myśli nakłady na osprzęt do kominka ale weż pod uwagę że przy kominku z płaszczem też inwestujesz w turbinę porzewody dgp oraz trzeba obniżać sufit aby je ukryć no i dubluje się instalację grzewczą bo ta c.o jest już rozprowadzona.

nie mażna palić gdy nie ma wody

Tak w wkładzie z płaszczem istotnie nie można palić kiedy nie ma w nim wody.

Brak prądu,brudzenie się szyby,nadmierny wzrost temperatury te czynniki da się wyeliminować poprzez odpowiednią konstrukcję wkładu zastosowanie bufora ciepła ktury nawet w przypadku braku prądu jest w stanie pochłonąć nadwyżki ciepła wyprodukowane przez kominek z płaszczem,natomiast palenie w kominku na wysokich parametrach 80 stopni pozwala na bardzo znaczne ograniczenie brudzenia szyby jak nie na prawie całkowite wyeliminowanie

Gość Arturo72

-.

To jest wada,która dla mnie dyskwalifikuje kominek z płaszczem. Robić z salonu kotłownie ze składem drewna ?

Salon powinien być,w moim odczuciu,pomieszczeniem reprezentacyjnym a nie pomieszczeniem gospodarczym.

Zmniejsz odpowiednio zapotrzebowanie domu na ciepło a rachunki za gaz będę niskie.

To jest wada,która dla mnie dyskwalifikuje kominek z płaszczem. Robić z salonu kotłownie ze składem drewna ?

Salon powinien być,w moim odczuciu,pomieszczeniem reprezentacyjnym a nie pomieszczeniem gospodarczym.

Zmniejsz odpowiednio zapotrzebowanie domu na ciepło a rachunki za gaz będę niskie.

Kurna znowu.To ja może przypomnę .Bardzo lubię w swojej kotłowni z KZPŁW pić kawusie.mam tez 50-calowego Leda i uwielbiam oglądać w kotłowni siatkówkę na Polsacie,w mojej reprezentacyjnej kotłowni bardzo lubię przyjmować gości a jak się już dobrze rozjara to baletki w kotłowni mamy zajefajne.ech

Gość Arturo72
Kurna znowu.

Jakie znowu ? Przecież wyraźnie napisałem,że ja nie wyobrażam sobie przyjmowania gości w kotłowni ze składem opału.

Jeśli ktoś woli zamiast relaksu i zamiast rozmowy z gośćmi bawić się w palacza,donosić co chwilę opału w tym samym pomieszczeniu to jego problem.

Kurna znowu.To ja może przypomnę .Bardzo lubię w swojej kotłowni z KZPŁW pić kawusie.mam tez 50-calowego Leda i uwielbiam oglądać w kotłowni siatkówkę na Polsacie,w mojej reprezentacyjnej kotłowni bardzo lubię przyjmować gości a jak się już dobrze rozjara to baletki w kotłowni mamy zajefajne.ech

No ja to jeszcze ręczną , skoro o POLSACIE mowa .

Wagrowiec ma ekstraklase !

Aleście się rozgadali ! :D

Kotłownia w salonie to przerąbane - fakt .Natomiast jak ktoś się wstydzi

kominka , to zawsze można parawan postawić jak goście przyjdą. Tym

bardziej mająć gaz na "podorędziu" . Ja gazu nie mam , czyli mam przerąbane.

Nie zmienia tego fakt ,że przy ogniu w kominku , bardziej sie relaksuję

niż patrząc w palnik gazowy ( ten z kuchenki do gotowania).

Jeden lubi teściową , drogi ....woli teścia :D

Jakie znowu ? Przecież wyraźnie napisałem,że ja nie wyobrażam sobie przyjmowania gości w kotłowni ze składem opału.

Jeśli ktoś woli zamiast relaksu i zamiast rozmowy z gośćmi bawić się w palacza,donosić co chwilę opału w tym samym pomieszczeniu to jego problem.

"ZNOWU" to zwrot który pojawił się tu na FM w bardzo ciekawym topiku.

..................czekaj czekaj...o jakiej ty kotłowni mówisz jeśli chodzi o donoszenie co chwilę "opału".Ja tam mam kosz ,który gościom przypadł do gustu a drewno kominkowe i brykiet wkładam 3 X na dobę przynosząc go z drewutni.Acha kotłownie mam połączoną z kuchnią i hallem.Nie wyobrażam sobie salonu-kotłowni bez mojego KZPŁW.Moja kotłownia bardzo podoba się gościom.

...........a kolega tylko PG i PC,KW

(...)Robić z salonu kotłownie ze składem drewna ?

Salon powinien być,w moim odczuciu,pomieszczeniem reprezentacyjnym a nie pomieszczeniem gospodarczym.(...)

(...)nie wyobrażam sobie przyjmowania gości w kotłowni ze składem opału.

A ja lubię się bawić...w palacza, kucharza, kelnera, odźwiernego, szatniarza.... W ogóle lubię się bawić.

Salon. ...Reprezentacyjnym? To znaczy jakim?

W salonie, jeśli już o "powinnościach", to powinna być atmosfera. Ona jest najważniejsza. A tej nie zepsuje drewno leżące do spalenia. Od dawna "ludziska siadają wkoło ogniska" (ale mi się rymnęło...). Bo nic tak nie zbliża jak ogień... i jadło... przy wspólnym stole.

Nie chciałabym być gościem w Twoim "reprezentacyjnym salonie".

A teraz idę pobawić się w... http://manu.dogomania.pl/emot/drwal.gif

......Jakie znowu ? .......

Pozwolisz ,że dopowiem o mojej kotłowni salonowej.Właśnie gosposia zdjęła zasłony i firanki w niej, bo myje okna.hehehe ale ta moja kotłownia jest cudna.W piątek przychodzi pan od oświetlenia by w kotłowni zmienić nastrój...jeśli wiesz o co chodzi.hehehe będę miał Ledy w kotłowni które podkreślą jej przeznaczenie.

pzdr

Tak ledy w kotłowni to podstawa.

To teraz w XXI wieku salon robi się pod gości? Do tej pory salon i inne pomieszczenia robiło się pod domowników, biorąc pod uwagę komfort i swobodę przebywania.

Jeżeli pod gości, to jak wybrnąć z sytuacji gdy goście mają różne gusta.

No ale ponoć już o niewysokiej kulturze domowników świadczy jak dopuszczją aby gość zdejmował obuwie...

Gość Arturo72
To teraz w XXI wieku salon robi się pod gości? Do tej pory salon i inne pomieszczenia robiło się pod domowników, biorąc pod uwagę komfort i swobodę przebywania.

Czyli de facto można zrezygnować z jednego pomieszczenia,do wyboru z salonu lub z kotłowni vel pom.gospodarczego.

Biura projektowe będą miały zgrys,czy pomieszczenie reprezentacyjne nazywać salonem czy kotłownią vel pom.gospodarczym ;)

P.S.

A nie myśleliście o paleniu w kominku z PW węglem,było by bardziej efektywne a i efektowne przy okazji ?

Czarne złoto było by ozdobą salonu vel kotłowni...

Czyli de facto można zrezygnować z jednego pomieszczenia,do wyboru z salonu lub z kotłowni vel pom.gospodarczego.

Biura projektowe będą miały zgrys,czy pomieszczenie reprezentacyjne nazywać salonem czy kotłownią vel pom.gospodarczym ;)

P.S.

A nie myśleliście o paleniu w kominku z PW węglem,było by bardziej efektywne a i efektowne przy okazji ?

Czarne złoto było by ozdobą salonu vel kotłowni...

Ty tu nowy musisz być, albo nie czytasz wszystkiego ze zrozumieniem.Pali się w KZPŁW brykietem z węgla kamiennego...Nie "czytał" o tym????

Gość Arturo72
Ty tu nowy musisz być, albo nie czytasz wszystkiego ze zrozumieniem.Pali się w KZPŁW brykietem z węgla kamiennego...Nie "czytał" o tym????

No jestem prawie nowy,nie wiedziałem,że w PW ktoś pali węglem,ciekawe ;)

Mam pytanie

czy filtr http://kratki.pl/pl/produkt/filtr-wysuwany-fi-150_fk150w

mogę zainstalować w układzie grawitacyjnym rozprowadziłem powietrze rurami płaskimi na piętrze do pokoi

spiołem je czymś takim http://kratki.pl/pl/produkt/skrzynka-rozdzielcza-1504x125_sr1504x125 i pod nim chciałem dać filtr czy to będzie hulać ?

pozdrawiam

W układzie grawitacyjnym filtr będzie Ci się zapychał szybciej ,

niż zdążysz go czyścić . Turbina z większą siłą "przeciąga" powietrze

przez filtr , ale odbywa sie to kosztem skuteczności . Część

zanieczyszczeń przelatuje przez filtr dalej.