kasiawloczka 03.05.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Witam Przyznam, że nie czytałam całego wątku, pewnie już o tym była mowa.. Jaki kominek? z płaszczem wodnym czy bez? jeśli z płaszczem to jakiej firmy? Wady i zalety wkładu z płaszczem wodnym? Dom o powierzchni użytkowej 120 m2, ogrzewany będzie głównie gazem.. Z góry dziekuję za każda sugestę Pozdrawiamkasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.05.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Witam Przyznam, że nie czytałam całego wątku, pewnie już o tym była mowa.. Jaki kominek? z płaszczem wodnym czy bez? jeśli z płaszczem to jakiej firmy? Wady i zalety wkładu z płaszczem wodnym? Dom o powierzchni użytkowej 120 m2, ogrzewany będzie głównie gazem.. Z góry dziekuję za każda sugestę Pozdrawiam kasia To lepiej zadaj sobie trud i poczytaj. Wyciągaj wnioski nie z porad, tylko tego co wokół nich . Bo najchętniej doradzają Ci co maja jeden kominek w domu a drugi widzieli u znajomych Tylko taka sytuacja według nich jest dobra . Przy okazji najgłośniej krzyczą . Popytaj znajomych , przyjaciół, bo tak naprawdę , na pytanie jaki kominek najbardziej Ci pasuje, odpowiada , czy się sprawdzi , będziesz wiedzieć po pierwszym sezonie. PS Tak na początek: jeśli 120 m w parterze to płaszcz wodny może być ok. Jeśli dwie kondygnacje , to kominek na środku i żadnych rurek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 04.05.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Trociu ; Jedno pytanie ; Jak wyczyścisz takie cudo ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 04.05.2011 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 T PS Tak na początek: jeśli 120 m w parterze to płaszcz wodny może być ok. Jeśli dwie kondygnacje , to kominek na środku i żadnych rurek ! no celna rada .... rozumiem, że grzejnik na piętrze będzie grzał inaczej niż na parterze? i pewnie dgp dociągnie do każdego pomieszczenia ... a podłogówki w łazienkach nagrzeją się od promieniowania kosmicznego a na jesieni jak jeszcze nie włączy gazu i będzie dogrzewać kominkiem to co porponujesz podkładać na klapę w WC , żeby dało się usiąść ? .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.05.2011 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 kasiawloczka Praktycznie zadałaś same pytania, mało udzieliłaś informacjiA przecież tylko na podstawie informacji w konkretnym przypadku można napisać konkretnie. Czyli czy ten kominek będzie centralnie (około środka) domu...Jaki duży jest salon + otwarte przestrzenie, czy nad salonem znajdują się pomieszczenia, które można by dogrzać jeżeli zastosować powietrzny wkład.Jak z paleniem w kominku, czy znajdziecie czas (osobę) do ciągłego, częstego palenia, czy przykładowo bedzie palone tylko po pracy 2-3 godziny dziennie, albo rzadziej.Czy dom jest zamieszkały, albo czy obecny stan budowy pozwala na bezproblemowe dostosowanie miejsca i instalacji pod kominek.Pytań, zapytań jest wiele ale może tyle na początek. No i dodam taką informacje.Warto na 1-2 lata przed planowanym uruchomieniem (paleniem) w kominku kupić drewno do niego i właściwie je zmagazynować.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaman_75 04.05.2011 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Mam pytanie co do sterownika "ecokom 200 classic" czy ktoś z Państwa jest może szczęśliwym posiadaczem kodu odblokowującego tryb ręczny ???W mojej instalacji zdarza się że zapowietrzają się pompy - przydała by się możliwość wymuszenia ich pracy ręcznie - rozpalanie w kominku przy zapowietrzonych pompach to trochę karkołomne zadanie. Wiec jeśli by ktoś mógł mi pomóc był bym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiawloczka 04.05.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 kasiawloczka Praktycznie zadałaś same pytania, mało udzieliłaś informacji A przecież tylko na podstawie informacji w konkretnym przypadku można napisać konkretnie. Czyli czy ten kominek będzie centralnie (około środka) domu... Jaki duży jest salon + otwarte przestrzenie, czy nad salonem znajdują się pomieszczenia, które można by dogrzać jeżeli zastosować powietrzny wkład. Jak z paleniem w kominku, czy znajdziecie czas (osobę) do ciągłego, częstego palenia, czy przykładowo bedzie palone tylko po pracy 2-3 godziny dziennie, albo rzadziej. Czy dom jest zamieszkały, albo czy obecny stan budowy pozwala na bezproblemowe dostosowanie miejsca i instalacji pod kominek. Pytań, zapytań jest wiele ale może tyle na początek. No i dodam taką informacje. Warto na 1-2 lata przed planowanym uruchomieniem (paleniem) w kominku kupić drewno do niego i właściwie je zmagazynować. Pozdrawiam Witam Dziękuję za zainteresowanie..już odpowiadam na pytania, rzuty prześlę na priv. Kominek będzie centralnie (no prawie) na środku domu, do ogrzania salon 27m2, otwarta kuchnia i hol, no i dwa pokoje nad kominkiem (jeśli by ogrzewać powietrzem), ale zastanawiamy się czy nie wyciągnąć coś więcej (woda, reszta pomieszczeń), bo właściwie ma kto w kominku palić, a mamy doświadczenie bo już 11 lat ogrzewamy mieszkanie kominkiem (powietrzem), no drzewo leżakuje Nie mieszkamy jeszcze jesteśmy przed tynkami, więc najwyższa pora podjąć decyzję ...trudną dla nas.. pozdrawiam kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczery4 04.05.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Czekam na pozwolenie na budowę. Dom ma mieć ok. 130m2 powierzchni użytkowej, wysokość 2,70m. Wymiery zewnęrzne domu ok. 15x10m. Parter, poddasze nieużytkowe, bez piwnicy. Ogrzewanie elektryczne (kable grzejne w posadzce lub grzejniki akumulacyjne). Obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło 8kW. Wentylacja mechaniczna z reku. Kominek miał i ma być - w salonie (ok. 40m2) otwartym na kuchnię i korytarz. I tu parę pytań:1. W podłodze mam mieć wg projektu 18cm styropianu (ale być może będzie więcej) a na nim ok. 14 cm wylewki. Czy pod kominkiem nie układać ze styropianu? (na forum nie ma jednoznacznej odpowiedzi)2. Tylko celem upewnienia - nie montować DGP, prawda?3. Marzy mi się kominek akumulacyjny. Forma prosta - może być nawet prostopadłościan jak stare piece kaflowe. Mogą być kanały akumulacyjne CEBUD-u lub inne. Obudowa - jak mnie będzie stać - kafle, jak nie bardzo - czerwona cegła (pewnie w tym wyląduję, po prostu cegła mi się podoba) - a może być nawet goły szamot. Czy da się jakoś oszacować (tak z dokładnością do 20%), ile by takie coś mogło kosztować (woj. świętokrzyskie)?4. Pytanie nieśmiertelnik na tym forum - jaki wkład? Ze względu na elektryczne ogrzewanie kominek będzie raczej pełnił rolę pieca, ale chcę patrzeć na ogień. Pozdrawiam w ten chłodny, późny wieczór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 05.05.2011 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Dom dla naszych wkładów Romotop Dynamic [ seria025 ] moc nominalna 8kw i możliwość kierowania ciepła do systemów akumulacji . Oczywiście mogą pracować w domach z rekuperatorami. Jeśli rola pieca to zdecydowanie Dynamic zobacz wzory : Mińsk , Błonie , Janki itd . Kanały akumulacyjne SZAMOTOWE , wypalane w temperaturach 1250*C , są u nas na magazynie także jako wzory /zestawy oraz jeden pracujący 3 rok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczery4 05.05.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Dom dla naszych wkładów Romotop Dynamic [ seria025 ] moc nominalna 8kw i możliwość kierowania ciepła do systemów akumulacji . Oczywiście mogą pracować w domach z rekuperatorami. Jeśli rola pieca to zdecydowanie Dynamic zobacz wzory : Mińsk , Błonie , Janki itd . Kanały akumulacyjne SZAMOTOWE , wypalane w temperaturach 1250*C , są u nas na magazynie także jako wzory /zestawy oraz jeden pracujący 3 rok . Odchrząknąłem - a jakiś nieco bardziej budżetowy wchodzi w grę? Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 05.05.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Tańszy wkład z możliwością zabudowy bez wentylacji ?? Nierealne.. Sam wybór wkładu do domu z rekuperacją nie jest zbyt wielki a tu jeszcze systemy akumulacji wchodzą w grę .. No chyba że posłuchasz porad w typie : " do rekuperatora to wszystkie można stosować " ; " po co to powietrze z zewnątrz do kominka" ; " niema wkładów do zabudowy bez kratek" .... To tylko kilka z możliwości udzielenia dobrych;) porad .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczery4 05.05.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Tańszy wkład z możliwością zabudowy bez wentylacji ?? Nierealne.. Sam wybór wkładu do domu z rekuperacją nie jest zbyt wielki a tu jeszcze systemy akumulacji wchodzą w grę .. No chyba że posłuchasz porad w typie : " do rekuperatora to wszystkie można stosować " ; " po co to powietrze z zewnątrz do kominka" ; " niema wkładów do zabudowy bez kratek" .... To tylko kilka z możliwości udzielenia dobrych;) porad .. OK. Cena około 6500. A reszta pytań? Od razu napiszę, że na bank nie będę nic robił sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.05.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 OK. Cena około 6500. A reszta pytań? Od razu napiszę, że na bank nie będę nic robił sam. 6500 za wkład , czy za cały kominek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczery4 05.05.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 6500 za wkład , czy za cały kominek ? W necie znalazłem taką cenę wkładu (jak rozumiem bez montażu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.05.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 W necie znalazłem taką cenę wkładu (jak rozumiem bez montażu) 6500 , to cena dobra dla każdego sprzedawcy . Co potrzebujesz? Miałem sporą wyprzedaż w związku ze szkoleniem . Trochę jeszcze zostało (Romotopy też ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczery4 05.05.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 6500 , to cena dobra dla każdego sprzedawcy . Co potrzebujesz? Miałem sporą wyprzedaż w związku ze szkoleniem . Trochę jeszcze zostało (Romotopy też ) Zacytuję siebie: "Czekam na pozwolenie na budowę. Dom ma mieć ok. 130m2 powierzchni użytkowej, wysokość 2,70m. Wymiery zewnęrzne domu ok. 15x10m. Parter, poddasze nieużytkowe, bez piwnicy. Ogrzewanie elektryczne (kable grzejne w posadzce lub grzejniki akumulacyjne). Obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło 8kW. Wentylacja mechaniczna z reku. Kominek miał i ma być - w salonie (ok. 40m2) otwartym na kuchnię i korytarz. I tu parę pytań: 1. W podłodze mam mieć wg projektu 18cm styropianu (ale być może będzie więcej) a na nim ok. 14 cm wylewki. Czy pod kominkiem nie układać ze styropianu? (na forum nie ma jednoznacznej odpowiedzi) 2. Tylko celem upewnienia - nie montować DGP, prawda? 3. Marzy mi się kominek akumulacyjny. Forma prosta - może być nawet prostopadłościan jak stare piece kaflowe. Mogą być kanały akumulacyjne CEBUD-u lub inne. Obudowa - jak mnie będzie stać - kafle, jak nie bardzo - czerwona cegła (pewnie w tym wyląduję, po prostu cegła mi się podoba) - a może być nawet goły szamot. Czy da się jakoś oszacować (tak z dokładnością do 20%), ile by takie coś mogło kosztować (woj. świętokrzyskie)? 4. Pytanie nieśmiertelnik na tym forum - jaki wkład? Ze względu na elektryczne ogrzewanie kominek będzie raczej pełnił rolę pieca, ale chcę patrzeć na ogień." Jak widzisz nie potrzebuję tego natychmiast (pewnie nie wcześniej niż za pół roku). Ale jakieś przymiarki chciałbym zrobić... Mistrz Zduński zaproponował Romotopa serii 025 bez możliwości negocjacji. Z ekspertami nie dyskutuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 06.05.2011 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Kto podał cenę? Gdzie ją znalazłeś w internecie?? Katalogowa cena 1229 euro netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 06.05.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Jak należy rozumieć palenie okazyjne w kominku (z zamkniętą komorą spalania)? Czy palenie przez 2-3 godziny wieczorne, a w mroźne weekendy 48h można zaliczyć do palenia okazjonalnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzia4623 06.05.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Witam, Zastanawiam się nad zakupem wkładu do kominka z płaszczem wodnym firmy Enka http://www.enka-ogrzewanie.pl MODEL SILVER 2009-2010 Cena Brutto :5800zł-6400 zł. Jezeli dobrze zrozumiałam z info na stronie www. w cenę wliczone jest: - Materiał korpusu stal kotłowa grubości 6mm . - Rama żeliwna + stal nierdzewna inox szlifowana oraz wypalana laserem - wlot powietrza z zewnątrz - regulowana przepustnica spalin. - stały nawiew powietrza na szybę - szyba samoczyszcząca (pyrolityczna) Model ciśnieniowy do 0,25Mpa wyposażony jest standardowo w chłodnicę. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z wkładami tej firmy ? Co jeszcze będzie potrzebne do funkcjonowania takiego kominka i z jakimi kosztami powinnam się liczyć ? (nie wliczając obudowy - planowany kartongips - ze względu na koszty). Domek ma 150 m2, docelowe ogrzewanie na gaz, ale planujemy wspomagać je kominkiem. A może pomysł kominka powinnam wybić sobie z głowy? Nie chcę aby pełnił funkcję jedynie prezentacyjną. Będę wdzięczna za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczery4 06.05.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Kto podał cenę? Gdzie ją znalazłeś w internecie?? Katalogowa cena 1229 euro netto. Np. http://www.kominkiikominy.pl/romotop-dynamic,g122.html Twoja cena to: 1229*3,96*1,23=5986,2132 - szału w twojej ofercie nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts