piegoosek 07.05.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Witam,Szukam wkladu kominkowego, maksymalnie jak najwiekszego np 150cm x 100cm. Najwieksze jakie znalazlem, to 110cm x 60cmPierwotnie myslalem o duzym kominku otwartym, ale wszyscy mi odradzali, wiec zdecydowalem sie na wklad kominkowy, ale nie moge znalesc duzego... Czy ktos moglby mi pomoc i zna taki wklad?Rowniez, jaka moze byc max glebokosc wkladu? PozdrawiamPawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.05.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Witam, Szukam wkladu kominkowego, maksymalnie jak najwiekszego np 150cm x 100cm. Najwieksze jakie znalazlem, to 110cm x 60cm Pierwotnie myslalem o duzym kominku otwartym, ale wszyscy mi odradzali, wiec zdecydowalem sie na wklad kominkowy, ale nie moge znalesc duzego... Czy ktos moglby mi pomoc i zna taki wklad? Rowniez, jaka moze byc max glebokosc wkladu? Pozdrawiam Pawel Największy dostępny w standardowej produkcji wkład to 166 x 50 .Widzisz go na zdjęciach w stopce poniżej (w brązowej ścianie z kafli) . Większe zdjęcia możesz zobaczyć na stronie internetowej. Ten w stopce po lewej stronie to 120 x 50. Aktualnie montuję 150 x 50 . Głębokość takich wkładów to 40 - 50 cm. Wkład 150 x 100 jest możliwy do wykonania na zamówienie specjalne , wówczas głębokość można ustalić indywidualnie . Musisz pamiętając ,że nie są to wkłady do grzania ( oprócz tego co przy okazji palenia ) Wkłady 166 x 50 i 150 x 50 do obejrzenia na expo w Łaziskach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 07.05.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Największy jaki sprzedałem 175x 60 . Robiony na zamówienie do wymiaru obudowy jaka miał klient już zrobioną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 07.05.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Witam, Szukam wkladu kominkowego, maksymalnie jak najwiekszego np 150cm x 100cm.... Pozdrawiam Pawel Nie napisałeś skąd jesteś, więc dodam, że na południu też taki wkład dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.05.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Największy jaki sprzedałem 175x 60 . Robiony na zamówienie do wymiaru obudowy jaka miał klient już zrobioną . Szyba w jednym kawałku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.05.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Cholera nie mam akurat takowego w swojej ofercie.Tylko taki malutki, ale za to szyba na pilota...http://www.owo.pl/83,pl_caminetti-montegrappa-light-06.html[ATTACH=CONFIG]55660[/ATTACH]http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.05.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Trociu ; Jedno pytanie ; Jak wyczyścisz takie cudo ?? O tym nie myslałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
takitamużytkownik 07.05.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Witam serdecznie!!!Mam problem z kominkiem i chciałem doradzić się specjalistów. Z przeczytanych wyżej postów chyba trafiłem w dobre miejsce:)Posiadam domek letniskowy murowany(rok budowy ok 1980 rok), w którym głównym i w zasadzie jedynym źródłem ciepła jest kominek. Zimą praktycznie nikt tam nie przebywa a i latem przyjeżdżam tam też dosyć rzadko - tym roku pierwszy raz wybrałem się tam na długi weekend majowy ze znajomymi (zmierzam do tego, że dom a zarazem komin był wyziębiony). Pierwszego dnia przepaliliśmy w kominku zwykłym drzewem i wszystko było ok. Drugiego dnia natomiast napaliliśmy starymi ramami okiennymi które zostały mi po wymianie okien i chciałem w końcu zrobić z nimi porządek. Wygasiliśmy palenisko i poszliśmy spać. Nazajutrz okazało się że na styku ściany z kominkiem powstało pęknięcie przez które po ponownym rozpaleniu wydostają się iskry i dym - kominek tak jakby odkleił się od komina. Dodam, że kominek chyba nie jest tak jakby "związany" ze ścianą czy tam kominem - nie jestem specjalistą ale tak mi się wydaje po wetknięciu głowy do środka i popatrzeniu jak to tam zostało kiedyś zbudowane:/ Aha...bo kominek w ogóle jest murowany - bez żadnych szyb czy tam metalowych elementów w środku - od podłogi do wys. około 1m jest obłożony kaflami a powyżej jest otynkowany jakimś takim ozdobnym tynkiem (najwięcej dymu i okopconej ściany jest właśnie w górnej części otynkowanej - praktycznie pod samym sufitem ). Ważną informacją może być też fakt, że przy kominie z dachu zacieka mi woda i na ścianie komina na 1 piętrze są widoczne zacieki, na kominie nie ma kaptura ani nic także prosto do niego pada deszcz i śnieg zimą także komin był prawdopodobnie dosyć mokry czy tam wilgotny po sezonie zimowym. A teraz moje pytanie:): co można zrobić żeby to naprawić??? Rozbierać kominek i stawiać na nowo czy rozkuć, uszczelnić silikonem do tam iluś stopni celsjusza, zakleić zaprawą??? Najbardziej boję się tego że z tych szczelin będzie wydobywał się tlenek węgla albo buda mi się kiedyś zapali. Proszę o pomoc i jakąś konkretną radę!!!!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.05.2011 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witam serdecznie!!! Mam problem z kominkiem i chciałem doradzić się specjalistów. Z przeczytanych wyżej postów chyba trafiłem w dobre miejsce:) Posiadam domek letniskowy murowany(rok budowy ok 1980 rok), w którym głównym i w zasadzie jedynym źródłem ciepła jest kominek. Zimą praktycznie nikt tam nie przebywa a i latem przyjeżdżam tam też dosyć rzadko - tym roku pierwszy raz wybrałem się tam na długi weekend majowy ze znajomymi (zmierzam do tego, że dom a zarazem komin był wyziębiony). Pierwszego dnia przepaliliśmy w kominku zwykłym drzewem i wszystko było ok. Drugiego dnia natomiast napaliliśmy starymi ramami okiennymi które zostały mi po wymianie okien i chciałem w końcu zrobić z nimi porządek. Wygasiliśmy palenisko i poszliśmy spać. Nazajutrz okazało się że na styku ściany z kominkiem powstało pęknięcie przez które po ponownym rozpaleniu wydostają się iskry i dym - kominek tak jakby odkleił się od komina. Dodam, że kominek chyba nie jest tak jakby "związany" ze ścianą czy tam kominem - nie jestem specjalistą ale tak mi się wydaje po wetknięciu głowy do środka i popatrzeniu jak to tam zostało kiedyś zbudowane:/ Aha...bo kominek w ogóle jest murowany - bez żadnych szyb czy tam metalowych elementów w środku - od podłogi do wys. około 1m jest obłożony kaflami a powyżej jest otynkowany jakimś takim ozdobnym tynkiem (najwięcej dymu i okopconej ściany jest właśnie w górnej części otynkowanej - praktycznie pod samym sufitem ). Ważną informacją może być też fakt, że przy kominie z dachu zacieka mi woda i na ścianie komina na 1 piętrze są widoczne zacieki, na kominie nie ma kaptura ani nic także prosto do niego pada deszcz i śnieg zimą także komin był prawdopodobnie dosyć mokry czy tam wilgotny po sezonie zimowym. A teraz moje pytanie:): co można zrobić żeby to naprawić??? Rozbierać kominek i stawiać na nowo czy rozkuć, uszczelnić silikonem do tam iluś stopni celsjusza, zakleić zaprawą??? Najbardziej boję się tego że z tych szczelin będzie wydobywał się tlenek węgla albo buda mi się kiedyś zapali. Proszę o pomoc i jakąś konkretną radę!!!!!!! Pozdrawiam stawiać na nowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 08.05.2011 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Napal jeszcze raz starymi oknami:bash: ,najlepiej z PCV ale bez szyb za to z uszczelkami , posiedź przy kominku a wszelkie problemy będziesz miał z głowy Ekologia ..ekologia.. odpowiedzialność za środowisko naturalne które nas otacza.... i życie naszych bliskich .. ale o czym ja tu piszę . Kominki przeznaczone są do spalania DREWNA nie zaś OPADÓW:jawdrop: . Jeśli kominek rozsypał się na kawałki bo PALIŁEŚ ODPADAMI to wystawił TOBIE rachunek za usuwanie śmieci wyższy niż w firmach śmieciarskich . Ciesz się że po spaleniu okien , farby na oknach drewnianych są TOKSYCZNE podczas spalania i powodują duży wzrost temperatur spalin , oprócz popękanego kominka nikt z twoich domowników nie ucierpiał . Tym razem wszyscy przeżyli następnym może być inaczej .. ale o tym to już prawdopodobnie nie napiszesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piegoosek 08.05.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Jestem z Trojmiasta. >>Wkład 150 x 100 jest możliwy do wykonania na zamówienie specjalne , wówczas głębokość można ustalić indywidualnie . >>Musisz pamiętając ,że nie są to wkłady do grzania ( oprócz tego co przy okazji palenia )Dlaczego nie sa do grzania? Zauwazylem, ze wysokosc drzwi we wkladach nie jest wieksza niz 50-60cm, jest jakis powod? Zastanawialem sie nad Hajduk - GOLIATH o rozmiarach drzwi 1180x600http://www.hajduk.com.pl/pl/katalog/produkt-123-GOLIATHCzy to dobry kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evitare 09.05.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam i nieśmiało zapytowywuję o rzecz następującą: jesteśmy na etapie wybierania kominów do domu. Poważnie bierzemy pod uwagę kominy Schiedel'a, ale tu pojawia się wątpliwość - sprzedawca mówił nam, że przy zakupie komina trzeba wiedzieć już jaki będzie wkłąd kominkowy, żeby dobrać średnicę rury. A my jeszcze nie mamy pojęcia, jaki to będzie wkład... Kominy kupujemy aż trzy - do kominka, pieca i kuchni kaflowej - takie moje marzenie od dzieciństwa I tutaj moje pytanie - czy są jakieś standardowe średnice rur wkładów do kominka..? Nie mam pojęcia, jak do tego podejść... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.05.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam i nieśmiało zapytowywuję o rzecz następującą: jesteśmy na etapie wybierania kominów do domu. Poważnie bierzemy pod uwagę kominy Schiedel'a, ale tu pojawia się wątpliwość - sprzedawca mówił nam, że przy zakupie komina trzeba wiedzieć już jaki będzie wkłąd kominkowy, żeby dobrać średnicę rury. A my jeszcze nie mamy pojęcia, jaki to będzie wkład... Kominy kupujemy aż trzy - do kominka, pieca i kuchni kaflowej - takie moje marzenie od dzieciństwa I tutaj moje pytanie - czy są jakieś standardowe średnice rur wkładów do kominka..? Nie mam pojęcia, jak do tego podejść... Pozdrawiam! Do kuchni fi 14, pozostałe - fi 200 ( nie wdając się w drobiazgi typu , co ,jak i dlaczego ) . Dobry fachowiec z za dużym ciągiem sobie poradzi . Z za małym w zasadzie też, ino za większe pieniądze Poczytaj wątki o kominach w stosownym dziale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 09.05.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam.Rozważam zakup jednego z 3 wkładów kominkowych: Tarnava Exclusive 14 kW z korpusem perfekt (żeliwny, gw.10 lat), Maxflam W-700 Panorama (żeliwny, gw. 5lat) lub Unico Hermes 3 Z Modern (stal z paleniskiem szamotowym, gw. 10lat). Tylko Tarnava posiada sprawność 78%, to informacja od pośrednika, na stronie producenta nic nie znalazłem. Wybrałem te kominki z uwagi na atrakcyjną cenę choć dokładając 1 tys. zł można mieć Jotula I80 RH Panorama, ale moc mniejsza. Najmniej opinii na internecie jest o wkładach Maxflam, dlatego proszę o wskazówki, które pomogą mi w podjęciu decyzji. Dodatkowo proszę o alternatywę dla rozwiązania systemu kominowego Schiedel z uwagi na jego cenę. Może jest coś innego godnego polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.05.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam. Rozważam zakup jednego z 3 wkładów kominkowych: Tarnava Exclusive 14 kW z korpusem perfekt (żeliwny, gw.10 lat), Maxflam W-700 Panorama (żeliwny, gw. 5lat) lub Unico Hermes 3 Z Modern (stal z paleniskiem szamotowym, gw. 10lat). Tylko Tarnava posiada sprawność 78%, to informacja od pośrednika, na stronie producenta nic nie znalazłem. Wybrałem te kominki z uwagi na atrakcyjną cenę choć dokładając 1 tys. zł można mieć Jotula I80 RH Panorama, ale moc mniejsza. Najmniej opinii na internecie jest o wkładach Maxflam, dlatego proszę o wskazówki, które pomogą mi w podjęciu decyzji. Dodatkowo proszę o alternatywę dla rozwiązania systemu kominowego Schiedel z uwagi na jego cenę. Może jest coś innego godnego polecenia? Poczytaj wątki o kominach w dziale "Ściany , kominy itp..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 09.05.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Chciałem coś sprostowaćUNICO Hermes 3 modern ma gwarancje 5 lat Aktualna cena w naszym sklepie internetowym:http://www.kominki.owo.pl/32-unico-hermes-3-modern.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 09.05.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam Pewnie w tym temacie jest już napisane, ale zapytam jeszcze raz. Na jakiej wysokości powinien być trójnik?Wydaje mi się że mam za nisko. Co można z takim przypadkiem zrobić ? http://i1.fmix.pl/fmi285/50dd3efd002c74084daf3abc/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 09.05.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Faktycznie 5 lat gwarancji. A informacje czerpałem właśnie z Twojej strony Bohusz. Moje niedopatrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 09.05.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 W dziale "Kominy" jest jeden wpis Pana Kominki Gibon dot. wkładów Maxflam. Ta sama osoba na innym forum pisze dokładnie te same pochlebstwa o firmie Maxflam - żadnych informacji od użytkowników. W dziale "ściany itp" ? - miałeś na myśli inne forum? Korzystałem też z google, przed zadaniem pytania, a ponieważ nic nie znalazłem zwróciłem się z pytaniem. Odpowiedź, abym poczytał sobie inne wątki jest mi bardzo pomocna. Dziękuję eniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 09.05.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 W dziale "Kominy" jest jeden wpis Pana Kominki Gibon dot. wkładów Maxflam. Ta sama osoba na innym forum pisze dokładnie te same pochlebstwa o firmie Maxflam - żadnych informacji od użytkowników. W dziale "ściany itp" ? - miałeś na myśli inne forum? Korzystałem też z google, przed zadaniem pytania, a ponieważ nic nie znalazłem zwróciłem się z pytaniem. Odpowiedź, abym poczytał sobie inne wątki jest mi bardzo pomocna. Dziękuję eniu. -komin murowany czy systemowy -Kominek - jaki komin,czym podłączyć,gdzie wyczystka. -jaki komin do pieca / kominka To odnośnie kominów do kominka - na forum muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts