Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Czyli jesli dobrze Cię zrozumiałem Piotrze zostawic to tak jak jest bez ocieplania tego komina na odcinku ponad sufitem (pomieszczenie nieocieplane), i przy montowaniu regipsów i wełny na regipsach tez zostawic kila centymerów dylatacji miedzy kominem a wełna szklana i płytą?

Widzę .że "kumasz". Na suficie w pomieszczeniu kominkowym (być

może będzie to sufit kominka), daj kawałek dobrej płyty izolacyjnej.

Najlepsza to Promatec HD (piszę z głowy , mogę mylić nazwę). Inne

typu Superizol , Silca, Grenaizol, Promasil - też się nadają ,ale są kruche

i trzeba je zabezpieczyć przed spękaniem.

20 - 25 cm od komina płyta , potem strop z GK , 10 -15 cm wolna przestrzeń

bez wełny. Mostek termiczny w czasie gdy nie będziecie palić to rzecz

nieunikniona, chyba że będziesz tak jak Liwko wkładał gazety do

rury spalinowej :D

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mniej więcej. Uwielbiam ! :D

A nie można uruchomić szarych komórek i zdecydować co chcemy ?

Będzie wiadomo ile od ściany, ile na boki ,gdzie i jaki kanał nawiewny,

jaka średnica komina ,w którą stronę przyłącze . Mniej więcej to potem

przeróbki , albo "pół dupy za krzakiem".

Zrób lepiej za dużo niż za mało ." Na oko" , to metr od ściany , metr w lewo

i metr w prawo od osi komina.

..podziękował czyli 1m szer x 2m długi "plac" wystarczy na wkład wodny typu panoramiczna szyba o mocy 20-24KW

dokładna decyzja będzie ale na tym etapie jest to jeszcze nie możliwe

Zastanawiam się nad rozprowadzeniem (zaplanowaniem) ciepłego powietrza po parterze, nie chce puszczać rur górą po poddaszu, ponieważ w przeciągu okolo 2 lat chce je wykorzystać jako użytkowe. parter ma 130m2. Kominek ma byc jako dogrzanie a nie ogrzanie domu (jesień, wiosna). Moje pytanie jest następujące, czy można tak rozprowadzić rury fi125? czy konieczne jest zastosowanie turbiny? kto poradzi jak to rozprowadzić? dzięki za wszelkie sugestie.

z10kominek.jpg

Kolejne pytanie, w planach jest kupienie kominka Zuzia 16Kw z kratki.pl , a może w podobnej kwocie warto kupić coś innego?

Moc 8 KW. Z fasadą lub bez.

http://www.kominki.owo.pl/kominki-wodne-10kw/85-unico-neptun-12.html

Moc 10 KW. Z szufladą popielnika, lub bez. Do układów CO otwartych, lub zamkniętych.

http://www.kominki.owo.pl/21-kominki-wodne-10kw

dzięki za chęci, technicznie fajne kominki, ale moja pani mówi że niczym się nie różnią od telewizora, mam chyba spory problem i muszę poszukać kowala co te kominki jakoś przybajerzy na stary styl

dzięki za chęci, technicznie fajne kominki, ale moja pani mówi że niczym się nie różnią od telewizora, mam chyba spory problem i muszę poszukać kowala co te kominki jakoś przybajerzy na stary styl

Wkłady z "falbankami" z żeliwa robi Kornak i Makroterm.

Inna kwestia , to jak je robią...

Wkłady z "falbankami" z żeliwa robi Kornak i Makroterm.

Inna kwestia , to jak je robią...

A mi właśnie bardzo podobają się wkłady kornak z ozdobnymi ramami. Wyjaśnijcie mi proszę na czym polega słabość tych wkładów bo każdy o tym napomyka ,a konkretów na ten temat żadnych.Czy zainstalowanie ich to taka porażka?

A mi właśnie bardzo podobają się wkłady kornak z ozdobnymi ramami. Wyjaśnijcie mi proszę na czym polega słabość tych wkładów bo każdy o tym napomyka ,a konkretów na ten temat żadnych.Czy zainstalowanie ich to taka porażka?

Kiedyś o wkładach tego typu Forest napisał ,że najlepiej nadają się na surowiec

do dalszej produkcji (coś w tym stylu - do przetopu ...)

O Kornaku tak nie napisze , bo producent to jego (podobno) kumpel :D

Są to wkłady , które mają się podobać komuś kto lubi falbanki. Kiepskie

żeliwo, kiepska konstrukcja , ale adekwatna do tego cena.

Coś tam kombinują w kwestii jakości....jej poprawy....

pożyjemy ,zobaczymy . Dopóki ludzie kupują, po co się

wysilać ?

Witam.

Eniu, jeszcze trochę a będziesz "super expresem", tudzież "faktem" branży kominkowej ...

Jeżeli taka rola Ci odpowiada ... to już Twoja sprawa :)

Kornak to pionierstwo naszej rodzimej produkcji palenisk kominkowych i za to trzeba oddać mu to co należne. Tym bardziej że nikt (poza jednym wyjątkiem) nie "targnął" się później na próbę nawet wykonania czegoś więcej ponad proste, "pudełkowe" fasady i ramy paleniskowe.

To, że obecnie odstają (czasem sporo) od standardów technicznych i wizualnych współczesnego rynku - to inna sprawa. Chociaż jak się spojrzy na to co można zobaczyć na półkach wielu marketowych ekspozycji kominkowych ... to mam wrażenie, że jeszcze długo mogą być spokojni o swój byt ...

Natomiast co do palenisk z ozdobnymi fasadami. tzw. pałacowymi - są one w rękach sprawnego (z wyobraźnią i chęcią) fachowca wdzięcznym materiałem, do popisów racjonalizatorskich. Ten, komu "wisi i powiewa", wstawi to palenisko w kominek, skasuje pieniądze i pożegna się z klientem.

Jest też druga droga - jak takie palenisko ma stanowić integralną część pięknego pieca, często wcale nie taniego - można posłużyć się tylko jego fasadą, dorabiając do niej całkiem inne palenisko, lub "stiuningować". O ileż efektowniej będzie wyglądało z szamotem w środku, z dopływem powietrza z zewnątrz, ba ... nawet można z niego zrobić doskonałe palenisko wodne. Wykonanie z niego paleniska do akumulacji ... podwójna szyba ... proszę bardzo. Sam konstrukcja pionowa paleniska jest znakomitym polem do pokazania swojej inwencji technicznej.

Powyższe proszę potraktować jako swoistą reklamę i zachętę ... ;)

Pozdrawiam.

"Eniu, jeszcze trochę a będziesz "super expresem", tudzież "faktem" branży kominkowej "

...ciężko mi będzie w tej roli prześcignąć Ciebie , tym bardziej, że Ty działasz dużo szerzej...:D

Wracając do tematu . Można posłużyć się karoserią Żuka , Gaza czy starej Warszawy,

włożyć do środka silnik Mercedesa , lub zespół napędowy z Land Cruisera i osiągnąć

przyzwoity efekt . Ale to hobby a nie profesjonalna produkcja... Nie przeczę , że gdyby

Twój kolega się odrobinę przyłożył , byłoby to przyjęte na rynku z aprobatą, gdyż

wzory które kopiuje są ładne ...

Eniu ..jak zapewne wiesz pewni wykonawcy ;) dowolny wkład zapakują go obudowy akumulacyjnej.. Efekt takich poczynań widziałem niedawno . :mad:Wracając do pałacowego Kornak , obudowałem niedawno taki wkład w kafle.. bo klient go miał od lat i nie chciał kupować innego . Dlaczego nie kupił innego ?? Bo pali w nim od wielkiego święta i nadal tak zamierza używać kominka nie do grzania:no: . Model pałacowy nie posiada powietrza do spalania z poza budynku, jest to proste palenisko z rurą spalinową fi 230 , grubym żeliwem na korpusie , szybrem sterującym spalaniem i popielnikiem wyjmowanym do góry . Koniec kropka.

Witam.

Mistrzu - czy chcesz pooglądać zrobione zdjęcia i nakręcone filmy przez pewnych (;)) wykonawców obrazujące "bublowatość", liczne wady techniczne i te same uszkodzenia w znanym Ci palenisku (ale w nowszej wersji - gdzie użytkownik nie może tego zauważyć z zewnątrz ...) przy ponad sześciokrotnie większej niż zalecana przez producenta w instrukcji montażu powierzchni przepływu powietrza i wzorcowej zabudowie?

Wystarczyło 2 x po 1,5 kg drewna ...

Wada konstrukcyjna to po prostu wina producenta ... nawet jeżeli nie chce się do tego przyznać.

Pozdrawiam.

Panowie (bo po wpisach wnioskuję że kominki to męska domena:) proszę Was o opinie na temat obudowy kominka z płaszczem wodnym.

Kominek mam zamontowany przez instalatora - Lechma 22kW Pl-200 Exclusive SBJ-L UZ. Instalacja jest wykonana prawidłowo (mam nadzieję:) były wykonane próby szczelności. Inna ekipa przystąpiła do obudowy kominka, w pon. mają zakończyć stan surowy i zamontować kamień przy wkładzie. Moje wątpliwości budzą kratki wentylacyjne, które pojawiły się w ilości 2szt. jako dwie "szpary" na froncie obudowy - jest jeszcze jedna kratka z boku po prawej stronie - mniej więcej tam gdzie na zdj. stoi butelka z wodą. Te dwie "szpary" są wycięte mniej więcej na wys. 1/3 od wys. sufitu. Czy konieczne są aż dwie kratki wentylacyjne? i czy mogłyby znaleźć się w innym miejscu aby spełniać swoje zadanie. CZy w przypadku tego kominka konieczne jest montowanie aż dwóch kratek?

IMG_0114-1.JPG

niestety aparat ze zdj. umiejscowienia kratek zostawiłam na budowie:( a pilnie potrzebuję konsultacji bo ekipa jutro kończy i jeśli coś jest nie tak muszę jeszcze z nimi wynegocjować poprawki. Z góry dziękuję za Wasze opinie

dzięki wszystkim za tą dysputkę wiele mi wyjaśniła, więc teraz zapytam o to samo tylko z innej strony, mały kominek do współpracy z buforem, co polecacie?????

za buforem będzie niskotemperaturowe ogrzewanie o bardzo małej pojemności wiec palić przewiduję kilka godzin wieczorkiem jak miło jest przy kominku i myślę że nie codziennie

Panowie (bo po wpisach wnioskuję że kominki to męska domena:) proszę Was o opinie na temat obudowy kominka z płaszczem wodnym.

Kominek mam zamontowany przez instalatora - Lechma 22kW Pl-200 Exclusive SBJ-L UZ. Instalacja jest wykonana prawidłowo (mam nadzieję:) były wykonane próby szczelności. Inna ekipa przystąpiła do obudowy kominka, w pon. mają zakończyć stan surowy i zamontować kamień przy wkładzie. Moje wątpliwości budzą kratki wentylacyjne, które pojawiły się w ilości 2szt. jako dwie "szpary" na froncie obudowy - jest jeszcze jedna kratka z boku po prawej stronie - mniej więcej tam gdzie na zdj. stoi butelka z wodą. Te dwie "szpary" są wycięte mniej więcej na wys. 1/3 od wys. sufitu. Czy konieczne są aż dwie kratki wentylacyjne? i czy mogłyby znaleźć się w innym miejscu aby spełniać swoje zadanie. CZy w przypadku tego kominka konieczne jest montowanie aż dwóch kratek?

IMG_0114-1.JPG

niestety aparat ze zdj. umiejscowienia kratek zostawiłam na budowie:( a pilnie potrzebuję konsultacji bo ekipa jutro kończy i jeśli coś jest nie tak muszę jeszcze z nimi wynegocjować poprawki. Z góry dziękuję za Wasze opinie

Kominek z PW nie musi mieć takiej dekompresji jak zwykły powietrzny...

Kratka 15x30 w przypadku Twojej Lechmy wystarczy . Nawiew 15x15

+ szczeliny między wkładem a obudową .

Witam.

(...)są one w rękach sprawnego (z wyobraźnią i chęcią) fachowca wdzięcznym materiałem, do popisów racjonalizatorskich. Ten, komu "wisi i powiewa", wstawi to palenisko w kominek, skasuje pieniądze i pożegna się z klientem.

(...)konstrukcja pionowa paleniska jest znakomitym polem do pokazania swojej inwencji technicznej.

Powyższe proszę potraktować jako swoistą reklamę i zachętę ... ;)

Pozdrawiam.

http://manu.dogomania.pl/emot/Brawo.gif

Otóż to - wyobraźnia i chęci. Najważniejsze.

Pozdrawiam.

Wszystkich, żeby nie było.

http://manu.dogomania.pl/emot/Brawo.gif

Otóż to - wyobraźnia i chęci. Najważniejsze.

Pozdrawiam.

Wszystkich, żeby nie było.

Gdyby wszyscy mieli wyobraźnię, Forest byłby bezrobotny.

Ty Bajana wiesz najlepiej ,że wyobraźnia nie dla wszystkich,

a z chęci niewiele może zostać....

Niech "wszyscy" zostawią poezję w spokoju...

Oczywiście możesz sobie kupić KORNAKA ,Józek wytnie

co trzeba i gdzie trzeba i zrobi z niego nowego "GADULCA"...