Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kratka jest prawie pod sufitem, błąd. Zrobić można tak: obniżyć "dach" komory gorącego powietrza prawie nad rurą dymową, dwie kratki po bokach obudowy, a nad "dachem" kratka dekompresyjna

a ten "dach" to z czego? I kratka dekompresyjna z przodu czy z boku? Kratki po bokach zdaje się że nie mogą być z 2 boków, bo jakoś tak dziwnie stoi kominek.

Dzięki za pomoc :D

mam kilka pytan bo moj wykonawca schrzanil mi dcp powyginal rury doprowadzajace powietrze do turbin :( i strasznie namotal.

palilem prawie non stop przez 24 godziny w jednej czeni domu gdzie rura doprowadzajace cieple powietrze do turbiny jest nieco zgnieciona mialem temp rzedu 14-17 stopni ( na dworze 0-2) a w czesci gdzie rura jest powyginana w dziwny sposob i tak dochodzi do turbiny to doszlo do 7 stopni . Odleglosc najdlaszych punktow od turbiny to jakies 8-9 metrow. Zaznaczam ze ocieplony jest strop welna mineralna ale nie ma sufitu i od gory na welnie tez pustka rury ida po nieocieplonym strychu. z jednych kratek dmucha naprawde milo to z jednej tsrony domu a z drugiej to ledwo cos czuc :(

1. W jakiej odleglosci od kominka powinna byc turbina ?

2. Czy lepiej do turbin poprowadzic powietrze rurami rozciagliwymi czy tez moze metalowymi w izolacji termiczbej ?? i czy ta rura moze miec jakies zakrety

3. lepiej zastosowac 2 laczenia typu Y czy jeden rozdzielacz na 3 rury ??

4. czy mozna przewiercic sie przez rure i zmierzyc temperarure powietrza dochadzaca do turbin ??

i teraz najtrudniejsze do wyjasnienia nie wiem czy turbina jest zaslaba

darco I czy rury tak pogiete ze bardzo slabo czuc ze cokolwiek dmucha juz nie mowie o goracym powietrzu.Czy moge odlaczyc rure doprowadzajaca cieple powietrze do turbiny i podlaczyc jakis krotki kawalek zeby turbina tylko zasysala powietrze zeby zobaczyc z jaka sila je wydmuchuje ??

To wszystko bede wdzieczny za porade czego mam wymagac od wykonawcy tym bardziej ze zaplacilem 50% sumy a on mowi ze juz jest gotowe i nie wiem zbytnio co teraz

kratka jest prawie pod sufitem, błąd. Zrobić można tak: obniżyć "dach" komory gorącego powietrza prawie nad rurą dymową, dwie kratki po bokach obudowy, a nad "dachem" kratka dekompresyjna

a ten "dach" to z czego? I kratka dekompresyjna z przodu czy z boku? Kratki po bokach zdaje się że nie mogą być z 2 boków, bo jakoś tak dziwnie stoi kominek.

Dzięki za pomoc :D

"dach" z tej samej wełny z folią alu co jest teraz. kratki jak wygodniej, ale zachować podobną powierzchnię, góra kratki pod "dachem" dekompresja- też mogą być dwie po bokach kominka, albo ta co była do gorącego pow.

mam kilka pytan bo moj wykonawca schrzanil mi dcp powyginal rury doprowadzajace powietrze do turbin :( i strasznie namotal.

palilem prawie non stop przez 24 godziny w jednej czeni domu gdzie rura doprowadzajace cieple powietrze do turbiny jest nieco zgnieciona mialem temp rzedu 14-17 stopni ( na dworze 0-2) a w czesci gdzie rura jest powyginana w dziwny sposob i tak dochodzi do turbiny to doszlo do 7 stopni . Odleglosc najdlaszych punktow od turbiny to jakies 8-9 metrow. Zaznaczam ze ocieplony jest strop welna mineralna ale nie ma sufitu i od gory na welnie tez pustka rury ida po nieocieplonym strychu. z jednych kratek dmucha naprawde milo to z jednej tsrony domu a z drugiej to ledwo cos czuc :(

1. W jakiej odleglosci od kominka powinna byc turbina ?

2. Czy lepiej do turbin poprowadzic powietrze rurami rozciagliwymi czy tez moze metalowymi w izolacji termiczbej ?? i czy ta rura moze miec jakies zakrety

3. lepiej zastosowac 2 laczenia typu Y czy jeden rozdzielacz na 3 rury ??

4. czy mozna przewiercic sie przez rure i zmierzyc temperarure powietrza dochadzaca do turbin ??

i teraz najtrudniejsze do wyjasnienia nie wiem czy turbina jest zaslaba

darco I czy rury tak pogiete ze bardzo slabo czuc ze cokolwiek dmucha juz nie mowie o goracym powietrzu.Czy moge odlaczyc rure doprowadzajaca cieple powietrze do turbiny i podlaczyc jakis krotki kawalek zeby turbina tylko zasysala powietrze zeby zobaczyc z jaka sila je wydmuchuje ??

To wszystko bede wdzieczny za porade czego mam wymagac od wykonawcy tym bardziej ze zaplacilem 50% sumy a on mowi ze juz jest gotowe i nie wiem zbytnio co teraz

za mało danych :( zdjęcia, wdajność turbiny?projekt domu. wykonawca podejmując się roboty powinien zrobić tak aby działało!!! płaci się za dobrze wykonaną usługę :) jak jest jak opisujesz to 0 zł

postaram sie wyjasnic co jest i jak :) projektu tu raczej nie wrzuce chyba ze na poczte wysle a zdjecia dolacze

Cale DCP wyglada nastepujaco Kominek KFD eko 90 moc nominalna 10 Kw max 16 Kw podlaczony do komina ceglanego 7 metrow wysokosci. Kominek wyglada i dziala zajebiscie ale to tyle :)

Z komory wuchodza dwie rury 125 kazda do oddzielnej turbiny umieszczonej po dwoch roznych stronach domu. Do jednej jest jakies 3 metry do drugiej 4,5 metra Turbiny Darco AN1 wydajnosci 400m3. Wszystko rozprowadzone rurami 125 termofleks ( wszystko kupowane u przedstwiciela Darco)

Wymiary domu to 8 metrow szerokosci i 15,5 dlugosci 120 metrow kwadratowych kominek znajduje sie w 2/3 domu wiec do najdlaszego miejsca jest jakies 10 metrow. W obu turbinach odleglosci do najdlaszych punktow taka sama. jedna turbina ma 3 wyloty a druga 5. jak juz pisalem w czesci domu od strony kominka jest w miare cieplo w drugiej lodowka cieple powietrze ledwo czuc to ta z 5 wylotami z czego jeden zamkniety a nawet z najblizszego turbiny ledwo czuc ceiplo.

Chce jakos rozwiazac ten problem i miec cieplo wszedzie :)

Wykonawca pogniotl i okropnie pokrecil rury z jednej strony domu aby tego uniknac chce mu kazac wstawic metalowe rury oklejane wata kosztuja wiecej ale chyba sa lepsze i unikne pogiecia rur. prosze o porade czy takimi rurami moge doprowadzic powietrze do turbiny z czapy kominka i czy jedna z tych rur moze miec dwa zakrety jeden do gory a drugi w lewo i z czego je lepiej zrobic z metalowej rury czy rozciagliwej. czytalem ze lepiej z tej drugiej bo mozna zrobic lagodniejsze luki ale sam juz nie wiem.

kolejna rzecz jesli do turbiny jest za daleko to czy moge umeiscic turbine w stropie w skrzynce gips kartonowej zaizolowanej welna ogniochronna ?? skrzynka bedzie moglamiec wysokosci 35 centymetrow dlogosc ponad metra i szerokosc 80 centymetrow wiec turbina by weszla tylko czy moze ona byc w ten sposob umiejscowiona ??

i ostatnia lepiej dawac dwie krztaltki Y czy jeden trojnik ??

dzierzbaczasem wystarczy podejść do tematu logicznie :) RÓWNOMIERNY podział ! prawie równe odcinki i musi działać. Czemu masz podział 3 i 5 powinno być 4 i 4. nigdy trójnika Ttylko Y można też użyć skrzynki redukćyjnej "rakieta" ale jak na wyjściu z turbiny jest 150 mm i też takie samo zasilanie. zmień zasilanie do turbin na 160 mm, dwa równe odcinki. ważne dodatkowo ocieplić rury!!!

Chciałbym podzielić sie z wami zawodowcami moim problemem i dylematem. Myśleliśmy z żoną o zmianie kominka ze zwykłego z wkładem i grawitacyjnym rozprowadzeniem( tj kominek jest 14kw pięcio-letni ogrzewa powierzchnie ok.70m2 jest wybicie na strych w celu ogrzania ale strych nie wykończony więc zakryłem wylot) na kominek z pw. Czytając posty wynika, że będe mógł zaoszczędzić na ogrzewaniu w tej chwili palimy codziennie i w części ogrzewanej grzejniki są zakręcone ale pomieszczenia do których ciepło kominka nie dociera są nie dogrzane. Myśle że pw. dogrzeje skrajne pomieszczenia. Monter kominka rzucił koszt 12000 czy to nie za drogo, fachowcem jest dobrym. Dodam,że dom ogrzewam olejem piec Buderus z zasobnikiem 160l.Pow domu 140m2+ adaptacja strychu też 140m2

Jaki jest zwrot inwestycji i ile można zaoszcżędzić na ogrzewaniu.

Prosze o jakieś rady i uwagi. Mam dylemat, czy wogóle robić bałagan w salonie, czy może czekać jak zamortyzuje się ten stary kominek.

Pozdrawiam

Chciałbym podzielić sie z wami zawodowcami moim problemem i dylematem. Myśleliśmy z żoną o zmianie kominka ze zwykłego z wkładem i grawitacyjnym rozprowadzeniem( tj kominek jest 14kw pięcio-letni ogrzewa powierzchnie ok.70m2 jest wybicie na strych w celu ogrzania ale strych nie wykończony więc zakryłem wylot) na kominek z pw. Czytając posty wynika, że będe mógł zaoszczędzić na ogrzewaniu w tej chwili palimy codziennie i w części ogrzewanej grzejniki są zakręcone ale pomieszczenia do których ciepło kominka nie dociera są nie dogrzane. Myśle że pw. dogrzeje skrajne pomieszczenia. Monter kominka rzucił koszt 12000 czy to nie za drogo, fachowcem jest dobrym. Dodam,że dom ogrzewam olejem piec Buderus z zasobnikiem 160l.Pow domu 140m2+ adaptacja strychu też 140m2

Jaki jest zwrot inwestycji i ile można zaoszcżędzić na ogrzewaniu.

Prosze o jakieś rady i uwagi. Mam dylemat, czy wogóle robić bałagan w salonie, czy może czekać jak zamortyzuje się ten stary kominek.

Pozdrawiam

a może samo DGP zmienić? wyjdzie taniej

Taniej możesz przybliżyć koszty, teraz jest goły kominek z wkładem i czy wyrobi ten wkład na cały dom łącznie będzie z 250m2. Gdzie ukryć ruru rozprowadzające ciepło dom jest dość długi 19m na 9m kominek naszczęście stoi na środku. Myślałem o pw, bo mniejszy bałagan, a tu trzeba wykuć dziury w każdym pomieszczeniu, gdzie ma dojść ciepło na parterze.

Taniej możesz przybliżyć koszty, teraz jest goły kominek z wkładem i czy wyrobi ten wkład na cały dom łącznie będzie z 250m2. Gdzie ukryć ruru rozprowadzające ciepło dom jest dość długi 19m na 9m kominek naszczęście stoi na środku. Myślałem o pw, bo mniejszy bałagan, a tu trzeba wykuć dziury w każdym pomieszczeniu, gdzie ma dojść ciepło na parterze.
aby myśleć o zwrocie to trzea palić 24 h na dobę :lol: prawie taczką pod kominek dojeżdzać :lol: wyżej pisałeś 70m2 i poddasze, teraz wychodzi 250m2 aby było równomiernie ogrzane to wkład z pw. co do ceny, to zależy jakie palenisko?

an-bud pisalem ze mam dwie rury 125 do turbin do nich wejscie tez jest 125 i takie samo wyjscie to jak zmienie na 160(150 to chyba jest standartowa rura?? )to bedzie niezle ssalo z kominka i przed turbina bede musial dac redukcje.

to co piszesz ze po 4 da sie zrobic tylko trzeba kawalek sicnay rozwalic ale to nie problem :). Pomysle o tym.

Jak rozumiem zero nagniatania nawet izolacji rur w 100% rozciagnieta bez zagiec ?.

jak mozesz to napisz czy warto dawac metalowe rury na dojsciu do turbin wtedy na pewno unikne zgniecenia :) i co myślisz o umieszczeniu turbiny w stropie w skrzynce ktora opisywalem czy tak moze byc to by dalo idealne wyliczenie dlugosci odcinkow.

an-bud Dacelowa ma być ok.250m2, parter 140 i góra tyle samo tylko dochodzą skosy na kopertowym dachu. Wolałbym równomierne rozprowadzenie ciepła czyli przez grzejniki. Co do rodzaju paleniska to wogóle nie mam zielonego pojęcia oco chodzi, wyjaśnij jak możesz. Inwestycje chce traktować poważnie i na wiele lat, więc może nie ma co oszczędzać( ale z rozsądkiem)

Poz.

An-bud, mam pytanie odnośnie kominków z płaszczem wodnym. Będziemy mieć ogrzewanie gazowe + podłogówkę w przedpokoju, kuchni i łazienkach. Dom 140m2 + garaż. Jaki wkład będzie optymalny? W Bielsku jest Waligóra i Byrski (te, które znam). Czy możesz polecić te firmy? Która lepsza?

Będę wdzięczna za odpowiedź.

an-bud pisalem ze mam dwie rury 125 do turbin do nich wejscie tez jest 125 i takie samo wyjscie to jak zmienie na 160(150 to chyba jest standartowa rura?? )to bedzie niezle ssalo z kominka i przed turbina bede musial dac redukcje.

to co piszesz ze po 4 da sie zrobic tylko trzeba kawalek sicnay rozwalic ale to nie problem :). Pomysle o tym.

Jak rozumiem zero nagniatania nawet izolacji rur w 100% rozciagnieta bez zagiec ?.

jak mozesz to napisz czy warto dawac metalowe rury na dojsciu do turbin wtedy na pewno unikne zgniecenia :) i co myślisz o umieszczeniu turbiny w stropie w skrzynce ktora opisywalem czy tak moze byc to by dalo idealne wyliczenie dlugosci odcinkow.

z tą obudową turbiny- nie, rury obojętnie, do 160mm są dostępne redukcje.

An-bud, mam pytanie odnośnie kominków z płaszczem wodnym. Będziemy mieć ogrzewanie gazowe + podłogówkę w przedpokoju, kuchni i łazienkach. Dom 140m2 + garaż. Jaki wkład będzie optymalny? W Bielsku jest Waligóra i Byrski (te, które znam). Czy możesz polecić te firmy? Która lepsza?

Będę wdzięczna za odpowiedź.

nie wolno reklamować :D znam firmy produkujące kiedyś grzejniki czy piece co, przestawili producję na wkłady, i wyszły im buble :(

an-bud Dacelowa ma być ok.250m2, parter 140 i góra tyle samo tylko dochodzą skosy na kopertowym dachu. Wolałbym równomierne rozprowadzenie ciepła czyli przez grzejniki. Co do rodzaju paleniska to wogóle nie mam zielonego pojęcia oco chodzi, wyjaśnij jak możesz. Inwestycje chce traktować poważnie i na wiele lat, więc może nie ma co oszczędzać( ale z rozsądkiem)

Poz.

omijaj markety, patrz ile kw ma płaszcz wodny, a ile oddaje do DGP-- im mniej tym lepiej :) powietrze zew. do spalania, szczelność i regulacja pow. do spalania. jeszcze-- aby się podobał :)