Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Tak ten wkład piecowy był tylko raczej jaklo przykład.Chciałbym na pewno coś tańszego niestety ale kiedy zacząłem szukać podobnych "zamienników" nie natrafiłem na zawile.

Tak margo taki jest plan nie chciałem sie rozpisywać na temat szczegółów bo chciałbym dowiedzieć się czy taka koncepcja samego pieca ma sens.

Ale może dla przybliżenia całego układu napisze

Dokładnie nawiewy w podłodze salon, sypialnie,przedpokuj, kuchnia. Powietrze do recyrkulacji zabieranie było by miedzy przedpokojem a kuchnią gdyż było by najchłodniejsze bo powietrze cyrkulowało by z salonu przez przedpokój do łazienki, gdzie oczywiście także będą wywiewy "zużytego powietrza".

Zastanawiałem się nad rekuperatorem, świeże powietrze mieszało by sie z reyrkulacyjnym potem do dobudowy, ale pewnie puki co dam 2 wentylatory nawiewowy wpięty tak samo do recyrkulacji.

Oczywiście za obudowa filtry oprócz pyłkowego w wentylatorze myślałem nad jakimś prostym nawilżającym.

Chciałbym aby temp. powietrza nawiewanego nie przekraczała 50 stopni aby nie przypalac kurzy i aby było nawiewane wolno do "skrzynek rozpręrznych" aby nie dmuchało i nie myślę ze dzięki tym rozwiązania pozbędę się.

'brudzenia ścian".

Powietrze do spalanie było by pobierane z piwnicy myślę ze jednak mimo zabudowy wełną przez drzwiczki i inne elementy piwnica delikatnie sie nagrzeje a cieplejsze powietrze to chyba lepsza sprawność ?

Ale właśnie co z "silnikiem" i zabudowa i "buforem".

Silnik to chyba nie problem ale trzeba go raczej dobrać do "bufora"?.

Na bufor to jakiś kms? a możne zwykłe pierścienie podwójnie albo "kaseta" z szamotem i dopalacz spalin ?

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Raczej KMS. Poczytaj :http://blog.kominki-batura.pl/?p=25

to tez Ci nie zaszkodzi :):http://blog.kominki-batura.pl/?p=33

Skoro piwnica to po co wentylatory ? Kiepski pomysł, skoro grawitacja

pociągnie , tylko przekroje większe daj. Warto ! Filtr albo dobry, albo

wcale. Kulturą obsługi i konstrukcją całości można osiągnąć więcej niż

kiepskim, tanim filtrem. Nawilżanie jak najbardziej. Bypass ok .

Dziękuje za linki przydatne, czytałem właśnie o KMS już wcześniej i również krążkach ale szczerze myślałem o czyś tańszym ale chyba się to minie z celem:(

Właśnie dlaczego nie grawitacja.

A no tak myślę ze jeśli dam wentylator z bypasem podłączonym do regulatora temperatury to:

Zbyt gorąca w pomieszczeniu termostat wyłączał by wentylator i zamykał przepustnice. Ciepło dzięki masie akumulacyjnej jest gromadzone temperatura ochładza termostat załącza wentylator. Wentylator z bypasem pilnował by aby powietrze nie przekraczało zadanej temperatury.Oczywiście można by to było zrobić grawitacyjnie i użyć samych przepustnic, czyli termostat otwiera albo zamyka przepustnice. Ale czy powietrze nawiewanie nie było by czasem za gorące ? Dodam ze dom ma piętro rozprowadzenie ciepła grawitacyjnie równomiernie czy aby jest możliwe pewnie tak ale sporo liczenia. A dzięki 2 wentylatorom (2 strefy) mogę oddzieli strefę nocną od dziennej.Czy nie do to lepszego komforty niż grawitacja ?

Chodziarz rzeczywiście dzięki przepustnica też jestem w stanie oddzielić te 2 strefy wiec pozostają 2 meczące mnie pytania skoro grawitacyjnie to jak zabrać powietrze do recyrkulacji ? I czy jeśli będzie bardzo zimno czy grawitacja nadarzy z grzaniem ?

Zakładałem ,ze KMS to taki przykład jak Piec Olsberga. Płacić 100€ za

jeden klocek wymaga sporej determinacji :)

"wiec pozostają 2 meczące mnie pytania skoro grawitacyjnie to jak zabrać powietrze do recyrkulacji ? I czy jeśli będzie bardzo zimno czy grawitacja nadarzy z grzaniem ?"

1. Jaka jest różnica w recyrkulacji turbiną a grawitacyjnie?

2. Kłaniają się przekroje

Witam

Szanownych forumowiczów.

Od jakiegoś czasu planuję dołożyć do już zamieszkałego domku 120 m2 kominek, kominek ma stać w salonie połączonym z jadalnia pow. ok 40 m2. Koncepcja ewoluuje i tu proszę Was o radę. Dom ma ogrzewanie piecem na paliwa stałe (ekogroszek) do tego zamontowany rekuperator. W pierwszej facie pomysł był na kominek z płaszczem wodnym i wpięcie się do instalacji CO, jednak analizując częstotliwość ewentualnego palenia pomysł odpadł, po przeszukaniu forum zasilanie rekuperatora ciepłym powietrzem z kominka również uznałem za niedobry pomysł. Na polu walki pozostał kominek ciepły i kominek kaflowy. Możliwości finansowe niestety ograniczone ( ramach nich muszę jeszcze dostawić komin na szczytowej ścianie budynku). Dlatego też pomysł wkładu + kształtki CMA + ciepła obudowa wydaje się przekraczać moje możliwości.

Co sądzicie o wkładzie z krążkami akumulacyjnymi + obudować całość szamotem wykończyć tynkiem?

Znalazłem jeszcze coś 'gotowego' a mianowicie kominek kaflowy jeden z http://www.kominkikowalski.pl/

Kominki z tej oferty z paleniskiem szamotowy to wydatek rzędu 8-9 tys z montażem. Waga takiego kominko-pieca to koło 300 kg wysokość ok. 160 cm, więc całość dość kompaktowa. Pomysł, wygląd i koszty mi się podobają jednak pytanie tu czy to rozwiązanie będzie miało coś wspólnego z ciepłym kominkiem długo uwalniającym ciepło?

A może jakieś inne rozwiązanie mi podpowiecie znając moje warunki i możliwości?

pozdrawiam

Mariusz

Dopóki nie wiadomo co jest w środku takiego pieca, można najwyżej

powróżyć...Z zewnątrz ok, cena ok, kupuj i powiedz czy w praniu

też ok :D

Poważnie to nie miałem czasu się przyjrzeć ofercie- jest tam jakiś

rysunek techniczny ? Tak jak tu:http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=brula%20citygrundi&source=web&cd=3&ved=0CDwQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.brula.de%2F2008%2FBrula_CityGrundi.pdf&ei=wOUCT9z4FNHKtAay-KygBg&usg=AFQjCNGnh5nJiZ5W-EPvTVzfy5vCm-CWJA&sig2=CS8RP9YNwvrcfgDZfwdofw&cad=rja

Bo za te pieniądze do środka za dużo nie można nawkładać ...

Witam,

Na początku chciałbym pozdrowić wszystkich doradcow tego wątku ;)

Mój dom to aps188 powierzchnia uzytkowa to 128m2 + garaż z kotlownią ale one nie beda grzane lub też w garażu będzie prąd, dom murowany z silki + 20 cm stropian, na poddaszu planowana jest wełna 30cm. Niestety ponieważ nie planowałem wcześniej podłogówki na parterze musialaby być ona teraz kladziona na 10 cm warstwie stropianu. Sprawa jest do przemyślenia zwlaszcza, że każdy z instalatorow, który był na budowie twierdzi, że to w zupełnosci wystarczy. Planuje kociol na pellet bio ling duo klimosza.

Ale do sedna gdyż chodzi mi o kominek, ogolnie do niedawna byłem na 90% pewny, że będzie to kominek z PW w pięty do instalacji. Jednak jeden z instalatorów odradzal mi to argumentując, że kominki z PW sa drogie uciązliwe w eksploatacji (mycie szyb, kurzenie) a zyski niewielkie. Doradzal,że jeśli już chce koniecznie kominek to kupić jakiś bez płaszcza wodnego który ogrzeje salon i kuchnie ( łącznie 37 m2)?

Drugo sprawa to wybór wkladu mieszkam w Gorzowie Wlkp. więc pod ręką mam Hajduka, mój kominek bedzie narozny stąd zastanawiam się nad wkładem tej firmy z półokrągłą szybą:

http://www.hajduk.com.pl/pl/katalog/produkt-81-PRISMA_MR

Jakieś rady?

Witam,

Na początku chciałbym pozdrowić wszystkich doradcow tego wątku ;)

Mój dom to aps188 powierzchnia uzytkowa to 128m2 + garaż z kotlownią ale one nie beda grzane lub też w garażu będzie prąd, dom murowany z silki + 20 cm stropian, na poddaszu planowana jest wełna 30cm. Niestety ponieważ nie planowałem wcześniej podłogówki na parterze musialaby być ona teraz kladziona na 10 cm warstwie stropianu. Sprawa jest do przemyślenia zwlaszcza, że każdy z instalatorow, który był na budowie twierdzi, że to w zupełnosci wystarczy. Planuje kociol na pellet bio ling duo klimosza.

Ale do sedna gdyż chodzi mi o kominek, ogolnie do niedawna byłem na 90% pewny, że będzie to kominek z PW w pięty do instalacji. Jednak jeden z instalatorów odradzal mi to argumentując, że kominki z PW sa drogie uciązliwe w eksploatacji (mycie szyb, kurzenie) a zyski niewielkie. Doradzal,że jeśli już chce koniecznie kominek to kupić jakiś bez płaszcza wodnego który ogrzeje salon i kuchnie ( łącznie 37 m2)?

Drugo sprawa to wybór wkladu mieszkam w Gorzowie Wlkp. więc pod ręką mam Hajduka, mój kominek bedzie narozny stąd zastanawiam się nad wkładem tej firmy z półokrągłą szybą:

http://www.hajduk.com.pl/pl/katalog/produkt-81-PRISMA_MR

Jakieś rady?

Moim zdaniem żadnych rad nie potrzebujesz. Przynajmniej na razie. :)

Czyli co kominek bez płaszcza wklad Hjaduk i wybić sobie z glowy płaszcz wodny?

Bo jeśli miałbym brać takie rozwiązanie to widziałbym u siebie nr 6 z Twojego albumu oczywiście odpowiednio zmodyfikowany do mojego kąta.

I jeszcze jedno 10cm stropianu pod podlogówka wystarczy?

Hmmm, co do wyboru paleniska, to zaproponowałbym Ci zamiast tego Hajduka, cuś takiego:

http://www.spartherm.pl/prod/paleniska/1/44/wypukle/speedy-r-1001150.html

Dlaczego? ano dlatego, że nie wiem czy zwróciłeś uwagę na gabaryty tego paleniska:) to jest maleństwo (mówię o Hajduku) max polana jakie w nim umieścisz to 30 cm i obiecuję, że za dużo ich nie wejdzie. Szerokość drzwiczek w Hajduku to 550 mm, w Sparthermie 670 mm.

Poza tym, Spartherm jest lepiej wykonany zarówno technologicznie jak i estetycznie.

Co do cen to Spartherm w wysokości frontu 510 mm kosztuje 1956 ojro netto. Jest droższy, ale możesz go zakupić od jakiegoś dystrybutora w dobrym rabacie:) Na samym tym forum kilka osób sprzeda Ci go z super upustem:) a naprawdę warto dołożyć te parę złotóweczek:)

Wiesz, wszystko zleży od pomysłu i samej formy kominka. A powracając do samego wyboru wkładu, jeżeli mieszkasz w Gorzowie to nic trudnego, podjedź do Hajduka obejrz ten wkład na żywo, zobacz jak jest produkowany, a potem zawitaj do siedziby Spartherma i zrób to samo. Po takiej wycieczce już tylko będziesz szukał tego Spartherma w dobrej cenie, bo Hajduk odpadnie w przedbiegach.

Jeśli się to wszystko z jakimś sensem upchnie w tym kącie:

http://images39.fotosik.pl/1239/e10a6799ee6b67dbm.jpg

Czemu nie!

A może odpowiednie byłoby coś takiego ? http://www.kafle-kominki.pl/kominek_darek.htm Zastosowane palenisko http://www.kafle-kominki.pl/wklad_kominkowy_dynamic011.htm