Kominki Piotr Batura 16.10.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Cześć mam pytanie dotyczące wykończenia obudowy kominka... Czy między wkładem a płytą, którą kominek jest obudowany trzeba zostawić jakąś szczelinę? Czy tynk kładzie się równo do wkładu? Wkład to stal . Inaczej się rozszerza . Rozwali płytę bez dylatacji. Druga sprawa to wytrzymałość GK w tym miejscu. Możesz wkleić fotkę (i) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.10.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Witam. Besane - dlaczego, dlaczego, dlaczego ... 1. Dlaczego nie zapytasz o to firmy, która wykonała Ci kominek? 2. Dlaczego ta firma nie wykończyła kominka? 3. Dlaczego pytasz jak zrobić kominek po fakcie a nie przed jego wykonaniem? 4. Dlaczego nie jesteś pewna swojego wykonawcy kominka? 5. Dlaczego w ogóle zdecydowałaś się na takiego wykonawcę co do którego masz jakiekolwiek wątpliwości? 6. Dlaczego ktoś kto wykonał Ci kominek, nie powiedział Ci również że gips od samej temperatury szyby, drzwiczek czy ramy paleniska (wkładu) będzie pękał, kruszył się, lasował aż za 2-3 lata zacznie się złuszczać ... no chyba że będzie go "trzymała" farba którą będzie pomalowany ... Wreszcie dlaczego jesteś kolejnym Polakiem (Polką), nabitym w butelkę i wpuszczonym w maliny w temacie kominka we własnym domu ... nawet jeżeli wydaje Ci się że jest inaczej Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besane 16.10.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Oto fotki: http://www.fotoszok.pl/show.php/664130_zdja-cie0318.jpg.htmlhttp://www.fotoszok.pl/show.php/664131_zdja-cie0319.jpg.htmlhttp://www.fotoszok.pl/show.php/664132_zdja-cie0322.jpg.htmlhttp://www.fotoszok.pl/show.php/664133_zdja-cie0323.jpg.html Problem w tym, ze panowie zostawili szpary tylko z góry i po bokach.. nie ma na dole.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.10.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Witam.To ją zrób po prostu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besane 16.10.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Dzięki, tak zrobię A co do tej firmy..no cóż. Chyba nie tylko ja się tak przejechałam ;/ Mamy 2 lata gwarancji na usługę, więc gdyby pękło, musieliby przyjść i poprawić, ale wolimy to zrobić już sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.10.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Na dole ta szczelina może być symboliczna. Nie jest tak źle.My tez od razu na księżyc nie lataliśmy , nasze kominki gipsowe stoją do dziś ,trochę pękają , ale łatwo je teżnaprawić. Fakt ,że wracać do furmanki w dobie samochodów bym nie chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besane 16.10.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Dzięki, poradziliśmy sobie. Przynajmniej będę spać spokojnie.. Może kominek nie jest najnowocześniejszy, szpros nieco szpeci.. ale i tak jestem z niego dumna.. to pierwsza rzecz od jakiej zaczęliśmy remont naszego mieszkania w starej kamienicy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 eniuuuuuuuu!!! Gośka lubi palić w salonie-kotłowni.Kuźwa nie mogę pojąć co jest zgrane.Suche sezonowane drewno,rozpalone do wiwatu temp włączania pomp ustawiona na 50 stC.Dokłada na żar dwa polana, przymyka czopuch i grzeje CO.Szuba jest cacy.Włączy grzanie ZCWU. nie robiąc nic przy kominku szyba z lekuchna smoli w rogach.Dlaczego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 No to eniek dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Na dole ta szczelina może być symboliczna. ...................... Fakt ,że wracać do furmanki w dobie samochodów bym nie chciał. Jeśli możesz to odpowiedz.A po bokach i u góry mniej ? .......:D Czy jej tam w obróbce na miarę XXI wieku być nie powinno.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Pytam na razie bo szczelin u mnie w moim smoluchu od zaje..........fajnie dużo.:D:D Co one takiego złego wprowadzają w procesy zachodzące w trakcie spalania w komorze paleniskowej drewna sezonowanego.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.10.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 No to eniek dzięki za odp. ...pronciem bardzo... Sprawa nie jasna , czemu smoli. A co to za PW - model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 ...pronciem bardzo... Sprawa nie jasna , czemu smoli. A co to za PW - model ? Po co ci model? aleeeeeeee AQUA-THERM 26 kW -do wymiany...........;D:D.Dobra model już masz co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 17.10.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 NIKTTeraz to pozostało Ci chyba zdemontować ten wkład i zawieść go do naprawy do Enia.Wiesz na warsztacie są większe możliwości naprawy i nawet ewentualnych modyfikacji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 NIKT Teraz to pozostało Ci chyba zdemontować ten wkład i zawieść go do naprawy do Enia. Wiesz na warsztacie są większe możliwości naprawy i nawet ewentualnych modyfikacji. Pozdrawiam Bohuniu eniu by go jeszcze gorzej spieprzył .Zdemontuje go może na wiosnę 2012. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 17.10.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Witam.Smoli bo nie ma wtrysku bezpośredniego wielopunktowego ...Na serio ...Nie dopala w tych częściach paleniska spalin. Z braku powietrza, które "chodzi" sobie gdzie indziej. Lub jego nadmiaru ale w zbyt niskiej temperaturze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.10.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Węgierski wkład włoskiej .... oj sorki .Włoski wkład węgierskiej produkcji.Nie taki znowu zły , ale zdarza się ,że decyduje regulacja szyby... Każda nowa porcja drewna , po dołożeniu (nawet mała ), powinna byćpalona na otwartym "wszystkim", póki się nie "wydymi". Z tym przełączaniemna CWU to jakieś czary ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 17.10.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 A może nie czary, tylko gwałtowny zimny kop - schłodzenie paleniska znaczy. Układu zabezpieczającego przed zimnym powrotem może brak, albo jeżeli jest, to za duża bezwładność zaworu. Obieg CWU "na krótko" podpięty może. Taka jest moja koncepcja. Wiem - nie ja tu jestem od koncepcji . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.10.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Oooo to to właśnie chciałem powiedzieć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.10.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Gdzieś to już kiedyś pisałem o moim wynalazku. Wodę w buforze mogę grzać cało rocznie nawet jak są upały.Wiem ,że to głupie jak na dworze 35stC a ja z czystej oszczędności grzeje wodę w zasobniku. Serwisant Vailanta zgodził się na wpięcie kominka w układ PG po znacznych przeróbkach.Zrobiłem przyjechał sprawdził jest ok.Też całość gdzieś opisywałem.Jeszcze raz powtórzę.Gdy palę w kominku bez grzania CWU szyba jest ok.Gdy tylko otwieram dwa zawory i puszczam także na ZCWU szyba z lekuchna się smoli w rogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts