Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Witam! Czy kominek kiva jest wykonalny w Polsce? Czy jest to kominek różniący się czymś więcej - wkład, technologia, obudowa? I czy musi być otwarty czy może być z szybą? I czy można poprowadzić DGP z niego?

Kłopoty to moja specjalność, ale dziekuję z góry za odpowiedż i pozdrawiam

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Szukałam przykładów z kominkami rustykalnymi. Obudowa ręcznie formowana /tynk gliniany czy gipsowy nie mam pojęcia/, belka jakaś taka spękana, nierówna.

No i do kiva się dokopałam. Zapodam córce zakup ŚK.

Jak na razie wygląda na losowanie zapałek. Piec kaflowy-kominek.

Pozdrawiam i zabieram się do szperania!

Ps. Kuchnia kaflowa koniecznie z obrazkiem. Koniki i inne atrakcje. Tak postanowil mąż-dziadek, którego wcale nie interesowały piece .

Hej, nie wiem czy dobrze trafiłam z doradztwem w sprawie wkładu kominkowego :)

Kominek ma być wyłożone szamotem, z dopływem powietrza z zewnątrz i przynajmniej jedna kurtyną powietrzna cel kominka tylko rekreacyjny poki co naszym faworytem jest KW Line 660 E, ktoś używa? polecacie jakieś substytuty?

Kominek będzie obudowany portalem.

Pozdrawiam!

co zatem poleciłbyś Zdunie/ polecilibyście dla domu 1-rodzinnego o powierzchni ok 180m2, z rekuperacją i ogrzewaniem podłogowym, gdzie kominek bedzie palony 'od swieta', czysto rekreacyjnie? powinnam podac jakies dodatkowe informacje?

wiem, że nikt za mnie decyzji nie podejmie ale porady bile widziane :)

Chcesz poradę czy reklamę? Kajka , wszyscy którzy wykupili reklamę

(płatny profil ), ze mną włącznie, muszą być solidnie filtrowani . Sama musisz

ocenić - chwalimy bo dobre, czy też mamy to w swoim sklepie :)

Poczytaj to co już jest na forum, stare opinie, a nie to co teraz na szybko ktoś

będzie chciał sprzedać, bo mu zalega , albo na chleb nie ma. Negatywne

opinie to też zagrożenie. Bo może to oczernianie konkurencji, albo

tak jak my z Mistrzem się nawzajem wspieramy :D

Na tych bez reklamy tez uważaj :D

co zatem poleciłbyś Zdunie/ polecilibyście dla domu 1-rodzinnego o powierzchni ok 180m2, z rekuperacją i ogrzewaniem podłogowym, gdzie kominek bedzie palony 'od swieta', czysto rekreacyjnie? powinnam podac jakies dodatkowe informacje?

wiem, że nikt za mnie decyzji nie podejmie ale porady bile widziane :)

Tylko to palenie od święta...

Mam kolegów (emerytów) którzy twierdzą, że teraz mają na okrągło cały rok święta

czesc. mam pytanie do fachowców. który piec wolnostojący lepiej wybrać do dogrzewania:

1. Morso z wylotem spalin 120 i bez powietrza z zewnątrz

2. Dovre z wylotem spalin 150 z dostępem powietrza

z jednej strony doskonałe Morso(5448 ), a z drugiej w Dovre(astro 4) szersza rura i powietrze z zewnątrz

(w sumie Morso może też zasysać spod pieca dziurą, z zewnątrz)

jestem ciekawy Waszej opini. dziękuję!

myślę konkretnie o morso 5448, czytałem nawet angielskie wersje stron Morso i jeśli jest zewnętrzne powietrze to piszą,

a ten ma z tego co widzę na rysunkach technicznych 2 odprowadzenia górne i tylne spalin - ale mogę się mylić oczywiście.

chodzi o to czy warto rezygnować z bepośredniego podłączenia do pow. z zewnątrz, czy niech zaciąga z zewnątrz pod piecem.

mam też komin 20cm a tu 12cm, ale to chyba nie problem z taką redukcją. dzięki serdeczne za odpowiedź!

te same obrazki studiowaliśmy, z tym że ja miałem inne wnioski (sugerując się tym, że w innych piecach morso jeśli jest doprowadzenie powietrza z zewnątrz

to było o tym wyraźnie napisane, a w tym wypadku są 2 podłączenia do wyboru, górne/tylne) no ale z fachowcem się nie dyskutuje :) Fajnie. mam nadzieję, że rura spalinowa 120 nie jest problemem. Dokonałem chyba wyboru. pozdrawiam Pana.